Αρχική » » Ν. Καρκάνη: ΟΙ δοσίλογοι της κατοχής - Δίκες - Παρωδία (Ντοκουμέντα, αποκαλύψεις, μαρτυρίες) Μέρος 17ο

Ν. Καρκάνη: ΟΙ δοσίλογοι της κατοχής - Δίκες - Παρωδία (Ντοκουμέντα, αποκαλύψεις, μαρτυρίες) Μέρος 17ο

{[['']]}
Παράδιναν τους πατριώτες στους Γερμανούς

Συνήγορος Πουλή. Είναι Αλήθεια κ. Γκενεράλη ότι σεις σαν Αρχηγός της ομάδας «Παρνασσός» συλλάβατε έναν τον εκτελέσατε και τον πετάξατε στη Στοά Πάππου; Οτι στη Λιβαδειά συλλάβατε και εκτελέσατε άλλον, ότι εκκρεμούν εναντίον σας κατηγορίες για εγκλήματα που διαρπάξατε στην Εύβοια, υπηρετώντας στα Τάγματα Ασφαλείας,; Είναι αλήθεια ότι προαχθήκατε σε ταγματάρχη από τον καταχτητή και τώρα είσθε πάλι ύπομοίραρχος; (σ.σ αληλοκαρφώματα καθαρμάτων)

Ο πρόεδρος απαγορεύει στο μάρτυρα ν’ απαντήσει και προστατεύοντάς τον του λέει να απομακρυνθεί.
Οι Μπαρτζάλας, Μαντάς και Φλώρος σηκώνονται απειλητικοί κατά του μάρτυρα, Τον αποκαλούν εκτελεστή και δολοφόνο και ζητούν από τον πρόεδρο να τους επιτρέψει να του κάνουν ερωτήσεις.

Ο πρόεδρος παίρνει τη δικογραφία και διακόπτοντας την δίκη φεύγει από την αίθουσα.

Ο Κουρεμπανάς αποκαλύπτει ότι ο Γκενεράλης, κάθε μέρα επισκεπτόταν το Λάμπου στη φυλακή και κατάστρωναν το σχέδιο της υπεράσπισης. Οτι βαρύνεται κι αυτός με τόσα εγκλήματα όσα
και οι άλλοι και ότι τις ταυτότητες που ισχυρίσθηκε ότι δήθεν έβγαζε στους «Εθνικόφρονες» τις έβγαζε γιατί έπαιρνε λεφτά...

Ο μάρτυρας Ίω. Σκουλάς που ήταν σημαίνον μέλος της οργάνωσης «Απόλλων» κατάθεσε ότι συνελήφθη στις 27-3-44 από Γερμανούς συνεπεία της σύλληψης του Ιωαννίδη.
Ανάφερε ακόμα ότι έλαβε γνώση ενός εγγράφου του Λάμπου προς τα  Ές-Ές στα όποια ανάφερε για συλλήψεις κομμουνιστών και οργάνων της μυστικής συμμαχικής υπηρεσίας.
Οι αδελφοί Μαντά αποτελούσαν ένα είδος εταιρείας πού είχε για σκοπό να παραδίδει στους Γερμανούς συμμαχικούς ραδιοπομπούς και γενικά πρόσωπα που ανήκαν σε μυστικές υπηρεσίες των συμμάχων. Και οι δύο ήταν μέλη της γερμανικής αντικατασκοπίας.

Τζαβέλλας (πολ. αγ.) Στα Ές-Ές της οδού Μέρλιν όπου σας κράτησαν ποιοι ήταν δεσμοφύλακες;

Μάρτ. Δεσμοφύλακες ήταν χωροφύλακες.

Υπεράσπιση. Γιατί το ΕΑΜ πολεμούσε την Ειδική;

Μάρτ. Διότι ήτο γνωστό ότι συνειργάζετο με τους Γερμανούς.

Υπεράσπιση. Το ΕΑΜ εμπόδιζε τη μετάβαση Ελλήνων εις την Μ. Ανατολή;

Μάρτ. Το ΕΑΜ δεν εμπόδιζε κανένα να μεταβεί εις την Αίγυπτο.

Είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια που καταβάλλονταν να απομακρυνθεί εντελώς από τη δίκη των δημίων της Ειδικής το λαϊκό στοιχείο.
Τα μέτρα γίνονταν καθημερινά αυστηρότερα και το ακροατήριο είχε περιορισθεί σχεδόν μεταξύ των χωροφυλάκων και των αστυφυλάκων. Μάλιστα είχαν κλείσει και οι πόρτες και ή
η δίκη γινόταν... «κεκλεισμένων των θυρών».
Το πράγμα ήταν σκανδαλώδες και ο πρόεδρος αναγκάσθηκε να διατάξει το άνοιγμα της πόρτας. Και η πόρτα μισοάνοιξε, αλλά στο άνοιγμα τοποθετήθηκε ισχυρότατη φρουρά. Έτσι η δίκη ουσιαστικά γινόταν κρυφά από το λαό.

Η υπεράσπιση δεν είχε με τους κατηγορουμένους απλούς επαγγελματικούς δεσμούς μόνο, αλλά ιδεολογικούς και... οργανωτικούς. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι ορισμένοι συνήγοροι της υπεράσπισης υπενθυμίζουν γεγονότα τής κατοχής, στα όποια και οι ίδιοι είχαν αναμιχθεί.

Η θρασύτητα των βασανιστών γινόταν διαρκώς προκλητικότερη. Σουλατσέρναν σαν στο σπίτι τους, χαριεντίζονταν με τους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς της φρουράς τους, κατάστρωναν μαζί τους διάφορα σχέδια και γενικά βρίσκονταν σε απόλυτα «δικό τους» περιβάλλον.
Ο Λάμπου είχε χθες μακρότατη ιδιαίτερη συνεργασία με έναν ανθυπομοίραρχο και ο Κουρεμπανάς με τον ιδρυτή του ΕΑΣΑΔ Παπασακελλαρίου είχαν αποσυρθεί σε ιδιαίτερο διαμέρισμα τής αίθουσας, όπου είχαν «ενδιαφέρουσα σύσκεψη».

Ο Παρθενίου μισθοδοτούνταν ακόμη από το μεταδεκεμβριανό κράτος. Σ’ ένα διάλειμμα της δίκης, είπε στη γυναίκα του να πάει να του πάρει το μισθό!

Η αλληλεγγύη και ο αλληλοθαυμασμός των δοσιλόγων ήταν πραγματικά συγκινητικός! Σε μια στιγμή της δίκης μπήκε στην αίθουσα ο διαβόητος Κουλουμβάκης, Εσπευσε προς το μέρος του Λάμπου. τού έσφιξε θερμά το χέρι, του διαβίβασε το χαιρετισμό των δοσιλόγων από το μέγαρο Ζελιώτη και χτυπώντας τον χαϊδευτικά στον ώμο τον διαβεβαίωσε για την... αθωότητά του...

Ο μάρτυς Ν. Θειακάκης. αδελφός του εκτελεσθέντος I. Θειακάκη. καταθέτει ότι ο αδελφός του πιάστηκε με την ομάδα Ίωαννίδη στις 27 Μαρτίου 1944. από πράκτορες της Ειδικής μαζί με Γερμανούς. Όλοι πιάστηκαν κατά διαταγή του Λάμπου και στις φυλακές «Αβέρωφ» όπου τους είδε και τούς ρώτησε ποιος τους πρόδωσε. απάντησαν: «Οι Έλληνες της Ειδικής! Ο Λάμπου και η κλίκα του! Κουρεμπανάς. Μαντάς. Πουλής!...».
 Ο μάρτυς προσθέτει ότι ο Λάμπου τους παράδωσε στα Ές · Ές και πήρε λεφτά από την παράδοση.

Ο μάρτυς Ορ. Θεοδωρίδης. ασυρματιστής, καταθέτει πως η Ειδική βρήκε τον ασύρματο της οδού Ιωαννίνων και έπιασε το Ματσουκα και τον Ταμπουράκη που τον φρουρούσαν. Λέει ότι παρόλο που ο Λάμπου ειδοποιήθηκε ότι ο ασύρματος ήταν συμμαχικός αυτός τον παράδωσε στους Γερμανούς μαζί με τους συλληοθέντες.

Πρόεδρος. Πού είναι τώρα ο Ματσουκάς:

Μάρτ. Είναι φυματικός από τα μαρτύρια που του ’καμαν στην Ειδική, ο Μόροης και οι άλλοι.

Οικονόμου (πολ. άγ.) Με ποιόν ειδοποιήθηκε ο Λάμπου;

Μάρτ. Με το δικηγόρο Γ. Ταβουλάρη μέσον του Ξυπόλυτα, υποδιοικητή της Ειδικής.

Ο μάρτυς Νικ. Σκουλάς, έμπορος, καταθέτει ότι συνελήφθη στις 27 Μαρτίου μαζί με τον αδελφό του από Γερμανούς ύστερα από κατάδοση της Ειδικής.

Πολ. άγωγή. Πώς χαρακτηρίζετε την πράξη της Ειδικής;

Μάρτυς. Προδοτική. Η ανάκριση των Γερμανών ήταν ηλίθια και αν δεν ήταν η Ειδική να τους καθοδηγεί, οι χιλιάδες των θυμάτων έλλήνων πατριωτών δεν θα υπήρχαν και η ζημιά στον εθνικό αγώνα δεν θα ήταν τόσο κολοσσιαία.

Πολ. άγ. Από πότε συνεργαζόταν, η Ειδική Ασφάλεια με τους Γερμανούς;

Μάρτ. Από την αρχή της κατοχής.

Η κατάθεση του Μ. Πορφυρογένη

Καλείται ο μάρτυς Μιλτ. Πορουρογένης, πρώην υπουργός στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.

Σ’ ερώτηση του προέδρου καταθέτει ότι το υπουργικό συμβούλιο, όταν ακόμη βρισκόταν στην Ιταλία, συζήτησε σε ειδική συνεδρίαση το ζήτημα των προδοτικών σωμάτων.
Ολοι οι υπουργοί προσκόμισαν τα στοιχεία τους εναντίον της Ειδικής Ασφάλειας και βγήκε ομόφωνα η απόφαση που καταδίκαζε και αποκήρυσσε την Ειδική σαν προδοτική και εγκληματική σπείρα. Η απόφαση μεταδόθηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό του Καΐρου, ύστερα από έγκριση της συμμαχικής λογοκρισίας, από την όποια δεν περνούσε τίποτε αλογόκριτο έστω και αν ήταν λόγος του πρωθυπουργού.

«Όταν ήρθαμε στην Ελλάδα -συνεχίζει ό Πορφυρογένης- συλλέγαμε στοιχεία κατά των οργάνων της Ειδικής. Ο Κονίδης μου έφερε στο υπουργείο αντίγραφο αναφοράς του Λάμπου προς τα Ές - Ές που το έχω καταθέσει στο δικαστήριο. Το είχε πάρει από τον Χαϊκάλη της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κι αυτός το είχε βρει στο φάκελο της 'Επιτροπής Ασφαλείας, λόγω συνδέσμου του με τον εισαγγελέα Μικρουλέα. ο όποιος μετείχε της επιτροπής. Εγώ είδα τον Μικρουλέα που μου επιβεβαίωσε το γνήσιο του εγγράφου».

Ο γραμματέας του δικαστηρίου διαβάζει το έγγραφο του Λάμπου προς τον Σιμάνα. Μ' αυτό ο Λάμπου κατέδιδε στον Αρχηγό των Ές Ές 15 πατριώτες σαν επικίνδυνους κομμουνιστές. Πολλοί απ’ αυτούς εκτελέσθηκαν.

Πρόεδρος. Είναι όλη η Ασφάλεια προδοτική;

Πορφ. Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου βγήκε ύστερα από Εμπεριστατωμένη Εξέταση της δράσης της.

Επίτροπος. Μήπως στο υπουργικό συμβούλιο ανακοινώθηκε συγκεκριμένη δράσις της Ειδικής;

Πορφ. Όλοι οι υπουργοί έφεραν στοιχεία, ακόμη και ο πρωθυπουργός.

Επίτρ. Μήπως και άλλοι σταθμοί καταδίκασαν τη δράση της Ειδικής;

Πορφ. Βεβαίως. Αλλά του Κάιρου ήταν η επίσημη φωνή του κράτους. Το ότι μερικοί ισχυρίζονται ότι τάχα έπαιζαν διπλό ρόλο στην Ειδική δεν μπορεί να σταθεί. Γιατί το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Μάλιστα εγώ σαν συντάκτης της σχετικής συντακτικής πράξης επρότεινα να κριθούν με πνεύμα δικαίου όσοι τυχόν υπήρχαν πού βαρύνονταν με μικρές παραβάσεις ενώ θα είχαν να επιδείξουν περισσότερες πατριωτικές πράξεις. Αλλά οι δεξιοί υπουργοί αντέδρασαν στην πρότασή μου και ήταν πιο αμείλικτοι στην καταδίκη των οργάνων της Ειδικής.

Σύνεδρος. Η Ασφάλεια κυνηγούσε όλα τα μυστικά τυπογραφεία;

Πορφ. Ασφαλώς γιατί οι Γερμανοί καταδίωκαν ιδιαίτερα τα μυστικά έντυπα που σήκωναν το φρόνημα τού λαού.

Μιράσγεζης (πολ. άγωγή). Μήπως και πολύ πριν ο Αιζενχάουερ και ο Ούίλσον είχαν αποκηρύξει την Ειδική Ασφάλεια;

Μάρτ. Μάλιστα και η σχετική αποκήρυξη διαβιβάστηκε μέσω της συμμαχικής αποστολής που βρισκόταν στην «'Ελεύθερη Ελλάδα».

Οικονόμου (πολ. άγ.). Όταν εισέβαλαν οι Βούλγαροι στη Μακεδονία έγινε παλλαϊκή διαδήλωση διαμαρτυρίας που την οργάνωσε το ΕΑΜ και υπήρξαν μάλιστα και θύματα;

Μάρτ. Βεβαίως.

Οικονόμου. Τί ξέρετε για τον Παπασακελλαρίου;

Μάρτ. Είναι ο οργανωτής της ΕΑΣΑΔ που υπό τις διαταγές των Γερμανών διέπραξε φοβερά εγκλήματα.

Συνεχίζοντας ο Πορφυρογένης λέει άτι ο Ελληνικός λαός πάλεψε κατά τού κατακτητή όπως κανένας άλλος λαός γι' αυτό και οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν την Ειδική Ασφάλεια για να πλήξουν και να εξασθενήσουν τον αγώνα του.

Χατζηκώστας (ύπερ.) Εάν ένας που συνεργαζόταν με τους Γερμανούς και που είχε προσκομίσει κέρδη, πρόσφερε σε μια ομάδα αντιστάσεως ένα σοβαρό ποσό θα εξευμενίζετο;

Μάρτ. Όχι γιατί θα 'ταν εξαγορά δια προδοσίας.

Χατζηκ. Οι σύμμαχοι λογάριαζαν την Ειδική Ασφάλεια σαν προδοτική και είχαν τον ΕΛΑΣ σαν δύναμη που θα κρατούσε την τάξη;

Μάρτ. Ασφαλώς και την κράτησε.

Υπεράσπιση. Ο ΕΛΑΣ αγωνίσθηκε στα πλαίσια του συμμαχικού αγώνα;

Μάρτ. Ναί και απέσπασε γι' αυτό τα συγχαρητήρια των συμμάχων.

Υπεράσπιση. Τον συνεχάρησαν και για το φόνο των Νεοζηλανδων;

Μάρτ. Αυτό είναι συκοφαντία. Έγινε ανάκριση από τους συμμάχους και αποδείχθηκε άτι τους Νεοζηλανδούς δεν τους σκότωσε ο ΕΛΑΣ.

Ο πρόεδρος παρατηρεί στους συνηγόρους της υπερασπίσεως ότι δε ρωτούν τίποτα για τις συγκεκριμένες κατηγορίες που βαρύνουν τούς πελάτες τους και πολιτικολογούν.

Υπεράσπιση. Απεκλήθη από το ΕΑΜ γκεσταπίτης ο Σπηλιωτόπουλος;

Μάρτ. Είχαμε αδιάσειστα στοιχεία εις βάρος του. Τα στοιχεία αυτά έπεισαν και τον τότε πρωθυπουργό και γι' αυτό ο Σπηλιωτόπουλος παύθηκε.

Ο αρχιβασανιστής Λάμπου λέει θρασύτατα ότι η Ασφάλεια ήταν νομιμοποιημένη γιατί εφάρμοζε το Ιδιώνυμο και περιφρούρησε την καθεστηκυίαν τάξιν (των Γερμανών φυσικά).

Η εκτέλεση των 17

Ο μάρτυς Οδ. Παπαπελεκάνος υπομοίραρχος καταθέτει ότι στις 22 Απριλίου του 44 δυο λεωφορεία μετέφεραν 17 πατριώτες στη Σχολή Χωροφυλακής της όποιας αυτός ήταν υπασπιστής. Τους πατριώτες συνόδευαν χωροφύλακες της Ειδικής υπό τον ταγματάρχη Μιχαλέα και τον ανθυπομοίραρχο Σκαπαρδόνη (πού δικάζονται ερήμην).
Και τους 17 αυτούς πατριώτες -λέει- τους εξετέλεσαν στο προαύλιο τής Σχολής, χωρίς να έχουν
καταδικασθεί σε θάνατο από Στρατοδικείο.
Ο διοικητής της Σχολής διαμαρτυρήθηκε μ αναφορά του και γι' αυτό διώχθηκε από τη Σχολή και οι Γερμανοί τον καταδίωξαν.

Πολ. άγ. Ποιος διέταξε την έκτέλεση των 17;

Μάρτ. Ο διοικητής της Ειδικής.

Πολ. άγ. Ποιος κατέδωσε τον Ποδότα στους Γερμανούς για τη στάση του;

Μάρτ. Οι Έλληνες της Ειδικής.

Εξετάζεται ύστερα ο μάρτυς Μαραγκουδάκης λογιστής που τον έπιασε στο τέλος Αυγούστου του ’44 η ομάδα Παρθενίου και τον υπέβαλε σε απάνθρωπα βασανιστήρια.
Ο αδελφός του. λέει, πήγε στον Παρθενίου και του ζήτησε να τον απολύσει προσφέροντάς του χρήματα. Ο Παρθενίου τον παρέπεμψε στον υπαρχηγό του Καθρέπτη και ύστερα από παζάρι, οι δήμιοι δέχθηκαν 10 λίρες και τον απέλυσαν.

Καλείται η μάρτυς Άννα Άναγνωστοπούλου που καταθέτει ότι η Ειδική έπιασε στις 23 Φλεβάρη τοθ '44 τον αδελφό της με την κατηγορία ότι ήταν αρχηγός των ανταρτών στη Φωκίδα, ενώ ο αδελφός της ήταν κρεοπώλης και δεν είχε ποτέ απομακρυνθεί από την 'Αθήνα. Παρόλο που ο αστυνόμος Βαυόπουλος και ο ταγματάρχης Βαρκατζής ζήτησαν από τον Λάμπου να τον απολύσει αυτός τον παρέδωσε στους Γερμανούς και στις 18 Απρίλη εκτελέσθηκε.

Πολ. άγ. Ποιος χαρακτήρισε τον αδελφό σας αρχηγό των ανταρτών;

Μάρτ. Αυτή η μούμια ο Λάμπου. Ο αδελφός μου δεν ήταν αρχηγός των ανταρτών αλλά θα το θεωρούσα τιμή μου να ήταν.

Π Λάμπου ιταμότατα σηκώνεται και βρίζει τη μάρτυρα ενισχυόμενος και από την υπεράσπιση.

Ένα ακόμη «κτήνος της Ειδικής» που ενώ δικάζεται μαζί με «τους Λάμπου. Παρθενίου κλπ.» ο I. Βελισσαρόπουλος, δεν «παρίσταται» στη δίκη, αλλά δικάζεται ερήμην γιατί...

1) υπηρετεί στο Γενικό Κέντρο Εκπαιδεύσεως Αξιωματικών στο Γουδί, προστατευόμενος του γνωστού στρατηγού Π. Σπηλιωτόπουλου.

2) Είναι αρχηγός της Νεολαίας της Ελληνοβρετανικής οργάνωσης εθελοντών (γραφεία Σκουφά 46).

Μάρτυρας που έπρεπε να ’ναι κατηγορούμενος

Ο μάρτυρας «κατηγορίας» Γεωργ. Μπόγρης συνταγματάρχης της χωροφυλακής κατέθεσε, ότι στο διάστημα της κατοχής ήταν προϊστάμενος του «δικαστικού» της Ειδικής υπό τας διαταγάς του Λάμπου. Λέει ότι ο Μητρόπουλος ενεργούσε τις συλλήψεις σαν προϊστάμενος του 4ου γραφείου. Κάθε πρωί ο Μητρόπουλος μου έστελνε «το αναφορείον» και αν υπήρχαν στοιχεία βάσιμα παρέπεμπα τους κρατούμενους στο Στρατοδικείο ή στην Επιτροπή Ασφάλειας.

Πρόεδρος. Πώς απελύοντο οι κρατούμενοι;

Μάρτ. Αφού υπέγραψαν μίαν δήλωσιν.

Πρόεδρος. Δια την υπόθεσιν Ιωαννίδη τί γνωρίζετε;

Μάρτ. Δεν έχω καμίαν ιδέαν. Αυτή η υπόθεσις δεν με απησχόλησε.

Πρόεδρος. Οι κρατούμενοι έπρεπε να περάσουν από σας;

Μάρτ. Έπρεπε.

Πρόεδρος. Πώς συμβαίνει να μη λάβατε γνώσιν της συλλήψεως του Ιωαννίδη;

Μάρτ. Η ενέργεια της συλλήψεως έγινε παρατύπως. Στήν Ειδικήν Ασφάλειαν είμεθα 8 αντισυνταγματάρχαι.

Πρόεδρος. Δια την εκτέλεσιν των 17 εις την Σχολήν Χωροφυλακής τί γνωρίζετε:

Μαρτ. Δεν ξέρω τίποτα.

Πρόεδρος. Δια τον Πουλή τί γνωρίζετε;

Μάρτ. Ασχολείτο εις το ιδιαίτερο γραφείον του Λάμπου να... δέχεται τα τηλεφωνήματα.

Πρόεδρος. Ητο άξιωματικός καί έπαιρνε μόνον τηλεφωνήματα:

Μάρτ. Α... ναι έκανε και συλλήψεις.

Επίτροπος. Ποιος διέταξε να πάρουν τους 17 από του Χατζηκώστα και να τους εκτελέσουν;

Μάρτ. Αυτό το ξέρει ο Χατζηκώστας (διευθυντής φυλακών).

Μακρής (εφέτης) Τους 17 Έλληνες τους εξετέλεσαν;

Μάρτ. Περί αυτών υπάρχουν γραπτά στοιχεία εις το υπουργείο των Εσωτερικών. Πάντως ο Σιμάνα είχε διατάξει την εκτέλεσιν 5 Ελλήνων δια τον φόνον ενός χωροφύλακος.

Επίτροπος. Δία την εκτέλεσιν των 5 είχαν συμφέρον οι Γερμανοί:

Μάρτ. Ναι, άλλα εξετελούντο για να... αποφεύγονται οι φόνοι.

Επιτρ. Μήπως αυτό σημαίνει ότι με τούς «φόνους» αυτούς οι Γερμανοί εζημίωναν;

Μάρτ. 'Ασφαλώς.

Λάμπου (παρεμβαίνοντας). Ο υπουργός διέταξε την εκτέλεσιν των 17!

Κανελλόπουλος (πολ. άγ.). Από του Χατζηκώστα έπαιρναν οι Γερμανοί ομήρους;

Μάρτ. Έπαιρναν.

Κανελ. (πολ. άγ.). Οι συλλαμβανόμενοι κατεχωρούντο εις το «αναφορείον»;

Μάρτ. Μάλιστα.

Κανελ. (πολ. άγ.). Διατί τότε καταχωρούσατε εις τα αναφορεΐα πάντα συλλαμβανόμενον αφού υπήρχε κίνδυνος να τουφεκιστούν αθώοι;

Μάρτ. Εκάναμε το καθήκον μας!

Κανελ. Διατί έκάνατε συλλήψεις και στέλνατε στα στρατοδικεία Έλληνας;

Μάρτ. Διότι παρέβαιναν το νόμο περί... αρμοδιότητος εκτάκτων στρατοδικείων!!

Κανελ. Είχατε ακούσει τις συμμαχικές ραδιοεκπομπές που καταδίκασαν την Ειδική Ασφάλεια;

Μάρτ. Όχι άμεσα... εξωδίκως επληροφορήθην από διαδόσεις.

Κανελ. Δεν έτυχε να ακούσετε ραδιόφωνο; Σεις είχατε την ευχέρεια.

Μάρτ. Δεν το επέτρεπαν οι Γερμανοί!...

Κανελ. Δεν διαβάσατε καμιά προκήρυξη ριγμένη από αεροπλάνο;

Μάρτ. Όχι. Πρώτη μου φορά άκούω αυτό.

Μιράσγεζης. Είπατε ότι δεν γνωρίζετε το κατηγορητήριο. Τότε γιατί ήλθατε;

Πρόεδρος. Τελειώνετε, κ. συνήγορε.

Μιράσγεζης. Κ. Πρόεδρε, εδώ το ζήτημα είναι σοβαρόν. Αποτείνομαι εις μάρτυρα «κατηγορίας» που θα έπρεπε να είναι κατηγορούμενος.

Μιράσγεζης. Οι Γερμανοί εξετέλουν κομμουνιστάς δια κάθε φόνον Γερμανών, ανδρός των Ταγμάτων 'Ασφαλείας και της Ειδικής βάσει ατομικών φακέλων της Ειδικής;

Μάρτ. Ναι.

Οικονόμου. Ξέρετε αν ο Λάμπου και η μαφία της Ειδικής που μετείχατε και σεις, συνεμορφώθη μ' αυτούς τούς νόμους ή τουναντίον σε Φασιστικές διαταγές που έτειναν στην εξόντωση του Ελληνισμού;

Μάρτ. Εκανα το ...καθήκον μου όπως το αντιλαμβάνομαι.

Έρμίλιος (πολ. άγωγ.). Στα μπλόκα λάμβανε μέρος η Ειδική ’Ασφάλεια;

Μάρτ. Μάλιστα.

Έρμίλιος. Ξέρετε αν έγινε μπλόκο στους ηρωικούς αναπήρους μας;

Μάρτ. Από τις εφημερίδες.

Έρμήλιος. Πόση δύναμη έλαβε μέρος;

Λάμπου (σηκώνεται). Έλαβε μέρος όλη η Ειδική Ασφάλεια.

Έρμήλιος. Τί άνθρωποι είναι αυτοί που έστελναν τους ήρωες της Αλβανίας, στραβούς, κουτσούς, σσκάτηδες στη Γερμανία, στις φυλακές και στο θάνατο;

Μητρόπουλος και Λάμπου (σηκώνονται και φωνάζουν:) «Εθνικοί ήρωες!».

Ο πατέρας ενός εκτελεσμένου φωνάζει: «Αίσχος!» Δημιουργείται θόρυβος. Οι αστυφύλακες προσπαθούν να επιβάλουν την τάξη. Οι μπράβοι του Λάμπου εξαγριώνονται. Ενας χωροφύλακας βγάζει το πιστόλι του. Ο επίτροπος αρκείται στο να σηκωθεί όρθιος. Ούτε και ο πρόεδρος επεμβαίνει.

Οικονόμου. Ζητάμε να μας προστατεύσετε, κ. Πρόεδρε! Σε καμιά άλλη χώρα πού δικάζονται προδότες δεν γίνονται αυτά!

Υπεράσπιση. Ο Βλαχόπουλος εργάζεται ως διερμηνεύς στους Άγγλους.

Μάρτ. Ναι.

Η υπεράσπιση υποστηρίζει ακόμα ότι ο Βλαχόπουλος υπηρετεί στο Γενικό Επιτελείο του Στρατού και ότι οι γιοι του εργάζονται σε αγγλικές υπηρεσίες.

Υπεράσπ. Διατί δολοφονήθηκε ο Μανωλέας;

Μάρτ. Διά την έντονον εθνικήν του δράση!!!

Ύπεράσπ. Συνειργάζετο ο Μανωλέας με τους Γερμανούς;

Μάρτ. Αναμφιβόλως!

Τελειώνοντας ο μάρτυρας λέει ότι ο Παρθενίου πρέπει «επιεικώς» να κριθεί γιατί... δεν ήταν στρατιωτικός και δεν ήταν συνηθισμένος στην πειθαρχία.

Δίκη - κωμωδία

Ο πρόεδρος δηλώνει ότι το δικαστήριο δεν θα επιτρέψει ερωτήσεις που δεν έχουν σχέση με το θέμα.

Ο μάρτυς Παναγ. Παπαχρήστου αντιπλοίαρχος καταθέτει ότι ήταν επικεφαλής του ασυρμάτου και ξέρει ότι ο Λάμπου έπιασε και παρέδωσε τους θύλακες και το μηχάνημα στους Γερμανούς.

Ο μάρτυς Δημ. Ξυραοάς ανθυπασπιστής. που ήταν δεσμοφύλακας στου Χατζηκώστα καταθέτει ότι τους 17 που τους εκτέλεσαν όργανα της Ειδικής, τους παράλαβαν από τις φυλακές ο ταγματάρχης Μιχαλέας και ο υπομοίραρχος Σκαμπαρδώνης ύστερα από έγγραφη διαταγή του Λάμπου.
Επίσης ένας ενωματάρχης ονόματι Καραγιάννης της ομάδας Παρθενίου παράλαβε μια μέρα δυο κρατούμενους. Οι δυο κρατούμενοι δεν ξαναγύρισαν. Ο μάρτυς κατάθεσε ακόμα ότι όλοι οι κρατούμενοι του Χατζηκώστα εκρατούντο βάσει σημειώματος της Ειδικής.

Ροβίθης (πολ. άγ.). Γνωρίζετε πόσοι ανάπηροι κλείσθηκαν στου Χατζηκώστα μετά το μπλόκο και ποια ήτο η τύχη των;

Μάρτυς. Περίπου δυο χιλιάδες. Αλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι, άλλους πήραν οι Γερμανοί και τους έκλεισαν στο Χαϊδάρι ή τούς έστειλαν στη Γερμανία και άλλοι εκτελέσθηκαν.

Ο μάρτυς Αναστ. Πάτερης. συνταγματάρχης της Χωροφυλακής. υποδιοικητής της Ειδικής Ασφάλειας στην Κατοχή, λέει ότι οι συλλήψεις γινόντουσαν ύστερα από διαταγή του Λάμπου και βάσει «πληροφοριών» των διαφόρων οργάνων του, ύστερα από μια πρόχειρη ανάκριση. Για όσους εκρατούντο -και αυτοί ήταν οι περισσότεροι- παίρνανε αμέσως γνώση οι Γερμανοί.
Για να αφεθεί κανείς ελεύθερος έπρεπε να διατάξει ο Ράλλης ή ο Ταβουλάρης ή ο Λάμπου. Για τους 17 ξέρει ότι εκτελέσθηκαν ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης. Τα δε πρόσωπα τα υπέδειξε ο Λάμπου. Σε σειρά ερωτήσεων του προέδρου ο μάρτυς προσπαθεί να ελαφρύνει τη θέση των κατηγορουμένων.

Επίτροπος. Όταν ο Λάμπου πήγε στο Ράλλη για τους 17 μήπως πήρε καμίαν κατάστασιν μαζί του;

Μάρτ. Δεν θυμάμαι να πήρε.

'Επίτροπος. Μα στην κατάθεσή σας λέτε ότι πήρε.

Μάρτ...

Επίτροπος. Μήπως ξέρετε ποιοι εκ των κατηγορουμένων και των απόντων ακόμη είχαν θέσιν εις την Ασφάλειαν ή τα Ες - Ές και ποιαν; Ή θα μου απαντήσετε δεν ξέρω...

(Ό έπίτροπος διαβάζει τά ονόματα τών κατηγορουμένων).

Ο μάρτυς απαντάει ότι μόνο για το Μιχαλέα ξέρει ότι ήταν αρχηγός του εκτελεστικού αποσπάσματος των 17.

Επίτροπος. Ξέρετε αν στο «Κρυστάλ» γίνονταν βασανιστήρια;

Μάρτ. Δεν ξέρω.

Πρόεδρος. Μα στην κατάθεσή σας λέτε ότι έγιναν και ότι κάνατε ανακρίσεις εναντίον του Μόρση και του Παπαγρηγοράκη...

Μάρτ. Ά... ναί.

Δικαστής. Οι Γερμανοί τί υπηρεσίας ζητούσαν από τους άνδρες της Ασφαλείας;

Μάρτ. ...Διάφορες τυπικές.

Δικαστής. Δεν τους ήθελαν να μετέχουν εις συλλήψεις και εκτελέσεις;

Μάρτ. Ά... ναί και σ’ εκτελέσεις λάμβαναν μέρος.

Δικαστής. Γιατί φύγατε από την Ασφάλεια;

Μάρτ. Γιατί δεν ήθελα να συνεργασθώ με τους Γερμανούς.

Δικαστής. Και τόσον καιρό που είσαστε τί κάνατε:...

Πολ. άγωγ. Έπαιρνε μέρος στα μπλόκα η Ασφάλεια;

Μάρτ. Δυστυχώς όχι μόνο η Ασφάλεια αλλά... όλη η χωροφυλακή.

Ροβίθης (πολ. άγ.). Γνωρίζετε μάρτυς αν ο Μπαρτζαλάς υπέβαλε αίτησιν να καταταγεί εις την Ασφάλειαν διότι ήξερε καλά τη δουλειά επειδή υπηρετούσε στα Ές-Ές;

Μπαρτζαλάς (στο συνήγορο). Κάτσε κάτω ρε και σκάσε!

Μητρόπουλος (βάζοντας βίαια τον Μπαρτζαλά να καθίσει). Κάτσε... το σταυρό σου!

Πρόεδρος. Έλα δώ χωροφύλαξ. Βγάλτον έξω!

Υπεράσπιση. Μα είναι κατηγορούμενος κ. πρόεδρε.

(Γέλια στό ακροατήριο)

Γίνεται συζήτηση για ένα έγγραφο όπου ο Γκίνος διατάσσει τη σύλληψη 37 κομμουνιστών.

Σε σχετική ερώτηση ο μάρτυς επιβεβαιώνει ότι ο κατηγορούμενος Βλαχόπουλος εργάζεται στο Γενικό Επιτελείο του στρατού σήμερα!

Ο μάρτυρας Παναγ. Μουζενίδης καταθέτει ότι η Ειδική έπιασε το γιο του σαν κομμουνιστή, τον παράδωσε στους Γερμανούς που τον εκτέλεσαν. Ο μάρτυς καταθέτοντας ξέσπασε σε λυγμούς.

Εξετάζονται έπειτα οι μάρτυρες Εμ. Κοθρής, Δημ. Τριανταφύλλου, Ιωάν. Στρογγύλης και Σ. Γιαντζής οι όποιοι εξιστορούν την εγκληματική δράση του Λάμπου. Όταν ο Τριανταφύλλου έφευγε, ο Λάμπου του φώναξε: «Έννοια σου θα βρεθούμε έξω και τότε θα τα ξαναπούμε!».

Η Παρασκευά εξιστορεί πώς η Ειδική έπιασε τον αδελφό της. Ο Μόρφης, ο Παρθενίου και ο Καθρέφτης τον υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια. Τον έβγαλαν μισοπεθαμένο και τον αποτελείωσαν στη γωνιά Άγιου Μελετίου καί Πατησίων.

Σ’ ένα υπαινιγμό της υπεράσπισης ότι ο αδελφός της κατάγεται από τη Βουλγαρία, η μάρτυς απαντάει:

Μάρτ. Αν ήταν Βούλγαρος ο αδελφός μου θα ζούσε τώρα. Οι δικοί σας βγάζουν τον Ντίμτσεφ και Κάλτσεφ από τις φυλακές.

Η μάρτυς Αργυρώ Γιαλακίδη καταθέτει πώς η ομάδα Παπαγεωργίου σ’ ένα μπλόκο έπιασε τον αδελφό της.

Μάρτ. Ο υπασπιστής του Λάμπου, που τον βασάνισε, είναι έξω από την αίθουσα ελεύθερος, κ. Πρόεδρε. Όταν με είδε έφυγε.

Στου Χατζηκώστα του πρότειναν να τον αφήσουν ελεύθερο αν κάνει δήλωση πώς θα συνεργασθεί με την Ασφάλεια. Ο αδελφός μου όμως τους απεκάλεσε προδότες. Ύστερα απ' αυτό οδηγήθηκε στο Χαϊδάρι και εκτελέστηκε.

Γ. Πουλίδης (πολ. άγ.). Είναι αληθές κυρία μάρτυς ότι ο Παπαγεωργίου του Παγκρατίου συνελάμβανε και εξετέλη Έλληνας στο Παγκράτι εν πλήρει συνεργασία με τους Γερμανούς και συνεπώς και με την Ειδικήν Ασφάλειαν:

Πρόεδρος. Σας απαγορεύω το ερώτημα.

Πουλίδης. Τί κατάστασις είναι αυτή κ. πρόεδρε. Από το πρωί απαγορεύετε κάθε ερώτησιν υποβαλλομένην εντός των δικονομικών πλαισίων.

Πρόεδρος. Σας απαγγέλλω κατηγορίαν, διότι θέτετε ερωτήσεις εκτός του θέματος παρά την απαγόρευσίν μου.

Ο Πουλίδης διορίζει συνηγόρους τον Οικονόμου και τους Τζαβέλλα και Καβάγια και λέει ότι δεν απαντάει στην κατηγορία γιατί η ερώτησή του ήταν μέσα στο θέμα.

Ο επίτροπος Τσαμπάσης ζήτησε να επιβληθεί η πειθαρχική ποινή στον Πουλίδη γιατί, καθώς είπε, η πολιτική αγωγή αποβλέπει, στην... παρέλκυση και αποτελμάτωση της δίκης!!

Τό δικαστήριο αποσύρεται σε σύσκεψη.

Οικονόμου (πολ. αγ.). Μα κ. πρόεδρε, δεν θα κληθούν οι μάρτυρες και οι συνήγοροι;

Οι κατηγορούμενοι σηκώνονται και φωνάζουν. Ο Παρθενίου κραυγάζει:

- Προδότες!

Οίκονόμου. Μα κύριε πρόεδρε, δεν είναι διαδικασία αυτή!

Ο πρόεδρος Τραχανής γυρίζει πίσω και εκνευρισμένος φωνάζει:

Πρόεδρ. Σας άπαγγέλλω κατηγορίαν επί εξυβρίσεως του δικαστηρίου!

Οι δικαστές επανέρχονται στις θέσεις τους και ο πρόεδρος δίνει το λόγο στον επίτροπο.

Ο επίτροπος ζητεί την επιβολή πειθαρχικής ποινής. Για τον Παρθενίου ζητεί να αποβληθεί από το δικαστήριο και να δικασθεί ερήμην.

Ο Οικονόμου «απολογούμενος» τονίζει ότι οι συνήγοροι των θυμάτων δεν απολαμβάνουν καμιάς δικαστικής ελευθερίας. «Οι κατηγορούμενοι -λέει- προστατευόμενοι από το δικαστήριο νομίζουν ότι ευρισκόμεθα εις την εποχήν της εθνικής υποδουλώσεως. Οιαδήποτε ποινή και αν επιβληθεί δεν αλλοιώνει τα γεγονότα. Και τα γεγονότα αυτά είναι η ανοχή του δικαστηρίου. Οι θύται εμφανίζονται ως θύματα και οι προδότες ως πατριώτες. Σας υπενθυμίζω κ. πρόεδρε το παράδειγμα των συναδέλφων σας της Γαλλίας οι όποιοι καταδίκασαν τους συναδέλφους των κατηγορουμένων Νταρνάν και λοιπούς εις θάνατον εντός 48 ωρών. Δεν με φοβίζει η καταδίκη αλλά η έκβασις της δίκης, εις την οποίαν δεν εδόθη ο προσήκων εθνικός τόνος.

Το δικαστήριο αποσύρεται σε σύσκεψη. Μετά τη σύσκεψη η υπεράσπιση δια του συνηγόρου Μπουρίκου υπόβαλε στο δικαστήριο την ευχή να θεωρηθεί το επεισόδιο «ώς μή λαβόν χώραν».

Ο πρόεδρος ανάγνωσε την απόφαση με την όποιαν απαλλάσσεται ο Πουλίδης «λόγω αμφιβολιών», καταδικάζεται ο Οικονόμου σε 1.000 δρχ. πρόστιμο και τα έξοδα και απαλλάσσεται ο ...Παρθενίου!!

Οι συνήγοροι Καβάγιας και Τζαβέλλας δήλωσαν ότι η «ποινή αυτή εμφανίζει το δικαστήριο μη τηρούν τας δικονομικάς διατάξεις».
Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής στερούνται πάσης ελευθερίας, ενώ οι κατηγορούμενοι απολαμβάνουν πάσης ασυδοσίας.

Κατόπιν τούτου οι συνήγοροι των θυμάτων κηδόμενοι της εθνικής αξιοπρέπειας και σεβόμενοι το εθνικό δράμα αποχωρούν της αιθούσης εφ' όσον δεν δύνανται να εξασκήσουν τα καθήκοντά των.

Υστερα απ' αυτό οι συνήγοροι Γ. Οικονόμου. Γ. Πουλίδης, Ν. Τζαβέλλας. Ιτ. Κανελλόπουλος. Π. Κανάρης. Δ. Μιράσγεζης. Γ. Κολοβός, Κ. Καβάγιας. Νεαμονιτάκης. Κουράτος. Κ. Τσιριμώκος. Π. Ερμήλιος. Γ. Ροβίθης. I. Μπατσολάκης, αποχώρησαν από την αίθουσα.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΙΣΤΟΡΙΑ - ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger