Αρχική » » Ν. Καρκάνη: Οι δοσίλογοι της κατοχής - Δίκες - Παρωδία (Ντοκουμέντα, αποκαλύψεις, μαρτυρίες) Μέρος 15ο

Ν. Καρκάνη: Οι δοσίλογοι της κατοχής - Δίκες - Παρωδία (Ντοκουμέντα, αποκαλύψεις, μαρτυρίες) Μέρος 15ο

{[['']]}
 Οi καταδικασθέντες συνταξιοδοτούνται

Η απόφαση και το σκεπτικό της αναιρούσαν ό,τι είχε διακηρυχτεί στη διάρκεια του πολέμου επίσημα από τα μέσα προπαγάνδας των Συμμάχων. Ο ραδιοσταθμός του Λονδίνου (16. 7. 44) και εκείνος του Κάιρου (13. 2. 44) είχαν καταγγείλει το Ράλλη σαν «πρόεδρο τής έν Άθήναις Γερμανικής Κυβερνήσεως» σαν «Γερμανό καγκελάριο της Ελλάδος...».

Το 1943 με το νόμο 3231/43 της κυβέρνησης του Καΐρου ο προδότης I. Ράλλης στερήθηκε από την ελληνική ιθαγένεια. Ο ίδιος νόμος κυρώθηκε αργότερα από τη συντακτική πράξη 70/1945 άρθρο 1 παράγραφος 2 και κατά συνέπεια απόχτησε μεγαλύτερη ισχύ και δύναμη.

Αλλά ο Ι.. Ράλλης και μετά την καταδίκη του σε ισόβια δεν κακοπέρασε. Δεν κλείστηκε αυτός και οι συγκατηγορούμενοί του προδότες στη φυλακή. Εμειναν απλώς υπό επιτήρηση στο μέγαρο Ζελιώτη (σημερινό Μινιόν) όπου ζούσαν με όλες τις ανέσεις τους. 
Και ο I. Ράλλης πέθανε στις 28 Οκτώβρη 1946 στο σπίτι του. Ηταν ο μόνος πρωθυπουργός κουτσλιγκ (το όνομα δόθηκε σ' όλους από τον πρώτο Νορβηγό πρωθυπουργό Κουτσλιγκ συνεργάτη των Γερμανών) στην Ευρώπη που πέθανε στο σπίτι του. 

Ολοι οι άλλοι έπεσαν κάτω από τα πυρά του εκτελεστικού αποσπάσματος και το χώμα της πατρίδας τους, αυτό που εκείνοι καταπρόδωσαν. σκέπασε για πάντα την ντροπή.
Μόνο οι Ράλλης, Τσολάκογλου και Λογοθετόπουλος. πέθαναν από φυσικό θάνατο περιφρονημένοι απ' το λαό που τόσο καταβασάνισαν. 
Η κηδεία του έγινε με τιμές την άλλη μέρα. Ενας δεσπότης - τί ειρωνεία - του ιστορικού νησιού της Υδρας χοροστάτησε! Ο τέως αυλάρχης τού Γλύξμπουργκ, πολλοί αξιωματικοί των Ταγμάτων Ασφαλείας και που τότε υπηρετούσαν στον «εθνικό στρατό», πρώην «υπουργοί», ναύαρχοι, «πλείστοι βουλευτές» των Λαϊκών και τού Φιλελεύθερου Κόμματος, όλη η αφρόκρεμα του δοσιλογισμού στό πλευρό του. Ο γερμανο-Τουρκοβασίλης -αρχηγός του κόμματος των εθνικοφρόνων - εκφώνησε ένα φλογερό πατριωτικό επικήδειο μπρος στο φέρετρο που ήταν σκεπασμένο με μια τεράστια ελληνική σημαία, που με τις πράξεις του ο Κουίσλινγκ Ράλλης ταπείνωσε και καταξευτέλισε.

Και όλα αυτά προανάγγελναν τα χειρότερα. Ενα χρόνο αργότερα η χήρα Ειρήνη σύζυγος I. Ράλλη με την ύπ' άρ. 399/1947 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου έπαιρνε σύνταξη «πρωθυπουργού».

Οι σύνεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκαναν ακόμα ένα βήμα και ολοκλήρωσαν το πνεύμα του δοσιλογισμού και στην επίσημη νομολογία. Η απόφασή τους αναφέρει: «Διά ταύτα. δέχεται την υπό κρίσιν προσφυγήν. Εξαφανίζει την ύπ’ άρ. 7872/1946 πράξιν του II τμήματος.
Αυξάνει την δια της υπ’ αρ. 4021/1941 πράξεως του αυτού τμήματος κανονισθείσαν εις τον I. Ράλλην. τέως βουλευτήν-υπουργόν-πρωθυπουργόν. μηνιαίαν ισόβιον χορηγίαν δραχμών 9.000 και δραχμάς δέκα τέσσαρας χιλιάδας (14.000) πληρωτέαν ούτως ηύξημένην αναδρομικώς από διετίας...».

Με παρόμοιες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν χορηγηθεί συντάξεις και στους δοσίλογους υπουργούς Γέροντα. Εμπορικής Ναυτιλίας, και Μάρκου, Δημόσιας Ασφάλειας. Ας σημειωθεί ότι η σύνταξη των 14.000 δρχ. το μήνα που δόθηκε τότε στη χήρα I. Ράλλη ισοδυναμούσε με ένα εκατομμύριο δραχμές του 1947.

Η πράξη αυτή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που στηρίχτηκε σε βεβαίωση ότι έκανε ο Ράλλης πρωθυπουργός, που εξέδωσε η κυβέρνηση της Δεξιάς του Κ. Τσαλδάρη ήταν «Η πιο ατιμωτική και εξευτελιστική πράξη που έγινε ποτέ από το ελληνικό κράτος» είχε δηλώσει αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης ένα μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αποτελούσε επιβράβευση της προδοσίας. Νομιμοποιούσε την πρωθυπουργία του I. Ράλλη, που αντλούσε την εξουσία του απευθείας από τους Γερμανοϊταλούς. Επιβράβευε τις υπηρεσίες που πρόσφερε στους καταχτητές.

Για να παρθεί αυτή η απόφαση. χρειάστηκε να ακυρωθεί το Ν. 3231/1943 που είχε κάνει η κυβέρνηση Τσουδερού του Καΐρου. Έτσι καταργούνταν η κυβέρνηση Τσουδερού και γινόταν δεκτή σα νόμιμη η κυβέρνηση των Κουίσλινγκ της Αθήνας. Τέλος κατάργησε σαν αντισυνταγματικές τις Συντακτικές Πράξεις 6/1945 και 70/1945 και το ΙΘ' ψήφισμα και αυτής της Βουλής των δοσίλογων του 1946.
Στο πνεύμα αυτό έχει συνταχτεί και ο Ν. 179/69 της χούντας και τον όποιο εφάρμοζε σαν κυβέρνηση η «ΝΔ» αναγνωρίζοντας σαν Εθνική Αντίσταση τους προδότες και τους ταγματασφαλίτες.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΔΩΣΙΛΟΓΩΝ

Η κυβέρνηση Μεταξά, όπως αποκάλυψε η ελβετική εφημερίδα «Φόρβαιτς», είχε υπογράψει μυστική συμφωνία με τη χιτλερική Γερμανία και άλλες 13 φασιστικές χώρες της Εύρώπης και της Λατινικής 'Αμερικής, που πρόβλεπε την ανταλλαγή πληροφοριών και την αμοιβαία διευκόλυνση σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας.
Εφαρμόζοντας αυτή ακριβώς τη συμφωνία ο Μανιαδάκης και οι αρχές της κυβέρνησης Γλύξμπουργκ το 1941 μετά την εισβολή και κατάληψη της χώρας μας από τους Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους φασίστες παρέδωσαν όχι μόνο τους φακέλους, όπου ήταν φακελωμένοι όλοι οι αντίπαλοι του φασιστικού καθεστώτος της 4ης Αυγούστου, αλλά και τους Έλληνες κομμουνιστές που κρατούσαν για τα αντιδικτατορικά τους αισθήματα στις φυλακές και τα ξερονήσια.

Η «κυβέρνηση» Τσολάκογλου έθεσε από την πρώτη στιγμή στην υπηρεσία των καταχτητών και όλο το μηχανισμό ασφαλείας και καταπίεσης του λαού. Τα Σώματα Αστυνομίας και Χωροφυλακής συνέχισαν όπως και πρώτα την δουλειά τους. Ιδιαίτερα πολύτιμη υπηρεσία στους καταχτητές πρόσφεραν ορισμένα ειδικά σώματα που είχε Ιδρύσει το φασιστικό καθεστώς, όπως ήταν η Ειδική Ασφάλεια και το μηχανοκίνητο με διοικητή τον Ν. Μπουραντά (απ’ το όνομα αυτού ο λαός αποκαλούσε όλους τούς άνδρες του μηχανοκίνητου μπουραντάδες).

Την Ειδική 'Ασφάλεια συγκρότησε ο Μεταξάς την άνοιξη του 1936 πριν την κατάλυση του Κοινοβουλίου και την κήρυξη της δικτατορίας στις 4 Αυγούστου. Συγκροτήθηκε από επίλεκτα φασιστικά στοιχεία. Πολλά από τα στελέχη της έκαναν «ειδικές σπουδές» στη χιτλερική Γερμανία και όλος ο μηχανισμός της αναπτυσσόταν στα πρότυπα τς Γκεστάπο και των Ες- Ες.

Αυτή την υπηρεσία οι χιτλερικοί ανασυγκρότησαν και χρησιμοποίησαν σαν δεξί χέρι τους, Ιδιαίτερα τα γερμανικά Ες-Ές. Οι άνδρες της Ειδικής διέπραξαν τα ειδεχθέστερα των εγκλημάτων στις οδούς Μέρλιν Ελπίδος. «Κρυστάλ» και Γ' Σεπτεμβρίου, όπου είχαν τα άντρα τους και υπόβαλαν σε απάνθρωπα βασανιστήρια τους συλλαμβανόμενους. Τα κτήνη αυτά οδηγήθηκαν μπροστά στη Δικαιοσύνη για να δώσουν λόγο των πράξεων τους. Αλλά δεν δίκαζε ο λαός που είχε ταλαιπωρηθεί! Τα πρακτικά της δίκης που δίνονται στη συνέχεια, πιστεύουμε, να πείσουν τον αναγνώστη για την ευμενή μεταχείριση που έτυχαν και ακόμα θα τον βοηθήσουν να συλλάβει την έκταση και το μέγεθος της εγκληματικής και προδοτικής δράσης του σώματος της Ειδικής.

Οι δολοφόνοι της Ειδικής Ασφάλειας στο εδώλιο

Φρέσκοι-φρέσκοι. ξυρισμένοι, καθαροί, με το κεφάλι ψηλά μπαίνουν στην αίθουσα οι κατηγορούμενοι. Η ζούγκλα φόρεσε τα καλά της και ήρθε. Καμιά συναίσθηση ενοχής. κανένα βάρος στη συνείδησή τους για τη σωρεία των εγκλημάτων που διέπραξαν. Αντίθετα μάλιστα έχουν τη βαθύτατη πεποίθηση ότι αποτελούν τον άκρο τύπο του «εθνικόφρονα» - σωτήρα της πατρίδας! Κι αυτή τους την εντύπωση το επίσημο περιβάλλον της αίθουσας δεν παραλείπει να τους την τονώνει με κάθε τρόπο:

- Καθίστε κύριε Λάμπου! λέει ο πρόεδρος, απευθυνόμενος προς τον αρχηγό των κτηνανθρώπων.

Και ο «κύριος» Λάμπου. ο «κύριος» Παρθενίου, ο «κύριος» Πουλής θρονιάζονται «σαν στο σπίτι τους». Ιταμοί, προκλητικοί, θρασύτατοι...

Μα και γιατί να μη νιώσουν οι άνθρωποι σαν στο σπίτι τους: Το γύρω αστυνομικό περιβάλλον φιλικότατο. Χειροπέδη, ούτε ίχνος. Περιορισμός κανένας.

Και χειραψίες. Και φιλοορονήσεις. Και χαρούμενες αναγνωρίσεις στα διαλείμματα:

- Γεια σου Γιαννάκη! Ο «φύλακας» Μπουραντάς προς έναν κατηγορούμενο.

- Πάρε τσιγάρο Πέτρο.

Μόνο που δεν αγκαλιάζονται οι «φύλακες» με τους «κρατουμένους», κρατώντας αυτού μονάχα τα προσχήματα..

Μισή ώρα κράτησε η ανάγνωση του κατηγορητήριου. Δεκαπέντε σελίδες γραφομηχανής που στάζαν αίμα. Φόνοι, βασανιστήρια, μπλόκα. έρευνες, προδοσίες, καταδόσεις, συλλήψεις. εκβιασμοί. λίρες, χαφιεδισμοί, κτηνωδίες, καμένα στήθια. βγαλμένα νύχια, ξεριζωμένα μαλλιά, ματωμένες πατούσες, πνιγμένες κραυγές και τα άγρια ουρλιαχτά των βασανιζόμενων θυμάτων μέσα στης νύχτας τα επτά σκοτάδια.

Από τη δικαστική υπηρεσία δίωξης δοσιλόγων είχε εκδοθεί επίσημο ένταλμα κατά της προδοτικής ειδικής 'Ασφάλειας και του διοικητή της Αλ. Λάμπου προσωπικά που δίνει συντριπτικά στοιχεία για την εγκληματική δράση τους το υπ’ άρ. 40/Δικ. 626/45 ένταλμα φυλακίσεως.

«Έν ονόματι τού νόμου, άναφέρει το ένταλμα φυλακίσεως, εντελλόμεθα την προφυλάκισιν του Αλεξάνδρου Λάμπου του Γρηγορίου γεννηθέντος έν Παλαιοβράχα Φθιώτιδος και κατοικούντος έν Αθήνας, υποστρατήγου της χωροφυλακής. ετών 65. έγγαμου κατηγορουμένου ότι:

1. Αναλαβών κατά το διάστημα της κατοχής, επαναφερθείς εκ της εφεδρείας εις την ενεργόν υπηρεσίαν της χωροφυλακής και προαχθείς εις τον βαθμόν του υποστρατήγου, δημόσιον στρατιωτικόν αξίωμα. ήτοι του Διευθυντού της Ειδικής Ασφάλειας του κράτους εγένετο συνειδητόν όργανο του εχθρού και ήσκησε το λειτούργημά του προς διευκόλυνσιν του έργου των εχθρών της πατρίδος κατά τρόπον πιεστικόν δια τον έλληνικόν λαόν, συνεργαζόμενος μετά των αρχών κατοχής έθεσεν εις την διάθεσιν αυτών την ύπ' αυτού δύναμιν χωροφυλακής εξ αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών παρέχων εις τον εχθρόν πληροφορίας περί των αντιδρώντων εις το έργον του Ελλήνων πολιτών και διευκολύνων αυτόν προς σταθεροποίησιν της κατοχής και αποτροπήν πάσης κατά των εχθρικών στρατευμάτων και αρχών εν γένει, ενεργητικής ή παθητικής αντιστάσεως προβαίνων εις σύλληψιν οίουδήποτε εχθρικώς διακειμένου προς την κατοχήν ατόμου και παντός μέλους οργανώσεως στρεφομένης κατά του εχθρού και υπηρετούσης τον εθνικόν αγώνα ή την συμμαχικήν κατασκοπίαν ή οργανώσεως εθνικής αντιστάσεως. μεριμνών δια την ανακάλυψιν. σύλληψιν και παράδοσιν αυτών εις τας γερμανικός αρχάς. Απέσπα άνδρας της χωροφυλακής και αξιωματικούς εις διαφόρους γερμανικάς υπηρεσίας κατασκοπίας. Προέβαινεν εις κακοποιήσεις παντός συλλαμβανομένου. Εξόπλισε τους ύπ’ αυτού ανδρας τή εγκρίσει και συνεργασία των αρχών κατοχής.

2. Ανέλαβεν υπηρεσίαν εις τα Γερμανικά Τάγματα των Ές-"Ες και εις την Γερμανικήν αστυνομίαν ως πληροφοριοδότης και πράκτωρ.

3. Ενήργησε προσωπικώς δια την σύλληψιν και θανάτωσιν πολλών ατόμων εργαζομένων υπέρ του εθνικού αγώνος.

4. Κατέδωσε εκ συστάσεως μετ' άλλων εις τον Γερμανόν Ανώτερον Αρχηγόν των Σωμάτων Άσοαλείας και της υπηρεσίας κατασκοπείας Ο.Ε.Ρ. τους (αναφέρονται άπειρα ονόματα Ελλήνων πατριωτών, των οργανώσεων Εθνικής 'Αντίστασης που θανατώθηκαν από τα γερμανικά εκτελεστικά αποσπάσματα στα σκοτεινά μπουντρούμια της Ειδικής).

5. Συνειργάσθη μετά του εχθρού λαβών τεράστιας χρηματικάς αμοιβάς δια τας καταδόσεις συμπατριωτών του.

6. Ηγειρε τα όπλα κατά της πατρίδος του.

7. Υπηρέτησε τον εχθρόν ως κατάσκοπος.

Στις 19 Οκτώβρη 1945 στην αίθουσα του Εοετείου Αθηνών (Μέγαρο Αρσάκειου) αρχίζει στο Β" Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων η δίκη τής Ειδικής Ασφάλειας με κατηγορούμενους τον Αλ. Λάμπου, διοικητή και τους βασανιστές Δ. Κουρεμπανά, Άλ. Φλώρου, Θρ. Παπασακελλαρίου, Έμ. Πουλή. Φεμ. Μπουρτζάλα, Δημ. Μητρόπουλου, Αγγ. Βλαχόπουλου, Εύσέβ. Παρθενίου και Αθ. Μαντά.

Δεκατρείς άλλοι βασανιστές της Είδικής είναι απόντες και δικάζονται ερήμην. Αύτοί είναι oι I. Μόρσης. Κ. Ραμπαούνης, Αθ. Κωσταράς, Β. Τσατσος. Κ. Μιχαλέας, Ηλ. Καπαρδόνης, Ευαγγ. Χανιώτης, Σωτ. Δεστούνης, Φ. Βλαχονικολός, Γ. Καστάνης, Ιωάννης Βελισσαρόπουλος, Διαμ. Καραγιάννης, I. Πρινόπουλος και Γ. Μαντάς.

Πολλοί από τους βασανιστές αυτούς όπως ο διαβόητος I. Μόρφης, ο I. Βελισσαρόπουλος, ο Γ. Καστάνης κ.ά. υπηρετούν στη χωροφυλακή και στην εθνοφυλακή όπου συνεχίζουν το έργο που άρχισαν στην κατοχή υπό τις διαταγές των Γερμανών.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι ο κατηγορούμενος Δ. Μητρόπουλος, διοικητής του παραρτήματος της Ειδικής στην οδόν Ελπίδος όπου βασανίζονταν οι πατριώτες είναι ελεύθερος και προσήλθε στο δικαστήριο με τη στολή τού... ταγματάρχη!

Πολλοί από τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς της χωροφυλακής και της εθνοφυλακής που ήταν επικεφαλής τής φρουράς αντάλλαξαν θερμές χαιρετούρες με τους δημίους.
Ενας μάλιστα ταγματάρχης τής χωροφυλακής προσφώνησε τον αρχιδήμιο Λάμπου: «Στρατηγέ μου!»

Ας σημειωθεί ακόμη ότι οι κατηγορούμενοι Δ. Κουρεμπανάς, Παρθενίου,-Μορφής και Μαντάς είναι σεσημασμένοι κακοποιοί με αριθμούς σήμανσης 123.839 ο πρώτος. 60.320 ο δεύτερος. 21.390 ο τρίτος καί 345.885 ο τέταρτος. Έχουν διαπράξει και πριν την κατοχή σειρά από εγκλήματα, ληστείες, εκβιασμούς κλπ. 
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Λάμπου είχε ψύχωση να στρατολογεί τους συνεργάτες του αποκλειστικά μεταξύ του εγκληματικού υποκόσμου.

Η σύνθεση τού δικαστηρίου: Πρόεδρος I. Τραχανής, σύνεδροι οι εφέτες Β. Μακρής και Στυλ. Μαυρομιχάλης και λαϊκοί δικαστές οι Κ. Δαμβέργης και Κ. Γενισεβδάς. Επίτροπος, ο εισαγγελέας Χαρ. Τσαμπάσης.

Ο πρόεδρος αρχίζει να εκφωνεί τα ονόματα των μαρτύρων της υπεράσπισης. Εχουν και τους προστάτες τους οι «άγγελοι» της εθνικοφροσύνης.
Το ακροατήριο απορεί. Μμ βρίσκονται άνθρωποι που θα υποστηρίξουν τέτοια τέρατα:
Αν βρίσκονταν λέει... Σπρώχνονταν μάλιστα ποιος νά πρωτομπεί στην αίθουσα. Να μερικά ονόματα... Κουλουμβάκης Ευστράτιος. πού ζητούσε «να έρθει ο βασιλεύς αυθημερόν δι' αεροπλάνου». Εν όνόματι του βασιλέως παρέδιδαν αυτοί οι άγγελοι τούς πατριώτες στους Γερμανούς...
Θεόδωρος Τουρκοβασίλης. ο διορισμένος από τους Γερμανούς διοικητής της Εκδοτικής Τράπεζας, που ο Μεταξάς τον είχε στείλει εξορία σαν γερμανόφιλο!! Γρηγόριος Κασιμάτης, υπουργός της κυβέρνησης Π. Βούλγαρη, στο πλευρό του Λάμπου...

Και το «κλού» του καταλόγου:

- Ίάσων Μανδηλάρης! Ακούγεται καθαρή η φωνή του προέδρου.

Ο βασανιστής της οδοΰ Μέρλιν, ο πράκτωρ των Ες-Ές απ’ τις «φυλακές» θα ’ρθει να πει το λογάκι του για τους αδελφοποιτούς του...
Ο κύκλος τής υπεράσπισης έχει συμπληρωθεί.

Κι αρχίζει η ατέλειωτη σειρά των μαρτύρων κατηγορίας.

Κάθε «παρών» κι ένα πένθος στο μπράτσο. Κάθε «παρούσα» κι ένας λυγμός:

- Τον άντρα μου! Τον άντρα μου! Ξεφωνίζει η χήρα Παρλαμά.

- Τί τον έκανες τον άντρα μου σκύλε!

Εχει φτάσει μπροστά στα εδώλια κι αναγνώρισε τον χαφιέ Πουλή, που πήγε νύχτα στο σπίτι της μαζί με Γερμανούς και της τον πήρε για το απόσπασμα... Πνιγμένη στα κλάματα πέφτει σε μια καρέκλα ενώ ο δολοφόνος, ατάραχος γελάει κτηνώδικα...

Και το θράσος των δολοφόνων φτάνει στο κατακόρυφο. Οι συνήγοροι τους δίνουν το σύνθημα της επίθεσης. Ενας απ’ αυτούς χειρονομώντας σαν μανιακός «διαμαρτύρεται» για μια ερώτηση του Οικονόμου, δικηγόρου τής πολιτικής αγωγής που τη βρίσκει «προσβλητική» για τούς πελάτες του.

Όρθιοι οι κατηγορούμενοι χειρονομούν, απειλούν, φωνάζουν:

- Κάτω οι Βούλγαροι!

- Εμείς είμαστε πατριώτες! Δε μπορεί να μας βρίζει κανείς!

- Εξω! Εξω! φωνάζουν στους μάρτυρες κατηγορίας τα «όργανα της τάξεως».

—Σας έφερε το ΚΚΕ να φωνάξετε!

- Μας έφερε το αίμα των παιδιών μας! απαντάει μια χαροκαμένη μάνα. Κατάρα στους δολοφόνους!

Ένας μπουραντάς τη σπρώχνει με σκαιότητα προς τις σκάλες.

Μέσα σ’ αυτή την ατμόσφαιρα άρχισε η δίκη της Ειδικής.

Απίστευτα τα εγκλήματα της Ειδικής

Πάνω από 100 είναι οι μάρτυρες της πολιτικής άγωγής. Από τους μάρτυρες της υπεράσπισης οι περισσότεροι είναι δοσίλογοι, βασανιστές των Ές-Ές και όργανα της Ειδικής που έπρεπε να ήταν και αυτοί κατηγορούμενοι.

Αναφέρουμε μερικά όνόματα: Γκενεράλης, μοίραρχος επί κατοχής, βαρύνεται με συλλήψεις και εκτελέσεις πατριωτών. Ραφτοδήμος, διοικητής της Ειδικής επί κατοχής μετά το Λάμπου. Πάτερ Αγγελος Νησιώτης, γνωστός χίτης παπάς, ο τρομοκράτης Ξηρός, ο Μανδηλάρης δήμιος των Ες-Ές που είχε καταδικασθεί.
Επίσης μάρτυρες υπεράσπισης ήταν οι Λαναράς, Άποσκίτης κλπ. Οι τελευταίοι δεν προσήλθαν χθες.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι ενώ οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στο δικαστήριο χωρίς χειροπέδες ο μάρτυρας κατηγορίας Κωσταντέλος, που οι κατηγορούμενοι έχουν εκτελέσει τον αδελφό του οδηγήθηκε στην αίθουσα σιδηροδέσμιος, από τη φυλακή όπου κρατείται σαν ελασίτης.

Μέσα σε ατμόσφαιρα φανερής προκατάληψης του προέδρου Τραχανή υπέρ των κατηγορουμένων, άρχισε ή συνεδρίαση. Ο πρόεδρος μιλάει στον πληθυντικό στους αιμοσταγείς κακούργους και αποκαλεί το Λάμπου «κύριο».
Ο Επίτροπος διαβάζει το κατηγορητήριο που αναφέρει σωρεία συλλήψεων, βασανιστηρίων, εκτελέσεων, λεηλασιών, κλοπών και εκβιασμών που διέπραξαν ο Λάμπου και οι κτηνάνθρωποι του. Τονίζει τη στενή συνεργασία των κατηγορουμένων με τα γερμανικά Ές-Ές και τις προδοτικές τους ενέργειες.

Εξετάζεται υστέρα η πρώτη μάρτυς κατηγορίας Καίτη Ίωαννίδη, χήρα του δικηγόρου Ίωαννίδη, που εκτελέσθηκε μαζί με 68 άλλους το Σεπτέμβρη τού 1944.
Καταθέτει ότι ο άνδρας της εργαζόταν σε συμμαχική οργάνωση κατασκοπίας. Το Γενάρη του 1944 πράκτορες της Ειδικής με επικεφαλής τον Πουλή πήγαν στο σπίτι όπου έμενε αυτή και ο άνδρας της, στην οδό Αχαρνών, και συνέλαβαν τους δύο αδερφούς της Δ. και Θ. Κόκκο ύστερα από προδοσία.

Με ενέργειες της ίδιας και του δικηγόρου Κοθρή οι αδερφοί της απολύθηκαν και ο Λάμπου έδωσε την υπόσχεση ότι ο άνδρας της δε θα ενοχληθεί. Παρ' όλα αυτά ο Μαντάς παρακολουθούσε τον άνδρα της και στις 26 Μαρτίου ο Πουλής, ο Κουρεμπανδς, ο Φλώρος και άλλοι ένοπλοι πήγαν στο σπίτι και συνέλαβαν τον άνδρα της, έναν ακόμη της ίδιας οργάνωσης τον Τριανταφύλλου, καθώς και τον Χατζηγεωργίου που κείνη την ώρα πήγαινε στο σπίτι. Την Ιδια μέρα ο Πουλής μαζί με Γερμανούς συνέλαβαν τους Παρλαμά, Θειακάκη κλπ. της αυτής ομάδας. Όλοι την επόμενη μέρα παραδόθηκαν από το Λάμπου στα Ες-Ές.

Σε ερώτηση του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής Μιράσγεζη προς τη μάρτυρα, αν διαπίστωσε τη συνεργασία της Ειδικής με τούς Γερμανούς, η Ιωαννίδη απάντησε ότι η Ειδική Ασφάλεια και τα Ές-Ές ήταν ένα πράγμα . Είναι ανεκδιήγητα - προσθέτει - τα βασανιστήρια που γίνονταν στα κρατητήρια της Ειδικής κατά των κρατουμένων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος παρεμποδίζει συστηματικά το έργο της πολιτικής αγωγής επεμβαίνοντας, διακόπτοντας και περιορίζοντας τον αριθμό των ερωτήσεων.

Ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής Οικονόμου υποβάλλει στη μάρτυρα την εξής ερώτηση:

- Είπατε μάρτυς, ότι ισχυρισθήκατε στο Ράλλη πώς ο σύζυγός σας δεν ήταν κομμουνιστής για να τον απολύσει. Μήπως εδικαιολογείτο ο Λάμπου λέγοντας ότι εκτελεί κομμουνιστές, ενώ οι κομμουνιστές έκαναν και κείνοι πατριωτικόν αγώνα;

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος επεμβαίνει και πάλι απαγορεύοντας την ερώτηση. Ολοι οι συνήγοροι των κατηγορουμένων με χειρονομίες και φωνασκίες προσπαθούν να καλύψουν την ερώτηση.
Η πολιτική αγωγή διαμαρτύρεται.

Οι κατηγορούμενοι αποθρασύνονται και έχοντας επικεφαλής τον Λάμπου σηκώνονται και χειρονομώντας επιτέθηκαν κατά της πολιτικής αγωγής, εκτοξεύοντας εναντίον τους χυδαίες βρισιές. 
Ο Κουρεμπανάς και ο Λάμπου αποπειράθηκαν να κτυπήσουν δικηγόρους της πολιτικής αγωγής. Ένας Ενωμοτάρχης αντί να αναχαιτίσει τους δημίους, τους διευκολύνει στις επιθετικές τους διαθέσεις απωθώντας τους συνηγόρους. 

Ο βασανιστής Πουλής άρπαξε από το χέρι το συνήγορο της πολιτικής αγωγής Καβάγια και του κατάφερε κτύπημα.
Ο σαδιστής κακούργος Παρθενίου όρμησε κατά του δικηγόρου Οικονόμου. Οι φρουροί αντί να αναχαιτίσουν τον Παρθενίου παρέλαβαν τον Οικονόμου και με τρόπο βάναυσο των έβγαλαν από την αίθουσα με σπρωξίματα και βρισιές.

Ο πρόεδρος, αντί να υποδείξει στα όργανα της χωροφυλακής και στους αστυνομικούς το καθήκον τους και να επιβάλει την τάξη στους αποθρασυνθέντες δολοφόνους, εκδηλώνοντας γι' άλλη μια φορά τη μεροληπτική τακτική του, εγκατέλειψε την έδρα δηλώνοντας ότι διακόπτεται η συνεδρίαση για το απόγευμα.
Τότε οι κατηγορούμενοι, οι χωροφύλακες καίω πολλοί αστυνομικοί, μαζί με τους χίτες και τοτς ταγματασφαλίτες που είχαν πλημμυρίσει την αίθουσα άρχισαν να βρίζουν τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής, αποκαλώντας τους «Βουλγάρους» και τις μαυροφορεμένες χήρες και αδερφές των θυμάτων, απειλώντας ότι θα σπάσουν στο ξύλο τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής αν τολμήσουν και θίξουν έστω και με μια φράση τους κατηγορουμένους!

Ένας εθνοφύλακας και ένας χωροφύλακας φεύγοντας από την αίθουσα ούρλιαζαν: «θάνατος στους κουκουέδες! Ζήτω τα Ές- Ές!» 
Επιχείρησαν να επιτεθούν εναντίον μιας κοπέλας, άλλα ο κόσμος τους έπιασε και τους παράδωσε στον ταγματάρχη Πάπαλη. Πολλοί αναγνώρισαν στο πρόσωπο του ενός γνωστό δολοφόνο των Ές-’Ες.

Αλλοι «εθνικόφρονες» φώναζαν: «θα τους αθωώσουμε και θα κάνουμε μαζί τους τη Μεγάλη Ελλάδα!» 
Κατά του Κουρεμπανά έχει υποβάλει μήνυση και ο Αθ. Λημναίος που είχε συλληφθεί μαζί μ’ ένα φίλο του από το δήμιο αυτό. Ο Κουρεμπανάς μπρος στα μάτια του Λημναίου είχε εκτελέσει το φίλο του. Κι όμως ο Λημναίος δεν κλήθηκε στη δίκη.

Οι συνήγοροι Οικονόμου και Μιράσγεζης διαμαρτυρήθηκαν στο δικαστήριο για τις πρωινές σκηνές. Υστερα απ’ αυτό ο πρόεδρος επέτρεψε την ερώτηση στην όποια η μάρτυς απάντησε ότι η Ειδική Ασφάλεια τους συλλαμβανόμενους κομμουνιστές και εαμίτες τους εκτελούσε χωρίς καμιά διαδικασία γιατί τους θεωρούσε σαν τούς χειρότερους εχθρούς των Γερμανών.

Σε σχετική ερώτηση του Μιράσγεζη η Ιωαννίδη απάντησε ότι ο κατηγορούμενος Κουρεμπανάς την επισκέφτηκε πριν 15 μέρες στο σπίτι της, ενώ θα έπρεπε να είναι στη φυλακή, και την παρακάλεσε να καταθέσει ελαφρυντικά γι’ αυτόν.
Σ’ άλλη ερώτηση συνηγόρου της πολιτικής αγωγής η μάρτυς κατέθεσε ότι ο Λάμπου με απεσταλμένο του της πρότεινε να της δώσει 100 λίρες για να αλλοιώσει την κατάθεσή της.

Η μάρτυς κατηγορίας Σοφία Ιωαννίδη, μητέρα του εκτελεσθέντος Ιωαννίδη. κατέθεσε ότι στη σύλληψη του γιου της πήραν μέρος ο Πουλής και ο Κουρεμπανάς. Επίσης κατέθεσε ότι οι κατηγορούμενοι υπερέβησαν και αυτούς τους Γερμανούς σε θηριωδία και ότι ο Κουρεμπανάς της πρότεινε να καταδώσει τη σύζυγο του Σβώλου και σε αντάλλαγμα θα απελευθέρωνε το γιό της.

Η μάρτυς κατηγορίας Ελλη Κόκκου, πεθερά του θύματος Ίωαννίδη εξιστόρησε πώς ο Μαντάς μαζί με άλλα όργανα της Ειδικής Ασφαλείας έπιασε τους γιούς της. Επίσης κατάθεσε ότι ο Πουλής μαζί μ’ ένα Γερμανό των "Ες-’Ες έκανε έρευνα στο σπίτι της.

Πουλίδης (πολ. άγωγή). Ητο πλήγμα δια τον συμμαχικόν αγώνα η σύλληψη του αγωνιστή;

Μάρτυς. Βεβαίως.

Πουλίδης. Ητο έγκλημα κατά της πατρίδος εάν εξετελείτο κανείς Έλλην έστω και αν ανήκε ατό ΕΑΜ;

Μάρτυς. Ασφαλώς.

Στο σημείο αυτό ο συνήγορος της υπεράσπισης Κ. ’Ελευθερίου δηλώνει ότι παραιτείται από την υπεράσπιση, γιατί σαν Έλληνας δεν ανέχεται να υπερασπίζεται κατηγορούμενους που βαρύνονται με τέτοιες εγκληματικές πράξεις.

Ο μάρτυρας κατηγορίας Δημ. Κόκκος εξιστόρησε πώς πιάστηκε από τον Αθ. Μαντά και τα όργανά του. Πήρε την υπόσχεση ότι δε θα πειραχθεί γιατί ήταν εθνικιστής. Ο μάρτυρας για να αποδείξει την ηθική πώρωση των κατηγορουμένων κατάθεσε ότι ενώ τον οδηγούσαν στην Ειδική Ασφάλεια, ο Μαντάς και τα όργανά του μπήκαν σ’ 'ενα οίκο ανοχής στην οδό Πιπίνου για να κορέσουν το πάθος τους, ενώ αυτός περίμενε δεμένος.

Ο μάρτυρας εξιστόρησε ακόμα τα φρικτά βασανιστήρια που υποβάλλονταν οι κρατούμενοι, του παραρτήματος της Ειδικής Ασφάλειας στην οδό Ελπίδος, όπου διοικητής ήταν ο Μητρόπουλος.

Όταν ανάφερε ότι ένας γέρος καθηγητής 65 χρονών δάρθηκε μέχρι τέτοιο βαθμό που όταν οι συγκατηγορούμενοί του έβγαλαν το πουκάμισο είχαν κολλήσει επάνω του κομμάτια από σάρκες, ο Μαντάς κάγχασε κτηνωδώς.

Ο Δ. Κόκκος κατάθεσε ακόμα ότι ο Λάμπου και η σπείρα του πήραν 1.000 λίρες από τους Γερμανούς σαν ανταμοιβή για τη σύλληψη του Ιωαννίδη και των συνεργατών του.

Ο μάρτυρας κατηγορίας Εμ. Ντεντιδάκης κατάθεσε ότι Ο Πουλής μαζί με ένα Γερμανό έπιασε τον Παρλαμά, που εκτελέστηκε αργότερα.

Κολοβός (πολιτική άγωγή). Γνωρίζετε αν στην Ειδική Ασφάλεια εστεγάζετο παράρτημα των Ές-Ές, δηλαδή τα Ές-Ντέ που ήταν η γερμανική άντικατασκοπία:

Μάρτ. Ναι, μου το είπε ένας πράκτορας της Ειδικής ονόματι Ψήλας.

Πολιτική αγωγή. Η Ειδική ’Ασφάλεια συνεργάζονταν με τη γερμανική κατασκοπία;

Μάρτ. Ασφαλώς.

Στο σημείο αυτό π συνήγορος Τρίμης δήλωσε ότι η υπεράσπιση έχει στα χέρια της στοιχεία πού θα αποδείξει ότι  ο Λάμπου έδρασε υπέρ... του συμμαχικού αγώνα. 
Επίσης ο συνήγορος του Κουρεμπανά Μπουρίκος κατάθεσε έγγραφο με το οποίο υποστηρίζεται ότι ο Κουρεμπανάς ήταν όργανο τις Ίντέλιτζενς Σέρβις.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΙΣΤΟΡΙΑ - ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger