{[['']]}
Οι καταθέσεις 37 μαρτύρων κατηγορίας (5.10.2017)
O βασικός μηχανισμός της εγκληματικής οργάνωσης είναι οι οργανωμένες ομάδες των χρυσαυγιτών που κάνουν τις επιθέσεις. Σημαντικό εδώ είναι να συμφωνήσουμε στο σημαινόμενο και όχι στο σημαίνον. Οι λέξεις ή φράσεις που χρησιμοποίησαν οι μάρτυρες για να περιγράφουν τον μηχανισμό ήταν πολλές και διαφορετικές: «ομάδες ασφάλειας» (Σταύρου), «ομάδες κρούσης», «στρατιωτικά αγήματα» (Κ. Παπαδόπουλος), «τάγματα ασφάλειας» (τα ονομάτισε ο «γραφικός» κατά τα άλλα υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής στη Μεσσηνία Φώτης Μπέλλος, σύμφωνα με την κατάθεση του αστυνομικού διευθυντή κ. Γεωργακόπουλου), «διμοιρίες» (Πνευματικός), «φάλαγγα» (Ψαρράς), «πολιτοφυλακή» (Σπουρδαλάκης) κ.λπ. κ.λπ.
Το σημαντικό είναι το σημαινόμενο: αυτό που περιγράφει το κατηγορητήριο. Και από όλους τους μάρτυρες είχαμε την επιβεβαίωση αυτής της βασικής ορίζουσας του βουλεύματος.
Βασικό πεδίο πειραματισμού για την εγκληματική οργάνωση ήταν η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Το δικαστήριο διαθέτει δύο πολύ σημαντικούς μάρτυρες που παρατήρησαν για επαγγελματικούς λόγους το τι επιχείρησε να κάνει η Χρυσή Αυγή στη συγκεκριμένη περιοχή, του σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Γεωργούση και του δημοσιογράφου Ιωάννη Παπαδόπουλο. Ο Γεωργούσης έμεινε για πολλές βδομάδες στον Αγιο Παντελεήμονα γυρίζοντας ντοκιμαντέρ παρατήρησης που αποτελούσε τη διπλωματική του, με τον τίτλο «The Cleaners» («Οι εκκαθαριστές»). Κατέγραψε μέλη και στελέχη τπς Χρυσής Αυγής (Βάθης, Πλωμαρίτης, Μπατζής κ,λπ.) να αναφέρονται στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις της οργάνωσης στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα και συγκεκριμένα στα «παιδιά της Χρυσής Αυγής» («καμιά 20ριά γομάρια από 150 κιλά ο καθένας που ήρθαν στην πλατεία και την καθάρισαν από αλλοδαπούς, τους οποίους πλάκωσαν με γροθιές, μπουνιές και ρόπαλα»).
Τους κατέγραψε επίσης να επαίρονται για τις ρατσιστικές και εθνικοσοσιαλιστικές τους ιδέες, περί φούρνων και ούτω καθεξής (υπάρχει και σχετική καταδικαστική απόφαση). Η καταγραφή έγινε απολύτως εν γνώσει της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, στα γραφεία της οποίας μπαινόβγαινε κανονικά ο Γεωργούσπς μέχρι στη συνέχεια να τον μηνύσουν για δήθεν καταγραφή με κρυφή κάμερα, μηνύσεις που φυσικά κατέληξαν στο αρχείο.
Ο Παπαδόπουλος έμεινε στον Αγιο Παντελεήμονα κάποιες μέρες για τις ανάγκες της δημοσιογραφικής του έρευνας. Οχι μόνο υπήρξε αυτήκοος μάρτυρας του Ηλία Παναγιώταρου να προαναγγέλλει το πογκρόμ σε βάρος των μεταναστών μόλις η Χρυσή Αυγή εκλέξει δημοτικό σύμβουλο τον Οκτώβριο του 2010. Υπήρξε ακόμα αυτόπτης μάρτυρας ρατσιστικής επίθεσης από ομάδα νεαρών ατόμων σε βάρος μετανάστη, με κάτοικο της περιοχής να απευθύνεται στον Παναγιώταρο και να του λέει «Μάζεψέ τους, εσύ τους κάνεις κουμάντο».
Για να τεκμηριωθούν οι ρατσιστικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, ο κ. εισαγγελέας κάλεσε μάρτυρες που κατέθεσαν σε διαφορετικά επίπεδα. Αν περιγράφει κάποιος το σχήμα αυτό σαν πυραμίδα, στο χαμηλότερο κομμάτι βρίσκεται η στατιστική καταγραφή των ρατσιστικών επιθέσεων που υλοποιήθηκε από το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικών Επιθέσεων, για το οποίο μας μίλησε η μάρτυρας κυρία Μαρία Κουβέλη.
Τις εκθέσεις θα τις διαβάσουμε στην ώρα τους, το γενικό τους συμπέρασμα είναι η αύξηση της ρατσιστικής βίας από το 2011 και εντεύθεν και η δραστική μείωση μετά τον Σεπτέμβριο του 2013 που έχουμε τις συλλήψεις και την έναρξη της ποινικής δίωξης. Εδώ εγώ απλά θέλω να επισημάνω ότι ο φορέας αυτός είναι επίσημος, αποτελούμενος από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Την εικόνα αυτή επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Αθήνας Γεώργιος Καμίνης, ο οποίος υπήρξε και ο ίδιος θύμα επίθεσης του οπλοφορούντος βουλευτή της οργάνωσης Γιώργου Γερμενή, ο οποίος απομακρύνθηκε από άντρες της ασφάλειας του δημάρχου, αφού πρώτα είχε τραυματίσει ένα μικρό κορίτσι.
Πιο πάνω, στη μέση της πυραμίδας, βρίσκονται οι επώνυμες καταγγελίες ρατσιστικών επιθέσεων, είτε από αυτόπτες μάρτυρες τέτοιων επιθέσεων είτε από δημόσια πρόσωπα στα οποία απευθύνθηκαν αυτόπτες μάρτυρες. Τέτοιες ήταν οι μαρτυρίες του Θανάση Κούρκουλα, υπεύθυνου του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, της Νέλλης Παπαχελά, δημοτικής συμβούλου και κατοίκου της πλατείας Βικτωρίας, του Αναστάσιου Υφαντή, μέλους των Γιατρών του Κόσμου, του Μιχάλη Τεζάρη, δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ, του Μάριου Λώλου, προέδρου της Ενωσης Φωτορεπόρτερ, της Βασιλικής Κατριβάνου, βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ, του Γιάννη Μπασκάκη, δημοσιογράφου της «Εφημερίδας των Συντακτών».
Σύμφωνα με αυτές τις μαρτυρίες, έχουμε επιθέσεις από πολυπληθείς ομάδες συνήθως ανδρών, με διακριτικά της Χρυσής Αυγής ή προφορική δήλωση της πολιτικής τους ταυτότητας, με λοστούς, μαχαίρια και σιδερογροθιές σε βάρος μεταναστών και συνήθως σε βραδινές ώρες.
Πολλές φορές στις επιθέσεις αυτές πρωτοστατούν μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής: αναφέρθηκαν η κατηγορούμενη Θέμις Σκορδέλη, η Δημοπούλου, ο Γκλέτσος, ή σε κεντρικές περιπτώσεις, όπως τα επεισόδια στο παλιό Εφετείο, τα στελέχη της οργάνωσης, ο Ιωάννης Λαγός παρουσία του Μιχαλολιάκου, ή στο πογκρόμ του Μάη του 2011, με καθοδήγηση του πλήθους από Κασιδιάρη, Παναγιώταρο κ.λπ.
Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται ρατσιστικές επιθέσεις για τις οποίες έχουν σχηματιστεί δικογραφίες ή έχουν εκδοθεί καταδικαστικές αποφάσεις. Αυτές οι περιπτώσεις, με δεδομένο ότι πολλοί από τους μετανάστες-θύματα ήταν χωρίς χαρτιά, είναι λιγότερες.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τέτοιες περιπτώσεις είναι η καταδίκη της Θ. Σκορδέλη για την επίθεση σε Αφγανούς μετανάστες τον Σεπτέμβρη του 2011, η καταδίκη των Γ. Περρή και Ν. Παπαβασιλείου για τον εμπρησμό του «Cointreau» τον Μάιο του 2013, η καταδίκη των Δ. Λιακόπουλου και Χρ. Στεργιόπουλου για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν τον Ιανουάριο του 2013 κ,λπ. Τέτοια περίπτωση είναι η επιδρομή στους πάγκους στη Ραφήνα (κατάθεση Γιώργου Χριστόπουλου, δημάρχου Ραφήνας).
Οι μαρτυρίες για τη δράση της Χρυσής Αυγής στον Αγιο Παντελεήμονα είναι σημαντικές για δύο λόγους: τόσο για τη στοιχειοθέτηση της εγκληματικής δράσης της οργάνωσης γενικά όσο και για τη δράση του Τάγματος Εφόδου της Νίκαιας ιδιαίτερα. Από την αποδεικτική διαδικασία αναγνωρίστηκε ο Ρουπακιάς, ένστολος σε παρατεταγμένο Τάγμα Εφόδου στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα τον Ιούλιο του 2012, υπό τη διοίκηση του Ηλία Παναγιώταρου.
Για τη δράση του Τάγματος Εφόδου της Νίκαιας κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Νίκαιας Γιώργος Ιωακειμίδης και ο δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης. Για τα γεγονότα του Μελιγαλά κατέθεσαν ο δήμαρχος Μελιγαλά Φίλιππος Μπάμης και ο αντιδήμαρχος Ηλίας Ντόνας.
Ο δήμαρχος αρνήθηκε κατ’ ουσίαν να καταθέσει. Ο αντιδήμαρχος, ανεξάρτητα από τον τρόπο που ο ίδιος αξιολογεί νομικά τι είδε, κατέθεσε την ύπαρξη παρατεταγμένων σωμάτων χρυσαυγιιών, ένστολων, με βήμα και επικεφαλής, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Για τον ξυλοδαρμό του Αστεριού Χάμου κατέθεσε ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος δημοσιοποίησε ηχητικό με δύο χρυσαυγίτες που επαίρονταν για το γεγονός, αποκαλύπτοντας σε ανύποπτο χρόνο ότι φυσικοί αυτουργοί ήταν οι Γ. Γερμενής και I. Λαγός, μαζί τους και ο Γ. Τσακανίκας.
Για επιθέσεις έξω από γραφεία της Χρυσής Αυγής κατέθεσαν οι Δημήτρης Ζαμπέλης και Γιάννης Καρδαράς. Σημαντική η συνεισφορά του Γιάννη Μπασκάκη, όσον αφορά το χαρακτηριστικό αυτών των επιθέσεων και την κεντρική οργάνωσή τους από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, όπως προκύπτει από το βίντεο Μιχαλολιάκου, όπου λέει ρητά: «Οποιος (συριζαίος ή αλλοδαπός) περνάει έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής είτε τρέχει είτε δεν προλαβαίνει να τρέξει».
Αλλά από την περιγραφή του Ζαμπέλη προκύπτει και ο άμεσος ρόλος που παίζουν οι βουλευτές, εδώ οι Γ. Γερμενής και Η. Κασιδιάρης, στη συγκάλυψη των επιθέσεων.
Για επιθέσεις που δεχτήκανε οι θεωρηθέντες ως ιδεολογικοί αντίπαλοι της οργάνωσης ή αντιφρονούντες κατέθεσαν επιπλέον οι Γεώργιος Μώρος, Θεόδωρος Πισιμίσης και Γεώργιος Τσιμπουκάκης.
Για τον κατηγορούμενο Ευστάθιο Μπούκουρα κατέθεσαν οι μάρτυρες Αλέξανδρος Πνευματικός, δήμαρχος Κορίνθου, Βαγγέλης Ανδριανάκος, δήμαρχος Νεμέας, και Γιάννης Σουλιώτης, δημοσιογράφος.
Προέκυψε ότι ομάδες μελών της Χρυσής Αυγής, με στολές και ξύλα, παρέλαυναν στο κέντρο των αντίστοιχων πόλεων, στην Κόρινθο όπως και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Μια τέτοια ομάδα της Χρυσής Αυγής επιτέθηκε σε αλλοδαπούς εργαζόμενους που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους. Μια τέτοια ομάδα πρωτοστάτησε στα επεισόδια στην πρωινή διαδήλωση στο στρατόπεδο στην Κόρινθο. Τα γεγονότα αυτά βεβαιώνει και επώνυμα ο Παναγιώτης Μανάβης, πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής Κορίνθου, σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Γιάννη Παπαδόπουλο.
Για τις επιθέσεις σε δημοσιογράφους κατέθεσαν: Οι Γιάννης Κέμος και Μενέλαος Μύριλλας που ήταν παρών στην επίθεση σε βάρος του πρώτου. Η Συμέλα Παντζαρτζή και ο Γιάννης Λιάκος, μάρτυρας της σε βάρος της επίθεσης. Ο Παναγιώτης Μπούσιος, για την επίθεση που δέχτηκε τον Νοέμβριο του 2013. Και ο Μιχάλης Τεζάρης για τη σε βάρος του επίθεση τον Νοέμβριο του 2012.
Οι επιθέσεις αυτές είναι ενδεικτικές της βίας σε βάρος όχι μόνο των εχθρών της οργάνωσης, αλλά και των ανθρώπων του Τύπου που είναι εντεταλμένοι με το καθήκον να μεταδίδουν την πληροφορία στο πλατύ κοινό. Σε όλες τις περιπτώσεις οι δημοσιογράφοι ή οι φωτορεπόρτερ είναι παρόντες σε βίαιες πράξεις μελών της Χρυσής Αυγής, είτε επεισόδια στο Εφετείο, είτε στην πολυκατοικία στο Νέο Ηράκλειο, είτε στον Αγιο Παντελεήμονα, ανεξαρτήτως αν έγιναν πριν ή μετά το 2013. Και η απάντηση των μελών της οργάνωσης είναι η τρομοκρατία και η βιαιοπραγία, είναι η συγκάλυψη.
Εξαιρετικά σημαντική ήταν η κατάθεση-ποταμός του πρώην στελέχους της οργάνωσης Ηλία Σταύρου, υποψήφιου βουλευτή, επιστημονικού συνεργάτη, ομιλητή σε δεκάδες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα (και οι συμπληρωματικοί μάρτυρες Μαρία Σιακαβάρα και Αθανάσιος Ράδης).
Δεν θα σταθώ στα ιδιαίτερα σημεία της κατάθεσής του, δεν θα ήξερα και τι να επιλέξω: την ορκωμοσία στη σημαία του Γ Ράιχ, του γραμματέα της Τοπικής Οργάνωσης Σαχινίδη που μεσολαβεί για να αποκτήσει όπλο και τώρα είναι βουλευτής, τον Ν. Μίχο που λέει «Γαμήσαμε τα μουνιά στην Πάρο», τις απειλές κ.λπ.;
Θα σταθώ στην προσπάθεια αποδόμησής του από την υπεράσπιση που προανάγγελλε επί μέρες: «Θα τον δείτε τον κ. Σταύρου». Τον είδατε τον Σταύρου, κυρία Πρόεδρε, και επρόκειτο για έναν απολύτως συγκροτημένο και λογικό άνθρωπο. Επρόκειτο για μια απόλυτα αξιόπιστη μαρτυρία, πολλώ δε μάλλον βαρύνουσα γιατί ήταν επώνυμη, όχι υπό την προστασία της ανωνυμίας.
Είχαμε, τέλος, καταθέσεις μαρτύρων με ειδικές γνώσεις, όπως ο κ. Σπουρδαλάκης όσον αφορά το θεωρητικό κομμάτι. Το κόμμα-πολιτοφυλακή δεν είναι κάτι το ιστορικά πρωτοφανές. Υπάρχει στη βιβλιογραφία, το σημαντικότερο, η δομή του έχει μελετηθεί. Δεν υπάρχουν πολλαπλά κέντρα σε κόμματα με τη δομή της Χρυσής Αυγής, σας είπε ο μάρτυρας. Τέλος, οι Γιάννης Μπασκάκης και Δημήτρης Ψαρράς κατέθεσαν όσον αφορά την ίδια την οργάνωση. Ο Μπασκάκης κατέθεσε ιδιαίτερα όσον αφορά τις επιθέσεις. Ο Ψαρράς όσον αφορά την ιστορία της οργάνωσης, τη δομή της και το πρόσωπο του Αρχηγού της.
Η προσπάθεια της οργάνωσης να αμφισβητήσει το Καταστατικό που κατέθεσε ο Ψαρράς κατέπεσε στο ακροατήριο. Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία: το δημοσίευμα στον «Σχολιαστή» με την αναφορά στο υλικό που έστειλε η Χρυσή Αυγή, το απαντητικό δημοσίευμα της «Χρυσής Αυγής» όπου αναφέρεται ρητά η αποστολή του υλικού, τα δημοσιεύματα της «Ελευθεροτυπίας» το 1990 και το 1998 με αποσπάσματα του Καταστατικού και φωτογραφίες του σχετικού υλικού, η απουσία οποιοσδήποτε αντίδρασης της Χρυσής Αυγής.
Αν δεν έφταναν όλα αυτά, έχουμε και το καταλυτικό εύρημα στο σπίτι του κατηγορούμενου Χρήστου Παππά, όπου βρέθηκε κείμενο που ταιριάζει απόλυτα στο Καταστατικό, το οργανόγραμμα, σφραγισμένο με την ίδια σφραγίδα με την οποία ήταν σφραγισμένο το Καταστατικό.
Μια εγκληματική οργάνωση που δεν αρκείται να κάνει δολοφονικές επιθέσεις, εμφορούμενη από μια δολοφονική ιδεολογία, αλλά βεβηλώνει ακόμα και τους τάφους των θυμάτων της. Θέλω να τελειώσω με την κατάθεση του Αλέξανδρου Ράπτη, ενός λαϊκού ανθρώπου από τα Γιάννενα που αφιέρωσε πολύ χρόνο από τη ζωή του για να κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει η Εισαγγελία της χώρας δεκαετίες πριν: να στοιχειοθετήσει τα εγκλήματα των ναζιστικών δυνάμεων κατοχής στα χωριά των Ιωαννίνων και να τα καταθέσει στη γερμανική Δικαιοσύνη. Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος αναγνώρισε στις φωτογραφίες της κατασκήνωσης στη Νέδα «τα σήματα που φοράγανε τα σκυλιά του ναζιστικού στρατού που κάψανε τα χωριά των Ιωαννίνων», όπως και ο Δημήτρης Ψαρράς αναγνώρισε στη λυκοπαγίδα της σφραγίδας του Καταστατικού το σήμα της 4ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων των Waffen-SS που μακέλεψαν το Δίστομο.
Ενα άγος που το φέρουμε όλοι. Και ένα ιδιαίτερο βάρος για το δικαστήριό σας, που έχει να αποδώσει, σε αυτή την ιστορική δίκη, δικαιοσύνη όχι μόνο για τους ζωντανούς αλλά και για τους πεθαμένους.
Εγγραφα και ψηφιακά πειστήρια για τις τρεις συνεκδικαζόμενες υποθέσεις (2.3.2018)
Από την ανάγνωση των εγγράφων με αριθμό 1-123 που αφορούν την υπόθεση της ανθρωποκτονίας Παύλου Φύσσα και κατά το σκέλος που αφορά την ύπαρξη της κατά το βούλευμα εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή (για το αδίκημα ένταξης και διεύθυνσης της οποίας παρίσταμαι κατά πέντε κατηγορουμένων σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του δικαστηρίου σας), προέκυψε ο οργανωμένος, συντεταγμένος και πολυπρόσωπος χαρακτήρας τής ως άνω ανθρωποκτονίας, στο πλαίσιο της δράσης τής ως άνω οργάνωσης.
Συγκεκριμένα, ο οργανωμένος χαρακτήρας της ανθρωποκτονίας Φύσσα προκύπτει από:
α. Την άμεση και ταχεία ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ της ομάδας ασφάλειας («τάγματος εφόδου» κατά το βούλευμα) της Τοπικής Νίκαιας μέσω τηλεφώνων και sms,
β. Τη συντεταγμένη ΜΕΤΑΒΑΣΗ της έξω από το κατάστημα «Κοράλλι» στο Κερατσίνι,
γ. Τη ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ της ομάδας κρούσης στη διάρκεια της επίθεσης στον Παύλο Φύσσα,
δ. Την οργανωμένη απόπειρα ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ μετά τη σύλληψη Ρουπακιά.
ε. Σημαντικό, τέλος, στοιχείο που αναδεικνύεται και από τα έγγραφα είναι η αδράνεια της Αστυνομίας και η μετέπειτα απόπειρα συγκάλυψης αυτής.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά το κάθε σημείο:
Α. ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ
Από τα τηλέφωνα των Ρουπακιά, Πατέλη, Καζαντζόγλου κ,λπ. και το σχετικό σχεδιάγραμμα της ΔΑΕΕΒ, προκύπτει η ενεργοποίηση του μηχανισμού της ασφάλειας της Τοπικής της Νίκαιας, που πραγματοποιήθηκε κατά τον πάγιο ιεραρχικό τρόπο δράσης της οργάνωσης και αποδεικνύει τον οργανωμένο χαρακτήρα της δολοφονικής επίθεσης.
Σύμφωνα με το Αναγνωστέο 61 (σχεδιάγραμμα κλήσεων της ΔΑΕΕΒ), προκύπτουν οι ακόλουθες κλήσεις:
-23:19: ο I. Αγγος (συνδρομητής Μπαξεβανάκη), μέλος της ασφάλειας της Νίκαιας, ευρισκόμενος στο «Κοράλλι» καλεί τον I. Καζαντζόγλου, υπεύθυνο πολιτικής δράσης της Τ.Ο. Νίκαιας.
-23:21: ο I. Καζαντζόγλου (210χχχχχχχ) καλεί τον Γ. Πατέλη, υπεύθυνο της Τοπικής Νίκαιας (συνομιλία 198").
Στο εν λόγω έγγραφο δεν καταγράφεται (λόγω μη άρσης αποροήτου) η κλήση του Γ. Πατέλη (21 Ιχχχχχχχ) στον περιφερειάρχη και βουλευτή Πειραιά I. Λαγό (ώρα 23:27, συνομιλία 64") και η αποστολή sms στα μέλη της ασφάλειας Νίκαιας (ώρα 23:28).
Οι επικοινωνίες αυτές καταγράφονται στα Αναγνωστέα 275, 375, κ,λπ. -23:28-23:42: κλήσεις μελών της ασφάλειας στον Γ. Πατέλη μετά την αποστολή του sms και συγκεκριμένα των I. Κομιάνου, Γ. Σταμπέλου, I. Δήμου, Γ. Τσακανίκα.
-23:30-23:50: κλήσεις μελών της ασφάλειας στον I. Καζαντζόγλου μετά την αποστολή του sms και συγκεκριμένα των Γ. Τσακανίκα, Γ. Ρουπακιά, Αρ. Χρυσαφίτη, Γ. Σταμπέλου.
-23:50: sms I. Λαγού στον Γ. Πατέλη πριν από την εκκίνηση της ομάδας κρούσης που έχει συγκεντρωθεί στα γραφεία της Τοπικής Νίκαιας.
Οι κλήσεις Δήμου στον Ρουπακιά στις 23:31 και Ρουπακιά στον Δήμου στις 23:34 επιβεβαιώνονται, αποδεικνύεται ωστόσο ότι αφενός ο Δήμου μίλησε και με τον Πατέλη και αφετέρου ότι ο Ρουπακιάς μίλησε και με τον Καζαντζόγλου.
Οι κλήσεις διακόπτονται στη διάρκεια της επίθεσης 23:50-00:05 και επαναλαμβάνονται με καταιγιστικό ρυθμό μετά την αποχώρηση του τάγματος, με κυριότερες κλήσεις:
-00:15: κλήση Λαγού σε Πατέλη.
-00:17: κλήση Ρουπακιά σε Πατέλη.
-00:32: κλήση Πατέλη σε Λαγό (από το σταθερό του).
Στο εν λόγω έγγραφο δεν καταγράφεται (λόγω μη άρσης απορρήτου) η κλήση του I. Λαγού στον «Αρχηγό» της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο στις 00:38, που καταγράφεται στο Αναγνωστέο 275.
Από το διάγραμμα των κλήσεων αυτών, προκύπτει η άμεση και ταχεία (εντός 20 λεπτών) συγκρότηση του Τάγματος Εφόδου της Τοπικής της Νίκαιας που συγκεντρώθηκε στα γραφεία της πριν κατευθυνθεί οργανωμένα στο σημείο όπου βρισκόταν ο Παύλος Φύσσας και η παρέα του.
Β. ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Από τις κάμερες ίων καταστημάτων προκύπτει η ύπαρξη πομπής μηχανών και αυτοκινήτων (ανάμεσά τους και του ασημί Nissan Almera του Γ. Ρουπακιά) που κατευθύνεται από τη Σαλαμίνος στο ρεύμα της Παναγή Τσαλδάρη προς Γρηγορίου Λαμπράκη. Πρόκειται για την ομάδα της Χρυσής Αυγής που συγκροτήθηκε στα γραφεία της στη Νίκαια. Συγκεκριμένα:
- Στο βίντεο της τράπεζας Eurobank, Τσαλδάρπ 28 (Αναγνωστέο 90), διακρίνεται η πομπή 8 μηχανών που ακολουθούνται από ένα ασημί αμάξι, ένα μπλε σκούρο μικρό, ένα λευκό με μια χαρακτηριστική πλαϊνή ρίγα, ένα λευκό/ασημί και ένα χρυσάφι στο τέλος (Διαδρομή Αρχείου: CCTV\ DVD - Eurobank 28-30_25]9]2013Υ406 Amfiaiis 18.09.13 0000-011 5\Clip\l 379451602J 379456101 J)_24\Data\201 30918\00. Αρχείο: 00:00:00-00:00:10. Χρόνος Αρχείου: 12:00:44-12:01:03).
- Στο βίντεο του Φαρμακείου της Τσαλδάρη 42 (Αναγνωστέο 98), διακρίνεται η πομπή 8 μηχανών που ακολουθούνται από ένα ασημί αμάξι, ένα μπλε σκούρο μικρό, ένα λευκό με μια χαρακτηριστική πλαϊνή ρίγα, ένα λευκό/ασημί και ένα χρυσάφι στο τέλος (Διαδρομή Αρχείου: CCTV\ DVD - Φαρμακείο Π. Τσαλδάρη 42_25]9]2013-ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ/ΤΣΑΛΔΑΡΗ 42\130926-113518\11 pm - 12.04am. Αρχείο: 20130917-235358-0340.h264. Χρόνος Αρχείου: οι κάμερες γράφουν 23:54:25-23:54:40).
- Στο βίντεο του καταστήματος ειδών ένδυσης Giorgini της Τσαλδάρη 46 (Αναγνωστέο 101), διακρίνεται η πομπή 8 μηχανών που ακολουθούνται από ένα ασημί αμάξι, ένα μπλε σκούρο μικρό, ένα λευκό με μια χαρακτηριστική πλαϊνή ρίγα, ένα λευκό/ασημί και ένα χρυσάφι στο τέλος (Διαδρομή Αρχείου: CCTVVDVD - GIORGINI κατάστημα ειδών ένδυσης Π. Τσαλδάρη 46_27]9]2013\videos. Αρχείο: 20001 027235950_20001028043000_3_2.avc. Χρόνος Αρχείου: 51:55-52:20).
- Στο βίντεο του καταστήματος ειδών ρουχισμού της Τσαλδάρη 40 (Αναγνωστέο 103), διακρίνεται η πομπή 8 μηχανών που ακολουθούνται από ένα ασημί αμάξι, ένα μπλε σκούρο μικρό, ένα λευκό με μια χαρακτηριστική πλαϊνή ρίγα, ένα λευκό/ασημί και ένα χρυσάφι στο τέλος (Διαδρομή Αρχείου: CCTV\DVD - Είδη ρουχισμού Π. Τσαλδάρη 40_25]9]2013\ΤΣΑΛΔΑΡΗ 40. Αρχείο: 3_01_Η_092013220000. h264. Χρόνος Αρχείου: η κάμερα γράφει 22:57:03-22:57:20).
το βίντεο του καταστήματος Passion Lingerie της Τσαλδάρη 68 (Αναγνωστέο 113), ΔΕΝ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ η πομπή των 8 μηχανών και το ασημί αμάξι ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ένα λευκό αμάξι με μια χαρακτηριστική πλαϊνή ρίγα και ένα χρυσάφι αμάξι. ΤΟΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι η πομπή έχει ΗΔΗ στρίψει στην Κεφαλληνίας (τον μόνο κάθετο στην Παναγή Τσαλδάρη δρόμο ανάμεσα στους αριθμούς 46 - GIORGINI και 68 - PASSION LINGERIE), όπως κατέθεσαν οι αυτόπτες μάρτυρες, φίλοι του Παύλου Φύσσα (Διαδρομή Αρχείου: 9001]20]2301-β. Αρχείο: 01 _000000_000500. Χρόνος Αρχείου: 00:03:20-00:03:25, περνάει λευκό αμάξι με χαρακτηριστική ρίγα πλάγια και ακολουθεί χρυσάφι αμάξι).
Σημειώνεται ότι οι διαφορές στους χρόνους των καμερών των καταστημάτων οφείλονται στο γεγονός ότι η ρύθμισή τους γίνεται ιδιωτικά, από τον εκάστοτε ιδιοκτήτη. Ο συγχρονισμός των καμερών μπορεί να καταστεί εφικτός με βάση τη μοναδική αξιόπιστη ώρα, αυτή των σημάτων της ΕΛ.ΑΣ., που είναι ηλεκτρονικά ρυθμισμένη, όπως προκύπτει και από τα σχετικά ηχητικά.
Γ. ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Από τα σήματα των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, τις διαβιβάσεις των αστυνομικών, τις κλήσεις στο ΕΚΑΒ, τις κάμερες και το λοιπό οπτικοακουστικό υλικό προέκυψε η ταυτότητα της ομάδας των επιτιθέμενων ως ομάδας ατόμων της Χρυσής Αυγής, η εκτίμηση δε αυτή δεν είναι αποτέλεσμα της «περιρρέουσας ατμόσφαιρας των ΜΜΕ τις επόμενες ημέρες», όπως ισχυριζόταν η υπεράσπιση, αλλά παρούσα κρίση των ατόμων που βίωσαν τα επίδικα γεγονότα κατά την εξέλιξή τους το βράδυ της 17-18.9.2013.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το αναγνωστέο έγγραφο 70 (απομαγνητοφωνήσεις ομάδας ΔΙΑΣ), οι αστυνομικοί που διαβιβάζουν αναφέρουν:
-00:00:50: «Κέντρο επί της Τσαλδάρη έχει κατά... γωνία αρκετά άτομα και επί της Παύλου Μελά και Κεφαλληνίας έχει γύρω στα είκοσι άτομα... Είκοσι άτομα της Χρυσής Αυγής... Κέντρο, να γνωρίζετε, απ’ ό,τι διακρίνουμε υπάρχουν και κάτι σιδερομπουνιές και κάτι ρόπαλα» (450.wav).
-00:01:47: «Κέντρο, βλέπουμε κάτι άτομα κυνηγάνε... της Χ.Α., κυνηγάνε έτερα άτομα επί της Τσαλδάρη. Τους κυνηγάνε για να τους πιάσουν» (453.wav).
0:03:35: «Κέντρο από Κερατσίνι, επί της Τσαλδάρη υπάρχει... υπάρχει εμπλοκή, προσπαθούμε να ... τα άτομα» (460.wav). -00:04:06: «Από Πέραμα, άτομα της Χρυσής Αυγής... Βλέπουμε άτομα να τρέχουν προς Κεφαλληνίας» (461 .wav).
-00:04:19: «Προς Κεφαλληνίας στην Αμφιάλη άτομα της Χρυσής Αυγής πεζά έχουν τραπεί σε φυγή» (462.wav).
-00:05:20: «Κέντρο, ένα άτομο είναι... έχει... είναι αιμόφυρτο, ενδεχομένως από μαχαίρι. Μας δηλώνει έναν άλλο... ότι του έχει επιτεθεί. Υπάρχουν και οι δύο κύριοι στο σημείο. Να προσέλθει το ΕΚΑΒ και σταθμός» (466.wav).
Σύμφωνα με το αναγνωστέο έγγραφο 62 (κλήσεις στο ΕΚΑΒ), ο καλών αστυνομικός αναφέρει:
-00:06:00: «Ναι .καλησπέρα από τη ΔΙΑΣ, Αμεση Δράση, ελάτε λιγάκι Τσαλδάρη 60 στο Κερατσίνι... Υπήρχε ένα επεισόδιο με άτομα της Χρυσής Αυγής και έτερα άτομα, ε, μάλλον το ένα άτομο έχει μαχαιρωθεί».
Στο Αναγνωστέο 36, αναφέρονται οι κλήσεις στο Κέντρο Αμεσης Δράσης:
«Την 18.9.2013 και περί ώρα 00:11, από άτομο που δήλωνε πως ονομάζεται ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΡΑΤΙΟΥ... αναφέροντας ότι “κρύβεται σε πιλοτή κοντά στην Κεφαλληνίας ένα στενό επάνω, τον κυνηγάνε πολλά άτομα μάλλον της Χρυσής Αυγής, έχουν πιάσει ήδη 2-3 φίλους του’’».
Σύμφωνα με το Αναγνωστέο 99 (κάμερα Σταφυλίδης), οι φίλοι του Παύλου Φύσσα περιγράφουν στους αστυνομικούς τα γεγονότα, λίγα λεπτά μετά την επίθεση, ως εξής:
-00:20:13: «Είναι μαχαιρωμένος, μείνανε πίσω αυτοί, δεν προλάβανε...» (στο Νέος φάκελος, 20130918(0)-Player).
-00:21:25: Αστυνομικός: «Πόσα άτομα ήτανε;» Φίλος Παύλου: «Πάρα πολύς κόσμος». Αστυνομικός: «Πάνω από 50;» Φίλος Παύλου: «Πάνω από 50. Χρυσαυγίτες... οι μισοί ήταν με παραλλαγής...».
Σύμφωνα με το Αναγνωστέο 4 (κατασχεθέντα στο αυτοκίνητο Ρουπακιά), εντός του αυτοκινήτου βρέθηκαν το κινητό του υπεύθυνου πολιτικής δράσης της Τοπικής Νίκαιας Καζαντζόγλου, μια κάρτα ασφάλειας της Κεντρικής Διοίκησης της Χρυσής Αυγής (κεντρικά γραφεία Μεσογείων), ένα χαρτί με σφραγίδες της Χρυσής Αυγής τόσο της Τ.Ο. Νίκαιας όσο και της Κεντρικής Διοίκησης. Στα αντικείμενα του I. Καζαντζόγλου περιλαμβάνεται ακόμα μια φωτογραφία ταυτότητας του κατηγορούμενου Δ. Αγιοβλασίτη (Αναγνωστέο 116).
Το αποδεικτικό υλικό επιβεβαιώνει έτσι τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων, που μιλούν για οργανωμένη, πολυπρόσωπη και οπλισμένη (με κράνη, ρόπαλα και σιδερογροθιές) ομάδα της Χρυσής Αυγής που έδρασε συλλογικά εκείνο το βράδυ.
Δ. ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ
Από τις κλήσεις μετά την ανθρωποκτονία Φύσσα, τους ισχυρισμούς Ρουπακιά και τις επικοινωνίες του με τη σύζυγό του, προκύπτει η οργανωμένη απόπειρα συγκάλυψης του ρόλου της Χρυσής Αυγής στην τελεσθείσα εγκληματική πράξη.
Σύμφωνα με το Αναγνωστέο 62 (σχεδιάγραμμα κλήσεων της ΔΑ-ΕΕΒ) και σε συνδυασμό με τα διαλαμβανόμενα σε άλλα αναγνωστέο έγγραφα (έγγραφο 275), συνολικά μετά τη δολοφονία Φύσσα και για τρεις ώρες, οι Πατέλης - Ρουπακιάς ανταλλάσσουν 6 κλήσεις διάρκειας 365 δευτερολέπτων και οι Πατέλης - Λαγός ανταλλάσσουν 7 κλήσεις μέσω κινητού διάρκειας 593 δευτερολέπτων και 4 κλήσεις μέσω σταθερού διάρκειας 586 δευτερολέπτων, συνολικά 11 κλήσεις με διάρκεια 20 λεπτά της ώρας.
Σύμφωνα με το Αναγνωστέο 26 (διαβιβαστικό δικογραφίας), ο Ρουπακιάς επιχείρησε όχι μόνο να αποκρύψει τη μετάβασή του στο σημείο μαζί με την ομάδα της Χρυσής Αυγής και να υποδυθεί τον αμυνόμενο, αλλά ζήτησε και από τη σύζυγό του Μαργαρίτα Μικελάτου να καταστρέψει στοιχεία που τον συνέδεαν με τη Χρυσή Αυγή.
Ε. ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Τέλος, όσον αφορά τον ρόλο της Αστυνομίας, αποδείχτηκε ότι, αν και παρούσα, η δύναμη των 8 αστυνομικών της ΔΙΑΣ δεν παρενέβη προκειμένου να αποτρέψει την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, επιχειρήθηκε μάλιστα η εκ των υστέρων συγκάλυψη αυτής της αδράνειας. Ετσι:
α. Σύμφωνα με τα αναγνωστέο έγγραφα 67 και 70, το σήμα για τα 50 άτομα στην «Ιφιγένειας με Τσαλδάρη» δόθηκε στις 23:54 (Τροχαία, Αναγνωστέο 67, 157.wav) και 23:55 (κανάλι ΔΙΑΣ, Αναγνωστέο 70, 429.wav), και όχι στις 23:59 όπως κατέθεσαν οι μάρτυρες αστυνομικοί και γράφτηκε στις αστυνομικές αναφορές (Αναγνωστέο 39 και 40).
β. Σύμφωνα με το Αναγνωστέο 70, ο αστυνομικός Τσολακίδης, που διαβίβαζε από την ομάδα ΔΙΑΣ Κερατσινίου, αναγνώρισε τα 20 άτομα ως «άτομα της Χρυσής Αυγής» και είδε «ρόπαλα και σιδερομπουνιές», αντίθετα με τα όσα ανέφερε στην κατάθεσή του λίγες ώρες μετά, αλλά και στο ακροατήριο.
γ. Σύμφωνα με το Αναγνωστέο 1, η απόσταση της Παναγή Τσαλδάρη αρ. 60 από την Κεφαλληνίας είναι 50 μέτρα και η απόσταση της γωνίας Τσαλδάρη-Κεφαλληνίας με το καφέ «Κοράλλι» είναι 60 μέτρα. Σε συνδυασμό με τους χρόνους των σημάτων, ο ισχυρισμός των αστυνομικών ότι ακολούθησαν τρέχοντας («κατά πόδας») τους επιτιθέμενους αποδεικνύεται ψευδής. Ο χρόνος που διέθεταν οι αστυνομικοί για να δράσουν, αν το επέλεγαν, ήταν επαρκής και οι αποστάσεις εξαιρετικά μικρές. .
δ. Σύμφωνα με το Αναγνωστέο 69, η προσαγωγή Ρουπακιά και η μεταφορά του αναδιπλούμενου μαχαιριού έγινε από τους αστυνομικούς του περιπολικού Α8-2 (Κουρεντζής, Ντάφος, βλ. 339.wav).
ε. Σύμφωνα με το Αναγνωστέο 61, ο Ρουπακιάς έκανε κλήσεις από το κινητό του τηλέφωνο μέχρι τις 6:46 το πρωί της 18.9.2013, σχεδόν δηλαδή 7 ώρες μετά την προσαγωγή του στο Αστυνομικό Τμήμα, προφανώς κατά παραχώρηση των αστυνομικών,
στ. Σύμφωνα με τα Αναγνωστέα 37-40, οι αστυνομικές αναφορές («Ημερήσια Δελτία Αναφοράς») έχουν ημερομηνία 2.10.2013, συντάχθηκαν δηλαδή πολύ αργότερα από ό,τι ανέφεραν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ στις καταθέσεις τους.
ζ. Σύμφωνα με το Αναγνωστέο 36, ο ρόλος των αστυνομικών του περιπολικού Α8-2 (Κουρεντζής, Ντάφος) αποκρύπτεται πλήρως και παραπειστικά, καθώς το απόσπασμα του Ημερήσιου Δελτίου Οχήματος Α8-2 δεν χορηγείται λόγω «εκτέλεσης υπηρεσίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά». Ετσι, οι δύο αστυνομικοί (που, θυμίζουμε, είχαν συνομιλήσει με τον Ρουπακιά, ο οποίος εντός του περιπολικού τούς είπε «Είμαι δικός σας, είμαι της Χρυσής Αυγής») προσήλθαν στην ανάκριση για κατάθεση 8 ολόκληρους μήνες μετά την ανθρωποκτονία και αφού εντοπίστηκαν από τις ειδικές εφέτες-ανακρίτριες μετά την απομαγνητοφώνηση των διαβιβάσεων.
Συμπερασματικά, τα αναγνωστέα έγγραφα, σε συνδυασμό με τις μαρτυρικές καταθέσεις, επιβεβαιώνουν πλήρως τα διαλαμβανόμενα στο βούλευμα, όσον αφορά την τέλεση της ανθρωποκτονίας Φύσσα από οργανωμένη ομάδα κρούσης της Χρυσής Αυγής στο πλαίσιο δράσης της και στοιχειοθετούν την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.
Για τα έγγραφα των Αιγυπτίων αλιεργατών αναφέρομαι στον σχολιασμό του συναδέλφου μου Κωνσταντίνου Σκαρμέα, όπως επίσης και για τα έγγραφα της υπόθεσης του ΠΑΜΕ αναφέρομαι στους σχολιασμούς των υπολοίπων συναδέλφων.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Δημοσίευση σχολίου