{[['']]}
Κοσμικές εμφανίσεις στην αίθουσα του δικαστηρίου.
Εμφανίστηκε ο Παπαλέξανδρος, πνευματικός αρχηγός της X - θεόρατος, τετράπαχος, επιβλητικός, με τις κουμπούρες του να φουσκώνουν κάτω απ’ το ράσο.
Ηρθε φαίνεται, να παρακολουθήσει τί κάνουν τα τέκνα του τα αγαπητά της Ειδικής, που τόσοι δεσμοί αίματος, φιλίας και συνεργασίας τα συνδέουν με τούς αυταδελφούς χίτες...
Ενας συνήγορος των κατηγορουμένων ρωτά ένα μάρτυρα...
- Δε μου λέτε μάρτυς η μυστική εφημερίδα που εξέδιδε ο εκτελεσθείς ήτο... πρωινή ή απογευματινή;!
Τι του λέτε τώρα του κυρίου αυτού...
Ο κατηγορούμενος Πουλής απουσιάζει, σήμερα. Βαρέθηκε ο άνθρωπος να ρθει στο Δικαστήριο... Ετσι του γουστάρησε και δεν ήρθε!
Μιά εξέχουσα φυσιογνωμία των εδωλίων: Ο χαφιές Παπασακελλαρίου, κοντά στην άλλη «Εθνική» δράση του επί κατοχής ήταν και... δήμαρχος Βόλου! Τον είχαν διορίσει εκεί τα περιβόητα εκείνα ΕΑΣΑΔ - τα Ελληνόφωνα Ές-Ές της Θεσσαλίας...
Οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής αντιμετωπίζουν συστηματική την αντίδραση των χαφιέδων που περιτριγυρίζουν σα σφήκες την αίθουσα.
Ο δικηγόρος Μιράσγεζης μπαίνει στην αίθουσα, καταγγέλλοντας φωναχτά:
- Κύριε πρόεδρε τέσσερις φορές προπηλακίστηκα απ’ τα άστυνομικά όργανα στην είσοδο. Παρεμποδίζουν με κάθε τρόπο την είσοδό μου στην αίθουσα βρίζοντας και απειλώντας. Διαμαρτύρομαι εντονότατα και προσφεύγω στο Δικαστήριο!
Και ο πρόεδρος απαθέστατος, απευθύνει ένα επιφανειακό όσο και ανίσχυρο «ειρήνη υμίν» προς τους φύλακες μπουραντάδες -προσθέτοντας το πιο κάτω αμίμητο:
- Εδώ μέσα εγώ θέλω ησυχία. Εξω κάνετε ό,τι θέλετε!
Αλλο που δε θέλουν οι μπουραντάδες!...
Ενα δείγμα της ψυχικής λάσπης των κατηγορουμένων: Η μάρτυς Γιαννοπούλου αδελφή έκτελεσθέντος καταθέτει:
- Ο χαφιές Βλαχόπουλος, αφού χρησιμοποίησε χίλια δυο εκβιαστικά μέσα σε βάρος μας, προσποιούμενος ενδιαφέρον, στο τέλος δε δίστασε να κάνει και ανήθικες προτάσεις σ’ εμένα, τη γυναίκα του αδελφού μου και στην υπηρέτρια!...
Και ολίγον εμπόριον:
- Ολα τα χαλκώματα της αθηναϊκής γειτονιάς, δωμάτια ολόκληρα γεμάτα είχε συγκεντρώσει ο Λάμπου στα διάφορα σπίτια του κάνοντας εμπόριο συλλογής χαλκού πριν αναλάβει το αξίωμα του διοικητή της Ειδικής Ασφαλείας.
Το τερπνόν μετά του ωφελίμου...
Ενας δικηγόρος προς το μάρτυρα Χωραφά:
- Υπήρχε κ. μάρτυς διαφορά συμπεριφοράς μεταξύ Ές-Ές και Ειδικής Ασφαλείας απέναντι των Ελλήνων;
- Καμία!
- Ηταν δηλαδή ταυτόσημες οι δυο αυτές υπηρεσίες;
- Σα δυο σταγόνες νερό!
Κι ένας απ' το ακροατήριο:
- Πέστα χρυσόστομε!
Ο πρόεδρος ανακοίνωσε άτι ο κατηγορούμενος Πουλής αρνήθηκε να προσέλθει στο ακροατήριο ισχυριζόμενος ψευδώς ότι είναι άρρωστος!
Η μάρτυς κατηγορίας Μαρία Μιχαήλογλου, υπηρέτρια στο σπίτι Ιωαννίδη. καταθέτει ότι επικεφαλής της ομάδας που έπιασε τους αδελφούς Κόκκου ήταν ο Αθ. Μαντάς.
Ο Φλώρος ρωτάει τη μάρτυρα αν ήταν κι αυτός στην ομάδα που έπιασε τους αδελφούς Κόκκου. Ο Μαντάς τον διακόπτει με προκλητικότατο ύφος: «Τί με νοιάζει εμένα. Για την υπόθεση Κόκκου εγώ είμαι υπεύθυνος!»
Η Λούλα Ίωαννίδου, αδελφή του εκτελεσθέντος, σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής αν για το θάνατο του αδελφού της φταίει όλο το συγκρότημα της Ειδικής Ασφάλειας, απάντησε: Βεβαίως.
Ροβίθης (πολιτική αγωγή). Η ομάδα που έπιασε τον αδελφό σας ήρθε με την κούρσα του Λάμπου;
Ο Λάμπου σηκώνεται και λέει:
«Ναι. δική μου ήταν, την έπαιρναν... χωρίς την άδειά μου!!!»
Η μάρτυς κατηγορίας Αννα Παρλαμά, χήρα τού εκτελεσθέντος Παρλαμά, καταθέτει ότι ο άνδρας της εργαζόταν στην αγγλική κατασκοπία. «Τον άνδρα μου, καταθέτει, τον έπιασε ο Πουλής τα ξημερώματα της 26.3.44. Ό Πουλής συνοδευόταν από ένα Γερμανό και ένα διερμηνέα. Οι τελευταίοι μπήκαν στο σπίτι μου αργότερα. Συνεπώς αν ήθελε ο Πουλής μπορούσε να
τον φυγαδεύσει. Ο Πουλής και ο Γερμανός είχαν φέρει και τον Κατσογεωργίου που ήταν σιδηροδέσμιος».
Σε μια στιγμή η Παρλαμά διαβάζοντας σημείωμα του άντρα της ξεσπάει σε λυγμούς, ενώ ο Μαντάς και ο Παρθενίου την ειρωνεύονται κτηνώδικα.
«Πήγα, συνεχίζει η Παρλαμά, στην οδό Ελπίδος για να δω τον άντρα μου. Το πρόσωπό του ήταν σε τέτοιο βαθμό παραμορφωμένο από το ξύλο που δυσκολεύτηκα να τον γνωρίσω.
»Τον άντρα μου και τους συνεργάτες του, τους πήγαν στην Ειδική της οδού 3ης Σεπτεμβρίου. Κατόρθωσα να μπω μέσα. Στο χωλ περίμεναν καμιά δεκαριά Γερμανοί πού χαριεντίζονταν με το Λάμπου. Τα όργανα της Ειδικής αφού ανάκριναν πρόχειρα τον άντρα μου και τους συντρόφους του. τους παράδωσαν στους Γερμανούς. Ηταν και ο Πουλής εκεί που μου φέρθηκε βάναυσα.
•Οι άνθρωποι αυτοί είναι σωστά κτήνη κύριε πρόεδρε!»
Στο σημείο αυτό ο Λάμπου πετάγεται όρθιος. Τα μάτια του πετούν φωτιές.
Συνεχίζοντας η Παρλαμά λέει ότι όταν τον είδε στις φυλακές Αβέρωφ που κρατούνταν, τα μαλλιά του είχαν ασπρίσει.
Η Παρλαμά τελειώνει την κατάθεσή της ως έξης: Τα όργανα της Ειδικής ήταν χειρότερα και από τους Γερμανούς. Ηταν σκυλιά!
Εξετάστηκε μετά ο μάρτυρας Χωραφάς, διευθυντής Δημοσίου Ταμείου. Καταθέτει ότι στις 27 Γενάρη του 1944 δυο όργανα της Ειδικής συνέλαβαν τον αδελφό του και τη γυναίκα του. Το σπίτι τους το κατάκλεψαν.
Ο Δρακόπουλος, που ήταν διευθυντής στο υπουργείο Εσωτερικών και φίλος του. του απάντησε όταν του ζήτησε να φροντίσει για την αποφυλάκιση:
- Μου λες ν' αποταθώ στην Ειδική Ασφάλεια. Ξέρεις ποιοι είναι εκεί; Εκεί είναι ο Μητρόπουλος και ο Λάμπου. που όποιος πέφτει στα χέρια τους δε φεύγει ζωντανός.
- Για να μη μου μείνει αμφιβολία. συνεχίζει ο Χωραφάς, ο συνταγματάρχης Δρακόπουλος πήρε στο τηλέφωνο τον ταγματάρχη Μητρόπουλο και του μίλησε σχετικά. Εκείνος του έκλεισε περιφρονητικά το ακουστικό. Και τότε ο Δρακόπουλος μου τόνισε: «Θέλεις να πάω στο Σιμάνα: Είναι ευκολότερο. Να πάω στο Λάμπου: Αυτός είναι Χίτλερ!» Ακόμα και ο Ντερτιλής μου είπε: «Ο Λάμπου είναι κτήνος και δε δίνει τον αδελφό σου».
Υστερα από 4 μέρες και αφού τον βασάνισαν απάνθρωπα. τον μετέφεραν από την Ειδική σε φορείο και τον παρέδωσαν στις φυλακές Χατζηκώστα. Πήγα να τον δω. Ο ανθυπασπιστής Ξιφαράς, που υπηρετούσε στη φρουρά της φυλακής, τον έφερε σε φορείο. Ηταν ένα παραμορφωμένο ζωντανό πτώμα που δε μπορούσε να μιλήσει. Ο ίδιος ο ανθυπασπιστής και ο διοικητής της φρουράς μου είπαν να φροντίσω με κάθε θυσία να ελευθερωθεί ο αδελφός μου, γιατί από κει δεν θα ’βγαίνε ζωντανός.
Πήγα στο γραφείο του Λάμπου όπου τον βρήκα με ανώτερο αξιωματικό των "Ες-’Ές. Σε παράκλησή μου απάντησε σκαιότατα.
Παρέπεμψε τον αδελφό μου και τη γυναίκα του στην επιτροπή Ασφαλείας. Επειδή ο εισαγγελέας Μικρουλέας διαφώνησε γιατί δεν υπήρχε στοιχείο κατά του αδελφού μου, ο Λάμπου του είπε: «Κάτσε κάτω εισαγγελέα. γιατί σαν πολλά μας τα λές».
Ο Λάμπου εμπορευόταν την απόλυοη κρατουμένων
•Πήγα πάλι στο Λάμπου, αλλά ο υπασπιστής του Παπαοικονόμου ένα κτήνος, μου είπε: «Τί λες ρέ! Ο αδελφός σου θα πληρώσει με το αίμα του!» Τον μήνυσα, αλλά δυστυχώς δεν τον βλέπω στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
"Ενας κρατούμενος μαζί με τον αδελφό μου, βγήκε πληρώνοντας 50 λίρες. Ηρθε και μου είπε ότι πρέπει να πληρώσω το ίδιο ποσό σε κάποιο Δασκαλάκη. έμπιστο του Λάμπου, για να βγει και ο αδελφός μου.
Πρόσφερα το πιάνο της αδελφής μου και 'ο.τι χρυσαφικά είχαμε αλλά ήταν αδύνατο να συγκεντρώσω αυτό το ποσό. Ξαναπήγα στον Ταβουλόρη με το Μικρουλέα, το Λιβιεράτο και το Ντερτιλή.
Ο Ταβουλάρης κάλεσε το Λάμπου και του έδωσε τη διαταγή ν’ απολυθεί ο αδελφός μου.
Στις 27 Απρίλη, που πήγα στις φυλακές για ν’ αναγγείλω στον αδελφό μου ότι θ' απολυθεί, έμαθα ότι ο Λάμπου τον παρέδωσε στους Γερμανούς αντί να τον απολύσει όπως είχε διαταχθεί πριν 4 μέρες. Στις 3 Μαΐου εκτελέσθηκαν στην Καισαριανή, αυτός και η γυναίκα του!»
Επίτροπος. Είσθε βέβαιος ότι ο Λάμπου πήρε τη διαταγή ν’ απολύσει τον αδελφό σας:
Μάρτυς. Βεβαιότατος! Οταν μάλιστα ανέφερα στον Μικρουλέα ότι ο Λάμπου θέλει 50 λίρες, μου είπε: «Τούς ξέρω. Είναι βρώμα και δυσωδία».
Οικονόμου (πολ. αγωγή). Είναι βέβαιο ότι ο Λάμπου έπαιρνε τις λίρες;
Μάρτυς. Ασφαλώς, αφού όσοι έβγαιναν με πληρωμή αφήνονταν με σημείωμα του Λάμπου.
Οικονόμου. Ώστε δεν αμφισβητείτε ότι η Ειδική ήταν παράρτημα των Ές-Ές;
Μάρτ. Χειρότερη μάλιστα. Ειδική Ασφάλεια και Ές-Ές συνδέονταν με το δεσμό του εγκλήματος.
Ο πρόεδρος επεμβαίνει απαγορεύοντας στην πολιτική αγωγή να κάμει ερωτήσεις και στο μάρτυρα να χρωματίζει την κατάθεσή του!
Μάρτ. Εδώ ήρθα να υπερασπισθώ τη μνήμη του αδελφού μου!
Συνήγορος πολ. αγωγής. Εκανε διάκριση η Ειδική μεταξύ κρατουμένων ή όλους τους πατριώτες τους έστελνε στους Γερμανούς;
Μάρτ. Καμιά διάκριση. Για τα κτήνη αυτά όλοι οι πατριώτες ήσαν το ίδιο.
Σε άλλη ερώτηση συνηγόρου ο μάρτυς λέει ότι γνώρισε το Λάμπου το 41-42 απ’ αφορμή μια αγοραπωλησία. Τότε ο Λάμπου ήταν έμπορος. Είχε συγκεντρώσει όλα τα χαλκώματα της συνοικίας του για λογαριασμό των Γερμανών. Ετσι τον γνώρισαν οι Γερμανοί.
Ο πρόεδρος επεμβαίνει υπέρ του Λάμπου και διακόπτει με οργή το μάρτυρα.
Μάρτ. Γι' αυτό όμως οι Γερμανοί τον έκαναν στρατηγό και διοικητή της Ειδικής!
Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων ρωτά αν υπάρχει Έλληνας που να μη συμπαθούσε το συμμαχικό αγώνα.
Μάρτυς. Βεβαιότατα. Οι άνθρωποι της Ειδικής Ασφαλείας!
Πρόεδρος. Είπατε ότι ο Λάμπου δεν άκουε διαταγές. Καλά δεν εξηρτάτο από κανέναν;
Μάρτυς. Εξηρτάτο μόνο από τα Ές-Ές της οδού Μέρλιν.
Λάμπου. Ώστε είχα τόση επιρροή;
Μάρτ. Αφού είπατε στον Μικρουλέα «κάτσε κάτω Εισαγγελέα!».
Η πολιτική αγωγή ζητεί να διαβασθεί η κατάθεση του Λιβιεράτου. Ο πρόεδρος όμως αρνείται.
Εξετάζεται ο μάρτυς Δελμούζος. τραπεζιτικός, που ανήκε σε μυστική συμμαχική υπηρεσία. Καταθέτει ότι ο Λάμπου και τα όργανα της Ειδικής εκτελούσαν αποκλειστικά διαταγές των Ές- Ες.
Ο Λάμπου είχε καταρτίσει ειδικές ομάδες υπό την ηγεσία των αδελφών Μαντά που τις είχε στη διάθεση των Ές-Ντέ και ασχολούνταν μόνο με τη δίωξη των κατασκόπων των συμμάχων, των σαμποτέρ κλπ.
Οι πράκτορες της Ειδικής πληρώνονταν με 50-200 λίρες κατά κεφάλι για όσους έπιαναν ή κατέδιδαν στους Γερμανούς. Αναφέρει σωρεία συλλήψεων που υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια και που τα σπίτια τους λεηλατήθηκαν.
Τις συλλήψεις τις έκαναν οι μαντάδες και άλλοι εκτελεστές της Ειδικής μαζί με Γερμανούς. Και ενώ οι Γερμανοί δεν κακοποιούσαν τα θύματα, οι δήμιοι της Ειδικής τα υπέβαλλαν σε απάνθρωπα μαρτύρια.
Ο Λάμπου αρνιόταν να απολύσει όσους πιάνονταν και δήλωνε ότι θα τους παραδώσει στους Γερμανούς.
Ο Λάμπου είχε καταρτίσει ειδικές ομάδες υπό την ηγεσία των αδελφών Μαντά που τις είχε στη διάθεση των Ές-Ντέ και ασχολούνταν μόνο με τη δίωξη των κατασκόπων των συμμάχων, των σαμποτέρ κλπ.
Οι πράκτορες της Ειδικής πληρώνονταν με 50-200 λίρες κατά κεφάλι για όσους έπιαναν ή κατέδιδαν στους Γερμανούς. Αναφέρει σωρεία συλλήψεων που υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια και που τα σπίτια τους λεηλατήθηκαν.
Τις συλλήψεις τις έκαναν οι μαντάδες και άλλοι εκτελεστές της Ειδικής μαζί με Γερμανούς. Και ενώ οι Γερμανοί δεν κακοποιούσαν τα θύματα, οι δήμιοι της Ειδικής τα υπέβαλλαν σε απάνθρωπα μαρτύρια.
Ο Λάμπου αρνιόταν να απολύσει όσους πιάνονταν και δήλωνε ότι θα τους παραδώσει στους Γερμανούς.
Πολιτική αγωγή. Ζημιώθηκε ο συμμαχικός αγώνας από τη δράση τής Ειδικής;
Μάρτ. Ασφαλώς. 26 μέλη της οργανώσεώς μας εκτελέσθηκαν και 80 βασανίσθηκαν. Η οργάνωση παρέλυσε και διαλύθηκε.
Πολ. αγωγή. Αμφιβάλλετε ότι ο Λάμπου ήταν σύμφωνος με τα Ες-'Ές για τη δράση αυτή;
Μάρτ. Καθόλου. Ο Λάμπου ήταν ξ ψυχή της συμμορίας. Και κάθε βράδυ βρισκόταν στο παράρτημα των Ές-'Ες στήν οδό Παμίσου.
Ο πρόεδρος απαγορεύει στην πολιτική αγωγή να ρωτήσει το μάρτυρα ενώ επιτρέπει σ' όλους τους συνηγόρους της υπεράσπισης να υποβάλουν ερωτήσεις. Επίσης αφήνει το Λάμπου να λέει διάφορες ασυναρτησίες στο μάρτυρα χωρίς να του αφαιρεϊ το λόγο.
Ο μάρτυς Χατσογεωργίου. αδελφός του Χατσογεωργίου που εκτελέσθηκε με την ομάδα Ιωαννίδη. εκθέτει πώς ο Λάμπου και ο Πουλής παράδωσαν στους Γερμανούς τον αδελφό του.
Ο συνήγορος του Κουρεμπανά επιχειρεί να ρίξει τις ευθύνες στον Πουλή, ο Πουλής όμως διαμαρτύρεται και λέει ότι ο Κουρεμπανάς ενήργησε χωρίς τη διαταγή του.
Πολ. Αγωγή. Τί γνώμη έχετε για τους άνδρες της Ειδικής;
Μάρτ. Ελεεινοί και τρισάθλιοι.
Ο μάρτυς Καζακόπουλος, μηχανικός καταθέτει πώς συνελήφθη από όργανα της Ειδικής και τους Γερμανούς. Τονίζει ότι η Ειδική συνεργαζόταν συνειδητά με τα Ες- Ες και ότι και
στα κρατητήρια της οδού Μέρλιν. φρουροί ήταν χωροφύλακες.
Μιλώντας για την παράδοση της ομάδας Ιωαννίδη στους Γερμανούς, είπε ότι υπεύθυνος είναι ο Λάμπου. που πήρε γι' αυτό 1.000 λίρες, όπως του είπε ο Λάτσης που ήταν διερμηνέας στα Ες-Ές.
Μιλώντας για την παράδοση της ομάδας Ιωαννίδη στους Γερμανούς, είπε ότι υπεύθυνος είναι ο Λάμπου. που πήρε γι' αυτό 1.000 λίρες, όπως του είπε ο Λάτσης που ήταν διερμηνέας στα Ες-Ές.
Πολιτ. Αγωγή. Μήπως τα Ες-Ες αρκούνταν στους χαρακτηρισμούς που έδινε η Ειδική για τους κρατουμένους και τους εκτελούσαν χωρίς άλλη ανάκριση:
Μάρτ. Ασφαλώς. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η Ειδική εργαζόταν για τους Γερμανούς.
Η δοσίλογη «X» συνεργαζόταν με την Ειδική
Ο μάρτυς Πολύζος, ταγματάρχης με στολή, λέει κυνικότατα ότι είναι επιτελάρχης της X και ότι συνεργαζόταν συχνά με τον Λάμπου που του έδινε «εθνικάς πληροφορίας» στο γραφειο του και από τηλεφώνου.
«Μία τέτοια πληροφορία "εθνική" ήταν ότι οι Γερμανοί θα... έπιαναν τον αρχηγό του και τις οικογένειες των αξιωματικών της X και ύστερα απ' αυτό ζήτησαν χρήματα από την κυβέρνηση Καΐρου για να... φυγαδεύσουν τις οικογένειες...»
Πρόεδρος. Ποιος είναι ο αρχηγός σας:
Μάρτ. Ο Γρΐβας. Ο Λάμπου μας εφοδίαζε και με ταυτότητες της Ειδικής όπως είχε εφοδιάσει και τον εξάδελφο του στρατηγού Βεντήρη. Ποτέ όμως οι Γερμανοί δεν ενόχλησαν τα μέλη της οργανώσεώς μας, έκτος από 10 που έπιασαν μια φορά γιατί τούς πήραν για κομμουνιστές και τους παράδωσαν στην Ειδική.
Επίτροπος. Πώς έδρασε η Ειδική; Εδώ κατηγορείται γιατί κατέδωσε δυο οργανώσεις μή κομμουνιστικές.
Μάρτ. Δεν ξέρω.
Σύνεδρος. Τί έγιναν οι 10 οπαδοί σας στην Ειδική:
Μάρτ. Απολύθηκαν όλοι. Ο Λάμπου με διαβεβαίωσε ότι τους είχε σε ασφαλές μέρος ώστε δεν κινδύνευαν. Οι Γερμανοί έπιασαν μια μέρα 10 χίτες, τους πήραν τα πιστόλια και τους άφησαν ελεύθερους. Τα πιστόλια παραδόθηκαν στην Ειδική και ο Λάμπου είχε διατάξει να μας επιστραφούν.
Σύνεδρος. Πώς οι Γερμανοί τους απόλυσαν αφού είχαν όπλα; Γιατί oι Γερμανοί καταδίκαζαν σε θάνατο τους οπλοφορούντες.
Μάρτ. Μα ήξεραν ότι ήσαν σε εθνικιστική οργάνωση. Και μας τους εθνικόφρονας δεν μας πείραζαν οι Γερμανοί.
Οικονόμου (πολ. άγ.). Οι Γερμανοί επεδίωξαν να διασπάσουν τον ελληνικό λαό και να βάλουν ένα τμήμα του να κτυπά τούς κομμουνιστές;
Μάρτ. Ναι. Οι Γερμανοί έβαλαν τις εθνικιστικές οργανώσεις να πολεμούν τους κομμουνιστές, για να ’χουν αυτοί ήσυχο το κεφάλι τους.
Οικονόμου. Όταν οι σύμμαχοι έλεγαν ότι οι εθνικές οργανώσεις στην Ελλάδα κάνουν απελευθερωτικόν αγώνα ποιους εννοούσαν;
Πολύζος. Δέ μ’ ένδιαφέρει.
Οίκον. Μιλούσαν οι σύμμαχοι για ΕΑΜ, για ΕΔΕΣ για ΕΚΚΑ. Είπαν ποτέ για τη X;
Πολύζος. Δε μ’ ενδιαφέρει.
Οίκον. Ο στρατάρχης Ούίλσον διακήρυξε ότι καθένας που συνεργάζεται με τον εχθρό είναι προδότης. Η Ειδική που συνεργάσθηκε με τους Γερμανούς και παρέδωσε σ' αυτούς Έλληνες ενεργούσε προδοτικά;
Πολύζος. Δεν ξέρω.
Οίκον. Πώς εξηγείτε ότι έλληνες εθνικόφρονες και αριστεροί παραδόθηκαν από το Λάμπου και εκτελέσθηκαν από τους Γερμανούς, ενώ οι 10 δικοί σας ούτε παραδόθηκαν, ούτε εκτελέσθηκαν μολονότι είχαν και όπλα;
Πολύζος. Τα κατάφερνε ο Λάμπου.
Μιράσγεζης (πολ. άγ.). Μήπως ξέρετε τα 10 ονόματα των οπαδών σας που κρατούσε ο Λάμπου και ενδιαφερθήκατε γι' αυτούς τόσες φορές;
Πολύζος. Όχι.
Μιράσγ. Ένα τουλάχιστο πέστε μας και προσέξτε γιατί θα κληθεί να καταθέσει.
Πολύζος. Δεν ξέρω κανένα... (γέλια στο ακροατήριο).
Μιράσγ. Εξετελέσθη κανείς χίτης στην κατοχή;
Πολύζος. Ένας στό Κολωνάκι τον Οκτώβρη.
Μιράσγ. Τον Οκτώβρη έφυγαν οι Γερμανοί. Μήπως ο οπαδός σας σκοτώθηκε από αδέσποτη;
Ο μάρτυς δέν άπαντά.
Μιράσγ. Ξέρετε το σύμφωνο της Πλάκας που υπόγραψαν οι οργανώσεις ΕΑΜ. ΕΔΕΣ και ΕΚΚΑ: Το σύμφωνο αυτό αποκήρυξε σαν προδοτικές την Ειδική Ασφάλεια και τη X;
Ο χίτης ταγματάρχης αποθρασύνεται. προκαλεί και απειλεί ότι θα επέμβει κατά της πολιτικής αγωγής. Οι δήμιοι γελούν, επιδοκιμάζουν το μάρτυρα και λάμπουν από ικανοποίηση.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης ενισχύουν κι αυτοί με χειρονομίες και φωνές τη θρασύτατη πρόκληση του χίτη.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης ενισχύουν κι αυτοί με χειρονομίες και φωνές τη θρασύτατη πρόκληση του χίτη.
Μιράσγ. Εάν σας έλεγα ότι συνταγματάρχης της χωρουυλακής καταθέτει ότι γυναίκα αξιωματικού του Ψαρρού βιάσθηκε μέσα στην Ειδική Ασφάλεια τί θα λέγατε;
Πολιτική Αγωγή. Στην Ειδική Ασφάλεια υπήρχε γερμανική υπηρεσία:
Μάρτυς. Μάλιστα.
Ροβίθης (πολ. αγωγή). Είχε η οργάνωση X συνεργασία με την Ασφάλεια:
Μάρτυς. Ναι.
Τζαβέλλας (πολ. άγωγή). Εις ποιαν οργάνωσιν ανήκε ο Λάμπου:
Μάρτ. Νομίζω εις τον ΕΔΕΣ.
Υπεράσπιση. Γνωρίζετε ποιοι παρέλαβαν τα όπλα που εστάλησαν από το Κάιρο, που προορίζονταν δια τας οργανώσεις Αντιστάσεως και που ξεφορτώθηκαν εις το Πόρτο Ράφτη;
Μάρτ. Μάλιστα. Χωροφύλακες όργανα της X. αστυφύλακες (σ.σ. μπουραντάδες) και μέλη της PAN.
Υπεράσπιση. Γνωρίζετε αν έλαβε μέρος ο Παρθενίου εις την παραλαβήν;
Μάρτ. Μάλιστα, με την ομάδα του.
Υπεράσπιση. Έπρεπε να υπακούσουν αι οργανώσεις Εθνικής Αντιστάσεως εις τας εντολάς του Στρατηγείου Μ. Ανατολής;
Μάρτ. Αναμφιβόλως.
Υπεράσπιση. Συνεπώς η ομάς εθνικής αντιστάσεως της Ειδικής Ασφαλείας (!!!) ενήργησε πατριωτικώς. όταν διελύθη κατόπιν της σχετικής εντολής του ραδιοφώνου του Κάιρου;
Μάρτυς. Βεβαίως.
Λάμπου - Ζέρβας- Ψαρρός
Υπεράσπιση. Ποιες ήταν αί διαθέσεις του Λάμπου με τον Ζέρβα και τον Ψαρρό;
Μάρτ. Με τον Ζέρβα διετήρη αρίστας σχέσεις. Επίσης είχεν αγαθάς σχέσεις με τον Ψαρρό.
Λάμπου. Ξέρετε αν σας βοήθησα όσο μπορούσα, αν ήμουν σε στενή επαφή με τον Ζέρβα και αν τη εντολή του Ζέρβα έμεινα στην Αθήνα;
Μάρτ. Μάλιστα.
Ο μάρτυρας Αντ. Αντωνάκος καταθέτει διάφορα επιβαρυντικά για τους δολοφόνους της Ειδικής.
Καλείται ο μάρτυρας συνταγματάρχης Απ. Παπαγεωργίου, από τους αρχηγούς του ΕΔΕΣ της Αθήνας και διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κατοχή.
Τζαβέλλας (πολ. άγ.). Όταν κάνατε συνεννοήσεις με το ΕΑΜ το θεωρούσατε ως εθνική όργάνωσιν;
Μάρτ. Ναι.
Τζαβέλλας. Ητο προδοτική η πράξις των κατηγορουμένων;
Μάρτ. Μάλιστα.
Οικονόμου (πολ. άγ.). Οι Γερμανοί παρηκολούθουν το έργον της Ειδικής;
Μάρτ. Οπωσδήποτε.
Οικονόμου. 'Επομένως θα φρόντιζαν να τοποθετήσουν επικεφαλής της Ειδικής πρόσωπα της εμπιστοσύνης των;
Μάρτ. Ασφαλώς.
Οικονόμου. Θα έπρεπε τότε αι πράξεις της Ειδικής να είναι αρεσταί εις τους Γερμανούς.
Μάρτ. Ναι
Η υπεράσπιση. με την ελπίδα να αποσπάσει από το μάρτυρα μια ευνοϊκή απάντηση. τον ρώτησε αν ο ΕΛΑΣ πειθάρχησε στο Στρατηγείο Μ. Ανατολής. Ο μάρτυρας όμως τον αποστόμωσε απαντώντας: «Μάλιστα». Ο μάρτυρας κατάθεσε ακόμα ότι ο Παρθενίου ήταν μέλος του ΕΔΕΣ.
Υπεράσπιση. Για το Βλαχόπουλο τί ξέρετε;
Μάρτ. Εμαθα ότι ανήκε στην αγγλική υπηρεσία.
Υπεράσπιση. Για το Μητρόπουλο τί ξέρετε;
Μάρτ. Ο Μητρόπουλος οργάνωσε το παράρτημα του ΕΔΕΣ στο Μεσολόγγι.
'
Υπεράσπιση. Ξέρετε αν το ΕΑΜ έκανε δολοφονίες;
Υπεράσπιση. Ξέρετε αν το ΕΑΜ έκανε δολοφονίες;
Μάρτ. Δεν αποδίδω τας δολοφονίας εις την οργάνωσιν, άλλα εις διάφορα πρόσωπα.
Για τον Παπαβασιλείου ο μάρτυς καταθέτει ότι είναι «εθνικιστής» από τους λίγους. Σ' ερώτηση του Μητρόπουλου, ο Παπαγεωργίου απαντά ότι ο ΕΔΕΣ μεσολαβούσε να μπαίνουν «καλά πρόσωπα» στην Ειδική. Επίσης στο Λάμπου απάντησε ότι ο ΕΔΕΣ υποδείκνυε τις προσλήψεις των πρακτόρων της Ειδικής.
Οι περισσότεροι συνήγοροι της υπεράσπισης λείπουν. Ο πρόεδρος το παρατηρεί και διορίζει συνηγόρους αυτεπαγγέλτως. Κάποιος όμως απαντά: «Γιατί να έλθουν οι συνήγοροι; Είναι τόσο σίγουροι για την τύχη των πελατών τους ώστε είναι περιττό να ανησυχούν!»
Καλείται η μάρτυς Σεβαστή Καλύβα γριά, χαροκαμένη μητέρα, που καταθέτει μέσα σε δάκρυα και λυγμούς. «Έχασα το μονάκριβό μου παιδί. Γερμανοί μαζί με πράκτορες της Ειδικής το 'πιασαν στις 27 Μαρτίου 1944 και μου το σκότωσαν. Το παιδί μου δούλευε σε συμμαχική μυστική υπηρεσία. Όταν το είχαν στη οδό Μέρλιν, η άδελφή μου τού πήγαινε φαγητό. Αλλά οι Ελληνες της Ειδικής με τις μπότες και τα καμτσίκια την κλωτσούσαν και την έδιωχναν».
Τζαβέλλας (πολ. άγ.). Ποιος είναι υπεύθυνος για τη σύλληψη του γιου σας;
Μάρτ. Η Ειδική Ασφάλεια. Γιατί αυτή ήξερε και οδηγούσε τους Γερμανούς. Αν δεν ήταν ο Λάμπου και η Ασφάλεια δεν θα πιάναν το παιδί μου.
Ο μάρτυς Γκενεράλης ταγματάρχης της χωρ/κής (υπασπιστής του Λάμπου) λέει ότι οι Κουρεμπανάς, Παρθενίου, Πουλής, Παναγιωτόπουλος, Μπαρτζάλας, Φλώρος. Μαντάδες κλπ. ήσαν όλοι ιδιώτες ή απλοί χωροφύλακες που πήγαν στην Ειδική και έγιναν αμέσως ανθυπομοίραρχοι και υπομοίραρχοι, αρχηγοί ομάδων που συνεργάζονταν με τους Γερμανούς.
Στη δύναμη της Ειδικής, είπε, ήταν γραμμένοι 1.470 αλλά ελάχιστοι παρέμεναν εκεί.
Οι περισσότεροι υπηρετούσαν τους Γερμανούς και έρχονταν μόνο για να παίρνουν το μισθό τους. Ο Πουλής ήταν αρχηγός της σωματοφυλακής του Λάμπου και έμπιστος του.
Δύο Γερμανοί αξιωματικοί των Ές - Ές, ήταν εγκατεστημένοι μόνιμα εκεί και τους υποβάλαμε κάθε μέρα δελτίο των γεγονότων. 'Ηταν τέτοια εκεί μέσα η κατάσταση ώστε ούτε το αριστερό σου χέρι δε μπορούσε να έχει εμπιστοσύνη στο δεξιό.
Στη δύναμη της Ειδικής, είπε, ήταν γραμμένοι 1.470 αλλά ελάχιστοι παρέμεναν εκεί.
Οι περισσότεροι υπηρετούσαν τους Γερμανούς και έρχονταν μόνο για να παίρνουν το μισθό τους. Ο Πουλής ήταν αρχηγός της σωματοφυλακής του Λάμπου και έμπιστος του.
Δύο Γερμανοί αξιωματικοί των Ές - Ές, ήταν εγκατεστημένοι μόνιμα εκεί και τους υποβάλαμε κάθε μέρα δελτίο των γεγονότων. 'Ηταν τέτοια εκεί μέσα η κατάσταση ώστε ούτε το αριστερό σου χέρι δε μπορούσε να έχει εμπιστοσύνη στο δεξιό.
Είπα στον Καίσαρη -Ταγματάρχη της Ειδικής - να ενδιαφερθεί για μια άλλη υπόθεση, αλλά μου απάντησε ότι ήταν αδύνατο «γιατί όλες τις υποθέσεις τις κάρφωνε ο Πουλής στους Γερμανούς».
Για τον Παρθενίου λέει ότι γλίτωσε κάποτε το αρχείο του ΕΔΕΣ.
Τσαμπάσης (επίτρ.). Στην κατάθεσή σας εμφανίζετε τον Πουλή σαν μυστικοσύμβουλο του Λάμπου.
Μάρτυς. Ο Πουλής ήξερε τα πάντα.
Επίτρ. Έκανε ο Πουλής ενέργειες χωρίς να ρωτάει το Λάμπου;
Μάρτυς. Ασφαλώς.
Επίτρ. Τότε τι μυστικοσύμβουλος ήταν;
Μάρτ. Όλοι οι ...μεγάλοι άνδρες από τους μυστικοσυμβούλους τους χάθηκαν!! (γέλια στο ακροατήριο).
Επίτρ. Τί έπρεπε, κατά τη γνώμη σας, να κάμει ο Λάμπου την ομάδα Ιωαννίδη;
Μάρτυς. Επρεπε να τους αφήσει ελεύθερους με κάθε θυσία.
Επίτρ. Ο Λάμπου όμως τους παρέδωσε στους Γερμανούς!
Μάρτ. Λυπάμαι γ\ αυτό!!
Επίτρ. Ο Μητρόπουλος έπιανε μόνο κομμουνιστές;
Μάρτ. Όχι. Έκανε όλες τις συλλήψεις.
Το κάψιμο της Ηλέκτρας
Μάρτ. Μα αυτοί ήταν στο «Κρυστάλ».
Πρόεδρος. Το «Κρυστάλ» εξαρτάτο από σας;
Μάρτ. Ασφαλώς.
Πρ. Και δεν ξέρατε τί γινόταν εκεί αφού ήταν ομάδες δικές σας;
Μάρτ. Μα ο Παρθενίου και ο Παναγιωτόπουλος δεν μας ανέχονταν.
Σύνεδρος. Και τότε τί θέλατε και καθόσαστε εκεί; Για να υπογράφετε χαρτιά; Λέτε στην κατάθεσή σας ότι ο Παρθενίου και ο Παναγιωτόπουλος εξηρτώντο από το Λάμπου. Πότε μάθατε σεις για την Αποστόλου;
Μάρτ. Έμαθα ύστερα από ένα μήνα ότι την έκαψαν ζωντανή.
Σύνεδρος. Το είπατε αυτό στο Λάμπου;
Μάρτ. Ο Λάμπου το ήξερε.
Σύνεδρος. Και τί κάματε γι’ αυτό;
Μάρτ. Τίποτα.
Πολιτ. αγωγή. Ξέρετε μια υπόθεση εναντίον σας που σας ανέκρινε ο συνταγματάρχης Οικονομόπουλος και σας συνεχάρη γιατί είπατε ότι προσφέρατε υπηρεσίες στους Γερμανούς;
Ο μάρτυς προσπαθεί να διαψεύσει.
Πολιτ. αγωγή. Είπατε ότι είσαστε κατάσκοπος. Ποιό είναι το δίκτυο κατασκοπίας που λέτε ότι είχατε γιατί οι άλλοι που πέρασαν εδώ τα είπαν και κανείς τους δεν σας ανάφερε.
Μάρτ. Δε μπορώ να τα πω. Θα τα πω εν στενώ κύκλω στο δικαστήριο (γέλια).
Πολιτ. αγωγή. Σας είπαν οι Γερμανοί να καταδιώκεται κομμουνιστές;
Μάρτ. Τους καταδιώκεται εφαρμόζοντας το νόμο του Ιδιωνύμου!
Πολιτ. άγ. Ωστε εφαρμόζοντας το νόμο παραδίδατε πατριώτες στους Γερμανούς. 'Ωραία! ...Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση Κάιρου και οι Σύμμαχοι χαρακτήριζαν πατριώτες όσους πολεμούσαν τους Γερμανούς ανεξάρτητα από φρονήματα;
Ο πρόεδρος απαγορεύει την ερώτηση!
Πολιτ. άγ. Ο αρχηγός σας Σιμάνα...
Μάρτ. (αύθόρμητα). Όχι. Εμείς είχαμε αρχηγό το Μπόρς...
Πολιτ. αγωγή. Αύτός λοιπόν ο Μπόρς σας έλεγε να κυνηγάτε τους κομμουνιστές και το ΕΑΜ;
Μάρτ. Ναι.
Πολ. αγ. Γιατί εκτελούσατε τις διαταγές; Και γιατί λέτε τότε ότι εφαρμόζατε το Ιδιώνυμο;
Μάρτ. Δεν απαντώ.
Ροβίθης. (πολ. άγ.) Διαβάζει απόσπασμα από άκρως εμπιστευτική αναφορά του Λάμπου στους Γερμανούς και στον Ταβουλάρη ύπ’ άριθ. 6-18-10 τής 29-7-44 πού λέει: «... Εις ήν δέ περίπτωσιν δέν καταστεί έφικτή ή σύλληψις τών άνωτέρω λόγω Φυγοδικιας σκόπιμος είναι ή σύλληψις τών οίκείων των, όπως ένδείκνυται διά λόγους σκοπιμοτητος καί ό τουφεκισμός τών συλλαμβανομένων είς τά πέριξ χωρία άνταρτών, ύπό τά όμματα τών χωρικών καί ιδία τής νεολαίας».
Πολ. αγ. Αυτά μάρτυς είναι εφαρμογή του Ιδιωνύμου ή απορρέουν από κτηνώδεις εγκληματικές ορέξεις;
Μάρτ. Ασφαλώς αυτά δεν τα λέει το Ιδιώνυμο.
Μάρτ. Έμαθα ύστερα από ένα μήνα ότι την έκαψαν ζωντανή.
Σύνεδρος. Το είπατε αυτό στο Λάμπου;
Μάρτ. Ο Λάμπου το ήξερε.
Σύνεδρος. Και τί κάματε γι’ αυτό;
Μάρτ. Τίποτα.
Πολιτ. αγωγή. Ξέρετε μια υπόθεση εναντίον σας που σας ανέκρινε ο συνταγματάρχης Οικονομόπουλος και σας συνεχάρη γιατί είπατε ότι προσφέρατε υπηρεσίες στους Γερμανούς;
Ο μάρτυς προσπαθεί να διαψεύσει.
Πολιτ. αγωγή. Είπατε ότι είσαστε κατάσκοπος. Ποιό είναι το δίκτυο κατασκοπίας που λέτε ότι είχατε γιατί οι άλλοι που πέρασαν εδώ τα είπαν και κανείς τους δεν σας ανάφερε.
Μάρτ. Δε μπορώ να τα πω. Θα τα πω εν στενώ κύκλω στο δικαστήριο (γέλια).
Πολιτ. αγωγή. Σας είπαν οι Γερμανοί να καταδιώκεται κομμουνιστές;
Μάρτ. Τους καταδιώκεται εφαρμόζοντας το νόμο του Ιδιωνύμου!
Πολιτ. άγ. Ωστε εφαρμόζοντας το νόμο παραδίδατε πατριώτες στους Γερμανούς. 'Ωραία! ...Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση Κάιρου και οι Σύμμαχοι χαρακτήριζαν πατριώτες όσους πολεμούσαν τους Γερμανούς ανεξάρτητα από φρονήματα;
Ο πρόεδρος απαγορεύει την ερώτηση!
Πολιτ. άγ. Ο αρχηγός σας Σιμάνα...
Μάρτ. (αύθόρμητα). Όχι. Εμείς είχαμε αρχηγό το Μπόρς...
Πολιτ. αγωγή. Αύτός λοιπόν ο Μπόρς σας έλεγε να κυνηγάτε τους κομμουνιστές και το ΕΑΜ;
Μάρτ. Ναι.
Πολ. αγ. Γιατί εκτελούσατε τις διαταγές; Και γιατί λέτε τότε ότι εφαρμόζατε το Ιδιώνυμο;
Μάρτ. Δεν απαντώ.
Ροβίθης. (πολ. άγ.) Διαβάζει απόσπασμα από άκρως εμπιστευτική αναφορά του Λάμπου στους Γερμανούς και στον Ταβουλάρη ύπ’ άριθ. 6-18-10 τής 29-7-44 πού λέει: «... Εις ήν δέ περίπτωσιν δέν καταστεί έφικτή ή σύλληψις τών άνωτέρω λόγω Φυγοδικιας σκόπιμος είναι ή σύλληψις τών οίκείων των, όπως ένδείκνυται διά λόγους σκοπιμοτητος καί ό τουφεκισμός τών συλλαμβανομένων είς τά πέριξ χωρία άνταρτών, ύπό τά όμματα τών χωρικών καί ιδία τής νεολαίας».
Πολ. αγ. Αυτά μάρτυς είναι εφαρμογή του Ιδιωνύμου ή απορρέουν από κτηνώδεις εγκληματικές ορέξεις;
Μάρτ. Ασφαλώς αυτά δεν τα λέει το Ιδιώνυμο.
Η Εκθεση του Ιατροδικαστή
Για καλύτερη πληροφόρηση του αναγνώστη παρεμβάλλουμε εδώ την Ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας και νεκροτομία που έγινε στο σώμα της δολοφονημένης Ηλέκτρας Αποστόλου, ηρωίδας της Εθνικής Αντίστασης.
««Ο κάτωθι υπογεγραμμένος ιατροδικαστής Πέτρος Τζαφέρης, μεταβάς σήμερον την 26ην Ιουλίου 1944 εις το ενταύθα νεκροτομείον, ενήργησα λεπτομερή αυτοψίαν και νεκροψίαν επί του πτώματος αγνώστου γυναικός ετών 39 περίπου.
Πληροφορίαι: Μετεφέρθη διά του υπ’ αριθμ. 375 εγγράφου του Σταθμού Α` Βοηθειών, παραληφθείσα εκ του ξενοδοχείου “Κρυστάλ”.
Νεκροψία: Το τριχωτόν της κεφαλής έχει αποκοπή ατέχνως και ανωμάλως διά μαχαιριδίου. Κατά το πρόσθιον τμήμα της κόμης παρατηρείται φρύξις των τριχών. Από της ρινός και του στόματος φαίνεται έρευσεν αίμα. Από της μιας μασχάλης προς την ετέραν διά του στήθους και συνεχιζόμενα όπισθεν του κορμού υπάρχουσι δύο παράλληλα αποτυπώματα, δίδοντα την εντύπωσιν ότι παρήχθησαν εκ της πιέσεως χοντρού σχοινίου.
Φαίνεται ότι το σώμα της θανούσης απαιωρήθη εν ζωή διά των μασχαλών. Κατά τους καρπούς των χειρών παρατηρούνται εντυπώματα εκ σχοινίου. Κατά τη ράχιν της ρινός και αμφοτέρας τας παρειάς και τα βλέφαρα παρατηρούνται εκχυμώσεις κυανώδεις ως και εξοίδησις. Οι χαρακτήρες δεικνύουσι ότι εγένετο συνεπεία γρονθοκοπημάτων. Κατά τας οπισθίας επιφανείας αμφοτέρων των βραχιόνων παρατηρούνται εκχυμώσεις. Κατά τους γλουτούς, μηρούς, κνήμας και άκρους πόδας, υπάρχουσι εκχυμώσεις συρρέουσαι ταινιοειδείς, χρώματος κυανώδους, λίαν πυκναί και έντονοι. Κατά τα κατώτερα των κνημών και άκρους πόδας, παρατηρείται εξοίδωσις κυανού βαθμού.
Αι εκχυμώσεις αύται ως και οι των βραχιόνων, παρήχθησαν κατόπιν δράσεων σκληρών και αμβλέων οργάνων (μαστιγίων, βουνεύρων, πλεκτού σύρματος, σχοινίου, αλύσεως κλπ.), βιαιότατα κατενεχθέντων. Το τριχωτόν του εφηβαίου παρουσιάζει φρύξιν των τριχών. Κατά τη ραχιαίαν επιφάνειαν του αριστερού άκρου του ποδός παρατηρείται έγκαυμα δευτέρου βαθμού εκτάσεως ταλλήρου. Κατά τη μετατάρσιον χώραν του αυτού ποδός έτερον έγκαυμα δίδον όμως τους χαρακτήρας του μετά θάνατον γενομένου. Αι τρίχες των μηρών και κνημών παρουσιάζουν φρύξιν. Φαίνεται ότι εγκαύματα και φρύξις οφείλονται εις επίθεσιν κατ’ αυτά ανημμένων σιγαρέτων.
Η διάνοιξις των μαλακών μορίων της κεφαλής έδειξεν εκχυμώσεις κατ’ αυτά. Η διάνοιξις της κρανιακής κάμψης έδειξεν οίδημα της λεπτής μήνιγγος και διεύρυνσιν των αγγείων αυτής. Ο στόμαχος περιείχε τροφάς εξ άρτου και ντομάτας.
Συμπέρασμα: Επί του πτώματος βεβαιούνται κακώσεις προκληθείσαι εκ μαστιγώσεως ήτις εγένετο διά διαφόρων οργάνων (μαστιγίου, βουνεύρου, αλύσεως, πλεκτού σύρματος), άτινα έδρασαν αλλεπαλλήλως και βιαιότατα, ως και κακώσεις εξ απαιωρήσεως από των μασχαλών, επίσης εγκαύματα εν ζωή και μετά θάνατον γενόμενα. Ο θάνατος οφείλεται κυρίως εις τας κακώσεις καθ’ όσον τα εγκαύματα είναι μικράς εκτάσεως.
Σημείωσις: Η ταυτότης της θανούσης εξηκριβώθη υπό της Σημάνσεως, ένθα ήτο σεσημασμένη ως κομμουνίστρια υπ’ αριθ. 59953. Το πτώμα ανήκε εις την Αποστόλου Ηλέκτραν του Νικολάου» ».
Πληροφορίαι: Μετεφέρθη διά του υπ’ αριθμ. 375 εγγράφου του Σταθμού Α` Βοηθειών, παραληφθείσα εκ του ξενοδοχείου “Κρυστάλ”.
Νεκροψία: Το τριχωτόν της κεφαλής έχει αποκοπή ατέχνως και ανωμάλως διά μαχαιριδίου. Κατά το πρόσθιον τμήμα της κόμης παρατηρείται φρύξις των τριχών. Από της ρινός και του στόματος φαίνεται έρευσεν αίμα. Από της μιας μασχάλης προς την ετέραν διά του στήθους και συνεχιζόμενα όπισθεν του κορμού υπάρχουσι δύο παράλληλα αποτυπώματα, δίδοντα την εντύπωσιν ότι παρήχθησαν εκ της πιέσεως χοντρού σχοινίου.
Φαίνεται ότι το σώμα της θανούσης απαιωρήθη εν ζωή διά των μασχαλών. Κατά τους καρπούς των χειρών παρατηρούνται εντυπώματα εκ σχοινίου. Κατά τη ράχιν της ρινός και αμφοτέρας τας παρειάς και τα βλέφαρα παρατηρούνται εκχυμώσεις κυανώδεις ως και εξοίδησις. Οι χαρακτήρες δεικνύουσι ότι εγένετο συνεπεία γρονθοκοπημάτων. Κατά τας οπισθίας επιφανείας αμφοτέρων των βραχιόνων παρατηρούνται εκχυμώσεις. Κατά τους γλουτούς, μηρούς, κνήμας και άκρους πόδας, υπάρχουσι εκχυμώσεις συρρέουσαι ταινιοειδείς, χρώματος κυανώδους, λίαν πυκναί και έντονοι. Κατά τα κατώτερα των κνημών και άκρους πόδας, παρατηρείται εξοίδωσις κυανού βαθμού.
Αι εκχυμώσεις αύται ως και οι των βραχιόνων, παρήχθησαν κατόπιν δράσεων σκληρών και αμβλέων οργάνων (μαστιγίων, βουνεύρων, πλεκτού σύρματος, σχοινίου, αλύσεως κλπ.), βιαιότατα κατενεχθέντων. Το τριχωτόν του εφηβαίου παρουσιάζει φρύξιν των τριχών. Κατά τη ραχιαίαν επιφάνειαν του αριστερού άκρου του ποδός παρατηρείται έγκαυμα δευτέρου βαθμού εκτάσεως ταλλήρου. Κατά τη μετατάρσιον χώραν του αυτού ποδός έτερον έγκαυμα δίδον όμως τους χαρακτήρας του μετά θάνατον γενομένου. Αι τρίχες των μηρών και κνημών παρουσιάζουν φρύξιν. Φαίνεται ότι εγκαύματα και φρύξις οφείλονται εις επίθεσιν κατ’ αυτά ανημμένων σιγαρέτων.
Η διάνοιξις των μαλακών μορίων της κεφαλής έδειξεν εκχυμώσεις κατ’ αυτά. Η διάνοιξις της κρανιακής κάμψης έδειξεν οίδημα της λεπτής μήνιγγος και διεύρυνσιν των αγγείων αυτής. Ο στόμαχος περιείχε τροφάς εξ άρτου και ντομάτας.
Συμπέρασμα: Επί του πτώματος βεβαιούνται κακώσεις προκληθείσαι εκ μαστιγώσεως ήτις εγένετο διά διαφόρων οργάνων (μαστιγίου, βουνεύρου, αλύσεως, πλεκτού σύρματος), άτινα έδρασαν αλλεπαλλήλως και βιαιότατα, ως και κακώσεις εξ απαιωρήσεως από των μασχαλών, επίσης εγκαύματα εν ζωή και μετά θάνατον γενόμενα. Ο θάνατος οφείλεται κυρίως εις τας κακώσεις καθ’ όσον τα εγκαύματα είναι μικράς εκτάσεως.
Σημείωσις: Η ταυτότης της θανούσης εξηκριβώθη υπό της Σημάνσεως, ένθα ήτο σεσημασμένη ως κομμουνίστρια υπ’ αριθ. 59953. Το πτώμα ανήκε εις την Αποστόλου Ηλέκτραν του Νικολάου» ».
Όπως γράφει στο βιβλίο της «Οι Ελληνίδες φρουροί της Ελλάδας» η Μέλπω Αξιώτη, η Ηλέκτρα πιάστηκε στις 25 Ιούλη 1944, μέρα Τρίτη, στις 7.30 το πρωί στη διασταύρωση Ιθάκης - Γ Σεπτεμβρίου απ' την ομάδα Παρθενίου της Ειδικής Ασφάλειας. Μονάχη κι άοπλη πάλεψε λεβέντικα με τους δήμιους.
Κάλεσαν γερμανικό αυτοκίνητο, τους μίλησε εκείνη γερμανικά και την άφησαν.
Κάλεσαν ελληνικό αυτοκίνητο και την μεταφέρανε στην οδό Ελπίδος.
Στό άντρο των μαρτυρίων το ξενοδοχείο «Κρυστάλ» ο Παρθενίου, ο Καθρέφτης και ο αντισυνταγματάρχης χωροφυλακής Πάτερης πέσαν πάνω της με λύσσα.
- Από που είσαι;
- Απ’ την Αθήνα.
- Που κάθεσαι;
- Στην ’Αθήνα.
- Πώς σε λένε;
- Ελληνίδα.
- Τί έκανες;
- Υπηρετούσα το λαό.
Αυτές ήταν οι απαντήσεις που έδινε κατά την ανάκριση.
Τη χτυπούσαν και τη βασάνιζαν μα δεν έπαιρναν άλλη λέξη. Θυμόταν η Ηλεκτρα εκείνο που μας είχε πει κάποτε: «Εγώ όταν πιάνομαι δε νιώθω καμιά ανησυχία για την απολογία μου. Γιατί μόλις περάσω εκείνο το κατώφλι, βάζω στο νου μου πώς δεν έχω πια μνήμη, δεν έχω αυτιά δεν έχω γλώσσα. Δεν έχω ούτε μιας μέρας παρελθόν».
Εκείνη τη βραδιά η Ασφάλεια πρόσφερε κρασί στα όργανά της. Πανηγύριζαν την τόσο σημαντική σύλληψη. Ηξεραν ότι σφάζοντας την Ηλέκτρα, γκρέμιζαν έναν από τους στύλους της Εθνικής ’Αντίστασης.
Ενα μερόνυχτο κράτησε το μαρτύριο. Μες στο μερόνυχτο την αποτέλειωσαν.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Δημοσίευση σχολίου