{[['']]}
ΟΙ ΑΡΧΕΙΟΜΑΡΞΙΣΤΑΙ ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟΝ
Συμπληρώνονται σε λίγες μέρες 64 χρόνια από την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας, που έκλεισε με τραγικό τρόπο τη μεγάλη εποποιία του εργατικού και λαϊκού μας κινήματος, την οποία είχε ανοίξει το εαμικό κίνημα.
Με τα καλύτερα παιδιά του λαού μας στον δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς, στα σίδερα και στο χώμα, υπήρξε και μια μικρή οργάνωση, που ενώ είχε ξεκινήσει ως κίνηση αντιπαράθεσης προς το ΚΚΕ από τ' αριστερά κατέληξε να επιχαίρει για την ήττα. Πρόκειται για τους αρχειομαρξιστές, όσους είχαν απομείνει, καθώς σημαντικό τμήμα τους είχε ενταχθεί σταθερά στον τροτσκιστικό χώρο, ενώ ένα άλλο μικρότερο εντάχθηκε το 1946 στο ΚΚΕ.
Δυστυχώς, κάποιοι μελετητές της ιστορίας του αρχειομαρξισμού διαστρεβλώνουν συνειδητά την αλήθεια. Ενώ οι αρχειομαρξιστές μετατοπίστηκαν από τα 1946-47 στη δεξιά αντικομμουνιστική πτέρυγα της σοσιαλδημοκρατίας, τους εμφανίζουν σαν αριστερούς σοσιαλδημοκράτες.
Οι αρχειομαρξισταί συγχαίρουν τον στρατόν
Αθήναι 22. Το "Αρχειομαρξιστικό Κόμμα Ελλάδος" εξέδωκε την εξής ανακοίνωσιν:
"Η Τρίτη Εθνική Διάσκεψις του Αρχειομαρξιστικού κόμματος έχοντας υπ' όψιν:
α) Ότι η ανταρσία άσχετα με τις διαθέσεις και τους πόθους ωρισμένων λαϊκών στοιχείων που εντάχθησαν εις αυτήν, εκπροσώπευε από την πλευράν κυρίως της ηγεσίας τις επιδιώξεις του ρωσικού ιμπεριαλισμού.
β) Ότι κάτω απ' αυτές τις συνθήκες η ανταρσία δεν ημπορούσε κατ' ουδένα τρόπο να εξυπηρετήση τα συμφέροντα του εργαζομένου λαού και δεν ήταν παρά ένα άδικο, μάταιο και εγκληματικό αιματοκύλισμα της χώρας και γ) Ότι ο αγώνας για το τσάκισμα της ανταρσίας ήταν αγώνας για τη διάσωση της ανεξαρτησίας της χώρας.
Χαιρετίζει το μαχόμενο στρατό που αποτελεί το μαχόμενο τμήμα του ελληνικού λαού και της χώρας στην πίστη του στο ιδανικό της ελευθερίας συνέτριψε την ξενοκίνητη δύναμι της ανταρσίας και κράτησε αδούλωτη τη χώρα. Και καλεί τα μέλη του κόμματος να εργαστούν με πίστι και αποφασιστικότητα για την αξιοποίησι των θυσιών και της νίκης του λαού και του στρατού, που μπορεί να είναι μονάχα μια ουσιαστική δημοκρατία και ειρήνευση η δικαιοσύνη για το λαό και ο σοσιαλισμός"
Ο γραμματέας: Δ. Χριστοφόρου
"Εργαζόμενος Κόσμος", Θεσσαλονίκη 24 Οκτωβρίου 1949
+ σχόλια + 13 σχόλια
Στην εισαγωγή κάνετε ένα σοβαρότατο ιστορικό λάθος. Γράφετε:
" ...υπήρξε και μια μικρή οργάνωση, που ενώ είχε ξεκινήσει ως κίνηση αντιπαράθεσης προς το ΚΚΕ από τ' αριστερά κατέληξε να επιχαίρει για την ήττα. Πρόκειται για τους αρχειομαρξιστές, όσους είχαν απομείνει, καθώς σημαντικό τμήμα τους είχε ενταχθεί σταθερά στον τροτσκιστικό χώρο..."
Οι αρχειομαρξιστές όμως δεν ήταν κάτι διάφορο από τον Τροτσκιστικό χώρο, αφού αποτελούσαν το επίσημο τμήμα της τροτσκιστικής "4ης διεθνούς" στην Ελλάδα. Ήταν δηλαδή οι κατ'εξοχήν αντιπρόσωποι του ελληνικού τροτσκισμού.
ενταξει ρε redfly ελεος ειπαμε.... μην και δεν αναθεματισεις .... χαλαρωσε ενταξει ενα ειναι το κομμα.... μια χαρα τα λεει το εισαγωγικό για οποιον ξερει λιγη ιστορια από το ελληνικο κινημα. Αν και αρκετα γενικό σε σημείο να ειναι αδιάφορο... Μετα Τη διασπαση της παλαι ποτέ ενιαιας αρχειομαρξιστικης οργανωσης η οποια οντως ηταν το αναγνωρισμενο τμημα της διεθνους αριστερης αντιπολιτευσης, δημιουργηθηκαν 2 οργανωσεις η μια που προσανατολιστηκε για την ιδρυση της 4ης διεθνους με τον Βιτσωρη ως ηγετη της (αυτος ηταν βασικα και ο λογος της διασπασης) και η αλλη το ΚΑΚΕ με γραμματεα το γιωτοπουλο που ηταν συνδεδεμενη με το διεθνες επαναστατικο μαρξιστικό κεντρο που ουδεμια ειχε σχεση με τη 4η διεθνη. Στην πορεια του το ΚΑΚΕ το οποιο ειχε αρκετους αγωνιστες στις γραμμες του, προσχώρησε στο ΕΑΜ αν και ανεπισημα οπως και η οργανωση του παλαι ποτέ γραμματεα του ΚΚΕ,Θ.Αποστολίδη (ΕΣΚΚΕ). Στο αγρινιο προσπαθησε μαλιστα από οσο γνωριζω να στησει δικες του ανταρτικες ομαδες και να συνεργαστει με τον ΕΛΑΣ. Δεν ευόδωσε όμως γιατι η κυριαρχια του ΕΛΑΣ ηταν απολυτη και δεν υπηρχε χωρος για αλλη οργανωση. Είναι αληθεια ολα οσα λεει η αναρτηση αυτη σχετικά με τη θεση του ΑΚΕ για τον εθνικο στρατο. Το ΚΑΚΕ ακολουθησε το ρευμα απαισιοδοξιας για την ηττα του κινηματος αφαιρεσε το "Κ" απο το τιτλο του και μετατοπιστηκε οπως σωστα γραφει στη δεξιά αντικομμουνιστική πτέρυγα της σοσιαλδημοκρατίας. Για αριστερους σοσιαλδημοκρατες δεν θα το ελεγα. Ενα αλλο κομματι του ενταχθηκε στο ΚΔΚΕ. Τωρα αν βρηκες ευκαιρια για να κατακεραυνωσεις την 4η διεθνη βρες κατι αλλο καλυτερο γιατι ολα οσα γραφεις ιστορικά δεν ισχυουν στο ελαχιστο.
@Ανώνυμος
1)Δεν είμαι ο Redfly
2)Εφόσον επιβεβαιώνεις πως το αρχείο ήταν όντως το επίσημο ελληνικό τμήμα της 4ης διεθνούς, τι από "όσα γράφω" (μόνο αυτό έγραψα!) "δεν ισχύει ιστορικά στο ελάχιστο";
@Ανώνυμος
Στο σχετικό λήμμα της wikipedia, ( http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%93%CE%B9%CF%89%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82 ) ο Δ.Γιωτόπουλος (που δεν είχε σχέση με την "4η διεθνή" όπως μας λες) αναφέρεται ως νο2 της, μετά τον Τρότσκι!
Ακόμη αναφέρεται ως ο "Επικεφαλής του ρεύματος του Αρχειομαρξισμού".
Είναι κάτι από αυτά ανακριβές;
ενταξει δεν εισαι αλλο λεει το προφιλ σου τοτε οταν εκανες log in...
τι δεν καταλαβες απο το σχολιο που εκανα. Οτι το ΚΑΚΕ ήταν τμημα της 4ης διεθνούς και του τροτσκισμου στην ελλαδα; αφου δεν ήταν. Ηταν το ελληνικο τμημα στη διεθνη οργανωση που ανήκε και το ισπανικό POUM. Το διάβασες το σχόλιο;η ΚΟΜΛΕΑ προπολεμικά ηταν το αναγνωρισμενο τμημα της ΔΑΑ. Οταν το διεθνες ρευμα της αριστερης αντιπολιτευσης προσανατολιστηκε στη ιδρυση νεου κομματος και νεας διεθνους η ΚΟΜΛΕΑ διασπαστηκε πανω στο ζητημα αυτό, με τη ταση του Βιτσώρη - ασχετο, ηταν ο πρωτος συζυγος της ηθοποιού νιτσας τσαγανεα - (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B7%CF%82_%CE%92%CE%B9%CF%84%CF%83%CF%8E%CF%81%CE%B7%CF%82) να συνεχιζει για την 4η διεθνη και τον Γιωτοπουλο να συνεχιζει ως ΚΑΚΕ. Απο τη στιγμή αυτή η ταση βιτσώρη εκπροσωπεί την 4η διεθνή στην ελλαδα. (ειναι και ο Πουλιοπουλος αλλα αυτο ειναι αλλη ιστορια και αλλη συζητηση). Οπότε Γιωτοπουλος τελος, ποτέ δεν ηταν στην 4η διεθνή. Αν μπορουμε να θεωρησουμε εκεινη την περιοδο οτι ηταν οι εκπροσωποι του τροτσκισμου στην ελλαδα αυτο ηταν το ΚΚΔΕ και αργοτερα το ΕΔΚΕ, μεταπολεμικά το ΚΔΚΕ. Ελπίζω να βοηθησα. Στη διαθεση σου να προσθεσω οτι αλλα στοιχεια ξερω.
και επειδη εγω μπορει να μην ειμαι κατανοητος διαβασε το παρακατω:
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%BE%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%9A%CF%8C%CE%BC%CE%BC%CE%B1_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82
@Ανώνυμος
Μία χαρά με επιβεβαιώνεις λοιπόν.
Μας λες πως το ΚΑΚΕ ήταν διάσπαση της (αρχειομαρξιστικής)ΚΟΜΛΕΑ που παραδέχεσαι πως ήταν το μόνο «επισημο» τμήμα του Ελληνικού Τροτσκισμού. Από αυτά που γνωρίζω ο Πουλιόπουλος ουδέποτε έλαβε το «χρίσμα», και είχε και αρκετές διαφωνίες και με τον Τρότσκι. Τον Βιτσιώρη πάλι που αναφέρεις, τον βλέπουμε αργότερα σε αγαστή συνεργασία με το ΕΑΜ και να εκλέγεται μάλιστα και στην ΠΕΕΑ!
Και φυσικά δεν έχω δει ποτέ πουθενά καμμία αναφορά στην ομάδα του Βιτσιώρη σαν επίσημο «ελληνικό τμήμα της 4ης διεθνούς» όπως ίσχυε για την ΚΟΜΛΕΑ. Για τον Πουλιόπουλο ούτε λόγος...
Άρα λοιπόν μιλάμε ευθύς εξ’αρχής για μία τροτσκιστική ομάδα-διάσπαση, και όχι για κάτι άσχετο με τον τροτσκισμό όπως αφήνει να φανεί το αρχικό κείμενο.
«Πρόκειται για τους αρχειομαρξιστές, όσους είχαν απομείνει, καθώς σημαντικό τμήμα τους είχε ενταχθεί σταθερά στον τροτσκιστικό χώρο,»
Τι λέει εδώ; Πως ο αρχειομαρξισμός δεν είχε ποτέ καμμία σχέση με τον χώρο του Τροτσκισμού λέει, και ενώ όπως παραδέχεσαι η (αρχειομαρξιστική) ΚΟΜΛΕΑ ήταν ο αναγνωρισμένος εκπρόσωπος του τροτσκισμού εν Ελλάδι.
Αυτό ακριβώς είναι το «λάθος» και είναι καραμπινάτο!
Για τον Γιωτόπουλο τώρα που δεν «είχε σχέση με τον τροτσκισμό» μπορούμε να δούμε στην Wikipedia πως:
«Ο Τρότσκι, κατανοώντας τη χαρισματικότητα της προσωπικότητας του Γιωτόπουλου, τον προτείνει για μέλος της Γραμματείας της Διεθνούς Αριστερής Αντιπολίτευσης. Ως μέλος της Γραμματείας, ο Γιωτόπουλος καθιερώνει το ψευδώνυμο Witteή Βήτα, υπονοώντας πως είναι ο Νούμερο 2 μετά τον Τρότσκι, στη Διεθνή Αριστερή Αντιπολίτευση (ΔΑΑ).[3]»
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%93%CE%B9%CF%89%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82
Το να λες λοιπόν πως με κάποιον μαγικό τρόπο ο αρχειομαρξισμός δεν είχε σχέση με τον τροτσκισμό, απλά δεν στέκει. Παρά τις 15.000 μετέπειτα διασπάσεις του Τροτσκισμού...
Περισσότερα για την στάση του Ελληνικού τροτσκισμού και αρχειομαρξισμού στην κατοχή και μετά, από το πολιτικό καφενείο εδώ:
http://www.politikokafeneio.com/tr/tr51.htm
@Ανώνυμος
Υ.Γ.
Το άβαταρ με το οποίο έκανα log in έχει το ψευδώνυμο Trash και αναφέρεται και στα δύο ιστολόγια που αρθρογραφώ, στο fadomduck2 και το redfly planet.
Δεν λέει πουθενά πως είμαι ο redfly (το διευκρινίζω γιατί αυτός είναι άλλος)
Οχι πουθενα δεν επιβεβαιώνεσαι απλά επαναλαμβάνεις το ίδιο λάθος συνεχεια και συνέχεια συγχεεις διαφορετικες περιοδους και αποδίδεις μετά σε μενα τα λαθη. Το να ψαχνεις επιχειρηματα για να αντιπαρατεθεις στο τροτσκισμο και την 4η διεθνη το καταλαβαίνω να γινονται με πραγματικα ιστορικά στοιχεια όμως. Στα σχόλια σου κιόλας υπάρχουν επιχειρηματα που δεν ξερω αν τα εχεις ανακαλύψει πάντως θα μπορούσες να τα χρησιμοποιήσεις. Σε αφήνω να τα βρεις μόνος σου :)
Ειμαι σαφης υπαρχουν 2 διαφορετικες ιστορικες περιοδους του αρχειομαρξισμού. Μην τα μπερδεύεις.
επαναλαμβάνω:
1.η πρώτη περίοδος ήταν όταν η ΚΟΜΛΕΑ αναγνωρίσθηκε σαν επίσημο τμημα της αριστερης αντιπολίτευσης με ηγετη τον Γιωτόπουλο
2.η δευτερη περιοδος ξεκινάει όταν κομλεα διασπαστηκε πανω στο ζητημα της 4ησ διεθνους. Η ταση Βιτσώρη ακολουθεί τον τροτσκι και την 4η διεθνή και το γιωτοπουλο να σχηματιζει το ΚΑΚΕ, να κόβει καθε σχέση με τον τροτσκι και την 4η διεθνη και να συνδεεται με την διεθνής οργάνωση "Διεθνες μαρξιστικό κέντρο". Οργάνωση που η 4η διεθνης ήταν σε οξεία αντιπαράθεση μαζί της και δεν αποτελόυσε κομματι του "τροτσκιστικού στρατοπέδου"
Καμιά σχέση δεν είχε από τα μέσα της δεκαετίας του 30 με τον τροτσκισμό. Από εκείνη τη στιγμή και μετά ο αρχειομαρξισμός αποτελεσε ιδιαιτερι διακριτο ρευμα μεσα στο κινημα . Διακριτό και απο το τροτσκιστικό ρευμα που ουκ ολίγες φορες το εβριζε για μικροαστικό. Ακολούθησε τη δικιά του ιδιαίτερη πορεία.Συνεπως δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση μια ακομα τροτσκιστική διάσπαση. Η κριτική απέναντι στο σταλινισμό δεν αποτελεί τροτσκισμό.
3. Ο Βιτσωρης δεν ενταχθηκε στο ΕΑΜ και δεν εκλεχθηκε στην ΠΕΕΑ. Αυτο πρακτικά ηταν αδύνατον γιατι μετα τη συλληψη του εφυγε για Γαλλία και κατα τη διαρκεια της γερμανικης κατοχής συμμετείχε στη γαλλική αντισταση. Αναφερεσε στο Βερούχη που προσχώρησε στο ΕΑΜ και εκλεχθηκε για την ΠΕΕΑ και αργότερα δολοφονήθηκε.
Που ειναι τα σωστά σημεία στο σχόλιο σου; Ναι η οργανωση του Πουλιοπουλου δεν αναγνωρισθηκε ποτέ ως τμημα της 4ης διεθνους στην Ελλάδα. Και ναι υπήρχαν διαφωνιες με τον Τροτσκι. Βασικά για την αναγνωριση των αρχειομαρξιστων ως το τμημα της αριστερης αντιπολίτευσης.Αλλά είναι αρκετά μεγαλη ιστορια και δεν γραφω παραπάνω γιατί υπάρχει δυσκολία να βγαλουμε ακρη με τα ήδη υπαρχοντα σχολια.
@Ανώνυμος
Μπορείς να περιοδολογείς τον αρχειομαρξισμό σε όσα κομμάτια θέλεις.
Να λες πως σαν ρεύμα είναι κάτι εντελώς άσχετο από τον Τροτσκισμό, (όπως αφήνει το κείμενο να εννοηθεί) είναι εντελώς λάθος.
Πράγματι εκ παραδρομής, μπέρδεψα τον Βερούχη με τον Βιτσιώρη.
Και ο Βιτσιώρης πάντως έχει ασκήσει αυστηρή κριτική στην στάση του αρχείου κατά την κατοχή, άρα δεν μπορεί να θεωρηθεί και εκπρόσωπος του παράλληλα.
Το κειμενο δεν αφηνει να εννοηθει τιποτε ειναι σαφεστατο. Σχεση με τον τροτσκισμο οπως ανεφερα ειχε μόνο την πρωτη του περιοδο τη δευτερη εβριζε τον τροτσκισμο για μικροαστισμο. Αυτα ειναι γραμμενα και στην παλη των ταξεων που εβγαζε το ΚΑΚΕ. Οπως ειπα υπαρχουν πολυ καλυτερα επιχειρηματα για να αντιπαρατεθεις με τον τροτσκισμο απο αυτό.
Ο βιτσωρης ειναι λιγο δυσκολο να είχε κάνει κριτική στο αρχειομαρξιστικο κομμα γιατι ηταν πολυ δυσκολο να ειχε επαφη με ελλαδα την εποχη εκεινη για να εχει επαφη με οργανωσεις. Ουτε καν οι οργανωσεις που ηταν στην ελλαδα πολλες φορες δεν ειχαν επικοινωνια μεταξύ τους λογω της κατοχης. Ο βιτσωρης έκανε κριτική στους ελληνες τροτσκιστες που δεν συμμετειχαν στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ οχι στους αρχειομαρξιστες. Και αυτο εγινε οταν αποκατασταθηκε η επικοινωνια μετα την αποχωρηση του γερμανικου στρατου. Αναλογη κριτικη εγινε και απο την ευρωπαικη γραμματεια της 4ης διεθνους για τη σταση των ελληνων τροτσκιστων
Το κείμενο λέει επί λέξη "σημαντικό τμήμα τους είχε ενταχθεί σταθερά στον τροτσκιστικό χώρο", εάν από αυτό εσύ καταλαβαίνεις κάτι άλλο από το ότι το αρχείο ήταν από μόνο του κάτι άσχετο με τον "Τροτσιστικό χώρο", (αλλιώς έχουμε λογικό άλμα) και ενώ ήταν το επίσημο τμήμα του Ελληνικού τροτσκισμού επί χρόνια, τότε σηκώνω τα χέρια ψηλά.
Το γράμμα του Βιτσιώρη δεν αναφέρεται και στους αρχείους μόνον εάν δεχτούμε πως οι επίσημοι εκπρόσωποι της 4ης Διεθνούς (το επαναλαμβάνω συνέχεια) δεν είχαν σχέση με αυτήν. (Λογικό άλμα 2ο).
Η όλη σου επιχειρηματολογία στηρίζεται στο επιχείρημα πως κάποια στιγμή κάποια μέλη του αρχείου ξέκοψαν από τον Τροτσκισμό. Δεν το αμφισβητώ αυτό. Τότε όμως η σωστή διατύπωση θα ήταν "σημαντικό τμήμα τους είχε "παραμείνει" σταθερά στον τροτσκιστικό χώρο," και όχι "σημαντικό τμήμα τους είχε ενταχθεί σταθερά στον τροτσκιστικό χώρο,", που είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα καθώς στην πρώτη περίπτωση είναι φανερό πως μιλάμε για ανθρώπους που κάποια στιγμή ξέκοψαν από τον Τροτσκιστικό χώρο, ενώ το συμπέρασμα που βγάζει κανείς από την δεύτερη διατύπωση είναι πως δεν είχαν ποτέ σχέση με αυτόν (για να "προσχωρήσουν" αργότερα).
Το "λάθος" βγάζει μάτι, και απορώ τι ακριβώς θέλεις να πεις επάνω σε αυτό.
αυτο που θελω να πω ειναι οτι οταν οι αρχειομαξιστες επιχαιραν για τη νικη του εθνικου στρατου, ουδεμια σχεση ειχαν με τον τροτσκισμο, οπως γραφεις στο αρχικο σχολιο απο το οποιο μπορει καποιος να βγαλει το συμπερασμα οτι οι τροτσκιστες ηταν υπερ του εθνικου στρατου.
Δημοσίευση σχολίου