Αρχική » » Ν. Καρκάνη: Οι δοσίλογοι της κατοχής - Δίκες - Παρωδία (Ντοκουμέντα, αποκαλύψεις, μαρτυρίες) Μέρος 20ο

Ν. Καρκάνη: Οι δοσίλογοι της κατοχής - Δίκες - Παρωδία (Ντοκουμέντα, αποκαλύψεις, μαρτυρίες) Μέρος 20ο

{[['']]}
Οι «αντάρτες» του ΕΔΕΣ προϋπηρετούσαν στην Ειδική

Αρχισε η εξέταση του μάρτυρα της υπεράσπισης του Κουρεμπανού Αρ. Σταυροπούλου, που ήταν στην αγγλική κατασκοπία. Ο μάρτυρας καταθέτει ότι ο Βλαχόπουλος ήταν άνθρωπος της εμπιστοσύνης των Γερμανών. Σε παρατήρηση της υπεράσπισης ότι ο Βλαχόπουλος είχε συλληφθεί από τους Γερμανούς ο μάρτυρας απάντησε ότι οι Γερμανοί έκαμαν σκόπιμες παραπλανητικές συλλήψεις.
Για το Φλώρο ο μάρτυρας είπε ότι συνεργαζόταν με τη γερμανική αντικατασκοπία της οδού Παμίσου.

Πρόεδρος. Πώς εξεδόθη το πιστοποιητικόν αγγλικής υπηρεσίας δια τον Κουρεμπανά;

Μάρτ. Τη εισηγήσει μου.

Πρόεδρος. Εχετε όμως υπογράψει ένα άλλο έγγραφο που επικολλήθηκε;

Ο πρόεδρος διαβάζει το ακόλουθο έγγραφο μιας αγγλικής υπηρεσίας:

Προς τον Επίτροπον του Ειδικού Δικαστηρίου Δοσιλόγων

Ενταύθα

Την 21ην Δεκεμβρίου 1944 σας απεύθυνα επιστολήν περί του εν περιλήψει δι’ ης εβεβαίουν ότι όντος ήτο μέλος Βρετανικής εν  Ελλάδι οργανώσεως κατά την διάρκειαν της Γερμανικής Κατοχής.
Η βεβαίωσίς μου αύτη ουσιαστικά εβασίζετο επί αποδείξεων τας οποίας εθεώρουν ασφαλείς κατά την εποχήν που σας απηύθυνα την επιστολήν μου.

Ασφαλώς θα εκτιμήσατε το γεγονός ότι πολλοί πράκτορες είχον  προσληφθεί εν  Ελλάδι κατά την διάρκειαν της Κατοχής περί του ποιού των όποιων το Βρετανικόν Στρατηγείον ευρισκόμενον μακράν της Ελλάδος δεν ηδύνατο να γνωρίζει τί.

Μετά την απελευθέρωσιν πολλοί  Ελληνες ισχυρίστηκαν ότι ειργάζοντο δια βρετανικάς οργανώσεις άλλα εις αρκετάς περιπτώσεις είναι δύσκολον να εξακριβωθεί η αλήθεια των ανωτέρω ισχυρισμών.
Υπό το φως περαιτέρω πληροφοριών ο ισχυρισμός του ΔΗΜ. ΚΟΥΡΕΜΠΑΝΑ ότι ηργάσθη ως πράκτωρ δεν έχει ικανοποιηθή άνευ αμφιβολίας τινός.

Λυπούμαι, δωθέν ότι η προηγούμενη μου από 21 - 12-44 επιστολή δύναται παρά την θέλησίν μου να έχει εσφαλμένως επηρεάσει υμάς και το δικαστήριον.

Υπογραφή Γκέρσον Λοχαγός Ασφαλείας 

Μάρτ.Δεν ξέρω τί μεσολάβησε για να σταλεί το έγγραφο. Πάντως το αγγλικό στρατηγείο είχε ανάγκη του Κουρεμπανά γιατί κατείχε ορισμένα μυστικά (σ.σ. Το πρώτο έγγραφο χορηγήθηκε στις 21.12.44 όταν δηλαδή ο Κουρεμπανάς πολεμούσε στο πλευρό των στρατευμάτων του Σκόμπυ Εναντίον του ΕΛΑΣ).

Πουλής. Με ξέρετε κ. μάρτυς;

Μάρτ. Υπήρξατε συνειδητό όργανο των Γερμανών και εκτελούσατε τις εντολές των. Σας φοβόνταν και οι στρατηγοί ακόμα.

Πουλής. Αν σας φέρω κι εγώ έγγραφο της αγγλικής κατασκοπίας;

Μάρτ. Θα το αντιμετωπίσω απ’ οπουδήποτε και αν προέρχεται.

Ο Πουλής οργίζεται και λέει στο μάρτυρα: Μη μου κουνάς εμένα το χέρι!

Φλώρος. Πώς το ξέρετε ότι υπηρετούσα στην οδό Παμίσου;

Μάρτ. Μου το είπε ο Κουρεμπανάς.

Σε αντιπαράσταση ο Κουρεμπανάς επιβεβαιώνει: Του το είπα ύστερα από πληροφορίες του Πουλή.
Σε σχετική ερώτηση του Λάμπου ο μάρτυρας λέει:
-        -  Σεις στείλατε τον Ιωαννίδη στα Ες - Ές.

Σε ισχυρισμό του Λάμπου ότι δεν είχε γνώση ο Κουρεμπανάς τον διαψεύδει.

Κουρεμπανάς. Σεις με πήρατε στο τηλέφωνο!

Σε συνέχεια ο μάρτυρας καταθέτει ότι ο Λάμπου έστειλε έκθεση στο Σιμάνα όπου αναφέρει για συλλήψεις προσώπων συμμαχικών υπηρεσιών και αποκαλύψεις συσκευών ασυρμάτου. Αντίγραφο της έκθεσης στάλθηκε στη Μ. Ανατολή.

Ο μάρτυρας της υπεράσπισης Ν. Αντωνακέας σημαίνον μέλος των ΕΕ και πριν... νομάρχης καταθέτει ότι ο Χανιώτης, ήταν μέλος της οργάνωσής του και μοίραζε τις 6 «παράνομες» βασιλόφρονες εφημερίδες που έβγαζε.
Ο μάρτυρας ομολόγησε ότι είχε ταυτότητα της Ειδικής.

Ο μάρτυρας υπεράσπισης του Λάμπου Γ. Ξηρός της διοικούσης Επιτροπής του ΕΔΕΣ καταθέτει ότι ο Λάμπου τον εφοδίασε με ταυτότητα της Ειδικής. Το Μάρτη του 1944 ο Πουλής τον ειδοποίησε να φύγει.

Κανελλόπουλος (πολ. αγ.) Για τη δολοφονία του δικηγόρου Γιαννακοπούλου τί γνωρίζετε;

Μάρτ. Δεν ήμουν εδώ.

Κανελ. Ξέρετε αν η «Δημοκρατική Σημαία» του ΕΔΕΣ κατάγγειλε την Ειδική Ασφάλεια για τη δολοφονία του Γ ιαννακοπούλου;

Μάρτ. Υπήρχε ρήξις μεταξύ του ΕΔΕΣ.

Κανελ. Ξέρετε αν στη συμφωνία ΕΑΜ - ΕΔΕΣ στην οποία παρίστατο και ο Κρις, ο Πυρομάγλου απεκήρυξε την Ειδική;

Μάρτ. Ναι.

Κανελ. Τώρα που εξετάζεσθε ποιαν γνώμην έχετε δια την Ειδικήν;

Μάρτ. Δεν έχω υπ’ όψιν μου τί έκανε. Δεν ξέρω.

Πουλίδης (πολ. άγ.). Οι συλλήψεις αγωνιστών οποιασδήποτε παρατάξεως, οι εκτελέσεις και τα εγκλήματα εκ μέρους της Ειδικής ήσαν πράξεις προδοτικοί;

Ο μάρτυρας δίνει την ακόλουθη καταπληκτική απάντηση:

- Δεν γνωρίζω αν έγιναν οι πράξεις αύταί!! Δεν έχω κρίση.

Κανελ. (πολ. άγ.) Δεν έχετε το θάρρος να καταγγείλετε τούς προδότες!

Πουλίδης (πολ. άγ.). Γνωρίζετε αν γίνονταν μπλόκα;

Μάρτ. Δεν ήμουν εδώ. Δεν ξέρω.

Οικονόμου (πολ. άγ.). Ξέρετε αν το Αγγλικό στρατηγείο συνεπεία των πράξεων του Βουλπιώτη και των συνεργατών του και την συνεργασία των με την Ειδική ζήτησε από τον ΕΔΕΣ του
βουνού σαφή αποκήρυξη του εδώ ΕΔΕΣ και την αλλαγή της επωνυμίας του;

Μάρτ. Δεν ξέρω. Πάντως ο Βουλπιώτης ήτο προδότης.

Οικονόμου (πολ. αγ.). Επιδιώχθηκε ενοποίησις του αγώνος μεταξύ ΕΑΜ - ΕΔΕΣ;

Μάρτ. Ναι την ενοποίησιν την επιδιώξατε και σεις.

Οικονόμου. Τότε γιατί αυτές οι συκοφαντίες ότι οι εαμίτες είναι Βούλγαροι; Αυτό πώς το βρίσκετε;

Μάρτ. Ούτε εγώ, ούτε ο Ζέρβας πιστέψαμε ποτέ σ’ αυτά τα πράγματα. Άλλο αν έχουμε διαφορές με την ηγεσία.

Οικονόμου. Στο καταστατικό του ΕΔΕΣ αναφέρεται ότι ο τελευταίος τάσσεται κατά της επανόδου του Βασιλέως.

Μάρτ. Όχι.

Οικονόμου. Θα σας το φέρω εγώ.

Λάμπου. Ξέρετε αν ζήτησα να φύγω στο βουνό;

Μάρτ. Ναι, και σας είπα να μείνετε εδώ και να τηρήσετε την τάξη.

Σε συνέχεια ο μάρτυρας ομολογεί ότι η Ειδική Ασφάλεια ήταν κέντρο διαβατικό για τους αντάρτες του Ζέρβα: «Στην Ειδική Ασφάλεια κατατάσσονταν καθ’ ομάδας κανονικά, έπαιρναν πιστόλια και κουβέρτες και στέλλονταν εις το βουνό».

Ο μάρτυρας υπεράσπισης Κ. Ροδοκανάκης, διευθυντής της «Εταιρίας Κωπαΐδος» και μέλος της διοικούσης επιτροπής του ΕΔΕΣ, κατάθεσε, ότι όργανα του Λάμπου έσωσαν έγγραφα του ΕΔΕΣ που ήταν κρυμμένα σε μια... καταπακτή. Δεν ξέρει όμως αν ο Λάμπου ήταν όργανο των Γερμανών ή πατριώτης...

Ο μάρτυρας Μ. Μαυρίκης, δικηγόρος, κατάθεσε υπέρ του Κουρεμπανέα. Εναντίον του μάρτυρα εκκρεμεί δικογραφία για συνεργασία με τους Γερμανούς.

Ερμίλιος (πολ. άγ.). Εκκρεμεΐ δικογραφία εναντίον σας κ. μάρτυς;

Πρόεδρος. Απαγορεύω την ερώτηση.

Ο μοίραρχος Π. Κωτσόπουλος καταθέτει ότι ο Μαντάς συνεργαζόταν με τα Ές - Ές της οδού Παμίσου και τη Μπούντ όπου υπηρετούσαν οι φίλοι του Χίτλερ υπό τον Αγήνορα.

«Οι Γερμανοί - λέει -χρησιμοποιούσαν τον Μαντά σαν εκτελεστικό όργανο». Για το Μπουρτζάλα καταθέτει ότι ανήκε στα Ές - Ές.

Ο ανθυπομοίραρχος του «εθνικού στρατού» Κ. Σπυρόπουλος, που υπηρετούσε στα τάγματα ασφαλείας Πελοποννήσου καταθέτει ότι ο Μαντάς προσέφερε... εθνικήν υπηρεσίαν, γιατί του έδωσε μια πλαστή ταυτότητα.

Διαβάζεται κατάθεση του I. Πελτέκη, που λέει ότι ο Λάμπου έκανε το παν για να υπηρετεί τους Γερμανούς και ότι σε διάφορα έγγραφά του με δουλοπρέπεια απαριθμούσε στο Σιμάνα τις προδοτικές του υπηρεσίες.

Κατάθεση του Νικ. Αρδείτη αναφέρει τα βασανιστήρια, που η ομάδα Παρθενίου επέβαλε στα θύματά της.

Ο ταγματάρχης Αγγελίδης αναφέρει σε κατάθεσή του ότι ο κατηγορούμενος Μπουρτζάλας υπηρετούσε στα Ές - Ές και ότι από χωροφύλακας «άνευ θητείας» έγινε σε έξι μήνες, ανθυπομοίραρχος!

Διαβάζονται ύστερα αναφορές του Λάμπου προς το Γερμανικό Στρατηγείο και το Σιμάνα όπου υποδείχνει τη σύλληψη διαφόρων πατριωτών, τον εμπρησμό των σπιτιών όσων απουσιάζουν και τον τουφεκισμό των οικείων τους μπρος στα μάτια του κόσμου και ιδιαίτερα της νεολαίας.

Καλείται ύστερα ν’ απολογηθεί ο Χανιώτης που τρέμοντας και μασώντας τα λόγια του, λέει ότι υπηρετούσε στο «Κρυστάλ» αλλά... δεν ξέρει τίποτα γιατί αυτός είχε σαν ασχολία να... διανέμει τον παράνομο τύπο της... Αντιστάσεως.
 Ο κυνισμός του έφθασε σε τέτοιο σημείο ώστε όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο ότι στο «Κρυστάλ» βασανίζονταν και σκοτώνονταν άνθρωποι, απάντησε: «Στό "Κρυστάλ” δεν χτυπούσαν, γιατί... απαγορευόταν κει μέσα το ξύλο!!!».
Του είναι όμως δύσκολο ν’ αποφύγει τις ομολογίες και σε άλλες ερωτήσεις βεβαιώνει ότι στο «Κρυστάλ» γίνονταν βασανισμοί και ότι για χάρη του ίδιου η Ειδική εκτέλεσε το Β. Ματζακόπουλο στα Πατήσια.

Οι βασανιστές ήταν βασιλόφρονες

Οι δήμιοι της οδού Ελπίδος άνοιξαν τα στόματα τους απολογούμενοι και πλημμύρισαν την ατμόσφαιρα αποπνικτικές αναθυμιάσεις. Προδοσία, χαφιεδισμός, έγκλημα, εκβιασμός, δουλική εξυπηρέτηση του κατακτητή είναι έργα των δικαζομένων.

Ξέχασαν όμως και τις έγγραφες καταθέσεις τους. Είναι δεδομένο στην εγκληματολογία ότι ο εγκληματίας πάντα κάτι ξεχνά που τον αποκαλύπτει. Και οι έγγραφες καταθέσεις τους
ανατρέπουν όσα επιχειρούν να ισχυριστούν προφορικά. Τα χάνουν, παραμιλούν, αρχίζουν να ομολογούν και να αυτοαποκαλύπτονται.

Απολογούνται πρώτα οι Γεώργ. Δεστούνης και I. Βελισσαρόπουλος και οι δυο στολίδια του «εθνικού στρατού», που μόλις χθες παρουσιάσθηκαν στο δικαστήριο, αφού πείσθηκαν ότι οι καταθέσεις των μαρτύρων είχαν εξαντληθεί και δεν υπήρχε πια φόβος να αποκαλυφθούν τα όργια τους. Ο Δεστούνης λέει, ότι ανήκε αρχικά στη «Βασιλική Νεολαία» (τη X) και διένειμε τη «Βασιλική Σημαία». Για να μην τον... πιάσουν οι Γερμανοί κατατάχθηκε στην Ειδική 'Ασφάλεια το 1943 και ήταν υπό την προστασία του Παναγιωτόπουλου. Η Ειδική λέει, ήταν γεμάτη γκεσταπίτες, άλλ’ ο ίδιος δεν έκαμε τίποτα.

Πρόεδρος. Μα εδώ σε κατηγορούν ότι πήρες μέρος στην εκτέλεση τριών νέων που έγινε στο «Κρυστάλ» και ήσουν και στο μπλόκο της Καλογρέζας;

Δεστ. Τα διάβασα στις εφημερίδες και εξεπλάγην.

Επίτροπος. Ποιοι ήσαν οι Γκεσταπίτες;

Δεστ. Δεν τους ξέρω. Μόνο τον Παρθενίου γνώρισα. Εγώ είμαι κείνος που πρώτος φώναξα: «Ζήτω ο Βασιλιάς!» και πολέμησα το Δεκέμβρη τους ελασίτες.

Ο I. Βελισσαρόπουλος λέει ότι κατατάχθηκε στην Ειδική το Νοέμβρη τού ’43,για να πάρει ταυτότητα και να μην κινδυνεύει κι αυτός από τους Γερμανούς! Στην Ασφάλεια προσθέτει δεν ήταν όλοι γκεσταπίτες και προδότες, αλλά ήταν και... πατριώτες!

Πρόεδρος. Τί δουλειά κάνατε στην Ασφάλεια;

Βελισ. Είχα επαφή με τον Παρθενίου και τον Μητρόπουλο. Ημουνα γνωστός ως εθνικιστής και με πίστευαν. Τον Παρθενίου μου τον είχε συστήσει σαν έδεσίτη ο δικηγόρος Μαυρίκης.

Εφέτης. Τον Οκτώβρη και Νοέμβρη του ’44 πού ήσουν;

Βελισ. Πήγα στην Αίγυπτο. Νόμιζα πώς θα συνεχισθεί η κατοχή και πήγα να... πολεμήσω. Εγραψα και εθνικιστικά άρθρα στο «Φώς» της Αλεξάνδρειας, αλλά δεν έχω μαζί μου τα φύλλα...

Απολογείται ύστερα ο Γ. Καστάνης, βασανιστής της ομάδας Παρθενίου, που είχε παρουσιασθεί στο δικαστήριο μόλις μια ώρα πριν. Λέει ότι ήταν έφεδρος ενωμοτάρχης και πήγε στην ομάδα Παρθενίου το Νοέμβρη του ’43 επειδή τον έδειραν γιατί αρνήθηκε να δώσει χρήματα σ’ έναν έρανο του... ΕΑΜ!

Συνεχίζοντας, λέει ότι πήγε «άρρωστος δήθεν στον Εύαγγελισμό» όπου έμεινε ένα χρόνο, παρακολουθούσε την κίνηση του νοσοκομείου και έστελνε κάθε μέρα δελτίο στον Παρθενίου.

Πρόεδρος. Ποιοι άλλοι ήσαν στο «Κρυστάλ» υπό τον Παρθενίου;

Καστ. Ο Καθρέφτης, που ήταν αρχηγός. Αυτός ό,τι έλεγε γινόταν. Εγώ με άλλους τον συνοδεύαμε πάντα στο σπίτι του.

Λέει ύστερα ότι δήθεν στο «Κρυστάλ» δεν γινότανε τίποτα και ότι αυτός δεν αντιλήφθηκε τίποτα ποτέ!

Επίτρ. Μα στο «Κρυστάλ» βασάνιζαν. Και εδώ ήρθαν και κατάθεσαν ότι εσύ έπιασες τον έμπορο Λεβέντη, που τον εκτελέσατε και εσύ έπιασες τον Παυλάκη και τον βασάνισες, όπως κατάθεσε ο ίδιος.

Καστ. Αυτά είναι... σκευωρίες!

Λέει πώς ποτέ δεν έκαμε καμιά σύλληψη αλλά μια ερώτηση συνηγόρου του τον αποκαλύπτει και ομολογεί ότι έπιασε στον «Ευαγγελισμό» έναν που μοίραζε Ενσημα. Στο δρόμο όμως που τον πήγαινε στον Παρθενίου τον συνάντησαν δυο Γερμανοί και του είπαν... να τον αφήσει!

Πρόεδρ. Σ’ έπιασε η πολιτοφυλακή;

Καστ. Όχι, γιατί ήμουν στο ξενοδοχείο «Μέγα Εθνικόν» μετά την απελευθέρωση.

Ο Θωμάς Μπουρτζάλας, μια από τις πιο καταχθόνιες φυσιογνωμίες των δικαζομένων που αποτελεί το συνδετικό κρίκο των οργίων της 4ης Αυγούστου, της κατοχής και του μεταδεκεμβριανού κράτους, αυτοαποκαλύπτεται. Ομολογεί ότι από το 1936-40 υπηρετούσε κοντά στούς ηγέτες της Ειδικής Ασφάλειας σαν έμπιστος χωροφύλακας και το Νοέμβρη του ’43 πήγε στην Ειδική όπου αμέσως έγινε Ενωμοτάρχης, ανθυπασπιστής και Ανθυπομοίραρχος. Στα Ές-Ές, λέει, δεν ήταν ποτές και ούτε... την πόρτα τους ήξερε γιατί αυτός είναι... Έλλην και πολέμησε και στο... Ραβενέ!

Πρόεδρ. Μα εσύ έχεις ο ίδιος υποβάλει αίτηση προαγωγής που λες μέσα στ’ άλλα προσόντα σου ότι υπηρετούσες και στα Ές-Ές.

Μπουρτζ. Ψέματα! Είναι πλαστή. Την πλαστογράφησε ο ταγματάρχης Αγγελίδης γιατί έχει μαζί μου προσωπικά Επειδή το... 1922 ήταν Πλαστηρικός! Εγώ δεν ξέρω καθόλου γράμματα.

Ο πρόεδρος του δείχνει την αίτηση με την υπογραφή του και τον ρωτά αν είναι δική του η υπογραοή·

Μπουρτζ. Μάλιστα δική μου είναι.

Πρόεδρ. Μα κείμενο και υπογραφή είναι όλα με το δικό σου χαρακτήρα.

Μπουρτζ. Ψέματα! Εγώ δεν είχα βάλει Ές-Ές. Το πρόσθεσε αυτός! (δηλ. ο Αγγελίδης).

Πρόεδρ. Μα το βεβαιώνει και ο Λάμπου και εσύ τον διαψεύδεις.

Μπουρτζ. Ψέματα! Το... μεγαλύτερο Ελληνα Λάμπου θα διαψεύσω εγώ; Τον ένδοξο στρατηγό που... έσωσε την Ελλάδα;

Πρόεδρ. Μα λες εδώ στην απολογία σου ότι ο Λάμπου ψεύδεται όταν βεβαιώνει ότι ήσουν στα Ές-Ές και ότι ο Γκενεράλης και ο Λαμπρόπουλος που ήταν υπασπιστές του Λάμπου, τον επηρέαζαν και έκανε εγκλήματα.

Μπουρτζ. Ψέματα! Την πλαστογράφησε ο ανακριτής!...

Πρόεδρ. Λες ακόμη στην απολογία σου ότι ο Κουρεμπανάς έκανε ληστείες και εκβιασμούς και διατηρούσε μπαρ...

Μπουρτζ. Kι\ αυτά ψέματα. Πλαστογραφίες του ανακριτή!

Ο πρόεδρος του δείχνει την έγγραφη απολογία του και του λέει ότι την έχει κάμει μαζί με το δικηγόρο του. Ο δήμιος τα χάνει, η ένοχη συνείδησή του τον πιέζει, βγάζει αφρούς και διαψεύδει τον ανακριτή και τον... εαυτό του. Ο πρόεδρος διαβάζει άλλα σημεία της απολογίας του που τον συμφέρουν.

Μπουρτζ. Αυτά μάλιστα. Είναι σωστά!...

Πρόεδρ. Εχεις ποτέ καταδικασθεί;

Μπουρτζ. Εγώ; Ποτέ!

Ο πρόεδρος διαβάζει το ποινικό του μητρώο που είναι σωστή... ανθοδέσμη! Απειρες φυλακίσεις για κλοπή, αντιποίηση αρχής, απόπειρα φόνου, απάτη, άδικη επίθεση, παράνομη οπλοφορία, νοθεία δημοσίων σφραγίδων κλπ.

Μπουρτζ. Ας λένε τα χαρτιά... Εγώ θ' απολογηθώ κ. πρόεδρε!...

Ο πρόεδρος διαβάζει την απολογία του Λάμπου, που λέει ότι ο Μπουρτζάλας ήταν στα Ές-Ές και του υπέβαλε αναφορά για τη δράση του Αρχιεπισκόπου, πράμα που ο Λάμπου ανέφερε στους Γερμανούς.

 Ο Μπουρτζάλας παραληρεί από τη λύσσα του. Λέει ότι όλα αυτά τα φτιάχνει ο Αγγελίδης, που είναι ο μεγαλύτερος καταστροφέας της Ελλάδας και δεν τον χωνεύει επειδή από το, '36-'40 παρακολουθούσε στενά τις κινήσεις του, καθώς και του στρατηγού Σαράφη. Σε μια στιγμή λέει στον πρόεδρο: «Τόσο τρελός θα 'μουνα εγώ κ. πρόεδρε να βάλω επάνω στην αίτηση Ές-Ές».

Επίτροπος: Γιατί πήρες ταυτόχρονα όλες τις προαγωγές; Τί υπηρεσίες προσέφερες;

Μπουρτζ. Τίποτα. Απολύτως τίποτα.

Επίτροπος. Δωρεάν σε προβίβασαν;

Μπουρτζ. Δωρεάν κ. Επίτροπε.

Επίτροπος. Ο Μητρόπουλος όμως είπε ότι σ’ έστειλαν οι Γερμανοί κι έπαιρνες τους κρατούμενους.

Μπουρτζ. Εγώ; Εγώ; Ψέμα. Εγώ μόνο την προκαταβολή έπαιρνα και πήγαινα στην ταβέρνα το «Μενίδι». Ούτε να... βλέπω τους Γερμανούς δεν ήθελα από τότε που είδα να σκοτώνουν ένα Σέρβο μπροστά μου.

Εφέτης. Πού ήσουν το '40 στον πόλεμο;

Μπουρτζ. Ημουνα ακόλουθος του Γιάννη Διάκου και ήθελε να με πάρει μαζί του άλλα δεν πήγα. Καλέστε τον να τα πει. Εγώ δεν έχω πιάσει κανένα. Ένα μόνο. Εγώ είμαι... βασιλόφρων!

Ο πρόεδρος διαβάζει έγγραφο του Γενικού Επιτελείου που διαβιβάζει κατάθεση του Πουλή. Ο... ανθυπομοίραρχος Πουλής καταθέτει ότι ο Μπουρτζάλας ήταν στα Ές-Ές και στη Μπούντ όδηγός των ομάδων Γερμανών για τις συλλήψεις. Απαριθμεί σειρά καταδόσεων του Μπουρτζάλα.

Μπουρτζ. Ψέματα. Η ΟΠΛΑ έχει πάρει την κατάθεση;

Πρόεδρος. Οχι. Το Γενικόν Επιτελείον Στρατού!

Ο Πουλής καλείται σ’ αντιπαράσταση και τα βεβαιώνει.

Η πολιτική αγωγή λέει ότι το Γενικό ’Επιτελείο έχει διαβιβάσει και κατάθεση του Κουρεμπανά που επίσης βεβαιώνει ότι ο Μπουρτζάλας ήταν στα Ές-Ές.

Η πολιτική αγωγή παρατηρεί ότι ο Μπουρτζάλας ήταν πράκτορας των Γερμανών και πριν τον πόλεμο και η Γενική 'Ασφάλεια τον έπιασε το 1941 ως κατάσκοπο των Γερμανών.

Ο Μπουρτζάλας σχεδόν παραφρονεί. Χτυπιέται, ουρλιάζει και λέει θρασύτατα στους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής: Ψεύδεστε παλιάνθρωποι, κομμουνιστές!

Ο πρόεδρος σηκώνεται, τον επιπλήττει και τον διατάσσει να καθίσει.

Απολογείται ύστερα ο υπαρχηγός των ΕΑΣΑΔ Θρασ. Παπασακελλαρίου δικηγόρος, που οι Γερμανοί τον είχαν διορίσει δήμαρχο Βόλου. Λέει ότι το Μάρτη του ’43 αποφάσισαν αυτός, ο Γκλαβάνης, ο αρχηγός του ΕΔΕΕ Παπαγεωργίου και ο στρατηγός Παπαϊωάννου να διορίσουν σ’ όλη τη Θεσσαλία νομάρχες και δημάρχους του ΕΔΕΣ (διάβαζε ΕΑΣΑΔ). Ο ίδιος διορίσθηκε Δήμαρχος Βόλου και ο Πάντος νομάρχης. Το Σεπτέμβρη του ’43 με την ανάπτυξη του ΕΑΜ, ήρθε στην Αθήνα και κατατάχθηκε στο 14 σύνταγμα του ΕΔΕΣ. Ισχυρίζεται ότι δεν παρέδωσε τον Ιωαννίδη.

Πρόεδρος. Ο Φλώρος όμως έχει καταθέσει στις 17 Μαΐου του ’45 ότι εσύ με τον Πάντο πήγατε στο Λάμπου, του είπατε ότι γνωρίζετε τον Ίωαννίδη, ότι ξέρετε το σπίτι του και αποφασίσατε πως θα συλληφθεί.

Παπασ. Δεν είναι αλήθεια. Εγώ το Λάμπου τον γνώρισα μόνο στις φυλακές.

Ο πρόεδρος καλεί το Φλώρο σε αντιπαράσταση. Ο Φλώρος βεβαιώνει ότι ο Παπασακελλαρίου, μαζί με το Φλώρο πήγαν πράγματι στο Λάμπου. «Ο Παπασακελλαρίου είπε ότι γνωρίζει τον Ιωαννϊδη και καταστρώσαμε το σχέδιο της συλλήψεως. Ορίσαμε μαζί και ένα σύνθημα. Θα πηγαίναμε στο σπίτι του Ιωαννϊδη. Ο Παπασακελλαρίου θα έμπαινε μέσα. Εάν ο Ιωαννίδης ήταν εκεί θα έβγαινε έχοντας στο δεξί χέρι την τσάντα. Αυτό θα ήταν το σύνθημα για να δράσουμε εμείς. Ο Λάμπου έδωσε διαταγή στον Πουλή να είναι έτοιμος. Εγώ και ο Τσάτσος πήγαμε με τον Παπασακελλαρίου να μας δείξει το σπίτι του Ιωαννϊδη. Πήγαμε πολλές φορές αλλά δεν ήταν εκεί. Την τελευταία φορά ο Παπασακελλαρίου βγήκε από το σπίτι έχοντας τη τσάντα στο δεξί του χέρι. Εγώ τηλεφώνησα αμέσως στο Λάμπου. Ηταν εκεί ο Πουλής. Του είπα ότι η υπόθεση ήταν έτοιμη. Επακολούθησε η σύλληψη του Ιωαννϊδη».

Εφέτης. Ποιος είχε την ιδέα της τσάντας;

Φλώρ. Ο Παπασακελλαρίου. Εγώ περίμενα ένα τετράγωνο πιο πέρα.

Ο Φλώρος σ’ ερώτηση του προέδρου κάνει περιγραφή τοy σπιτιού τοy Iωαννϊδη, με την οποία συμφωνεί και h χήρα Iωαννϊδη.
O Παπασακελλαρίου ομολόγησε ότι πήγε στο Λάμπου και τοy υπέδειξε να συλλάβει τοyς eκτελεστές δυο μελών τhς γερμανικής οργάνωσης ΕΑΟ και ν’ ανακαλύψει αποθήκες όπλων στην Καισαριανή.

H πολιτική αγωγή καταθέτει έγγραφο που αποδείχνει ότι ο Παπασακελλαρίου συνεργαζόταν με τα ΕΕΕ του Γούλα.

Πρόεδρος: Αφήστε τα αυτά!...

Απολογείται ύστερα ο Φλώρος, που αρνείται ότι ήταν στα Ές-’Ες. Ο πρόεδρος του παρατηρεί ότι και ο Λάμπου και ο Πουλής στις καταθέσεις τους βεβαιώνουν ότι υπηρετούσε στα Ές-Ές.
Ο Φλώρος συνεχίζοντας λέει ότι ο αρχηγός της χωροφυλακής Γκίνος του ανάθεσε να συλλάβει έναν καλόγερο που - όπως είχε πληροφορηθεί - ήταν ο Άρης Βελουχιώτης. Ο Φλώρος τον έπιασε αλλά διαπιστώθηκε ότι ο καλόγερος ήταν ένας παπάς από τη Χαλκίδα.

Ο περιβόητος εγκληματίας υπομοίραρχος Σκαμπαρδώνης, που είναι συγκατηγορούμενος του δολοφόνου Λάμπου δεν «παρίσταται» στη δίκη γιατί υπηρετεί σαν υποδιοικητής χωροφυλακής Σκοπέλου!
Επειτα από την κατακραυγή του λαού του αφαιρέθηκε η διοίκηση. Επίσης δόθηκε εντολή στο Αρχηγείο Χωροφυλακής ν’ αναφέρει στο υπουργείο Εσωτερικών που βρίσκεται τώρα ο εγκληματίας Σκαμπαρδώνης.

Απολογείται ύστερα ο βασανιστής Μιχαλέας, που ήταν επικεφαλής του εκτελεστικού αποσπάσματος της Ειδικής που τουφέκισε τους 17 πατριώτες στη Σχολή Χωροφυλακής τον Απρίλη του 1944...
Ο απαίσιος δήμιος λέει ότι τον διέταξε ο Λάμπου να συνοδέψει τους μελλοθάνατους και πλέκει ένα μύθο για να δείξει δήθεν ότι δεν διέταξε τον τουφεκισμό τους, ενώ αποδείχθηκε ότι αυτός έδωσε το παράγγελμα πυρ!

Επίτροπος: Τί κάματε λοιπόν για ν' αντιδράσετε; Μήπως διαμαρτυρηθήκατε;

Μιχαλ. Αν έκανα διαμαρτυρία θα πήγαινα στην οδό Μέρλιν!!

Επίτρ. Ηταν προτιμότερο να πας στην οδό Μέρλιν, παρά που ήρθες εδώ.

Απαντώντας σ’ άλλες ερωτήσεις, ο Μιχαλέας, τα μπερδεύει, πέφτει σ’ αντιφάσεις και αφήνει ν’ αποκαλυφθεί όλος ο σκοτεινός και θηριώδης ρόλος του.

Καλείται ν’ απολογηθεί ο Δ. Βλαχόπουλος, μια σκοτεινή φυσιογνωμία που ήταν το μάτι της Γκεστάπο κοντά στο Λάμπου και ο παντοδύναμος δικτάτορας της Ειδικής με βαθμό... χωροφύλακα άνευ θητείας!
Λέει ότι ενώ ήταν επιχειρηματίας με γραφεία στο μέγαρο Ζελιώτη και με αυτοκίνητο, πήγε... χωροφύλακας στην Ειδική γιατί τον ήθελε ο τότε υποδιευθυντής της Ξυπολυτάς για... εθνικούς σκοπούς! Και αφού όλοι κατάθεσαν ότι ήταν η ψυχή της Ειδικής, που τον φώναζαν ταγματάρχη και υποδιευθυντή και όλοι κάθονταν μπροστά του προσοχή θρασύτατα αρνείται ότι είχε καμιά ανάμιξη και προσπαθεί να εμφανίσει τον εαυτό του και... «ήρωα!»

Ο πρόεδρος διαβάζει την έγγραφη απολογία του που λέει ότι ο Πουλής και ο Μαντάδης συνεργάζονταν αναφανδόν με τους Γερμανούς! Και πάλι όμως κυνικότατα λέει ότι... δεν ξέρει.

Πρόεδρος. Εδώ όμως ο Πουλής έχει κατάθεση που λέει ότι είσαι ασυνείδητος, έκφυλος, εκβιαστής και αφοσιωμένος στους Γερμανούς.

Ο Βλαχόπουλος σε αμηχανία και ιδρωκοπώντας δεν απαντά. Ισχυρίζεται ότι θα καταθέσει και επιστολή του καθηγητή Σβώλου που τον... «ευγνωμονεί» γιατί τον γλίτωσε τελικά όμως δεν
καταθέτει τίποτα γιατί δεν έχει κανένα γράμμα ούτε «γλίτωσε» το Σβώλο.

Η πολιτική αγωγή ζητεί να διαβασθεί κατάθεση του Μαντά, που λέει ότι ο Βλαχόπουλος συνεργάζονταν στενά με τους Γερμανούς και ρωτά αν είναι αλήθεια, ότι ο Βλαχόπουλος ζήτησε λεφτά από τους δημοσιογράφους Λαμπρινόπουλο και Νικολαΐδη που βρίσκονταν στο Χαϊδάρι, αν είχε δύό γιους που έγιναν ανθυπομοίραρχοι επί κατοχής, αν είχε ιδιαίτερη κούρσα και αν στό σπίτι του σχηματίζονταν ούρα από κούρσες των διαφόρων πλουσίων που τον παρακαλούσαν ν’ απαλλάξει τα παιδιά τους από την επιστράτευση που είχε κάμει ο Ράλλης.

Ο πρόεδρος απαγορεύει τις ερωτήσεις!

Ένας δήμιος με στολή!

Σηκώνεται ν’ απολογηθεί ο τρομερός κλειδοκράτορας των κρατητηρίων της οδού Ελπίδος ταγματάρχης Δ. Μητρόπουλος. Είναι τόση η πώρωση στο μεταδεκεμβριανό κράτος, ώστε ο δήμιος εμφανίζεται με τη στολή, τα γαλόνια του και τα παράσημά του!
Είχε διωχθεί -όπως λέει ο ίδιος - από το Σώμα το Σεπτέμβρη του 1944, αλλά το μεταδεκεμβριανό κράτος τον ανακάλεσε εκτιμώντας τις «πατριωτικές» του υπηρεσίες. Ο Μητρόπουλος λέει ότι τον έστειλε ο Ζέρβας στην Ειδική και διηύθυνε το υπ’ άριθ. 4 γραφείο της οδού Ελπίδος εκεί που βασανιστής ήταν ο Μόρφης. Είχε ομάδες πληροφοριών και ομάδες συλλήψεων. Συνέτασσε το καθημερινό δελτίο που το ’στελνε στους Γερμανούς. Τις συλλήψεις τις διέτασσε ο Λάμπου, αλλά γίνονταν και χωρίς διαταγή.

Πρόεδρος: Μα εκεί γίνονταν βασανιστήρια τρομερά!

Μητρόπ. Ο Μόρφης έδειρε κάποιον... όπως έμαθα. Εγώ έβαλα το κεφάλι μου στην καρμανιόλα και δεν λέω ψέματα. Μερικά έκτροπα που έγιναν διορθώθηκαν!

Πρόεδρος. Τί ήταν ο Πουλής;

Μητρ. Είχε ομάδα και ήταν κοντά στο διευθυντή. Ο διευθυντής είχε και άλλες τρεις ομάδες, όπου ήταν ο Αγέλαστος, ο Αλογάριαστος, ο Τσάτσος, ο Σταυράκης και άλλοι.

Ο Λάμπου του υπαγορεύει οργισμένος: «Μόνον ο Πουλής!». Και ο Μητρόπουλος έντρομος διορθώνει: - Μόνο ο Πουλής είχε ομάδες!

Πρόεδρος. Ο Φλώρος ήταν στα Ες-’Ες;

Μητρ. Δεν ξέρω Ηταν καλός χωροφύλακας και είχε... απόδοση!

Πρόεδρος. Ο Κουρεμπανός;

Μητρ. Ηταν χωροφύλακας άνευ θητείας άλλα είχε και μια... ομαδίτσα δική του που εξαρτιόταν από τη διεύθυνση.

Επίτροπος: Οι Γερμανοί όταν ήθελαν να εκτελέσουν 50 σε ποιόν απευθύνονταν:

Μητρ. Στο Λάμπου.

Επίτρ. Συ δεν έβλεπες ότι παίρνουν και εκτελούν; Αφού το Μπουρτζάλα τον έστειλαν οι Γερμανοί στα δικά σου κρατητήρια;

Μητρ. Όχι. Το μάθαινα από τις εφημερίδες.

Επίτρ. Μα τί λες! Ολος ο κόσμος το ήξερε και συ δεν το ’παιρνες χαμπάρι; Αφού σεις πιάνατε και οι Γερμανοί τους έστελναν στην κρεμάλα και στο Χαϊδάρι. Σον υπεύθυνος των συλλήψεων δεν σου έκανε εντύπωση αυτό το πράγμα; Και πώς αντιμετωπίζατε την κατάσταση;

Μητρ. Όχι ευχαρίστως. Αλλά δεν έφευγα γιατί είχα εντολή να μείνω μέχρι της απελευθερώσεως.

Επίτρ. Από ποιόν πήρατε την εντολή;

Μητρ. Από το Ζέρβα.

Επίτρ. Και σεις ανεχόσαστε να παίρνουν οι Γερμανοί Ελληνες από τα κρατητήρια σας και να τους σφάζουν μόνο για την ιδέα τους;

Μητρ. Δεν τους... έσφαζαν!...

Πολιτική αγωγή. Ποιος σας έδωσε εντολή να κάνετε αντιεαμικόν αγώνα όπως έκαναν και οι Γερμανοί;

Μητρ. Ο Ζέρβας για να μην καταλάβετε σεις την Αθήνα.

Πολ. αγ. Θυμάστε πόσες συλλήψεις κάματε;

Μητρ. Που να θυμηθώ!

Πολ. αγ. Μπορούσατε ν’ απολύσετε;

Μητρ. Οχι, όσους ήθελα!

Ο Παρθενίου απολογούμενος λέει, ότι ήταν στο 9ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο σαν ανάπηρος. Εφυγε από εκεί, γιατί σαν γεν. γραμματέας του συλλόγου των Ελλήνων αναπήρων (σ.σ. του χαφιέδικου σωματείου πού είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση των Κουίσλινγκ), κυνηγήθηκε από τους εαμίτες.
Για να καταταγεί στην Ειδική μεσολάβησε ο διευθυντής του 9ου Στρατιωτικού Νοσοκομείου επιτελάρχης Οριάνος, μέσω του στρατηγού Γκίνου.
Ο αρχηγός του ΕΔΕΣ της Αθήνας Παπαγεωργίου ενέκρινε και αυτός την κατάταξή του. Τους άνδρες της ομάδας του τους προμήθευσε ο ΕΔΕΣ.

«Έκανα -λέει- ορισμένες κρούσεις και συλλήψεις. Aφού όμως ο συνταγματάρχης Πάτερης και άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί ενέκριναν κάθε πράξη μας τί θέλετε να κάναμε κ. πρόεδρε;» Ο Πάτερης μου έλεγε: «Μπράβο Παρθενίου!».

Πρόεδρος. Ποιοι έδερναν στο «Κρυστάλ;»

Παρθενίου. Πες τε μου ποιόν δείραμε...

Πρόεδρος. Και ποιόν δεν δείρατε. Εμεινε κανείς που να μη φάει ξύλο;

Πρόεδρος. Το Λεβέντη ποιος τον έριξε από το μπαλκόνι;

Παρθενίου. Δεν έχω ιδέα. Εμαθα αργότερα ότι αυτοκτόνησε.

Πρόεδρος. Και τα βασανιστήρια;

Παρθενίου. Στη χωροφυλακή και στην αστυνομία οι ανακριταί πάντοτε δέρνουν.

Πρόεδρος. Για την Ηλέκτρα Αποστόλου τί ξέρετε;

Παρθενίου. Ημουνα στο καφενείο όταν μου είπαν ότι κάτι γίνεται μέσα. Πήγα εκ περιέργειας και βλέπω ένα γυναικείο πτώμα. Εβαλα... τις φωνές. Στο γραφείο ήτο ο ταγματάρχης Μιχαλέας. Αν τη δείραν πολύ ή λίγο δεν ξέρω. Δεν της σήκωσα τα φουστάνια...

Πρόεδρος. Ποια ομάδα συνέλαβε την Ηλέκτρα;

Παρθενίου. Ο συνταγματάρχης Πάτερης ξέρει για την Ηλέκτρα. Οι μόνιμοι όμως αξιωματικοί επιτίθενται εναντίον των χωροφυλάκων άνευ θητείας. Αυτοί έπαιρναν τα λεφτά. Ο συνταγματάρχης Ποδότας ήτο στα ΕΕΕ, στην ΕΣΠΟ και κατέδωσε 36 αξιωματικούς στους Γερμανούς. Ο Γκίνος έπρεπε να είναι κατηγορούμενος. Οταν εγκαταστάθηκαν οι Γερμανοί στην Ειδική παρέλασαν από κει μέσα ολόκληρο το ΕΔΕΣ, η X και Ψ... Κανείς δεν μας είπε να σταματήσουμε τη δράση μας. Μας περιέβαλαν με την ίδια εμπιστοσύνη και εκτίμηση. Κανείς δεν μας είπε: «Έ, τί κάνετε σεις με τους Γερμανούς εδώ!». Μπορεί το αγγλικό Στρατηγείο να αποκήρυξε την Ειδική. Όταν όμως ξέραμε ότι ο Ζέρβας συνεργαζόταν με τον Εντυ και συγχρόνως οι αντιπρόσωποι του Ζέρβα στην Αθήνα δεν μας έλεγαν ότι δεν κάνουμε καλά, δεδομένου ότι εμείς είμαστε οι εκπρόσωποι των οργανώσεων αυτών στην Ασφάλεια, τί θέλατε να κάνουμε;
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΙΣΤΟΡΙΑ - ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger