Αρχική » » Αφιέρωμα στα «Δεκεμβριανά» του 1944 Μέρος 12ο

Αφιέρωμα στα «Δεκεμβριανά» του 1944 Μέρος 12ο

{[['']]}
Δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» 7-9-11 του Δεκέμβρη 1944

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΑΛΙΝΓΚΡANT


Η αλύγιστη Καισαριανή από χθες το μεσημέρι αντιμετωπίζει μαζεμένα τα λυσσασμένα σκυλιά που ρίχτηκαν απάνω της. Η ορεινή ταξιαρχία, οι χωροφύλακες και οι τσολιάδες που τους έβγαλαν επίτηδες από το Γουδί και τους όπλισαν. Τη χτυπούν με όπλα, με αυτόματα, με όλμους και με κανόνια. Τη χτυπούν από τον ουρανό με φοβερή λύσσα τα αεροπλάνα, που ύπουλα φρόντισαν και έσβησαν το σήμα της εθνικότητας τους.

Η Καισαριανή, το Στάλινγκραντ της Ελλάδας., αντιμετώπισε με μοναδικό στον κόσμο ηρωισμό, τους γερμανούς, τους ράλληδες, τους μπουραντάδες, τους χωροφύλακες.

Σήμερα βρίσκει και πάλι μπροστά της τις ίδιες σκοτεινές δυνάμεις των συμμάχων της χιτλερικής βαρβαρότητας. Σπίτι προς σπίτι, καλύβι προς καλύβι τα παλληκάρια της Καισαριανής, ολόκληρος ο λαός της, θα παλέψουν στον μεγάλο αγώνα. Γιατί ξέρουν καλά ότι η νέα ελληνική ιστορία γράφει στους δρόμους και τα σοκάκια της Καισαριανής τις πιο δοξασμένες σελίδες της.

Με πρωτοπορία την Καισαριανή και ολόκληρη η άλλη Αθήνα συνεχίζει τον αδυσώπητο αγώνα εναντίον των εχθρών του λαού. Λευτεριά ή θάνατος! είναι το μεγάλο σύνθημα. 0ι αθηναίοι, oι πειραιώτες, οι κοκκινιώτες είναι αποφασισμένοι να πέσουν ως τον τελευταίο πατριώτη, ως τον τελευταίο δημοκράτη, ως των τελευταίο τίμιο άνθρωπο, για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της χώρας μας. Ολόκληρη  η “Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό τους. Απεργίες και διαδηλώσεις γίνονται παντού. Ενοπλα λαϊκά σώματα, βαδίζουν προς την Αθήνα για να βοηθήσουν το λαό της.
Η κακή μοίρα της χώρας μας, του λαού μας, το θέλησε ώστε υστέρα από τετράχρονο φοβερό αγώνα, που συγκλόνισε την οικουμένη, να βρουν μπροστά τους ξανά τους ράλληδες., ξανά τους μπουραντάδες και μαζί μ” αυτούς τους νέους δήμιους τους Ιερολοχίτες και τους άνδρες της «Ορεινής».

Τί να πούμε για το θλιβερό πρωτάκουστο ρόλο του κ. Λήπερ και του κ. Σκόμπυ, που σκοπεύουν να μεταβάλουν την “Ελλάδα σε προτεκτοράτο, που έθεσαν στη διάθεση του γελοίου και ασυνείδητου Παπανδρέου τα αγγλικά τανκς, τα αγγλικά αεροπλάνα; Τί να πούμε για το χθεσινό ξεμπαρκάρισμα στον Πειραιά αραπάδω ν με αγγλική στολή για να πνίξουν στο αίμα το λαό της Αθήνας;
Θα πούμε μονάχα ένα πράγμα: Η Αθήνα δεν λυγάει μπρος σε τίποτα. Η “Αθήνα με σφιγμένα τα δόντια, με την καρδιά ματωμένη αλλά αδούλωτη θα αποδείξει στον κ. Λήπερ και στον κ. Σκόμπυ ότι η “Ελλάδα είναι μια περήφανη και ελεύθερη χώρα και ψυχή αυτής της περήφανης και ελεύθερης Ελλάδας είναι η κ ο σ μ ο ξ α κ ο υ σ μ έ ν η αδούλωτη Αθήνα!

«Ριζοσπάστης», 7 του Δεκέμβρη 1944

ΟΧΙ ΑΛΛH ΚΑΤΟΧΗ !


Τέσσερα χρόνια πολεμήσαμε άνισων αγώνα ζωής ή θανάτου. Ενα εκατομμύριο νεκροί και ανάπηροι, εκατοντάδες καμένα χωριά, εκατοντάδες χιλιάδες ορφανά, χαροκαμένες μανάδες, άρρωστοι, είναι η βαρεία προσφορά μας στην κοινή συμμαχική υπόθεση.

Πολεμήσαμε με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. To ΕΑΜ είναι η εθνική οργάνωση της αντίστασης. Ο ΕΛΑ Σ είναι ο εθνικός στρατός της αντίστασης. Με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ πολέμησε η “Ελλάδα για τη λευτεριά της, για τα δημοκρατικά ιδανικά του συμμαχικού αγώνα.

Και η Ελλάδα με τέτοια ιδανικά νίκησε την τριπλή κατοχή. Δεν άφησε η Ελλάδα να τη στρατεύσουν κατά των συμμάχων της. Δεν άφησε να διχάσουν και να παραλύσουν τις δυνάμεις της. 0ι δυνάμεις της όλες, εκτός από τους άθλιους μισθοφόρους που προμήθευσαν στους γερμανούς φασίστες οι Έλληνες φασίστες, διατέθηκαν ολόκληρες και έφθειραν την κατοχή.

Αυτούς τους μισθοφόρους σφαγείς του ο ελληνικός λαός τους εμπιστεύθηκε στην ελληνική κυβέρνηση, για να τιμωρηθούν. Αντίς αυτό, το πρώτιστων καθήκον της, μοναδική της επιδίωξη στάθηκε η αποστράτευση του ΕΛΑ Σ και ο εξοπλισμός των δοσίλογων.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν στέρησαν την κυβέρνηση από τη λαϊκή βάση του ΕΑΜ και από τη ματωμένη Κυριακή της 3 τού Δεκέμβρη έπαψε και τυπικά να υπάρχει. Ο κ. Σκόμπυ όμως για λογαριασμό του Παπανδρέου κυρήχνει το στρατιωτικό νόμο και με τανκς, πεζικό, πυροβολικό, με αεροπλάνα, με τους αραπάδες και σε συνεργασία με τους μπουραντάδες και ράλληδες πυροβολεί τον κόσμο, πυρπολεί την Καισαριανή, γκρεμίζει ό,τι περισώθηκε.

Χωρίς την ανοιχτή επέμβαση των Λήπερ και Σκόμπυ, η Ελλάδα θα είχε σήμερα μια πραγματική εθνική κυβέρνηση, που θα οδηγούσε το λαό από τον ομαλότερο δρόμο, στη λύση των μεγάλων εσωτερικών προβλημάτων του.

Αλλά οι κ,κ. Λήπερ και Σκόμπυ αναποδογύρισαν την ομαλή εξέλιξη. Οταν την παραμονή του συλλαλητηρίου αποζήτησε ο γελοίος Παπανδρέου να παραιτηθεί, αυτοί δεν τον άφησαν. Και όταν κάτω από την κατακραυγή και την κατάρα του λαού αναγκάστηκε τέλος να παραιτηθεί, πάλι αυτοί δεν τον άφησαν. Αυτοί δεν άφησαν και τους φιλελεύθερους και λαϊκούς υπουργούς να φύγουν από την κυβέρνηση, παρ” όλο που παραιτήθηκαν. Αυτοί οι ίδιοι, τέλος, δηλώνουν ότι αν κινητοποίησαν τα αεροπλάνα, τα τανκς και τα πολεμικά της βρετανικής αυτοκρατορίας εναντίον ενός μικρού αλλά ηρωικού και πιστού στον αντιφασιστικό αγώνα συμμάχου τους, το έκαναν γιατί τούς το ζήτησε η «νόμιμη ελληνική κυβέρνηση».

Πού βρέθηκε νόμιμη κυβέρνηση η παραιτημένη κυβέρνηση του τραγικού παλιάτσου Παπανδρέου; Οι υπουργοί του παραιτήθηκαν, ο λαός και ο στρατός της χώρας, με συλλαλητήρια, με απεργίες, κηρύχτηκε εναντίον της. Ο λαός της Αθήνας και του Πειραιά παλεύει έναν τιτάνιο αγώνα εναντίον της. Το πολεμικό ναυτικό αρνήθηκε να εκτελέσει τις διαταγές της. Η ελληνική αεροπορία επίσης. Οι αστυφύλακες και οι εθνοφύλακες παράδωσαν τα όπλα τους στο λαό.

Τί μένει; Οι δοσίλογοι, οι μπουραντάδες, οι χωροφύλακες. Για λογαριασμό αυτονών θέλουν να τσαλαπατήσουν έναν ηρωικό λαό οι κ.κ. Λήπερ και Σκόμπυ; Γι αυτό και να μη παραξενεύονται αν βγήκε αυθόρμητα από το στόμα του λαού αυτού το σκληρό σύνθημα: «’Όχι άλλη κατοχή».

«Ριζοσπάστης», 9 του Δεκέμβρη 1944

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΜΑΣ


Ο αθηναϊκός και πειραιώτικος λαός συνεχίζουν με αλύγιστο φανατισμό το μεγάλο αγώνα τους. Τον συνεχίζουν πεινώντας, υποφέροντας, στερούμενοι τα πάντα. Αλλα των συνεχίζουν με πίστη και πάθος. Την πίστη και το πάθος του δικαίου. 0ι αληθινά απίστευτες αεροπορικές επιδρομές κατά των συνοικιών και του αμάχου πληθυσμού, oι εκατοντάδες θύματα του αμάχου πληθυσμού, η μεταβολή του Παρθενώνα σε συστηματικό πυροβολείο, η χρησιμοποίηση των αραπάδων, οι τρομοκρατικές επιδρομές των τανκς μέσα στα σοκάκια και τους δρόμους των συνοικιών, είναι μέσα ανάξια για ένα στρατό σαν το βρετανικό. Θα μείνουν αιώνια ντροπή στο παθητικό της Μεγάλης Βρετανίας.

Σήμερα έχουμε χίλιες αποδείξεις ότι ολόκληρη η ανθρωπότητα βρίσκεται στο πλευρό μας και αποδοκιμάζει αποφασιστικά την επίσημη πολιτική του κ. Τσόρτσιλ εναντίον του ελληνικού λαού. Αποδοκιμάζει την ανήκουστη συμπεριφορά του πρεσβευτή Λήπερ, που άγγλος βουλευτής μέσα στη βουλή των Κοινοτήτων απεκάλεσε καθαρά «κακό δαίμονα τ ης Ελλάδας». Ολόκληρη η βρετανική κυβέρνηση κλονίζεται αφού σχεδόν μισοί βουλευτές απέσχον από την ψηφοφορία και 30 την καταψήφισαν. Αν σώθηκε η κυβέρνηση Τσόρτσιλ, σώθηκε αποκλειστικά χάρη στον πόλεμο που συνεχίζεται και τις γενικότερες συμμαχικές ανάγκες. Αλλά το γόητρό της έπαθε φοβερή ζημιά από τις βάρβαρες επιδρομές κατά του συμμάχου ελληνικοί λαού. Τέτοιες εφημερίδες όπως oι «Τάϊμς», όπως όλος ο σοβαρός αμερικανικός τύπος, στέκουν στο πλευρό μας. Στο πλευρό μας στέκει η κυβέρνηση της γαλλικής δημοκρατίας και όλος ο γαλλικός τύπος. Στο πλευρό μας στέκει ο ηρωικός λαός της γειτονικής μας Γιουγκοσλαβίας και ο στρατάρχης Τίτο εκδήλωσε και διπλωματικά το μεγάλο ενδιαφέρον του για τον αγώνα του ελληνικού λαού.

Η αμερικανική κυβέρνηση και ο πρόεδρος Ρούζβελτ, καθώς και η Σοβιετική Ενωση, βρίσκονται στο πλάι μας. 0ι δηλώσεις του σοβιετικού πρεσβευτή στη σύσκεψη του Λονδίνου καθώς και το ενδιαφέρον του σ. Μολότοφ βάζουν το σοβαρότατο βάρος τους στη διεθνή πλάστιγγα του ελληνικού προβλήματος.

Αυτή τη θερμή ανάσα ολόκληρης της ανθρωπότητας νοιώθει στο πλευρό του ο αθηναϊκός και ο πειραιώτικος λαός. Αυτή την ενθαρρυντική πνοή νοιώθει ολόκληρος ο ελληνικός λαός, που έχοντας λευτερώσει τις επαρχίες του από το χιτλερικό φασισμό και τη ντόπια πέμπτη φάλαγγα αγκαλιάζει σήμερα με άπειρη στοργή και στέλνει κάθε είδους βοήθεια στην ηρωική του πρωτεύουσα.
Μπορούν να δεκαπλασιάσουν τα τρομοκρατικά κύματα των βομβαρδιστικών αεροπλάνων και τις δολοφονικές επιδρομές των τανκς και των αραπάδων ο κακός δαίμων της “Ελλάδας κ. Λήπερ και το άθλιο όργανο του ο γκαουλάϊτερ Παπανδρέου.

Μπορούν να μεταβάλουν σε πυροβολεία μαζί με τον Παρθενώνα και το Ερεχθείο και τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς μας χώρους.

Θα εκατονταπλασιάσουν μ” αυτά το πείσμα, το φανατισμό και την πίστη του αλύγιστου λαού μας.
Η νίκη θα είναι πέρα για πέρα δική μας.

«Ριζοσπάστης», 11 του Δεκέμβρη 1944
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ 13ο ΜΕΡΟΣ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΙΣΤΟΡΙΑ - ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger