Αρχική » » Ν. Καρκάνη: Οι δοσίλογοι της κατοχής - Δίκες - Παρωδία (Ντοκουμέντα, αποκαλύψεις, μαρτυρίες) Μέρος 11ο

Ν. Καρκάνη: Οι δοσίλογοι της κατοχής - Δίκες - Παρωδία (Ντοκουμέντα, αποκαλύψεις, μαρτυρίες) Μέρος 11ο

{[['']]}
H αιματηρή δράση των Ταγμάτων Ασφαλείας

Δυο μάρτυρες κατηγορίας των αρχιπροδοτών, κατέθεσαν την αλήθεια. Μίλησαν τη γλώσσα της αλήθειας. και εξιστόρησαν με αδρά χρώματα τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά την περίοδο της κατοχής από τα βδελυρά τάγματα.
Σήκωσαν την αυλαία και φάνηκε γυμνή σ’ όλη τη φρίκη της η εικόνα της κατοχής που έζησε τόσο δραματικά ο λαός μας και που με τόση επιμέλεια σκέπαζαν ως τώρα οι δήθεν μάρτυρες «κατηγορίας» που συναγωνίζονται όλοι τους -εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις να πλέξουν εγκώμια στους αρχιπροδότες και να ανακηρύξουν εθνικούς ήρωες τους σφαγιαστές και τους βασανιστές του Ελληνικού λαού.

Ο μάρτυρας Αλ. Ρωμανός. Εθελοντής του αλβανικού πολέμου, ανάπηρος, δίνει μέσα σε λίγες γραμμές όλη την τραγωδία των αναπήρων που εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους τις ημέρες της φοβερής πείνας τού 1941-42.

«Στο νοσοκομείο, λέει ο μάρτυρας μας έδιναν και τρώγαμε λαχανίδα και 30 δράμια μπομπότα. Πέρασε έτσι το θλιβερό '41 και ήρθε το '42. Οι ανάπηροι εξαντλημένοι και αγνοημένοι από το κράτος αναγκάσθηκαν να κηρύξουν απεργία πείνας. Η κυβέρνηση όμως με τα όργανα της κτύπησε τους ανάπηρους στο Β' Νοσοκομείο Πετράκη
Η κατάστασή μας έμεινε η ίδια. Τότε κάναμε μια διαδήλωση διαμαρτυρίας. Μας κτύπησαν Ιταλοί και Έλληνες. Στο μεταξύ είχε αναλάβει την κυβέρνηση ο Λογοθετόπουλος. που αφού μας υποσχέθηκε πολλά στο τέλος μας παραχώρησε το δικαίωμα της... δωρεάν ταφής μας... Εμείς βέβαια πεθαίνανε από την πείνα όπως κι όλος ο λαός».

Ο πρόεδρος τον διακόπτει και του λέει ότι «αυτά δεν μας ενδιαφέρουν. Εδώ θέλουμε να μάθουμε αν οι κυβερνήσεις κατοχής εξυπηρέτησαν τον εχθρό».

Μάρτ«Αφήστε με κ. πρόεδρε να συνεχίσω και θα φθάσω εκεί που θέλετε σεις. Εμείς οι ανάπηροι έχουμε 280 νεκρούς από τους τσολιάδες και τους Γερμανούς. Τον αντιπρόεδρο του συνδέσμου μας Διον. Γόνατά και τον Τζαμουράνη τους εκτελέσανε οι τσολιάδες το Νοέμβριο του '43. Ηταν η εποχή που είχαν οργανωθεί τα Τάγματα Ασφαλείας. Ένα πρωινό στις 30 Δεκεμβρίου οι τσολιάδες με πολυβόλα, χειροβομβίδες και άλλα όπλα, κύκλωσαν τα νοσοκομεία, μπήκαν κι άρχισαν να μας κτυπούν επάνω στα κρεβάτια μας με μανία. Δε λογάριασαν τίποτα. Μας μάζεψαν όπως είμαστε από τον ύπνο, χωρίς ρούχα και μας κουβάλησαν όλους στου Χατζηκώστα. 
530 άνθρωποι, χωρίς κουβέρτες, γυμνοί και με ανοικτές πληγές κλειστήκαμε σ' ένα μόνο θάλαμο επί 9 ήμερες. 
850 άλλους ανάπηρους που τους είχαν κλείσει σ' άλλο νοσοκομείο τους πήγανε έπειτα στο Χαΐδάρι. Απ' αυτούς το 1/10 επέζησε. Ολοι οι άλλοι εκτελεσθήκανε».

Στο σημείο αυτό παραδίνει στον πρόεδρο δυο εφημερίδες της εποχής Εκείνης που περιγράφουν από την πλευρά του Ράλλη την «Εκκαθάριση» του νοσοκομείου και δίνει ονόματα εκτελεσθέντων. Επίσης παραδίνει έγγραφο του Ερυθρού Σταυρού προς το Ράλλη, που δίνει ολοζώντανη την τραγωδία των αναπήρων στου Χατζηκώστα.

«Κατόπιν, συνεχίζει ο μάρτυρας, μετέφεραν αρκετούς στα νοσοκομεία. Οι περισσότεροι μείναμε 10 μήνες στου Χατζηκώστα. Και κάθε τόσο έρχονταν οι Γερμανοί με τα Τάγματα Ασφαλείας κι έπαιρναν πότε 5, πότε 10 ανάπηρους για εκτέλεση. Η τραγωδία μας αυτή κράτησε μέχρι 20 Σεπτέμβρη που όσοι απομείναμε ζωντανοί μας άφησαν ελεύθερους αφού πλησίαζε η ώρα της απελευθέρωσής μας».

Πρόεδρος. Γιατί σας έκαναν όλα αυτά;

Μάρτ. Γιατί είμαστε οι πρωτοπόροι σ’ όλους τους αγώνες του λαού κατά των Βουλγάρων και κατά της Επιστράτευσης!

Σ' ερώτηση του προέδρου ο μάρτυρας τονίζει ότι αδικούνται οι ανάπηροι με τη μομφή ότι έκαναν μαύρη αγορά στα τσιγάρα. Τσιγάρα, λέει, έπαιρναν λίγο καιρό. Αλλοι τους εκμεταλλεύονταν κι έκαναν μαύρη άγορά.

Πρόεδρος. Γιατί σας καταδίωξαν;

Μάρτ. Σας ξαναλέω ότι κατεβαίναμε πάντοτε στις απεργίες και στις διαδηλώσεις στο πλευρό του λαού και γι' αυτό θέλησαν να μας διαλύσουν.

Επίτροπος. Μόνον Ελληνες ήλθαν και σάς συνέλαβαν στα νοσοκομεία;

Μάρτ. Μόνον Ελληνες των Ταγμάτων.

Επίτροπος. Ποιοι σας ξεχώρισαν και σας έστειλαν στο Χαΐδάρι;

Μάρτ. Τα Τάγματα 'Ασφαλείας.

 Βαλλιανός (λαϊκός σύνεδρος). Τι συσσίτια σας έδιναν στο νοσοκομείο το 1941;

Μάρτ. Μας έδιναν μια σούπα από καλαμπόκι και 2-3 δράμια λάδι.

Διαψεύδει ο μάρτυρας κατηγορηματικά ότι μέσα στα νοσοκομεία υπήρχαν όπλα.

Βαλλιάνος. Δηλώ και εγώ κατηγορηματικά ότι στο νοσοκομείο που υπηρετούσα δεν βρέθηκε κανένα όπλο.

Σ' ερώτηση ο μάρτυρας απαντάει ότι όλα τα πράγματα των αναπήρων, ρουχισμός κλπ. λεηλατήθηκαν από τα Τάγματα.

Τσιριγώτης. Μήπως είχατε έλθει σε συνεννόηση με Ιταλούς που σας είπαν να κάμετε απεργία και δεν θα σας κτυπήσουν;

Μάρτ. Δεν είχαμε καμιά σχέση με Ιταλούς και Γερμανούς, αλλιώς δεν θα 'μαστέ όπως είμαστε τώρα. Είμαι εθελοντής και ανάπηρος και έχω και δυο άλλους αδελφούς εθελοντές του αλβανικού πολέμου.

Πάλλας (συνηγ.). Αφήνατε άλλους να μπαίνουν στα νοσοκομεία;

Μάρτ. Όταν ήταν ύποπτοι των Ές-Ές όχι γιατί είχαμε και ραδιόφωνο για ν’ ακούμε ειδήσεις.

Πάλλας. Ποιος ήταν αυτός που απαγόρευε την είσοδο στους πολίτες;

Βαλλιάνος. Μπορεί να ήταν ο αρχηγός των κομμουνιστών, σας λέω εγώ. Κι έπρεπε γι' αυτό το πράγμα να σταλούν οι ανάπηροι στο Χαϊδάρι να τους εκτελέσουν οι Γερμανοί;

Καλείται ο μάρτυρας Μ. Κύρκος. τέως υπουργός.

Ο μάρτυρας λέει ότι η υπογραφή της ανακωχής και ο σχηματισμός κυβέρνησης θα ήταν η καταστροφή της Ελλάδας αν ο λαός δεν αναλάμβανε τον αγώνα της αντίστασης με το αδάμαστο σθένος του. Και οι κυβερνήσεις αυτές απέβλεπαν να πείσουν και τον έξω κόσμο και το λαό ότι ο αγώνας του είναι μάταιος και η αντίσταση περιττή.

«Επηκολούθησε, συνεχίζει ο Μ. Κύρκος. ένα άλλο γεγονός. Η ίδρυσις των Ταγμάτων Ασφαλείας. Προορισμός των ταγμάτων αυτών ήταν ν αναστείλουν το γεγονός της αντιστάσεως του έθνους, τον ηρωικόν αγώνα της φυλής. Δεν υπάρχει εις την μακραίωνα ιστορία του έθνους μας βδελυροτέρα πράξις από την ίδρυσιν των Ταγμάτων Ασφαλείας και την ανασύστασιν της Ειδικής 'Ασφαλείας. Τα Τάγματα Ασφαλείας υπήρξαν πλέον επικίνδυνα και από αυτά τα τάγματα των Γερμανών».

Κατόπιν λέει ότι και από τα Τάγματα Ασφαλείας και από την Ειδική έγιναν διώξεις και υπήρξαν πολλά θύματα. Εκτελέσθηκαν βέβαια από τους Γερμανούς οι πολίτες, αλλά πιάστηκαν από την Ειδική και τούς τσολιάδες.

Πρόεδρος. Μήπως γνωρίζετε συγκεκριμένος πράξεις;

Ο Μ. Κύρκος διαβάζει το διάγγελμα του Τσολάκογλου της 2.5.41. Αλλο διάγγελμα του ίδιου στις 3.6.41, που εξαίρει το εθνικοσοσιαλιστικό σύστημα και μιλάει με σεβασμό και δέος για «την μεγάλην ψυχήν του Φύρερ». Μετά αναφέρει την πλαστογράφηση από το Λογοθετόπουλο των πρακτικών της μεγάλης συσκέψεως, που έγινε τότε. Ακόμη ο Λογοθετόπουλος με ραδιοφωνικό του λόγο εγκωμιάζει τα γερμανικά στρατεύματα που «αγωνίζονται εις τας στέπας της Ρωσίας εναντίον του βαρβάρου κατακτητού».

Κατόπιν ο μάρτυρας λέει ότι η δράση των οργανώσεων της αντίστασης ανάγκαζε τους Γερμανούς να διατηρούν στην Ελλάδα μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις, που ήταν απαραίτητες για το μέτωπο και μάλιστα το 1943. Γι' αυτό εξόπλισαν τα Τάγματα Ασφαλείας. Ελληνες δηλαδή για να κτυπούν τους αδελφούς των Έλληνες. Το γεγονός αυτό είναι πρωτάκουστο και απίστευτο στην αθλιότητα του.


Η Ειδική Ασφάλεια αρχίζει τις εκτελέσεις

Πρόεδρος. Γιατί εδημιουργήθησαν τα Τάγματα:

Μάρτ. Εγιναν δια να καταπνίξουν την φωνή του έθνους την αντίστασιν του λαού. Την υπόθεσιν αυτήν την παρακολούθησα από κοντά. Όσον δεν είχε κινηθεί η Είδική Ασφάλεια, τα πράγματα έβαινον καλώς. Η Είδική ήρχισε την δράσιν της επί κυβερνήσεως Λογοθετοπούλου. Οταν ήρχισε την δράσιν της και παρηκολούθει εκ του σύνεγγυς πάντα υποπτον του αγώνος της εθνικής αντιστάσεως και συνελάμβανε και εβασάνιζε και εξετέλη, τότε ήρχισε το κακό. Μετά έγιναν τα Τάγματα, που κατεδίωκαν ανεξαιρέτως πάντας τους αγωνιζομένους πατριώτας.

Πρόεδρος. Γνωρίζετε αν τα Τάγματα έπετέθησαν ποτέ εναντίον άλλων εθνικών ομάδων όπως του Ζέρβα;

Μάρτ.. Δεν γνωρίζω ti έγινεν εις την επαρχίαν. Ομιλώ δικά τας Αθήνας. Εξαλλου οι κομμουνισταί δεν είχαν καμίαν σφραγίδα στο κούτελο για να διακρίνονται. Όλοι ηγωνίζοντο εναντίον των κατακτητών.

Επίτροπος: Γνωρίζετε αν έδρασαν Γερμανοί και Τάγματα Ασφαλείας μαζί και αν μετεχειρίζοντο εις τα μπλόκα καταδότας με μάσκα:

Μάρτ. Μάλιστα. Δια πρώτην φοράν μετεχειρίσθησαν καταδότας με μάσκα τον Ιούλιον 1944. Οι πολίται τότε συνελαμβάνοντο κατά εκατοντάδας και κατά χιλιάδας. Συνελάμβανον τότε μαζί Γερμανοί και Τάγματα. Και τα Τάγματα όχι μόνο συνελάμβανον αλλά και εξετέλουν, κατά δεκάδας μάλιστα, αθώους πολίτας. Μετά τα μπλόκα λεηλατούσαν τα σπίτια των συλλαμβανομένων.

Μπροστά σ' αυτή την τραγωδία ο κ. Κύρκος πήγε στον αναπληρωτή του Αρχιεπισκόπου κι ανέλαβαν μαζί την πρωτοβουλία να συγκαλέσουν σύσκεψη των πνευματικών ιδρυμάτων, του κλήρου και των οργανώσεων, για να παρουσιασθούν στο Ράλλη και να διαμαρτυρηθούν. Έτσι και έγινε.

Ο Ράλλης δεν τους άφησε να μιλήσουν λέγοντας τους:

- Εν τω συμφέροντι της υποθέσεως δεν πρέπει να γίνει καμιά συζήτηση...

Η επιτροπή επέμεινε και διαβάστηκε η έγγραφος διαμαρτυρία.

Τότε ο Ράλλης έδωσε την ακόλουθη απάντηση:

- Είσθε παράφρονες και έχετε πάθει παράκρουσιν. Και αν δεν έχετε πάθει αυτό, τότε συνεργάζεσθε με τους κομμουνιστάς...

Στο μεταξύ τα Τάγματα από εθελοντικά που ήταν, σχηματίζονται με υποχρεωτική επιστράτευση. Η επιτροπή διαμαρτυρήθηκε και γι' αυτό. Και η απάντηση του Ράλλη ήταν ότι δεν είμαστε χώρα κατέχουσα. αλλά κατεχομένη.

Επίτροπος. Τα Τάγματα εξετέλουν ανεξετάστως τους πολίτας. όπως οι Γερμανοί:

Μάρτ. Μάλιστα. Και εξετέλουν μάλιστα ψυχραιμότατα τους Έλληνας. Ακριβώς όπως και οι Γερμανοί, και πολλές φορές αγριότερα και απ' αυτούς.

Σ' ένα σημείο ο Ράλλης λέει ότι ο ανώτερος στρατιωτικός διοικητής Αττικής Σπανόπουλος είχε τοποθετηθεί επί κατοχής γενικός επιθεωρητής στη Μακεδονία και με έκθεσή του ζήτησε να γίνουν επειγόντως και στη Μακεδονία Τάγματα 'Ασφαλείας για να σωθεί ο τόπος από την αναρχία και την καταστροφή.

Γιαννόπουλος (σύνεδρος). Μήπως ηκούσατε αν εξετελέσθησαν χωροφύλακες και αξιωματικοί από αναρχικούς;

Μάρτ. Δεν γνωρίζω και δεν ενθυμούμαι προ της ενάρξεως της δράσεως της Ειδικής ’Ασφαλείας να έγιναν εκτελέσεις.

Χαμάρτος (σύνεδρος). Γιατί μέμφεσθε της Ειδικής 'Ασφαλείας;

Μάρτ. Διότι σκότωνε, συνελάμβανε, εβασάνιζε. Να μη διαμαρτυρηθώ δι' αυτό;

Χαμάρτος (έν θυμώ). Εδώ δεν είναι τόπος δια να διαμαρτυρηθείτε. Εδώ είναι δικαστήριον. Σας ερωτώ, λοιπόν. Γνωρίζετε αν εκ προθέσεως οπλίσθησαν τα Τάγματα Ασφαλείας δια να προκαλέσουν εμφύλιον πόλεμο;

Μάρτ. Δεν ετάζω νεαρούς και καρδίας κ. σύνεδρε. Λέγω τα γεγονότα και κρίνατε σεις.

Τσιριγώτης. Ανήκατε εις το Λαϊκόν Κόμμα. Μπορείτε να μου πείτε που ανήκετε τώρα;

Πρόεδρος. Να μην απαντήσετε κ. μάρτυς.


Στον υπόκοσμο ανήκαν οι ταγματασφαλίτες


Ο μάρτυς X. Ρουχώτας, ναυτοδίκης, καταθέτει ότι η ανακωχή και ο σχηματισμός των τριών κυβερνήσεων ήταν πράξη αντεθνική. Αναφέρει ότι ο υπουργός Αμύνης Μπάκος. ζήτησε από τους αξιωματικούς να παραδώσουν τα όπλα τους, γιατί αλλιώς και πιστόλι αν έχουν, θα εκτελεσθούν.

Για τα Τάγματα Ασφαλείας λέει ότι εξυπηρέτησαν τον εχθρό, γιατί σε συνεργασία με την Ειδική Ασφάλεια συνελάμβαναν πολίτες και τους παράδιναν στους Γερμανούς. Ο μάρτυς ξέρει πολλές τέτοιες περιπτώσεις και αναφέρει αρκετά παραδείγματα. Επίσης λέει ότι κανένας καλός αξιωματικός δεν πήγε στα Τάγματα, που στρατολογούσαν υπόκοσμο και πλιατσικολόγους
Τον εμφύλιο πόλεμο τον προκάλεσαν τα Τάγματα. Συνεχίζοντας λέει ότι ο Ράλλης ίδρυσε έκτακτα στρατοδικεία για να δικάσει Ελληνες
Ο μάρτυς αρνήθηκε να υπηρετήσει σ' αυτά τα στρατοδικεία και παραιτήθηκε.

Ράλλης. Αυτά λέτε σεις για τα Τάγματα Ασφαλείας. Ο στρατηγός όμως Σπανόπουλος, ήδη ανώτερος στρατιωτικός διοικητής Αττικής, μου εζήτη με έγγραφον του από 19 Φεβρουάριου 1944 να καταρτισθούν ταχύτατα τουλάχιστον δύο Τάγματα 'Ασφαλείας εις Θεσσαλονίκην.

Συνεχίζοντας ο μάρτυς λέει ότι αυτός ανήκε σε υπηρεσίες κατασκοπίας της Μ. 'Ανατολής και είχε ασύρματο.

Ενας συνήγορος. Είπατε ότι στα Τάγματα πήγαιναν και συγγενείς δολοφονηθέντων από τους εαμίτας:

Μάρτ. Μάλιστα. Όπως ο στρατηγός Δερτιλής. που του εσκότωσε το ΕΑΜ τη μητέρα...

Ράλλης· Πληροφορία κι αυτή του ασυρμάτου σας ασφαλώς! Μα η μάνα του Δερτιλή έχει πεθάνει εδώ και 15 χρόνια!...


Ο αστικός πολιτικός κόσμος συνένοχος

Aρχισε στο δικαστήριο των δοσιλόγων η Εξέταση των μαρτύρων της υπεράσπισης. Πρώτος καλείται ο Δημ. Μάξιμος. πρώην υπουργός, που λέει τα εξής:

«Ό Ράλλης, με τον όποιον συνδέομαι από πολλών ετών, μου ανακοίνωσε τας προτάσεις των Ιταλών και Γερμανών δια να αναλάβει τον σχηματισμόν της κυβερνήσεως. Του είπον ν' αναλάβει. Είχα πεισθεί ότι τόσον ο Ράλλης όσον και ο Λούβαρις επίστευαν στη συμμαχική νίκη. Τους επίστευα απολύτως. Το ότι έγιναν λάθη. έγιναν και προ παντός στην οικονομική πολιτική. Δεν ξέρετε όμως υπό ποιας περιστάσεις ηναγκάσθηκαν να προβούν εις την λήψιν ορισμένων μέτρων. Εχω άπειρα παραδείγματα διασώσεως οικογενειών και ατόμων από τον Ράλλη. που κατέβαλλε μεγάλας προσπάθειας δια την σωτηρίαν της πατρίδος».

Για τον Τσολάκογλου λέει, ότι ήταν ένας άνθρωπος λαμπρός, με θέληση κι ενδιαφέρον για τα ζητήματα τού λαού.

«Τα Τάγματα Ασφαλείας, συνεχίζει ο Μάξιμος. δι' όλους ημάς υπήρξαν χρησιμώτατα. Εις την ύπαιθρον παρέσχον μεγάλην συνδρομήν. Ο λαός ανέπνεε μόλις έβλεπε τα Τάγματα».

Ράλλης. Ενθυμείσθε όταν απεφάσισα ν' αναλάβω την αρχήν. ότι μου είπατε επί λέξη: Να πας με την ευχή μου και να κάνεις το καθήκον σου απέναντι της Πατρίδος:

Μάρτ. Μάλιστα.

Τσολάκογλου. Όταν είχα καλέσει τους πολιτικούς εις το γραφείον μου ενθυμείσθε ότι ήτο εκεί και ο Γ. Παπανδρέου και με ενεθάρρυνε εις το έργον μου:

Μάρτυς. Μάλιστα. Και εγώ σας ενεθάρρυνα. σας εβοήθησα. σας συνεβούλευσα δια την καλυτέραν διακυβέρνησιν της χώρας.

Τσολάκογλου. Ο Γ. Παπανδρέου με ενεθάρρυνε και μου έλεγε να λέω κανένα καλό λόγο στους Γερμανούς για να γίνεται η δουλειά μας...

Μάρτυς. Εγώ νομίζω, ότι όσοι κυβέρνησαν τον τόπο, το έκαμαν από λόγους πατριωτικούς.

Μετά εξετάζεται ο Γεώργιος Στράτος. πρώην υπουργός, που λέει τα έξης:

«Προσεφέρατε κ. Ράλλη ανυπολογίστους υπηρεσίας εις τον τόπον. Αλλά η ζημία είναι μεγαλυτέρα του κέρδους, διότι αυτήν την στιγμήν ευρίσκεσθε εις το δικαστήριον ενώ θα είσθε αρχηγός ενός μεγάλου κόμματος. Ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος μόλις πληροφορήθηκε την αποκήρυξη των Ταγμάτων Ασφαλείας, τηλεγράφησε στον Γ. Παπανδρέου: Πώς είναι δυνατόν να καταργείτε σεις τα Τάγματα την στιγμήν που κινδυνεύει ή ζωή μας; Αντιθέτως ημείς εζητήσαμε να ενισχυθούν τα Τάγματα».

Ράλλης. Ο Θ. Σοφούλης μας είπεν: ’Εχετε καθήκον τιμής να διατηρήσετε τα Τάγματα. Σας το ανακοίνωσε:

Μάρτυς. Υπάρχουν αρχεία. Μπορείτε να ζητήσετε το τηλεγράφημα που στείλαμε και να μάθετε.

Συνεχίζοντας ο Γ. Στράτος λέει ότι τα Τάγματα προκαλούσαν τον ενθουσιασμό και θεωρούνταν σωτήρες τού λαού... Για τον κατηγορούμενο Μπακογιάννη λέει ότι έσωσε εκατοντάδες πολίτες από την αγχόνη, ότι έστελνε στην Αίγυπτο αξιωματικούς κ.λπ. Κατόπιν αναφέρει ότι ο Παπανδρέου του είπε πως χρειάζεται εξιλασμός και πρέπει οι ένοχοι να τιμωρηθούν. Ο Στράτος διαμαρτυρήθηκε γ' αυτό στον Παπανδρέου και πήγε και ανέφερε το πράγμα στο Σοφούλη μαζί με τον Χατζίσκο και το Γιαννόπουλο. Ο Σοφούλης απάντησε. ότι αν γίνει αυτό τότε θ' αποσύρει τους Φιλελευθέρους υπουργούς από την κυβέρνηση.

«Κατά μήνα Σεπτέμβριον, αναφέρει κατόπιν ο μάρτυρας, ήλθε ένας Αγγλος, με ειδική αποστολή να συναντήσει τους πολιτευόμενους. Κάλεσε τους εκπροσώπους όλων των αστικών κομμάτων εις σύσκεψιν και τους έθεσε δύο ερωτήματα: α) Αν έπραξε καλώς ο Γ. Παπανδρέου παίρνοντας κομμουνιστάς εις τήν κυβέρνησιν. Όλοι απήντησαν ότι έπραξε κάκιστα, β) Αν ο Γ. Παπανδρεου έπραξε καλώς καταδικάσας τα Τάγματα Ασφαλείας. Όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων απήντησαν ανενδοίαστος ότι έπραξε κάκιστα. Και ο Αγγλος αντιπρόσωπος συνεφώνησε με τα πολιτικά κόμματα ότι ο Παπανδρεου έπραξε κάκιστα. Δια το Λαϊκόν Κόμμα παρέστη ο Μπαλτατζής. ο όποιος και μας είπε τ’ ανωτέρω».

Καλείται ο Δημ. Γιαννόπουλος, τέως υπουργός, ο όποιος υπεραμύνεται του Ράλλη και της κυβερνήσεώς του και λέει ότι τώρα διαπιστώθηκε ότι κακώς έκαμαν οι πολιτικοί που δεν ανέλαβαν τις κυβερνήσεις κατοχής και τώρα έχουν μετανοήσει. «Το έργον του Ράλλη, τονίζει, ήτο σωτήριον δια τον λαόν».

Ο Ράλλης στο σημείο αυτό λέει, ότι ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Γεννάδιος, ο Μητροπολίτης Παραμυθίας, ο στρατηγός Σπανόπουλος, ο συνταγματάρχης Χρυσοχόου και άλλοι του υπέβαλαν σωρεία εκθέσεων και του ζητούσαν να σχηματισθούν αμέσως Τάγματα Ασφαλείας στις περιφέρειες των.

Ο μάρτυρας λέει ότι αν ο Κουρκουλάκος βάλει υποψηφιότητα στην Πάτρα θα βγει πρώτος.

Ο Ράλλης επικαλείται συχνότατα αποσπάσματα λόγων και διαγγελμάτων του Σκόμπυ και του Τσώρτσιλ για να υποστηρίξει τον εαυτό του και τα Τάγματα.


Η συνεργασία Ράλλη - Ζέρβα

Ο μάρτυρας Κωνστ. Ροδοκανάκης διευθυντής τής Εταιρείας Κωπαϊδος λέει ότι συνεργάσθηκε με το Ράλλη.

«Είμαι εις την διοικούσαν Επιτροπήν του ΕΔΕΣ. Λόγω της ασκούμενης τρομοκρατίας το έργον του ΕΔΕΣ ήτο παράλληλον προς το έργον της κυβερνήσεώς. Έστειλα απειρίαν άξιωματικών εις τον Ζέρβαν δια του I. Ράλλη και του ναυάρχου Γέροντα. Εάν εδώ δεν έγιναν σφαγαί αυτό οφείλεται εις την υπαρξιν των Ταγμάτων Ασφαλείας, του ΕΔΕΣ, της X και λοιπών Εθνικιστικών οργανώσεων τας όποιας όλας ανεξαιρέτως ενίσχυε μυστικά ο Ράλλης με όπλα. Οταν η κυβέρνησις της Αιγύπτου έστειλε στη Ραφίνα φορτίον με όπλα, ο Ράλλης έστειλε όργανα της κυβερνήσεώς δια να υποβοηθήσουν εις την παραλαβήν. Κατά το πλείστον τα όπλα αυτά τα πήρε η X και εν μέρει ο ΕΔΕΣ».

Ράλλης. Γνωρίζετε αν επήρε όπλα και ο τότε αρχηγός της Ασφαλείας και του μηχανοκινήτου Μπουραντάς;

Μάρτ. Δεν γνωρίζω.

Επίτροπος. Κατά ποιαν εποχήν ήλθαν τα όπλα που τα παρέλαβαν η X και ο ΕΔΕΣ;

Μάρτ. Κατ’ Αύγουστον - Σεπτέμβριον 1944 ότε ο στρατηγός Σπηλιωτόπουλος ήτο νόμιμος αντιπρόσωπος της εν Καϊρω κυβερνήσεως. Θεωρώ ότι ο Ράλλης υπηρέτησε τα μέγιστα την πατρίδα.

Ο μάρτυρας Κ. Γράψας διευθυντής της Βουλής, γεν. γραμματέας του υπουργ. συμβουλίου επί Ράλλη. λέει ότι τα νομοθετήματα του Τσολάκογλου ήταν 1990 και τού Ράλλη 1977 και ότι εκτός από ελάχιστα εξυπηρετούσαν το λαό. Συνεχίζοντας πλέκει το εγκώμιο του Τσολάκογλου, του Ράλλη και όλων των υπουργών κατοχής, που έκαναν το καθήκον τους απέναντι της πατρίδας και τού λαού.

Τσουκαλάς. Ποιος όρκισε το Ράλλη κ. μάρτυς;

Μάρτ. Ο Μακαριότατος! (Καγχασμοί από την αίθουσα).


Εγγραφο του Σπυρίδωνα στο Χίτλερ

Ο Γράψας εξακολούθησε την κατάθεσή του και δικαιολόγησε την πολιτική των κυβερνήσεων κατοχής. 
Σε σχετική συζήτηση ο συνήγορος Κλαπέας αναφέρει ότι σε ενοικιοστάσιο της εποχής εκείνης υπάρχει προσωπική διάταξη που ευεργετεί υπουργό της σημερινής κυβέρνησης και λέει ότι όταν έρθει η ώρα θ' αναφέρει το όνομα του υπουργού αυτού. 
Ο μάρτυρας λέει ότι ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος της χώρας έρχονταν στο Πολιτικό Γραφείο κι έκανε τα ρουσοέτια του. Προσθέτει ακόμα ότι ο Τσολάκολγου έκαμε νόμο και ενίσχυσε οικονομικά τούς πολιτικούς. 
Σ’ ερώτηση του Ράλλη απάντησε ότι και ο Μακαριότατος Δαμασκηνός πήγαινε ένα διάστημα στο γραφείο του Ράλλη.

Ο μάρτυρας υπερασπίσεως Κ. Ρέντης. πρώην υπουργός, καταθέτει ότι καλώς έπραξε ο Τσολάκογλου να συνθηκολογήσει και να σχηματίσει κυβέρνηση. Και ότι οι Γερμανοί από... αγάπη προς την Ελλάδα αναγνώρισαν την κυβέρνηση για να μην έρθει Ιταλός γκαουλάιτερ. Λέει ύστερα όη δεν πρέπει να κοιτάμε τί γίνεται άλλου. 
Στη Γαλλία, μπορεί να τουφεκίζουν τους προδότες.
Εδώ όμως δεν μπορεί να γίνεται το ίδιο. Και οι ξένοι δημοσιογράφοι και προπαντός οι Αμερικανοί ποτ έχουν τη γνώμη ότι και εδώ πρέπει να γίνεται το ίδιο, ξεχνούν ότι η χώρα τους ήταν τότε ουδέτερη και., συνέπραττε με τούς Γερμανούς, ενώ εδώ οι κυβερνήσεις δεν είχαν... πρόθεση να εξυπηρετήσουν τον εχθρό. Πώς θέλουν λοιπόν να τιμωρηθούν οι Έλληνες πού συνεργάσθηκαν με τους Γερμανούς: (!)

Τσολάκογλου. Μήπως ξέρετε αν τον Νοέμβριον 1943 Άγγλος συνταγματάρχης της Μέσης 'Ανατολής μου διεμήνυσε ν' αναλάβω εγώ την κυβέρνησιν;

Μάρτ. Μεταβίβασα εις πρόσωπον κοινής εμπιστοσύνης επιστολή του Τσολάκογλου προς άγγλον συνταγματάρχην. 

Πρόεδρος. Γιατί ήθελαν ν' αναλάβετε σεις:

Τσολάκογλου. Ηθελαν τον σχηματισμόν κυβερνήσεως από εμέ ως στρατιωτικόν, διότι υπήρχε κάποιος λόγος και εγώ θα συνεργαζόμην με τον Ράλλην.

Επίτροπος. Εφ' όσον αι κυβερνήσεις ταύτα απεδέχθησαν να ψηφίσουν συντακτικός πράξεις, είχαν το δικαίωμα να αρνηθούν εις τους Γερμανούς πάν ό.τι τους εζητείτο: Οταν καταδικάζεις εις θάνατον αξιωματικούς που φεύγουν για να συνεχίσουν τον αγώνα τί είσαι:

Μάρτ. Μα αν υπήρχε διοίκησις υπαλλήλων θα εγίνετο το ίδιον.

Επίτροπος (έντονα). Όχι το ίδιο κ. μάρτυς. Διότι δεν θα επέβαλλαν σε ελληνικά δικαστήρια να δικάζουν Έλληνας, διότι θέλουν ν’ αγωνισθούν δια την πατρίδα.

Ο Ρέντης λέει ότι η κυβέρνηση Ράλλη έμαθε ότι θα έφευγαν για την Αίγυπτο και όχι μόνο δεν τους συνέλαβε, άλλα και βοήθησε τις οικογένειες τους.

Ράλλης. Κι έπειτα έλεγε ο Παπανδρέου: Δεν έφευγε ο Ράλλης να πάει να κρυφτεί για να μην αναγκασθώ να τον τουφεκίσω;

Κατόπιν, ο μάρτυρας λέει ότι ο Ράλλης και ο Ταβουλάρης ήξεραν ότι ο ίδιος θα έφευγε για την Αίγυπτο.

Ράλλης. Μήπως ξέρετε αν εγώ εγγυήθηκα στους Γερμανούς ότι ο Παπανδρέου δεν πρόκειται να φύγει δια την Αίγυπτο:

Κατόπιν ο Ρέντης λέει ότι το... Σίτυ ενίσχυε τα σώματα που έκαναν σφαγές στην Πελοπόννησο και ότι τα Τάγματα δε βοήθησαν τους Γερμανούς... Οι κυβερνήσεις κατοχής έκαναν το καθήκον τους και οι νόμοι που δημοσίευαν ήταν το καμουφλάρισμα απέναντι των Γερμανών, για τη διευκόλυνση τού λαού.

Καλείται ο Κων. Βλάχος, αντισυνταγματάρχης Ιππικού της Ορεινής Ταξιαρχίας. Δημιουργείται επεισόδιο γιατί ο πρόεδρος απαγορεύει στο μάρτυρα να κάνει αγόρευση. «Θ’ απαντήσω. λέει ο Βλάχος διότι είμαι ουσιώδης μάρτυς και διότι υπέγραψα εγώ την ανακωχήν. Δεν μπορώ όμως εγώ να κρίνω τους ήρωας του ηθικού ύψους ενός στρατηγού Τσολάκογλου».

Εξιστορεί κατόπιν πως έγιναν οι συνεννοήσεις με τοτς Γερμανούς και πως ο Ιωαννίνων Σπυρίδων παρακολουθούσε από κοντά την πορεία της συνθηκολογήσεως.

Ο μάρτυρας προσκομίζει στο δικαστήριο έγγραφο γραμμένο γαλλικά που απευθύνεται στο Χίτλερ με υπογραφές του Τσολάκογλου. Μπάκου. Δεμέστιχα και του Μητροπολίτη Ιωαννίνων. Ο Ιωαννίνων σημειώνεται με τον τίτλο: «Πρόεδρος της Προσωρινής Κυβερνήσεως».

Ο συν/ρχης Θρασ. Τσακαλώτος, διοικητής της Ορεινής Ταξιαρχίας, Επιτελάρχης του Μπακού στον Αλβανικό πόλεμο, καταθέτει ότι το επεισόδιο της ανακωχής δεν επηρέασε τη συνέχιση του πολέμου, γιατί ο αγώνας συνεχίσθηκε στο πλευρό των συμμάχων.

Η ανακωχή έγινε γιατί δεν υπήρχε πια καμιά δυνατότητα γι’ αντίσταση. Κατόπιν λέει, ότι κακώς έχει κατηγορηθεί ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων. «Ίσως, τονίζει, να είμαι ο μόνος που αντιλαμβάνομαι τον υπέροχον εκείνον Ιεράρχην!»

Ο Μπάκος, συνεχίζει ο μάρτυρας, ήταν ήρωας και... υπέροχος αγωνιστής. Δεν δέχεται ότι στην 'Ελλάδα υπήρξαν προδότες.

Κατόπιν ο Τσολάκολγου διαβάζει σημείωμα του στρατηγού Μπάκου, που τον εξορκίζει ν’ αναλάβει πρωτοβουλία για την ανάληψη της διοίκησης της στρατιάς για την υπογραφή άνακωχής και για το σχηματισμό κυβέρνησης με πρόεδρο το Μητροπολίτη Ιωαννίνων. Επίσης παρουσιάζει σχέδιο τελεσιγράφου των στρατηγών Μπάκου και Δεμέστιχα προς την κυβέρνηση των Αθηνών.

Ο Δεμέστιχας διαβάζει επιστολές του Μπάκου. που καλεί το Δεμέστιχα να πάει στα Γιάννενα ν’ αναλάβει τη διοίκηση στρατιάς από τον Πίτσικα και να φροντίσει για το σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων.

Η συνεδρίαση της 30.3.45 του δικαστηρίου των δοσιλόγων διακόπηκε ύστερα από ζωηρή συζήτηση για το νόμο που δημοσιεύθηκε και που τροποποιούσε τη συντακτική πράξη περί τιμωρίας δοσιλόγων. Με το νόμο αυτό διατάσσονταν η προφυλάκιση όλων των κατηγορουμένων έκτος αν το δικαστήριο κρίνει αντίθετα, καθορίζεται ότι οι αγορεύσεις των συνηγόρων δε μπορούν να παραταθούν περισσότερο από δυο ώρες και το ουσιωδέστερο ότι οι κατηγορούμενοι δε μπορούν να προτείνουν πάνω από 5 μάρτυρες υπεράσπισης και συνολικά όλοι οι κατηγορούμενοι όχι περισσότερους από τετραπλάσιους του συνολικού αριθμού των μαρτύρων κατηγορίας.

Ο συνήγορος Τσουκαλάς διαμαρτύρεται έντονα για τη δημοσίευση του νόμου, που αποβλέπει στο να τελειώσει σύντομα η δίκη και προσθέτει: «Γιατί όμως να τελειώσει η δίκη; Να
κρατήσει και 2, και 3, και 6 μήνες, κι ένα χρόνο». 
Κατόπιν μιλάει για τις Ελευθερίες του λαού που κινδυνεύουν και τελειώνει: «Θα διαμαρτυρηθώμεν εις τον λαόν, εις την πολιτισμένη ανθρωπότητα δια την πρωτοφανή παράβασιν του δικαίου...».

Ο Ράλλης εκφράζει την... κατάπληξή του και διαμαρτύρεται για τη δημοσίευση του νόμου. «Ο νόμος, συνεχίζει καταρρακώνει τα ιερότερα δικαιώματα του ανθρώπου. Ηγωνιζόμην μέχρι σήμερον εν τη αιθούση ταύτη όχι δια τον εαυτόν μου. αλλά δια τον Ελληνα πολίτην και τον Ελληνα άνθρωπον! Είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω εκ μέρους και των συγκατηγορουμένων μου ότι ημείς που ηγωνίσθημεν... υπέρ των λαϊκών Ελευθεριών, ούτε μάρτυρας πλέον θα εξετάσωμεν. ούτε συνηγόρους θα δεχθώμεν, ούτε καν θα απολογηθώμεν. Ο νόμος καταλύει την δικαστικήν Εξουσίαν. Σας λέγω. Είσθε κομπάρσοι. Εάν είναι ανάγκη αι ελευθερίαι του ελληνος πολίτου να ποτισθούν δια του αίματος ημών, το ιδικόν μου αίμα το προσφέρω... ευχαρίστως εις τον βωμόν της ελληνικής Ελευθερίας!...».

Ο κατηγορούμενος Μπακογιάννης καταφέρεται εναντίον του «ανελεύθερου νόμου» και λέει ότι έχει ανάγκη να εξετάσει όλους τους μάρτυρες του για ν' αποδείξει ότι εβοήθησε τον Εθνικό αγώνα αντίστασης και για να μάθει αν είναι... άξιος της πατρίδας!...

Ο Επίτροπος λέει ότι δεν πρόκειται για νομική ένσταση και δεν είναι υποχρεωμένος να μιλήσει. Προσθέτει ότι συνήγοροι και κατηγορούμενοι διαμαρτύρονται για ένα νόμο, για τον όποιο το δικαστήριο δεν ευθύνεται και ως εκ τούτου η απειλή των συνηγόρων ότι θα αποχωρήσουν ομαδικά δεν είναι ορθή.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΙΣΤΟΡΙΑ - ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger