Αρχική » , » Αφιέρωμα: 60 χρόνια από την επανάσταση στην Κούβα

Αφιέρωμα: 60 χρόνια από την επανάσταση στην Κούβα

{[['']]}
Το κουβανικό «παράδοξο»

Του Αρτέμη Ψαρομήλιγκου - Hot History

Για την κουβανική επανάσταση δεν έχει απομείνει τίποτε που να μην έχει λεχθεί. Αν όμως ψάξουμε την κοινωνική καταγωγή των «μπαρμπούδος» σίγουρα θα εκπλαγούμε. Την επανάσταση σε μια εθνικά και οικονομικά κατακτημένη χώρα την έκαναν -υπέρ των ακτημόνων, εξαθλιωμένων αγροτών- τα μορφωμένα παιδιά της μεσαίας/ ανώτερης αστικής τάξης.

Βαθιές οι ρίζες του κουβανικού «παράδοξου». Από τον μεγαλοκτηματία Κάρλος Μανουέλ ντε Σέσπεντες πίσω στα 1868, όταν κήρυξε την ανεξαρτησία και απελευθέρωσε όλους τους σκλάβους του, στον Χοσέ Μαρτί, ποιητή και επαναστάτη στα 1895. Στον αστοδημοκράτη ηγέτη και δημοσιογράφο Εντουάρντο Τσιμπάς που αυτοκτόνησε live στο ραδιόφωνο καταγγέλλοντας τη δικτατορία το 1951.

Πολιτική μαθήτριά του η Σέλια Σάντσες, κόρη γιατρού, η οποία γρήγορα τον υπερέβη. Αργότερα θα οργάνωνε την επιμελητεία των ανταρτών στη Σιέρα Μαέστρα. Μαζί με τον δάσκαλο Φρανκ Πάις που θα δολοφονηθεί.
Τα αδέλφια Αμπέλ και Αϊντέ Σανταμαρία που έλαβαν μέρος στην επίθεση στο Μονκάδα. Τον Αμπέλ τον σκότωσαν με φρικτά βασανιστήρια και επέδειξαν το βγαλμένο μάτι του στην αδελφή του για να μιλήσει. Το ίδιο έκαναν και στη μιγάδα δικηγόρο Μέλβα Ερνάντες, σκοτώνοντας τον φίλο της.

Ο Αργεντινός γιατρός Ερνέστο Γκεβάρα, ο εργατικής καταγωγής Καμίλο Σιενφουέγο και ο γραμματέας του ΚΚ Κούβας Οσβάλντο Ντορτικός, νομικός και γιατρός, από οικογένεια εκατομμυριούχων.

Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι η περίπτωση της Βίλμα Εσπίν, μετέπειτα συζύγου του Ραούλ Κάστρο. Παιδί εύπορης οικογένειας. Ο πατέρας της, δικηγόρος που εργαζόταν για τη Bacardi. Εκανε το μεταπτυχιακό της στη βιομηχανική χημεία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης. Γύρισε το 1957 και τέθηκε επικεφαλής παράνομης οργάνωσης.

Εκείνη τη χρονιά η CIA έστειλε πράκτορες για να διερευνήσουν εάν το Κίνημα της 26ης Ιουλίου τελούσε υπό κομμουνιστική επιρροή. Ο γενικός επιθεωρητής της CIA Λάιμαν Κιρκπάτρικ φιλοξενήθηκε από έναν «καθωσπρέπει αστό», διευθυντικό στέλεχος της Bacardi, τον κ. Εσπίν! Του φαινόταν πιο ευχάριστο να συνομιλεί με την απόφοιτο του κολεγίου Bryn Mawr της Πενσιλβάνια με τα τέλεια αγγλικά της παρά με τους άξεστους ασφαλίτες του Μπατίστα.

Η Βίλμα διαβεβαίωσε τον Αμερικανό πως «οι Κάστρο είναι πιο λευκοί κι από το απάτητο χιόνι - οποιεσδήποτε κατηγορίες κατά του Φιντέλ ή του Ραούλ πως είναι κομμουνιστές είναι απλώς για γέλια». Η CIA το 'χάψε.

Η Βίλμα έλεγε εν μέρει ψέματα. Ο Ραούλ ήταν από τότε κομμουνιστής. Ο Φιντέλ το 'ψάχνε. Θα φρόντιζαν γι' αυτό οι Αμερικάνοι με την εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων και το εμπάργκο.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΙΣΤΟΡΙΑ - ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger