{[['']]}
Οι μάρτυρες κατηγορίας των υποθέσεων: Λαϊκή Μεσολογγίου, Αντίοχος - Πάτρα, Belvedere -Ηράκλειο Κρήτης και Πάρος (16.5.2018)
Τι είναι αυτό που συνέχει τις τέσσερις διαφορετικές υποθέσεις που καλούμαστε να σχολιάσουμε σ’ αυτή τη φάση (Λαϊκή Μεσολογγίου, Αντίοχος - Πάτρα, Belvedere - Ηράκλειο Κρήτης και Πάρος); Αυτό που ενοποιεί αυτές τις επιθέσεις δεν είναι μόνο η βία της οργάνωσης Χρυσή Αυγή που αναδεικνύεται από αυτές, μελών και ηγετικών στελεχών της (έχουμε σ’ αυτές συμμετοχή των βουλευτών Κασιδιάρη, Λαγού, Μίχου, Μπαρμπαρούση και Παππά). Αυτό είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι μόνο ή κυρίως αυτό.
Αυτό που τις ενοποιεί είναι η σχέση της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής με τη νομιμότητα: αφενός η δημιουργία της ψευδούς πεποίθησης στα μέλη της οργάνωσης από τα ηγετικά της στελέχη ότι είναι νόμιμο και νομιμοποιημένο να παραβαίνουν εξόφθαλμα τον νόμο, αφετέρου η σχέση με τη νομιμότητα, όπως αυτή εκφράζεται με τη διασύνδεση με τις διωκτικές αρχές, δηλαδή με την Αστυνομία.
Μόνο έτσι μπορούν να απαντηθούν τα ερωτήματα, όπως γιατί τα μέλη της Χρυσής Αυγής δρουν με ακάλυπτα τα χαρακτηριστικά τους στις δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων και των μελών του ΠΑΜΕ ή γιατί ο Ρουπακιάς απευθύνεται στον αστυνομικό που τον συλλαμβάνει, τον Κουρεντζή, και του λέει «είμαι δικός σας, είμαι της Χρυσής Αυγής». Αλλιώς όλα αυτά είναι μεμονωμένα, τυχαία και ασύνδετα. Πάμε λοιπόν να δούμε την κάθε υπόθεση ξεχωριστά.
Οσον αφορά τους μάρτυρες της υπόθεσης της Λαϊκής στο Μεσολόγγι (Μουρκογιάννης, Μπαουστάνου, Παπαζήση, Μπαρμπετάκης, Τσακανίκας):
Στο Μεσολόγγι, στις 8 Σεπτεμβρίου 2012, κατά τις 9 το πρωί, ομάδα μελών και υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τον βουλευτή της κατηγορούμενο Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, προσέρχεται στη Λαϊκή με σκοπό να τελέσει ελέγχους στα χαρτιά των αλλοδαπών μικροπωλητών. Αρχικά, ο αστυνομικός-φρουρός του Μπαρμπαρούση, Δημήτρης Μακρής, ενεργώντας ως χρυσαυγίτης, διατυπώνει προς τους δημοτικούς αστυνομικούς το αίτημα τα μέλη
της Χρυσής Αυγής να τους επιτηρούν κατά την τέλεση των ελέγχων. Στη συνέχεια, ο ίδιος ο βουλευτής Μπαρμπαρούσης διατυπώνει το ίδιο αίτημα στη δημοτική αστυνομικό Μπαουστάνου - το επιβεβαιώνει και ο έτερος των δημοτικών αστυνομικών Παντελής Παπακωστόπουλος, τον οποίο το δικαστήριό σας αν επιθυμεί μπορεί να καλέσει προς επίρρωσιν της μαρτυρίας της Μπαουστάνου.
Οταν οι δημοτικοί αστυνομικοί αρνούνται την καταφανώς παράνομη πρόταση, τα μέλη της Χρυσής Αυγής αποχωρούν λέγοντας «αφού δεν έρχεστε μαζί μας, θα πάμε μόνοι μας».
Κρίσιμη είναι εδώ η μαρτυρία της Ανδρομάχης Παπαζήση, που βρισκόταν στη Λαϊκή και είδε τους χρυσαυγίτες -έναν «μικρό στρατό», όπως το περιγράφει— να αναποδογυρίζουν πάγκους και χαρτόνια με εμπορεύματα αλλοδαπών μικροπωλητών, οι οποίοι είχαν ήδη διαφύγει τρομοκρατημένοι στο άκουσμα και στη θέα του τάγματος της Χρυσής Αυγής.
Στο τέλος της επιδρομής, ο Μπαρμπαρούσης έχει ήδη καλέσει τα κανάλια και κάνει δηλώσεις στις οποίες λέει ρητά ότι «τους κάναμε εμείς τους ελέγχους ως Χρυσή Αυγή», μιλώντας δήθεν για κωλυσιεργία των αρμοδίων οργάνων, η οποία από πουθενά δεν προέκυψε.
Τι έχουμε εδώ, κυρία Πρόεδρε; Εδώ έχουμε μια τυπική περίπτωση, όπου το κράτος έχει αποσυρθεί (μάλιστα, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, ο μοναδικός αστυνομικός, ο κύριος Μουρκογιάννης, καλείται να φύγει από τη Λαϊκή την ώρα που λαμβάνουν χώρα έκνομες πράξεις) και το κρατικό μονοπώλιο άσκησης βίας έχει υποκατασταθεί από το τάγμα (το «άγημα» κατά Παπαζήση) της Χρυσής Αυγής, το οποίο μάλιστα έχει και αστυνομική παρουσία, τον αστυνομικό του βουλευτή.
Και τι κάνει το τάγμα; Ολες τις ενέργειες της Αστυνομίας, χωρίς όμως τις καθυστερήσεις που συνεπάγεται η νομιμότητα. Τι μας είπε η κυρία Μπαουστάνου σε μια φοβερή αποστροφή του λόγου της; Η εικόνα των εμπορευμάτων και των κουτιών στον δρόμο εκείνη τη μέρα ήταν η ίδια με όταν γίνεται κατάσχεση και καταστροφή κατασχεμένων από τη δημοτική αστυνομία και τον δήμο. Εχουμε, λοιπόν: περιπολία από σώμα χρυσαυγιτών, πρόθεση τέλεσης ελέγχων και τέλεσή τους καθ’ ομολογίαν του βουλευτή, κατάσχεση και καταστροφή εμπορευμάτων (ακολουθεί και ένα σχετικό πλιάτσικο).
Και στο τέλος ο λόγος του βουλευτή: που ΒΕΒΑΙΑ δεν συμμετέχει στα κλοτσήματα, γιατί αυτό σημαίνει εγκληματική πολυπρόσωπη δομή με κατανεμημένους ρόλους.
Ο βουλευτής δίνει την πολιτική κάλυψη και προστασία στην ομάδα κρούσης αναλαμβάνει τα υπόλοιπα. Τρία σχόλια:
Πρώτον: Η υπόθεση δεν μας απασχολεί για τις φθορές, αλλά για την οργανωμένη δράση της Χρυσής Αυγής. Είναι βέβαια σκανδαλώδης η αθωωτική απόφαση: θα αποδείξουμε στη φάση των αναγνωστέων εγγράφων ότι ο ίδιος ο αστυνομικός που αναγνωρίζει τελέσαντες βιαιοπραγίες στην προανάκριση, στο ακροατήριο λέει ότι δεν αναγνωρίζει κανέναν. Ομως, με δεδομένο ότι η αντιποίηση έπαυσε υφ’ όρον, η υπόθεση ορθά εξετάζεται από το δικαστήριο.
Δεύτερον: Σύμφωνα με τη μαρτυρία Τσακανίκα, άτομα που είχαν συμμετάσχει στους παράνομους ελέγχους συμμετείχαν στα επεισόδια, συγκεκριμένα σε εμπρησμό σπιτιού Ρομά στο Αιτωλικό. Προκύπτει, δηλαδή, ότι δεν είναι άλλα τα φυσικά πρόσωπα που τελούν τους ελέγχους στις Λαϊκές και άλλα που εγκληματούν σε επιθέσεις. Πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες ομάδες.
Τρίτον: Σύμφωνα με τη μαρτυρία Παπαζήση, τρεις μέρες αργότερα, στις 11 Σεπτεμβρίου 2012, τελείται νέα επιχείρηση παράνομων ελέγχων από μέλη της Χρυσής Αυγής, κάποιοι εξ αυτών έχουν συμμετάσχει και στις 8 Σεπτεμβρίου, με παθούσα την κυρία Φωτεινή Φ„ από την οποία υπόθεση προκύπτει ότι η Χρυσή Αυγή επιθυμούσε να ελέγξει το πόστο του επόπτη της αγοράς.
Υπάρχει η σχετική απόφαση, η 1465/2012 του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Μεσολογγίου στα αναγνωστέα έγγραφα. Ισχύει δηλαδή και εδώ αυτό που μας είπαν οι μάρτυρες για τη δολοφονική επίθεση στο ΚΚΕ και στο ΠΑΜΕ: μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Ταυτόχρονα, και ιδεολογικό και οικονομικό κίνητρο.
Οσον αφορά τους μάρτυρες της υπόθεσης του Αντίοχου στην Πάτρα (Αντίοχος Ευστάθιος, Αντίοχος Χρήστος):
Στην Πάτρα, στις 7 Ιουλίου του 2013, κατά τις 9 το βράδυ, και ενώ ο 18χρονος μαθητής Χρήστος Αντίοχος κατέβαινε προς το κέντρο της πόλης για να συναντηθεί με φίλους του, εντοπίστηκε από ομάδα τριών ατόμων με διακριτικά της Χρυσής Αυγής, μαύρες μπλούζες και παντελόνια παραλλαγής, κοντοκουρεμένοι, οι δύο με τζόκεϊ.
Είναι προφανές από την ομοιομορφία στην ένδυση αυτών των ατόμων και από τα παντελόνια παραλλαγής, αλλά και από το σημείο που λαμβάνει χώρα η επίθεση (απέναντι από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Γούναρη) ότι τα άτομα αυτά ανήκουν στην ασφάλεια των τοπικών γραφείων, η οποία λειτουργεί ως σκοπιά (θα το δούμε και αυτό στο μέλλον).
Τα άτομα της Χρυσής Αυγής ακινητοποίησαν τον 18χρονο μαθητή, τον κάθισαν στο πεζοδρόμιο και του ζήτησαν την αστυνομική του ταυτότητα. Οταν το θύμα απάντησε ότι δεν είχε ταυτότητα, ακολούθησε η «τιμωρία» του με κλοτσιές και μπουνιές από την υπέρτερη ομάδα των τριών χρυσαυγιτών, εκ των οποίων ο ένας είχε τον ρόλο επικεφαλής.
Η επίθεση διήρκεσε ένα λεπτό και τα άτομα αποχώρησαν τρέχοντος προς την οδό Γούναρη, αφού δήλωσαν και λεκτικά την πολιτική τους ταυτότητα: «Εδώ κάνουν κουμάντο οι ναζί».
Τι έχουμε εδώ, κυρία Πρόεδρε; Εδώ έχουμε μια τυπική περίπτωση ομάδας της Χρυσής Αυγής που λειτουργεί ως αστυνομικό σώμα: περιπολία, ακινητοποίηση, απαίτηση επίδειξης αστυνομικής ταυτότητας για εξακρίβωση στοιχείων, ξυλοδαρμός του «μη συνεργάσιμου» πολίτη.
Η επιλογή του ατόμου γίνεται «τυχαία» - δεν γίνεται δηλαδή βάσει στοχοποίησης, αλλά βάσει γενικών χαρακτηριστικών που δεν αρέσουν στους δράστες (σκουλαρίκια, μακριά μαλλιά, χρώμα του δέρματος) και που τον κατατάσσουν στους αντιφρονούντες. Τι μας είπε ο πατέρας Αντίοχος; «Το ίδιο που έγινε με την πρόσφατη επίθεση στον 24χρονο σπουδαστή στους Αμπελόκηπους» (επίθεση στον Αλέξανδρο Λάζαρη από τον χρυσαυγίτη Χρήστο Ζέρβα).
Σημασία δεν έχει τι έχεις κάνει, αλλά πώς το προσλαμβάνει ο θύτης, ο δράστης, που οριοθετεί τον χώρο και λέει «Εδώ κάνουν κουμάντο οι ναζί».
Οσον αφορά τους μάρτυρες της υπόθεσης Belvedere (Πανταγάκης, Φραγκομιχελάκης):
Στο Ηράκλειο, στις 25.11.2012, πρωινές ώρες, είναι προγραμματισμένη εκδήλωση της Χρυσής Αυγής με ομιλητές τους βουλευτές της Κασιδιάρη και Παππά. Είναι γνωστό σήμερα, και το κατέθεσε ο μάρτυρας Πανταγάκης, ότι στην εκδήλωση αυτή ο κατηγορούμενος Παππάς ύψωσε τη σημαία του δικτατορικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου, εξυμνώντας έτσι το στρατιωτικό πραξικόπημα, το οποίο κατέλυσε τη δημοκρατία, της οποίας κομμάτι είναι το δικαστήριό σας και από την οποία το δικαστήριό σας αντλεί τη νομιμοποίησή του.
Γνωρίζοντας τι είναι η Χρυσή Αυγή και τι προβοκάτσια ετοίμαζε στο νησί, εκατοντάδες πολίτες λοιπόν αποφάσισαν να αντιδράσουν και να κάνουν αντιφασιστική πορεία. Η πορεία ήταν ειρηνική όπως κατέθεσαν και οι δύο μάρτυρες. Μάταια προσπάθησαν να συνδέσουν οι υπερασπιστές την πορεία με ένα σπασμένο τζάμι ενός λιμενικού. Και οι δύο μάρτυρες είπαν ότι η πορεία ήταν υπό επιτήρηση και στη διάρκεια της δεν συνέβη το παραμικρό.
Η πορεία σταμάτησε 100 μέτρα από τον κλοιό που είχαν σχηματίσει τα ΜΑΤ. Περί τις 12:30, ομάδα 70 περίπου υποστηρικτών και μελών της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον βουλευτή Κασιδιάρη και τους βουλευτές Μίχο και Μπαρμπαρούση βάδισαν 400-500 μέτρα (τόση είναι, κατά τον κ. Φραγκομιχελάκη, η απόσταση από τον χώρο της εκδήλωσης μέχρι το σημείο όπου βρίσκονταν οι αστυνομικοί).
Οι αστυνομικοί έφραξαν τον δρόμο στην ομάδα της Χρυσής Αυγής, η οποία δια του επικεφαλής της απαίτησε τη διάλυση των συγκεντρωμένων, έστω κι αν αυτοί δεν εμπόδιζαν την πρόσβαση των μελών της Χρυσής Αυγής προς τον χώρο της εκδήλωσης.
Τι έχουμε εδώ, κυρία Πρόεδρε; Εχουμε την αξίωση της Χρυσής Αυγής να υφαρπάξει από την ΕΛ.ΑΣ. τον καθορισμό των μέτρων τάξης και την ευθεία απειλή του βουλευτή κατηγορούμενου Κασιδιάρη ότι, αν δεν γίνει αυτό, «θα τους γαμήσω, θα έχεις νεκρούς μέχρι το βράδυ».
Ο λόγος για τον οποίο δεν συλλαμβάνεται εκείνη την ώρα ο Κασιδιάρης είναι η βουλευτική του ιδιότητα. Ισχύει δηλαδή η δήλωσή του, στην οποία αναφέρθηκε ο Αλιβιζάτος, ότι «τώρα που είμαστε βουλευτές δεν έχουμε αυτόφωρα, είμαστε πιο άνετοι στις κινήσεις μας, έχουμε και νόμιμη την οπλοφορία».
Οσον αφορά τους μάρτυρες για την υπόθεση της Πάρου (Μαρία Τρούλλου, Σάββας Μαυρίδης):
Στην Πάρο, τέλος, έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τη λογική συνέχεια του Belvedere. Οταν δηλαδή στις 28 Φεβρουάριου 2013, κατά τις 7:30 μ.μ., μια παλλαϊκή αντιφασιστική πορεία στην Πάρο κινείται στους δρόμους της πόλης και σταματάει στον κλοιό της διμοιρίας των ΜΑΤ, και ενώ υπάρχουν επαρκέστατες αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να μην προσεγγιστεί το σημείο της εκδήλωσης της Χρυσής Αυγής και να κατασταλεί οποιοδήποτε τυχόν επεισόδιο, μέλη και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον βουλευτή κατηγορούμενο Νικόλαο Μίχο βγαίνουν πίσω από τα ΜΑΤ και χτυπούν διαδηλωτές, συγκεκριμένα τους μάρτυρες Μαρία Τρούλλου και Σάββα Μαυρίδη στο κεφάλι.
Εχουμε εδώ συμμετοχή πλέον ως φυσικού αυτουργού του βουλευτή Μίχου, επικεφαλής ομάδας χρυσαυγιτών που φορούν μαύρα ρούχα και παντελόνια παραλλαγής κατά τον μάρτυρα Μαυρίδη. Πρόκειται για το «σημαίνον στέλεχος της οργάνωσης» για το οποίο μίλησε η Τρούλλου σε συνέντευξή της στο «Εθνος», λίγες μέρες μετά την επίθεση, τον Μάρτιο του 2013.
Αξίζει μια αναφορά στην απόπειρα της υπεράσπισης να αμφισβητήσει την αναγνώριση του Μίχου -που ήταν ακριβέστατη και επαρκής- με το ζήτημα της αμφίεσης. Η υπεράσπιση υπέδειξε φωτογραφία του Μίχου με σκουρόχρωμο ένδυμα (πιθανόν πουλόβερ) και με τον ισχυρισμό ότι αυτό φόραγε εκείνη την ημέρα.
Ομως από φωτογραφίες που υπάρχουν στον σκληρό δίσκο του Πατέλη προκύπτει καθαρά και ταυτοποιήθηκε από τους μάρτυρες ότι στον εξωτερικό χώρο της ταβέρνας όπου έγινε π εκδήλωση ο Μίχος φορούσε το λαδί τζάκετ, στο οποίο αναφέρθηκαν αμφότεροι οι μάρτυρες.
Τι έχουμε λοιπόν και εδώ, κυρία Πρόεδρε; Εχουμε τα άτομα της Χρυσής Αυγής να δρουν ως δυνάμει αστυνομική δύναμη, έχουμε ξυλοδαρμό διαδηλωτών, έχουμε απόσπαση/κατάσχεση μιας αντιναζιστικής σημαίας με την οποία μάλιστα φωτογραφίζονται βουλευτές και μέλη ως λάφυρο.
Και ποιος τα κάνει αυτά; Οχι μια τυχαία ομάδα, αλλά άτομα του Τάγματος Εφόδου της Νίκαιας που έχει έρθει επί τούτω στο νησί με τις χαρακτηριστικές παραλλαγές πόλεως, ανάμεσά τους τρεις εκ των κατηγορουμένων για τη δολοφονία Φύσσα (Γεώργιος Τσακανίκας, Αναστάσιος Μιχάλαρος και Ελπιδοφόρος Καλαρίτης). Προκύπτει δηλαδή ότι το τάγμα που δολοφόνησε τον Φύσσα γυρνούσε ανά την Ελλάδα επί μήνες πριν επιτεθεί το βράδυ της 17ης Σεπτέμβρη 2013 στην παρέα του Παύλου Φύσσα.
Τι συνέπειες έχει η εγκληματική δράση και μάλιστα με φυσικούς αυτουργούς βουλευτές; Ρωτήθηκε και επιβεβαίωσε η Τρούλλου ότι είδε ένα βίντεο που της επιδείχθηκε στην ανάκριση από το κινητό του κατηγορούμενου Ιωάννη Καζαντζόγλου και όπου λέει ένα μέλος της Χρυσής Αυγής: «Πήγαινε για σοβαρή ζημιά ο Μίχος». Τα μέλη της Χρυσής Αυγής όχι μόνο βλέπουν τις εγκληματικές δράσεις, αλλά τις επιδεικνύουν αργότερα μεταξύ τους και προφανώς ενθαρρύνονται στην τέλεση παρόμοιων πράξεων στο μέλλον.
Οσον αφορά την κατάθεση του μάρτυρα Νικόλαου Αλιβιζάτου:
Δεν θα μιλήσω για το γενικό περιεχόμενο, με κάλυψε ο συνάδελφος κύριος Θεοδωρόπουλος. Θέλω να επιμείνω μόνο στις απαντήσεις επί κάποιων ζητημάτων που προβάλλονται ως ισχυρισμοί.
Νόμιμο πολιτικό κόμμα και ανακήρυξη από τον Αρειο Πάγο: καμία ακύρωση της ποινικής δίωξης ως εγκληματικής οργάνωσης δεν προκαλεί η ανακήρυξη που γίνεται με τυπικά κριτήρια και όχι ουσιαστικά.
Κίνητρο η τρομοκράτηση και η επιβολή εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος: το οικονομικό κίνητρο είναι επιβαρυντική περίσταση και όχι στοιχείο της αντικειμενικής υπόστασης του άρθρου 187Π.Κ.
Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης: δεν είναι ένα άθροισμα ηθικών αυτουργιών. Δεν είναι οι εντολές που στοιχειοθετούν το αδίκημα της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά η ιεραρχία και η ύπαρξη δομής που προτίθεται να τελέσει κακουργηματικές πράξεις.
Διαφοροποιητικό στοιχείο τα Τάγματα Εφόδου: μιλάμε για οργανωμένο δίκτυο, ένα σύστημα τέλεσης βίαιων ενεργειών. Επιδείχτηκαν στον μάρτυρα φωτογραφίες και αναφέρθηκε σε πολλά άλλα είδη βίας ο κατηγορούμενος. Η ύπαρξη ένστολων οργανωμένων τμημάτων ασφάλειας της Χρυσής Αυγής, δηλαδή μιας σταθερής δομής, είναι αυτό που τη διαφοροποιεί από κάθε άλλο πολιτικό κόμμα ή συλλογικότητα, ακόμα και βίαιη.
Σχέση εγκληματικής οργάνωσης και «νόμιμου πολιτικού κόμματος»: το αποφασιστικό στοιχείο για να το απαντήσουμε βρίσκεται όχι στους ψηφοφόρους ή τους οπαδούς, αλλά στην ΙΕΡΑΡΧΙΑ της οργάνωσης και συγκεκριμένα στο αν είναι άλλη η ιεραρχία των Ταγμάτων Εφόδου και άλλη η ιεραρχία του κόμματος. Για παράδειγμα, ο Μίχος είναι ταυτόχρονα βουλευτής αλλά και ο δράστης της επίθεσης στην Πάρο, ο Λαγός είναι ταυτόχρονα βουλευτής και περιφερειάρχης αλλά και αρχηγός των Ταγμάτων Εφόδου του Πειραιά κ,ο.κ. Κι εδώ είναι πολύ χρήσιμο το σχήμα των ομόκεντρων κύκλων, όπου:
- Στον πυρήνα βρίσκεται η ηγεσία της Χρυσής Αυγής (χωρίς να το ξέρει, ο μάρτυρας είπε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της Χρυσής Αυγής: Κασιδιάρης, Λαγός, Παναγιώταρος, Γερμενής κ.λπ.).
- Στον δεύτερο κύκλο όσοι υποτάσσουν τη βούλησή τους στη βούληση της οργάνωσης και τελούν τις εγκληματικές πράξεις και
- Στον τρίτο κύκλο οι υποστηρικτές κ.λπ. που δεν έχουν ποινική ευθύνη.
Οσον αφορά την κατάθεση του μάρτυρα Φώτιου Ανδρεόπουλου:
Η αξία της μαρτυρίας είναι για τη στοιχειοθέτηση ενός τύπου εγκληματικότητας, που κορυφώθηκε τα έτη 2011-2013. Δεν προορίζεται ο συγκεκριμένος μάρτυρας να μας δώσει συγκεκριμένες, επώνυμες υποθέσεις εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής κατά μεταναστών, αλλά να μας δώσει τα γενικά στοιχεία αυτής της δράσης. Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε τη μαρτυρία του Τζαβέντ Ασλάμ, όσον αφορά τον τρόπο των επιθέσεων κατά μεταναστών.
Σημαντική είναι η μαρτυρία του, για παράδειγμα, για τις τρομοκρατικές επιδρομές ομάδων με μηχανάκια στην πλατεία του Αγίου Νικολάου στη Νίκαια σε βάρος αλλοδαπών καταστηματαρχών. Κι αυτό γιατί, έχοντας τον σκληρό δίσκο του πυρηνάρχη τπς Νίκαιας Γεώργιου Πατέλη, θα δούμε πώς περιγράφει αυτές τις δράσεις η ίδια η οργάνωση.
Το τέλος, η «εξάλειψη» αυτών των επιθέσεων συνέπεσε με τη δολοφονία Φύσσα. Δεν είναι μια ημερολογιακή περιγραφή. Ο μάρτυρας αναφέρεται στις συλλήψεις των μελών και ηγετικών στελεχών της οργάνωσης. Ο λόγος για τον οποίο οι επιθέσεις σταμάτησαν είναι γιατί αυτοί που τις καθοδηγούσαν και αυτοί που τις εκτελούσαν βρέθηκαν στη φυλακή.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Τι είναι αυτό που συνέχει τις τέσσερις διαφορετικές υποθέσεις που καλούμαστε να σχολιάσουμε σ’ αυτή τη φάση (Λαϊκή Μεσολογγίου, Αντίοχος - Πάτρα, Belvedere - Ηράκλειο Κρήτης και Πάρος); Αυτό που ενοποιεί αυτές τις επιθέσεις δεν είναι μόνο η βία της οργάνωσης Χρυσή Αυγή που αναδεικνύεται από αυτές, μελών και ηγετικών στελεχών της (έχουμε σ’ αυτές συμμετοχή των βουλευτών Κασιδιάρη, Λαγού, Μίχου, Μπαρμπαρούση και Παππά). Αυτό είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι μόνο ή κυρίως αυτό.
Αυτό που τις ενοποιεί είναι η σχέση της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής με τη νομιμότητα: αφενός η δημιουργία της ψευδούς πεποίθησης στα μέλη της οργάνωσης από τα ηγετικά της στελέχη ότι είναι νόμιμο και νομιμοποιημένο να παραβαίνουν εξόφθαλμα τον νόμο, αφετέρου η σχέση με τη νομιμότητα, όπως αυτή εκφράζεται με τη διασύνδεση με τις διωκτικές αρχές, δηλαδή με την Αστυνομία.
Μόνο έτσι μπορούν να απαντηθούν τα ερωτήματα, όπως γιατί τα μέλη της Χρυσής Αυγής δρουν με ακάλυπτα τα χαρακτηριστικά τους στις δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων και των μελών του ΠΑΜΕ ή γιατί ο Ρουπακιάς απευθύνεται στον αστυνομικό που τον συλλαμβάνει, τον Κουρεντζή, και του λέει «είμαι δικός σας, είμαι της Χρυσής Αυγής». Αλλιώς όλα αυτά είναι μεμονωμένα, τυχαία και ασύνδετα. Πάμε λοιπόν να δούμε την κάθε υπόθεση ξεχωριστά.
Οσον αφορά τους μάρτυρες της υπόθεσης της Λαϊκής στο Μεσολόγγι (Μουρκογιάννης, Μπαουστάνου, Παπαζήση, Μπαρμπετάκης, Τσακανίκας):
Στο Μεσολόγγι, στις 8 Σεπτεμβρίου 2012, κατά τις 9 το πρωί, ομάδα μελών και υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τον βουλευτή της κατηγορούμενο Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, προσέρχεται στη Λαϊκή με σκοπό να τελέσει ελέγχους στα χαρτιά των αλλοδαπών μικροπωλητών. Αρχικά, ο αστυνομικός-φρουρός του Μπαρμπαρούση, Δημήτρης Μακρής, ενεργώντας ως χρυσαυγίτης, διατυπώνει προς τους δημοτικούς αστυνομικούς το αίτημα τα μέλη
της Χρυσής Αυγής να τους επιτηρούν κατά την τέλεση των ελέγχων. Στη συνέχεια, ο ίδιος ο βουλευτής Μπαρμπαρούσης διατυπώνει το ίδιο αίτημα στη δημοτική αστυνομικό Μπαουστάνου - το επιβεβαιώνει και ο έτερος των δημοτικών αστυνομικών Παντελής Παπακωστόπουλος, τον οποίο το δικαστήριό σας αν επιθυμεί μπορεί να καλέσει προς επίρρωσιν της μαρτυρίας της Μπαουστάνου.
Οταν οι δημοτικοί αστυνομικοί αρνούνται την καταφανώς παράνομη πρόταση, τα μέλη της Χρυσής Αυγής αποχωρούν λέγοντας «αφού δεν έρχεστε μαζί μας, θα πάμε μόνοι μας».
Κρίσιμη είναι εδώ η μαρτυρία της Ανδρομάχης Παπαζήση, που βρισκόταν στη Λαϊκή και είδε τους χρυσαυγίτες -έναν «μικρό στρατό», όπως το περιγράφει— να αναποδογυρίζουν πάγκους και χαρτόνια με εμπορεύματα αλλοδαπών μικροπωλητών, οι οποίοι είχαν ήδη διαφύγει τρομοκρατημένοι στο άκουσμα και στη θέα του τάγματος της Χρυσής Αυγής.
Στο τέλος της επιδρομής, ο Μπαρμπαρούσης έχει ήδη καλέσει τα κανάλια και κάνει δηλώσεις στις οποίες λέει ρητά ότι «τους κάναμε εμείς τους ελέγχους ως Χρυσή Αυγή», μιλώντας δήθεν για κωλυσιεργία των αρμοδίων οργάνων, η οποία από πουθενά δεν προέκυψε.
Τι έχουμε εδώ, κυρία Πρόεδρε; Εδώ έχουμε μια τυπική περίπτωση, όπου το κράτος έχει αποσυρθεί (μάλιστα, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, ο μοναδικός αστυνομικός, ο κύριος Μουρκογιάννης, καλείται να φύγει από τη Λαϊκή την ώρα που λαμβάνουν χώρα έκνομες πράξεις) και το κρατικό μονοπώλιο άσκησης βίας έχει υποκατασταθεί από το τάγμα (το «άγημα» κατά Παπαζήση) της Χρυσής Αυγής, το οποίο μάλιστα έχει και αστυνομική παρουσία, τον αστυνομικό του βουλευτή.
Και τι κάνει το τάγμα; Ολες τις ενέργειες της Αστυνομίας, χωρίς όμως τις καθυστερήσεις που συνεπάγεται η νομιμότητα. Τι μας είπε η κυρία Μπαουστάνου σε μια φοβερή αποστροφή του λόγου της; Η εικόνα των εμπορευμάτων και των κουτιών στον δρόμο εκείνη τη μέρα ήταν η ίδια με όταν γίνεται κατάσχεση και καταστροφή κατασχεμένων από τη δημοτική αστυνομία και τον δήμο. Εχουμε, λοιπόν: περιπολία από σώμα χρυσαυγιτών, πρόθεση τέλεσης ελέγχων και τέλεσή τους καθ’ ομολογίαν του βουλευτή, κατάσχεση και καταστροφή εμπορευμάτων (ακολουθεί και ένα σχετικό πλιάτσικο).
Και στο τέλος ο λόγος του βουλευτή: που ΒΕΒΑΙΑ δεν συμμετέχει στα κλοτσήματα, γιατί αυτό σημαίνει εγκληματική πολυπρόσωπη δομή με κατανεμημένους ρόλους.
Ο βουλευτής δίνει την πολιτική κάλυψη και προστασία στην ομάδα κρούσης αναλαμβάνει τα υπόλοιπα. Τρία σχόλια:
Πρώτον: Η υπόθεση δεν μας απασχολεί για τις φθορές, αλλά για την οργανωμένη δράση της Χρυσής Αυγής. Είναι βέβαια σκανδαλώδης η αθωωτική απόφαση: θα αποδείξουμε στη φάση των αναγνωστέων εγγράφων ότι ο ίδιος ο αστυνομικός που αναγνωρίζει τελέσαντες βιαιοπραγίες στην προανάκριση, στο ακροατήριο λέει ότι δεν αναγνωρίζει κανέναν. Ομως, με δεδομένο ότι η αντιποίηση έπαυσε υφ’ όρον, η υπόθεση ορθά εξετάζεται από το δικαστήριο.
Δεύτερον: Σύμφωνα με τη μαρτυρία Τσακανίκα, άτομα που είχαν συμμετάσχει στους παράνομους ελέγχους συμμετείχαν στα επεισόδια, συγκεκριμένα σε εμπρησμό σπιτιού Ρομά στο Αιτωλικό. Προκύπτει, δηλαδή, ότι δεν είναι άλλα τα φυσικά πρόσωπα που τελούν τους ελέγχους στις Λαϊκές και άλλα που εγκληματούν σε επιθέσεις. Πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες ομάδες.
Τρίτον: Σύμφωνα με τη μαρτυρία Παπαζήση, τρεις μέρες αργότερα, στις 11 Σεπτεμβρίου 2012, τελείται νέα επιχείρηση παράνομων ελέγχων από μέλη της Χρυσής Αυγής, κάποιοι εξ αυτών έχουν συμμετάσχει και στις 8 Σεπτεμβρίου, με παθούσα την κυρία Φωτεινή Φ„ από την οποία υπόθεση προκύπτει ότι η Χρυσή Αυγή επιθυμούσε να ελέγξει το πόστο του επόπτη της αγοράς.
Υπάρχει η σχετική απόφαση, η 1465/2012 του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Μεσολογγίου στα αναγνωστέα έγγραφα. Ισχύει δηλαδή και εδώ αυτό που μας είπαν οι μάρτυρες για τη δολοφονική επίθεση στο ΚΚΕ και στο ΠΑΜΕ: μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Ταυτόχρονα, και ιδεολογικό και οικονομικό κίνητρο.
Οσον αφορά τους μάρτυρες της υπόθεσης του Αντίοχου στην Πάτρα (Αντίοχος Ευστάθιος, Αντίοχος Χρήστος):
Στην Πάτρα, στις 7 Ιουλίου του 2013, κατά τις 9 το βράδυ, και ενώ ο 18χρονος μαθητής Χρήστος Αντίοχος κατέβαινε προς το κέντρο της πόλης για να συναντηθεί με φίλους του, εντοπίστηκε από ομάδα τριών ατόμων με διακριτικά της Χρυσής Αυγής, μαύρες μπλούζες και παντελόνια παραλλαγής, κοντοκουρεμένοι, οι δύο με τζόκεϊ.
Είναι προφανές από την ομοιομορφία στην ένδυση αυτών των ατόμων και από τα παντελόνια παραλλαγής, αλλά και από το σημείο που λαμβάνει χώρα η επίθεση (απέναντι από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Γούναρη) ότι τα άτομα αυτά ανήκουν στην ασφάλεια των τοπικών γραφείων, η οποία λειτουργεί ως σκοπιά (θα το δούμε και αυτό στο μέλλον).
Τα άτομα της Χρυσής Αυγής ακινητοποίησαν τον 18χρονο μαθητή, τον κάθισαν στο πεζοδρόμιο και του ζήτησαν την αστυνομική του ταυτότητα. Οταν το θύμα απάντησε ότι δεν είχε ταυτότητα, ακολούθησε η «τιμωρία» του με κλοτσιές και μπουνιές από την υπέρτερη ομάδα των τριών χρυσαυγιτών, εκ των οποίων ο ένας είχε τον ρόλο επικεφαλής.
Η επίθεση διήρκεσε ένα λεπτό και τα άτομα αποχώρησαν τρέχοντος προς την οδό Γούναρη, αφού δήλωσαν και λεκτικά την πολιτική τους ταυτότητα: «Εδώ κάνουν κουμάντο οι ναζί».
Τι έχουμε εδώ, κυρία Πρόεδρε; Εδώ έχουμε μια τυπική περίπτωση ομάδας της Χρυσής Αυγής που λειτουργεί ως αστυνομικό σώμα: περιπολία, ακινητοποίηση, απαίτηση επίδειξης αστυνομικής ταυτότητας για εξακρίβωση στοιχείων, ξυλοδαρμός του «μη συνεργάσιμου» πολίτη.
Η επιλογή του ατόμου γίνεται «τυχαία» - δεν γίνεται δηλαδή βάσει στοχοποίησης, αλλά βάσει γενικών χαρακτηριστικών που δεν αρέσουν στους δράστες (σκουλαρίκια, μακριά μαλλιά, χρώμα του δέρματος) και που τον κατατάσσουν στους αντιφρονούντες. Τι μας είπε ο πατέρας Αντίοχος; «Το ίδιο που έγινε με την πρόσφατη επίθεση στον 24χρονο σπουδαστή στους Αμπελόκηπους» (επίθεση στον Αλέξανδρο Λάζαρη από τον χρυσαυγίτη Χρήστο Ζέρβα).
Σημασία δεν έχει τι έχεις κάνει, αλλά πώς το προσλαμβάνει ο θύτης, ο δράστης, που οριοθετεί τον χώρο και λέει «Εδώ κάνουν κουμάντο οι ναζί».
Οσον αφορά τους μάρτυρες της υπόθεσης Belvedere (Πανταγάκης, Φραγκομιχελάκης):
Στο Ηράκλειο, στις 25.11.2012, πρωινές ώρες, είναι προγραμματισμένη εκδήλωση της Χρυσής Αυγής με ομιλητές τους βουλευτές της Κασιδιάρη και Παππά. Είναι γνωστό σήμερα, και το κατέθεσε ο μάρτυρας Πανταγάκης, ότι στην εκδήλωση αυτή ο κατηγορούμενος Παππάς ύψωσε τη σημαία του δικτατορικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου, εξυμνώντας έτσι το στρατιωτικό πραξικόπημα, το οποίο κατέλυσε τη δημοκρατία, της οποίας κομμάτι είναι το δικαστήριό σας και από την οποία το δικαστήριό σας αντλεί τη νομιμοποίησή του.
Γνωρίζοντας τι είναι η Χρυσή Αυγή και τι προβοκάτσια ετοίμαζε στο νησί, εκατοντάδες πολίτες λοιπόν αποφάσισαν να αντιδράσουν και να κάνουν αντιφασιστική πορεία. Η πορεία ήταν ειρηνική όπως κατέθεσαν και οι δύο μάρτυρες. Μάταια προσπάθησαν να συνδέσουν οι υπερασπιστές την πορεία με ένα σπασμένο τζάμι ενός λιμενικού. Και οι δύο μάρτυρες είπαν ότι η πορεία ήταν υπό επιτήρηση και στη διάρκεια της δεν συνέβη το παραμικρό.
Η πορεία σταμάτησε 100 μέτρα από τον κλοιό που είχαν σχηματίσει τα ΜΑΤ. Περί τις 12:30, ομάδα 70 περίπου υποστηρικτών και μελών της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον βουλευτή Κασιδιάρη και τους βουλευτές Μίχο και Μπαρμπαρούση βάδισαν 400-500 μέτρα (τόση είναι, κατά τον κ. Φραγκομιχελάκη, η απόσταση από τον χώρο της εκδήλωσης μέχρι το σημείο όπου βρίσκονταν οι αστυνομικοί).
Οι αστυνομικοί έφραξαν τον δρόμο στην ομάδα της Χρυσής Αυγής, η οποία δια του επικεφαλής της απαίτησε τη διάλυση των συγκεντρωμένων, έστω κι αν αυτοί δεν εμπόδιζαν την πρόσβαση των μελών της Χρυσής Αυγής προς τον χώρο της εκδήλωσης.
Τι έχουμε εδώ, κυρία Πρόεδρε; Εχουμε την αξίωση της Χρυσής Αυγής να υφαρπάξει από την ΕΛ.ΑΣ. τον καθορισμό των μέτρων τάξης και την ευθεία απειλή του βουλευτή κατηγορούμενου Κασιδιάρη ότι, αν δεν γίνει αυτό, «θα τους γαμήσω, θα έχεις νεκρούς μέχρι το βράδυ».
Ο λόγος για τον οποίο δεν συλλαμβάνεται εκείνη την ώρα ο Κασιδιάρης είναι η βουλευτική του ιδιότητα. Ισχύει δηλαδή η δήλωσή του, στην οποία αναφέρθηκε ο Αλιβιζάτος, ότι «τώρα που είμαστε βουλευτές δεν έχουμε αυτόφωρα, είμαστε πιο άνετοι στις κινήσεις μας, έχουμε και νόμιμη την οπλοφορία».
Οσον αφορά τους μάρτυρες για την υπόθεση της Πάρου (Μαρία Τρούλλου, Σάββας Μαυρίδης):
Στην Πάρο, τέλος, έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τη λογική συνέχεια του Belvedere. Οταν δηλαδή στις 28 Φεβρουάριου 2013, κατά τις 7:30 μ.μ., μια παλλαϊκή αντιφασιστική πορεία στην Πάρο κινείται στους δρόμους της πόλης και σταματάει στον κλοιό της διμοιρίας των ΜΑΤ, και ενώ υπάρχουν επαρκέστατες αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να μην προσεγγιστεί το σημείο της εκδήλωσης της Χρυσής Αυγής και να κατασταλεί οποιοδήποτε τυχόν επεισόδιο, μέλη και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον βουλευτή κατηγορούμενο Νικόλαο Μίχο βγαίνουν πίσω από τα ΜΑΤ και χτυπούν διαδηλωτές, συγκεκριμένα τους μάρτυρες Μαρία Τρούλλου και Σάββα Μαυρίδη στο κεφάλι.
Εχουμε εδώ συμμετοχή πλέον ως φυσικού αυτουργού του βουλευτή Μίχου, επικεφαλής ομάδας χρυσαυγιτών που φορούν μαύρα ρούχα και παντελόνια παραλλαγής κατά τον μάρτυρα Μαυρίδη. Πρόκειται για το «σημαίνον στέλεχος της οργάνωσης» για το οποίο μίλησε η Τρούλλου σε συνέντευξή της στο «Εθνος», λίγες μέρες μετά την επίθεση, τον Μάρτιο του 2013.
Αξίζει μια αναφορά στην απόπειρα της υπεράσπισης να αμφισβητήσει την αναγνώριση του Μίχου -που ήταν ακριβέστατη και επαρκής- με το ζήτημα της αμφίεσης. Η υπεράσπιση υπέδειξε φωτογραφία του Μίχου με σκουρόχρωμο ένδυμα (πιθανόν πουλόβερ) και με τον ισχυρισμό ότι αυτό φόραγε εκείνη την ημέρα.
Ομως από φωτογραφίες που υπάρχουν στον σκληρό δίσκο του Πατέλη προκύπτει καθαρά και ταυτοποιήθηκε από τους μάρτυρες ότι στον εξωτερικό χώρο της ταβέρνας όπου έγινε π εκδήλωση ο Μίχος φορούσε το λαδί τζάκετ, στο οποίο αναφέρθηκαν αμφότεροι οι μάρτυρες.
Τι έχουμε λοιπόν και εδώ, κυρία Πρόεδρε; Εχουμε τα άτομα της Χρυσής Αυγής να δρουν ως δυνάμει αστυνομική δύναμη, έχουμε ξυλοδαρμό διαδηλωτών, έχουμε απόσπαση/κατάσχεση μιας αντιναζιστικής σημαίας με την οποία μάλιστα φωτογραφίζονται βουλευτές και μέλη ως λάφυρο.
Και ποιος τα κάνει αυτά; Οχι μια τυχαία ομάδα, αλλά άτομα του Τάγματος Εφόδου της Νίκαιας που έχει έρθει επί τούτω στο νησί με τις χαρακτηριστικές παραλλαγές πόλεως, ανάμεσά τους τρεις εκ των κατηγορουμένων για τη δολοφονία Φύσσα (Γεώργιος Τσακανίκας, Αναστάσιος Μιχάλαρος και Ελπιδοφόρος Καλαρίτης). Προκύπτει δηλαδή ότι το τάγμα που δολοφόνησε τον Φύσσα γυρνούσε ανά την Ελλάδα επί μήνες πριν επιτεθεί το βράδυ της 17ης Σεπτέμβρη 2013 στην παρέα του Παύλου Φύσσα.
Τι συνέπειες έχει η εγκληματική δράση και μάλιστα με φυσικούς αυτουργούς βουλευτές; Ρωτήθηκε και επιβεβαίωσε η Τρούλλου ότι είδε ένα βίντεο που της επιδείχθηκε στην ανάκριση από το κινητό του κατηγορούμενου Ιωάννη Καζαντζόγλου και όπου λέει ένα μέλος της Χρυσής Αυγής: «Πήγαινε για σοβαρή ζημιά ο Μίχος». Τα μέλη της Χρυσής Αυγής όχι μόνο βλέπουν τις εγκληματικές δράσεις, αλλά τις επιδεικνύουν αργότερα μεταξύ τους και προφανώς ενθαρρύνονται στην τέλεση παρόμοιων πράξεων στο μέλλον.
Οσον αφορά την κατάθεση του μάρτυρα Νικόλαου Αλιβιζάτου:
Δεν θα μιλήσω για το γενικό περιεχόμενο, με κάλυψε ο συνάδελφος κύριος Θεοδωρόπουλος. Θέλω να επιμείνω μόνο στις απαντήσεις επί κάποιων ζητημάτων που προβάλλονται ως ισχυρισμοί.
Νόμιμο πολιτικό κόμμα και ανακήρυξη από τον Αρειο Πάγο: καμία ακύρωση της ποινικής δίωξης ως εγκληματικής οργάνωσης δεν προκαλεί η ανακήρυξη που γίνεται με τυπικά κριτήρια και όχι ουσιαστικά.
Κίνητρο η τρομοκράτηση και η επιβολή εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος: το οικονομικό κίνητρο είναι επιβαρυντική περίσταση και όχι στοιχείο της αντικειμενικής υπόστασης του άρθρου 187Π.Κ.
Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης: δεν είναι ένα άθροισμα ηθικών αυτουργιών. Δεν είναι οι εντολές που στοιχειοθετούν το αδίκημα της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά η ιεραρχία και η ύπαρξη δομής που προτίθεται να τελέσει κακουργηματικές πράξεις.
Διαφοροποιητικό στοιχείο τα Τάγματα Εφόδου: μιλάμε για οργανωμένο δίκτυο, ένα σύστημα τέλεσης βίαιων ενεργειών. Επιδείχτηκαν στον μάρτυρα φωτογραφίες και αναφέρθηκε σε πολλά άλλα είδη βίας ο κατηγορούμενος. Η ύπαρξη ένστολων οργανωμένων τμημάτων ασφάλειας της Χρυσής Αυγής, δηλαδή μιας σταθερής δομής, είναι αυτό που τη διαφοροποιεί από κάθε άλλο πολιτικό κόμμα ή συλλογικότητα, ακόμα και βίαιη.
Σχέση εγκληματικής οργάνωσης και «νόμιμου πολιτικού κόμματος»: το αποφασιστικό στοιχείο για να το απαντήσουμε βρίσκεται όχι στους ψηφοφόρους ή τους οπαδούς, αλλά στην ΙΕΡΑΡΧΙΑ της οργάνωσης και συγκεκριμένα στο αν είναι άλλη η ιεραρχία των Ταγμάτων Εφόδου και άλλη η ιεραρχία του κόμματος. Για παράδειγμα, ο Μίχος είναι ταυτόχρονα βουλευτής αλλά και ο δράστης της επίθεσης στην Πάρο, ο Λαγός είναι ταυτόχρονα βουλευτής και περιφερειάρχης αλλά και αρχηγός των Ταγμάτων Εφόδου του Πειραιά κ,ο.κ. Κι εδώ είναι πολύ χρήσιμο το σχήμα των ομόκεντρων κύκλων, όπου:
- Στον πυρήνα βρίσκεται η ηγεσία της Χρυσής Αυγής (χωρίς να το ξέρει, ο μάρτυρας είπε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της Χρυσής Αυγής: Κασιδιάρης, Λαγός, Παναγιώταρος, Γερμενής κ.λπ.).
- Στον δεύτερο κύκλο όσοι υποτάσσουν τη βούλησή τους στη βούληση της οργάνωσης και τελούν τις εγκληματικές πράξεις και
- Στον τρίτο κύκλο οι υποστηρικτές κ.λπ. που δεν έχουν ποινική ευθύνη.
Οσον αφορά την κατάθεση του μάρτυρα Φώτιου Ανδρεόπουλου:
Η αξία της μαρτυρίας είναι για τη στοιχειοθέτηση ενός τύπου εγκληματικότητας, που κορυφώθηκε τα έτη 2011-2013. Δεν προορίζεται ο συγκεκριμένος μάρτυρας να μας δώσει συγκεκριμένες, επώνυμες υποθέσεις εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής κατά μεταναστών, αλλά να μας δώσει τα γενικά στοιχεία αυτής της δράσης. Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε τη μαρτυρία του Τζαβέντ Ασλάμ, όσον αφορά τον τρόπο των επιθέσεων κατά μεταναστών.
Σημαντική είναι η μαρτυρία του, για παράδειγμα, για τις τρομοκρατικές επιδρομές ομάδων με μηχανάκια στην πλατεία του Αγίου Νικολάου στη Νίκαια σε βάρος αλλοδαπών καταστηματαρχών. Κι αυτό γιατί, έχοντας τον σκληρό δίσκο του πυρηνάρχη τπς Νίκαιας Γεώργιου Πατέλη, θα δούμε πώς περιγράφει αυτές τις δράσεις η ίδια η οργάνωση.
Το τέλος, η «εξάλειψη» αυτών των επιθέσεων συνέπεσε με τη δολοφονία Φύσσα. Δεν είναι μια ημερολογιακή περιγραφή. Ο μάρτυρας αναφέρεται στις συλλήψεις των μελών και ηγετικών στελεχών της οργάνωσης. Ο λόγος για τον οποίο οι επιθέσεις σταμάτησαν είναι γιατί αυτοί που τις καθοδηγούσαν και αυτοί που τις εκτελούσαν βρέθηκαν στη φυλακή.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Δημοσίευση σχολίου