Κινούμενοι σε ένα αρκετά συντηρητικό και αναχρονιστικό περιβάλλον οπαδοί του ορθού λόγου δίνουν αγώνα για τη διάδοση των ιδεών τους.
Του Μηνά Παπαγεωργίου - Δημοσιογράφου - συγγραφέα "Αιρετικά", Documento
Οταν τον Νοέμβριο του 2013 η ιστοσελίδα mythikismos.gr και η αντίστοιχη σελίδα στο Facebook Ελληνες Μυθικιστές έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στο ελληνικό διαδίκτυο, η δημόσια συζήτηση αναφορικά με την προβληματική γύρω από την ιστορικότητα του Ιησού, ακόμη και σε διαδικτυακά στέκια άθεων ή αγνωστικιστών, αντιμετωπιζόταν μάλλον με μεγάλη καχυποψία. Ο δε όρος μυθικισμός αποτελούσε μια λέξη τη σημασία της οποίας ελάχιστοι γνώριζαν.
Πέντε χρόνια αργότερα η άτυπη αυτή ομάδα των Ελλήνων μυθικιστών (την αποτελούν ακαδημαϊκοί, φιλόλογοι, πολιτισμολόγοι, δημοσιογράφοι και πολλοί ανεξάρτητοι ερευνητές) δείχνει -μέσω της αρθρογραφίας της και των δράσεών της- να έχει αντιστρέφει πλήρως την εικόνα αυτή, ακόμη και σε περιπτώσεις μετριοπαθών χριστιανών συμπολιτών μας που συμμετέχουν σε σχετικές συζητήσεις εντός και εκτός διαδικτύου.
Κλειδί για την προαναφερθείσα διάδοση και σε έναν βαθμό την αποδοχή των μυθικιστικών θέσεων από ένα διόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας αποτέλεσε δίχως αμφιβολία ο τρόπος με τον οποίο έγιναν γνωστές αυτές οι θέσεις τα προηγούμενα χρόνια:
παντελής απουσία ειρωνείας, επιθετικότητας ή φανατισμού, διαχωρισμός του Ιησού της πίστης από τον Ιησού της ιστορίας και εμμονή στην υπογράμμιση του γεγονότος ότι ο μυθικισμός δεν αποτελεί κοσμοθεωρητικό μονοπάτι αλλά ερευνητικό πεδίο το οποίο δύναται να ερευνήσει κάθε πιστός ή μη πιστός άνθρωπος αυτού του κόσμου.
Τα αποτελέσματα της σχετικής δημοσκοπικής έρευνας του mythikismos.gr τα οποία προέκυψαν από τη συμπλήρωση 700 ανώνυμων ερωτηματολογίων στις αρχές του έτους που φεύγει επιβεβαίωσαν σε μεγάλο βαθμό τα προαναφερθέντα.
Ακολουθεί συνοπτικά μια όσο το δυνατόν πιο περιεκτική επισκόπηση αυτής της πενταετούς δράσης που τάραξε και εξακολουθεί να ταράζει τα διαδικτυακά και όχι μόνο νερά της χώρας μας.
Ανάδειξη της ιστορίας των ιδεών του μυθικισμού
Πέρα από τα άρθρα ειδικού ενδιαφέροντος για την ιστορικότητα του Ιησού και τις ομοιότητες της ευαγγελικής ιστορίας με άλλες προχριστιανικές παραδόσεις, το mythikismos.gr ανέδειξε και εξακολουθεί να αναδεικνύει το ευρωπαϊκό όσο και το εγχώριο παρελθόν του εν λόγω ρεύματος, δείχνοντας ότι οι συγκεκριμένες απόψεις έχουν βαθιές ρίζες στα χρόνια του Διαφωτισμού. Για παράδειγμα, έχουν πραγματοποιηθεί εκτενείς αναφορές στη γερμανική και τη γαλλική σχολή, εκπρόσωποι των οποίων σηματοδότησαν κατά τον 18ο και τον 19ο αιώνα την κριτική έρευνα για τον ιστορικό Ιησού.
Παράλληλα έχουν παρουσιαστεί πρωτότυπα άρθρα που αναφέρονται στις πρώτες καταγραφές μυθικιστικών απόψεων στη χώρα μας σε φύλλα εφημερίδων στα τέλη του 19ου αιώνα.
Κατάρριψη μύθων
Οι Ελληνες μυθικιστές και το mythikismos.gr έχουν πρωτοστατήσει στην κατάρριψη μιας σειράς μύθων που κυκλοφορούν επηρεάζοντας χιλιάδες συμπολίτες μας, τόσο στο ελληνικό διαδίκτυο όσο και σε παρακμιακές εκπομπές τηλεπωλήσεων με έντονο ιδεολογικο-θρησκευτικό περιεχόμενο.
Η ιστορικότητα/ιστορική βαρύτητα αντικειμένων και κειμένων όπως η επιστολή του Πόντιου Πιλάτου για τον Ιησού, οι περίφημες υποτιθέμενες επιστολές του Ιησού που πλασάρονταν από
γνωστό τηλεαστέρα-πολιτικό, ακόμη και η παράκρουση για την ανακάλυψη του πάπυρου με τον παντρεμένο Ιησού τοποθετήθηκαν στις σωστές βάσεις τους μέσα από σχετικά τεκμηριωμένα άρθρα.
Σε σύνδεση με το εξωτερικό
Καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, το mythikismos.gr είναι συνδεμένο με τις μεγαλύτερες ξένες ιστοσελίδες που ερευνούν ζητήματα όπως η ιστορικότητα του Ιησού, η ιστορική βαρύτητα των ευαγγελίων και η επιρροή που έχουν δεχτεί τα πρωτοχριστιανικά κείμενα από άλλα προχριστιανικά κείμενα και παραδόσεις της Μεσογείου.
Με αυτό τον τρόπο οι επισκέπτες της σελίδας μαθαίνουν πολύ σύντομα νέα που αφορούν την επικείμενη κυκλοφορία βιβλίων και επιστημονικών επιθεωρήσεων σχετικών με τον μυθικισμό στο εξωτερικό, καθώς και ομιλίες, συνέδρια ειδικά σεμινάρια και ντιμπέιτ που διοργανώνονται κάθε τόσο.
Παγκόσμιο δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών
Συνεχίζοντας από τα παραπάνω, για τους Ελληνες μυθικιστές το διαδίκτυο αποτέλεσε και αποτελεί πρώτης τάξης εργαλείο για ενημέρωση, γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων. Ετσι υπάρχουν σταθερές επαφές και ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών με ερευνητές, ακαδημαϊκούς, ακόμη και αντίστοιχες συλλογικότητες (χαρακτηριστική η περίπτωση της ομάδας των μυθικιστών του Μιλγουόκι - Mythicist Milwaukee, με την οποία υφίσταται σταθερή συνεργασία) από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία.
Το συνέδριο
Στις 22 Μαΐου 2016 οι Ελληνες μυθικιστές διοργάνωσαν το πρώτο συνέδριο του είδους στη χώρα μας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Στην επιτυχημένη αυτή εκδήλωση παρουσιάστηκαν πρωτότυπες εργασίες Ελλήνων και ξένων μελετητών, οι οποίες κυκλοφόρησαν σε τόμο πρακτικών υπό τον τίτλο «Ιησούς και μύθος» (Εκδόσεις Δαιδάλεος).
Η αναγγελία του συνεδρίου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από φονταμενταλιστικές και ακροδεξιές ιστοσελίδες και εφημερίδες, από τους πρώτους κιόλας μήνες του έτους.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δέχτηκε τα πυρά των ακραίων αυτών κύκλων με αφορμή την καθ’ όλα νόμιμη άδεια παραχώρησης της αίθουσας «Αντώνης Τρίτσης» σε κατοίκους της πόλης, αφού ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τέσσερις μόλις μέρες πριν από τη διοργάνωση του συνεδρίου το κόμμα της Χρυσής Αυγής επιχείρησε να το ακυρώσει μέσω σχετικής επιστολής που έστειλε στο υπουργείο Παιδείας ο βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος, στην οποία και έκανε λόγο για «απόπειρα καταστροφής της πίστης των Ελλήνων»!
Περίπου τέσσερις μήνες αργότερα ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος αποτέλεσε τον μοναδικό, μέχρι στιγμής, ανώτατο ιεράρχη που έχει αναφερθεί ονομαστικά στον μυθικισμό, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του προς το «ποίμνιον» ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.
Συγκεκριμένα ο μητροπολίτης χαρακτήρισε τον μυθικισμό ως έναν από τους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα η χριστιανική πίστη (στην πραγματικότητα ο μυθικισμός σέβεται την πίστη κάθε ανθρώπου και τη διαχωρίζει από την ιστορική έρευνα), μαζί με άλλες εχθρικές προς την ορθοδοξία έννοιες και καταστάσεις όπως οι προσφυγικές ροές, η επιστήμη, η «κατευθυνόμενη παιδεία», ο φιλοσοφικός ορθολογισμός και οι ανθρωπολογικές επιστήμες, η θεωρία της εξέλιξης, η πρόοδος στη γενετική, η θεωρία των πάντων στο πεδίο της αστροφυσικής, ο τρανσουμανισμός (εξτροπιανισμός) και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Υποτιτλισμός και προβολή μυθικιστικών ντοκιμαντέρ και ομιλιών
Τον Οκτώβριο του 2012 οι Ελληνες μυθικιστές υποτίτλισαν το ντοκιμαντέρ του Joseph Atwill «Ο Μεσαίας του Καίσαρα» και πραγματοποίησαν δύο προβολές στον κινηματογράφο Μικρόκοσμος στην Αθήνα. Το φιλμ αναδείκνυε τη θεωρία της ρωμαϊκής καταγωγής του χριστιανισμού, με τον σκηνοθέτη Fritz Heede να παρουσιάζει μια σειρά από συνεντεύξεις με γνωστούς υποστηρικτές της μυθικιστικής θεωρίας από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία.
Η προβολή του ντοκιμαντέρ, που «ανέβηκε» στο YouTube λίγους μήνες αργότερα, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε ακροδεξιές εφημερίδες και μπλογκ εκείνης της εποχής, λίγες μόλις ημέρες μετά τα γεγονότα στο Χυτήριο με την παράσταση «Corpus Christi».
Στις 30 Σεπτεμβρίου και την 1η Οκτωβρίου 2017 οι Ελληνες μυθικιστές «ξαναχτύπησαν» μέσω της προβολής του υποτιτλισμένου «Batman and Jesus» του Αμερικανού Josef Richards (η ταινία για επικοινωνιακούς λόγους προβλήθηκε υπό τον τίτλο «Το αρχέτυπο του ήρωα»), ένα φρέσκο ντοκιμαντέρ που επιχείρησε μέσα από το έξυπνο χιούμορ να αναδείξει τις αρχετυπικές ηρωικές βάσεις επάνω στις οποίες χτίστηκε η μυθική φιγούρα του Ιησού των ευαγγελίων.
Και σε αυτή την περίπτωση το φιλμ φιλοξένησε τις απόψεις αρκετών γνωστών εκπροσώπων του μυθικισμού. Και σε αυτή την περίπτωση η προβολή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε ακραίους φονταμενταλιστικούς κύκλους της χώρας μας, με γνωστό ρασοφόρο να διοργανώνει τελετή εξορκισμού (!) έξω από τον κινηματογράφο Τριανόν κατά τη δεύτερη ημέρα προβολής της ταινίας.
Ομως οι υποτιτλισμοί ντοκιμαντέρ δεν βρήκαν διέξοδο μόνο στις κινηματογραφικές αίθουσες. Για παράδειγμα, τον Δεκέμβριο του 2015 οι Ελληνες μυθικιστές παρουσίασαν στη βιντεοπλατφόρμα dailymotion το ντοκιμαντέρ του BBC «Είχε ο Θεός γυναίκα;», με παρουσιάστρια την ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια της εβραϊκής Βίβλου και των αρχαίων θρησκειών στο Πανεπιστήμιο του Εξετερ Φραντσέσκα Σταυρακοπούλου.
Τέλος, στο μυθικιστικό κανάλι Reality vsMyth Gr στο YouTube παρουσιάζονται σε μηνιαία βάση και με ελληνικούς υπότιτλους πολλές ενδιαφέρουσες ομιλίες και συνεντεύξεις δημοφιλών και αξιόλογων μελετητών ανά τον κόσμο, δημιουργώντας μια χρήσιμη μυθικιστική βιντεοθήκη. Στο YouTube θα βρείτε επίσης το κανάλι Ελληνες Μυθικιστές με ορισμένα αξιοπρόσεκτα βίντεο και ομιλίες από το Ιο Πανελλαδικό Συνέδριο για τον Μυθικισμό.
Αρθρα που έγιναν... viral
Η αρθρογραφία του mythikismos.gr διαχωρίζεται σε άρθρα επικαιρότητας, μελέτες, βιβλιοπαρουσιάσεις και αρθρογραφία στα αγγλικά. Τα δεκάδες κείμενα που έχουν παρουσιαστεί κατά την τελευταία πενταετία διαδίδονται κάθε φορά ταχύτατα με τη βοήθεια των κοινωνικών δικτύων και των χιλιάδων αναγνωστών που ακολουθούν τους σχετικούς λογαριασμούς σε Facebook και Twitter.
Ωστόσο, κάποια από τα κείμενα αυτά γνωρίζουν ιδιαίτερη δημοφιλία και διαχρονική διάδοση στους κόλπους του ελληνικού διαδικτύου, καθίστανται με μία λέξη viral.
Ενδεικτικά αναφέρουμε το άρθρο «Το top 10 της χριστιανικής μεταπολιτευτικής λογοκρισίας» που γράφτηκε με αφορμή την περίπτωση της δίωξης του «Γέροντα Παστίτσιου», το κείμενο με τίτλο «Τάφος του Ιησού: Συνέχεια στη διαστρέβλωση των ιστορικών δεδομένων» που παρουσιάστηκε λόγω της παραπληροφόρησης αναφορικά με τις εργασίες συντήρησης στον «πανάγιο τάφο» της Ιερουσαλήμ, το άρθρο επικαιρότητας αναφορικά με την ανάλυση των θέσεων που εκφράζει το σχολικό εγχειρίδιο της Β' γυμνασίου για την ιστορικότητα του Ιησού, καθώς επίσης τη μελέτη του Τάσου Καρανίκα με θέμα «Τα 48 επιχειρήματα ου Ιησού», μια κορυφαίας σημασίας εργασία που ήδη έχει καταστεί σημείο αναφοράς για ερευνητές του θέματος στο ελληνικό διαδίκτυο.
Προβολή σε ΜΜΕ
Από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί δεκάδες αφιερώματα, ειδικά άρθρα, συνεντεύξεις και απόψεις μελών των Ελλήνων μυθικιστών σε δημοφιλή ΜΜΕ της χώρας μας.
Ενδεικτικό παράδειγμα, άλλωστε, αποτελεί ανάμεσα στα άλλα και ο τόμος που κρατάτε στα χέρια σας. Τα προηγούμενα καθιστούν σαφές ότι τέτοιου είδους πνευματικές και ερευνητικές αναζητήσεις δεν αφορούν μόνο μια ανώτερη μορφωμένη ελίτ, αλλά δύνανται κάλλιστα να αγγίζουν και να ευαισθητοποιούν κάθε ανοιχτόμυαλο ενδιαφερόμενο συμπολίτη μας, με μια ασφαλώς μίνιμουμ καλλιέργεια.
ΤΕΛΟΣ
Του Μηνά Παπαγεωργίου - Δημοσιογράφου - συγγραφέα "Αιρετικά", Documento
Οταν τον Νοέμβριο του 2013 η ιστοσελίδα mythikismos.gr και η αντίστοιχη σελίδα στο Facebook Ελληνες Μυθικιστές έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στο ελληνικό διαδίκτυο, η δημόσια συζήτηση αναφορικά με την προβληματική γύρω από την ιστορικότητα του Ιησού, ακόμη και σε διαδικτυακά στέκια άθεων ή αγνωστικιστών, αντιμετωπιζόταν μάλλον με μεγάλη καχυποψία. Ο δε όρος μυθικισμός αποτελούσε μια λέξη τη σημασία της οποίας ελάχιστοι γνώριζαν.
Πέντε χρόνια αργότερα η άτυπη αυτή ομάδα των Ελλήνων μυθικιστών (την αποτελούν ακαδημαϊκοί, φιλόλογοι, πολιτισμολόγοι, δημοσιογράφοι και πολλοί ανεξάρτητοι ερευνητές) δείχνει -μέσω της αρθρογραφίας της και των δράσεών της- να έχει αντιστρέφει πλήρως την εικόνα αυτή, ακόμη και σε περιπτώσεις μετριοπαθών χριστιανών συμπολιτών μας που συμμετέχουν σε σχετικές συζητήσεις εντός και εκτός διαδικτύου.
Κλειδί για την προαναφερθείσα διάδοση και σε έναν βαθμό την αποδοχή των μυθικιστικών θέσεων από ένα διόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας αποτέλεσε δίχως αμφιβολία ο τρόπος με τον οποίο έγιναν γνωστές αυτές οι θέσεις τα προηγούμενα χρόνια:
παντελής απουσία ειρωνείας, επιθετικότητας ή φανατισμού, διαχωρισμός του Ιησού της πίστης από τον Ιησού της ιστορίας και εμμονή στην υπογράμμιση του γεγονότος ότι ο μυθικισμός δεν αποτελεί κοσμοθεωρητικό μονοπάτι αλλά ερευνητικό πεδίο το οποίο δύναται να ερευνήσει κάθε πιστός ή μη πιστός άνθρωπος αυτού του κόσμου.
Τα αποτελέσματα της σχετικής δημοσκοπικής έρευνας του mythikismos.gr τα οποία προέκυψαν από τη συμπλήρωση 700 ανώνυμων ερωτηματολογίων στις αρχές του έτους που φεύγει επιβεβαίωσαν σε μεγάλο βαθμό τα προαναφερθέντα.
Ακολουθεί συνοπτικά μια όσο το δυνατόν πιο περιεκτική επισκόπηση αυτής της πενταετούς δράσης που τάραξε και εξακολουθεί να ταράζει τα διαδικτυακά και όχι μόνο νερά της χώρας μας.
Ανάδειξη της ιστορίας των ιδεών του μυθικισμού
Πέρα από τα άρθρα ειδικού ενδιαφέροντος για την ιστορικότητα του Ιησού και τις ομοιότητες της ευαγγελικής ιστορίας με άλλες προχριστιανικές παραδόσεις, το mythikismos.gr ανέδειξε και εξακολουθεί να αναδεικνύει το ευρωπαϊκό όσο και το εγχώριο παρελθόν του εν λόγω ρεύματος, δείχνοντας ότι οι συγκεκριμένες απόψεις έχουν βαθιές ρίζες στα χρόνια του Διαφωτισμού. Για παράδειγμα, έχουν πραγματοποιηθεί εκτενείς αναφορές στη γερμανική και τη γαλλική σχολή, εκπρόσωποι των οποίων σηματοδότησαν κατά τον 18ο και τον 19ο αιώνα την κριτική έρευνα για τον ιστορικό Ιησού.
Παράλληλα έχουν παρουσιαστεί πρωτότυπα άρθρα που αναφέρονται στις πρώτες καταγραφές μυθικιστικών απόψεων στη χώρα μας σε φύλλα εφημερίδων στα τέλη του 19ου αιώνα.
Κατάρριψη μύθων
Οι Ελληνες μυθικιστές και το mythikismos.gr έχουν πρωτοστατήσει στην κατάρριψη μιας σειράς μύθων που κυκλοφορούν επηρεάζοντας χιλιάδες συμπολίτες μας, τόσο στο ελληνικό διαδίκτυο όσο και σε παρακμιακές εκπομπές τηλεπωλήσεων με έντονο ιδεολογικο-θρησκευτικό περιεχόμενο.
Η ιστορικότητα/ιστορική βαρύτητα αντικειμένων και κειμένων όπως η επιστολή του Πόντιου Πιλάτου για τον Ιησού, οι περίφημες υποτιθέμενες επιστολές του Ιησού που πλασάρονταν από
γνωστό τηλεαστέρα-πολιτικό, ακόμη και η παράκρουση για την ανακάλυψη του πάπυρου με τον παντρεμένο Ιησού τοποθετήθηκαν στις σωστές βάσεις τους μέσα από σχετικά τεκμηριωμένα άρθρα.
Σε σύνδεση με το εξωτερικό
Καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, το mythikismos.gr είναι συνδεμένο με τις μεγαλύτερες ξένες ιστοσελίδες που ερευνούν ζητήματα όπως η ιστορικότητα του Ιησού, η ιστορική βαρύτητα των ευαγγελίων και η επιρροή που έχουν δεχτεί τα πρωτοχριστιανικά κείμενα από άλλα προχριστιανικά κείμενα και παραδόσεις της Μεσογείου.
Με αυτό τον τρόπο οι επισκέπτες της σελίδας μαθαίνουν πολύ σύντομα νέα που αφορούν την επικείμενη κυκλοφορία βιβλίων και επιστημονικών επιθεωρήσεων σχετικών με τον μυθικισμό στο εξωτερικό, καθώς και ομιλίες, συνέδρια ειδικά σεμινάρια και ντιμπέιτ που διοργανώνονται κάθε τόσο.
Παγκόσμιο δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών
Συνεχίζοντας από τα παραπάνω, για τους Ελληνες μυθικιστές το διαδίκτυο αποτέλεσε και αποτελεί πρώτης τάξης εργαλείο για ενημέρωση, γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων. Ετσι υπάρχουν σταθερές επαφές και ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών με ερευνητές, ακαδημαϊκούς, ακόμη και αντίστοιχες συλλογικότητες (χαρακτηριστική η περίπτωση της ομάδας των μυθικιστών του Μιλγουόκι - Mythicist Milwaukee, με την οποία υφίσταται σταθερή συνεργασία) από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία.
Το συνέδριο
Στις 22 Μαΐου 2016 οι Ελληνες μυθικιστές διοργάνωσαν το πρώτο συνέδριο του είδους στη χώρα μας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Στην επιτυχημένη αυτή εκδήλωση παρουσιάστηκαν πρωτότυπες εργασίες Ελλήνων και ξένων μελετητών, οι οποίες κυκλοφόρησαν σε τόμο πρακτικών υπό τον τίτλο «Ιησούς και μύθος» (Εκδόσεις Δαιδάλεος).
Η αναγγελία του συνεδρίου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από φονταμενταλιστικές και ακροδεξιές ιστοσελίδες και εφημερίδες, από τους πρώτους κιόλας μήνες του έτους.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δέχτηκε τα πυρά των ακραίων αυτών κύκλων με αφορμή την καθ’ όλα νόμιμη άδεια παραχώρησης της αίθουσας «Αντώνης Τρίτσης» σε κατοίκους της πόλης, αφού ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τέσσερις μόλις μέρες πριν από τη διοργάνωση του συνεδρίου το κόμμα της Χρυσής Αυγής επιχείρησε να το ακυρώσει μέσω σχετικής επιστολής που έστειλε στο υπουργείο Παιδείας ο βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος, στην οποία και έκανε λόγο για «απόπειρα καταστροφής της πίστης των Ελλήνων»!
Περίπου τέσσερις μήνες αργότερα ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος αποτέλεσε τον μοναδικό, μέχρι στιγμής, ανώτατο ιεράρχη που έχει αναφερθεί ονομαστικά στον μυθικισμό, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του προς το «ποίμνιον» ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.
Συγκεκριμένα ο μητροπολίτης χαρακτήρισε τον μυθικισμό ως έναν από τους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα η χριστιανική πίστη (στην πραγματικότητα ο μυθικισμός σέβεται την πίστη κάθε ανθρώπου και τη διαχωρίζει από την ιστορική έρευνα), μαζί με άλλες εχθρικές προς την ορθοδοξία έννοιες και καταστάσεις όπως οι προσφυγικές ροές, η επιστήμη, η «κατευθυνόμενη παιδεία», ο φιλοσοφικός ορθολογισμός και οι ανθρωπολογικές επιστήμες, η θεωρία της εξέλιξης, η πρόοδος στη γενετική, η θεωρία των πάντων στο πεδίο της αστροφυσικής, ο τρανσουμανισμός (εξτροπιανισμός) και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Υποτιτλισμός και προβολή μυθικιστικών ντοκιμαντέρ και ομιλιών
Τον Οκτώβριο του 2012 οι Ελληνες μυθικιστές υποτίτλισαν το ντοκιμαντέρ του Joseph Atwill «Ο Μεσαίας του Καίσαρα» και πραγματοποίησαν δύο προβολές στον κινηματογράφο Μικρόκοσμος στην Αθήνα. Το φιλμ αναδείκνυε τη θεωρία της ρωμαϊκής καταγωγής του χριστιανισμού, με τον σκηνοθέτη Fritz Heede να παρουσιάζει μια σειρά από συνεντεύξεις με γνωστούς υποστηρικτές της μυθικιστικής θεωρίας από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία.
Η προβολή του ντοκιμαντέρ, που «ανέβηκε» στο YouTube λίγους μήνες αργότερα, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε ακροδεξιές εφημερίδες και μπλογκ εκείνης της εποχής, λίγες μόλις ημέρες μετά τα γεγονότα στο Χυτήριο με την παράσταση «Corpus Christi».
Στις 30 Σεπτεμβρίου και την 1η Οκτωβρίου 2017 οι Ελληνες μυθικιστές «ξαναχτύπησαν» μέσω της προβολής του υποτιτλισμένου «Batman and Jesus» του Αμερικανού Josef Richards (η ταινία για επικοινωνιακούς λόγους προβλήθηκε υπό τον τίτλο «Το αρχέτυπο του ήρωα»), ένα φρέσκο ντοκιμαντέρ που επιχείρησε μέσα από το έξυπνο χιούμορ να αναδείξει τις αρχετυπικές ηρωικές βάσεις επάνω στις οποίες χτίστηκε η μυθική φιγούρα του Ιησού των ευαγγελίων.
Και σε αυτή την περίπτωση το φιλμ φιλοξένησε τις απόψεις αρκετών γνωστών εκπροσώπων του μυθικισμού. Και σε αυτή την περίπτωση η προβολή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε ακραίους φονταμενταλιστικούς κύκλους της χώρας μας, με γνωστό ρασοφόρο να διοργανώνει τελετή εξορκισμού (!) έξω από τον κινηματογράφο Τριανόν κατά τη δεύτερη ημέρα προβολής της ταινίας.
Ομως οι υποτιτλισμοί ντοκιμαντέρ δεν βρήκαν διέξοδο μόνο στις κινηματογραφικές αίθουσες. Για παράδειγμα, τον Δεκέμβριο του 2015 οι Ελληνες μυθικιστές παρουσίασαν στη βιντεοπλατφόρμα dailymotion το ντοκιμαντέρ του BBC «Είχε ο Θεός γυναίκα;», με παρουσιάστρια την ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια της εβραϊκής Βίβλου και των αρχαίων θρησκειών στο Πανεπιστήμιο του Εξετερ Φραντσέσκα Σταυρακοπούλου.
Τέλος, στο μυθικιστικό κανάλι Reality vsMyth Gr στο YouTube παρουσιάζονται σε μηνιαία βάση και με ελληνικούς υπότιτλους πολλές ενδιαφέρουσες ομιλίες και συνεντεύξεις δημοφιλών και αξιόλογων μελετητών ανά τον κόσμο, δημιουργώντας μια χρήσιμη μυθικιστική βιντεοθήκη. Στο YouTube θα βρείτε επίσης το κανάλι Ελληνες Μυθικιστές με ορισμένα αξιοπρόσεκτα βίντεο και ομιλίες από το Ιο Πανελλαδικό Συνέδριο για τον Μυθικισμό.
Αρθρα που έγιναν... viral
Η αρθρογραφία του mythikismos.gr διαχωρίζεται σε άρθρα επικαιρότητας, μελέτες, βιβλιοπαρουσιάσεις και αρθρογραφία στα αγγλικά. Τα δεκάδες κείμενα που έχουν παρουσιαστεί κατά την τελευταία πενταετία διαδίδονται κάθε φορά ταχύτατα με τη βοήθεια των κοινωνικών δικτύων και των χιλιάδων αναγνωστών που ακολουθούν τους σχετικούς λογαριασμούς σε Facebook και Twitter.
Ωστόσο, κάποια από τα κείμενα αυτά γνωρίζουν ιδιαίτερη δημοφιλία και διαχρονική διάδοση στους κόλπους του ελληνικού διαδικτύου, καθίστανται με μία λέξη viral.
Ενδεικτικά αναφέρουμε το άρθρο «Το top 10 της χριστιανικής μεταπολιτευτικής λογοκρισίας» που γράφτηκε με αφορμή την περίπτωση της δίωξης του «Γέροντα Παστίτσιου», το κείμενο με τίτλο «Τάφος του Ιησού: Συνέχεια στη διαστρέβλωση των ιστορικών δεδομένων» που παρουσιάστηκε λόγω της παραπληροφόρησης αναφορικά με τις εργασίες συντήρησης στον «πανάγιο τάφο» της Ιερουσαλήμ, το άρθρο επικαιρότητας αναφορικά με την ανάλυση των θέσεων που εκφράζει το σχολικό εγχειρίδιο της Β' γυμνασίου για την ιστορικότητα του Ιησού, καθώς επίσης τη μελέτη του Τάσου Καρανίκα με θέμα «Τα 48 επιχειρήματα ου Ιησού», μια κορυφαίας σημασίας εργασία που ήδη έχει καταστεί σημείο αναφοράς για ερευνητές του θέματος στο ελληνικό διαδίκτυο.
Προβολή σε ΜΜΕ
Από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί δεκάδες αφιερώματα, ειδικά άρθρα, συνεντεύξεις και απόψεις μελών των Ελλήνων μυθικιστών σε δημοφιλή ΜΜΕ της χώρας μας.
Ενδεικτικό παράδειγμα, άλλωστε, αποτελεί ανάμεσα στα άλλα και ο τόμος που κρατάτε στα χέρια σας. Τα προηγούμενα καθιστούν σαφές ότι τέτοιου είδους πνευματικές και ερευνητικές αναζητήσεις δεν αφορούν μόνο μια ανώτερη μορφωμένη ελίτ, αλλά δύνανται κάλλιστα να αγγίζουν και να ευαισθητοποιούν κάθε ανοιχτόμυαλο ενδιαφερόμενο συμπολίτη μας, με μια ασφαλώς μίνιμουμ καλλιέργεια.
ΤΕΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου