Αρχική » » ¨Εικοσιτρείς χιλιάδες αστυνομικοί αναζητούν ερυθρούς δραπέτας"

¨Εικοσιτρείς χιλιάδες αστυνομικοί αναζητούν ερυθρούς δραπέτας"

{[['']]}
«Η θρασύτατη δραπέτευσις των 27 κομμουνιστών προκαλεί γενικήν κινητοποίησιν. ΕΙΚΟΣΙΤΡΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΥΘΡΟΥΣ ΔΡΑΠΕΤΑΣ. Ενώ τα σύνορα προς τας χώρας του παραπετάσματος ελέγχονται αυστηρώς, μονάδες του στόλου και της Βασιλικής Αεροπορίας ερευνούν την θαλάσσιαν περιοχήν από του Σαρωνικού μέχρι της Κρήτης. Ενεργούνται συνεχείς έρευναι. Εγένοντο 300 συλλήψεις υπόπτων διατην απόδρασιν των ερυθρών». Τρίτη, 18 Ιούλη 1955. Η εφημερίδα ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ αναγγέλει με αυτούς τους τίτλους στην πρώτη της σελίδα την κινηματογραφικού τύπου απόδραση, την προηγούμενη μέρα από τις φυλακές Βούρλων στη Δραπετσώνα, 27 αγωνιστών - στελεχών του ΚΚΕ.

 Το χρονικό της απόδρασης αυτής, περιγραφές, φωτογραφίες, σχεδιαγράμματα, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, διηγήσεις, αλλά και πέντε ακόμα αποδράσεων στελεχών του ΚΚΕ που προκάλεσαν μεγάλο θόρυβο στην εποχή τους, περιέχονται στο σπάνιο βιβλίο του Δημήτρη Γκιώνη «Οι μεγάλες αποδράσεις» από τις εκδόσεις «τετράδιο» (δεν υπάρχουν πια) που προσθέτουμε σήμερα στα ράφια της "e-βιβλιοθήκης Οικοδόμος" στο Scribd.

Πρόκειται για τις αποδράσεις του Νίκου Ζαχαριάδη απ’ το Γεντί – Κουλέ το 1925 και την Παλιά Στρατώνα το 1929, την απόδραση «των 7 και του δεκανέα» από τις φυλακές Συγγρού το 1931, την θρυλική απόδραση του Μ. Μπεζεντάκου, επίσης από τις φυλακές Συγγρού το 1932, την απόδραση της Κ. Εμμανουηλίδου από τις φυλακές Αβέρωφ το 1933, την απόδραση «των 8» από την Αίγινα το 1934 και την με ασύλληπτο τρόπο απόδραση των 27 κομμουνιστών από τα Βούρλα το 1955, που έγραψαν λαμπρές σελίδες στην ένδοξη ιστορία του ΚΚΕ.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΙΣΤΟΡΙΑ - ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger