10.8.18

Ν. Καρκάνη: Οι δοσίλογοι της κατοχής - Δίκες - Παρωδία (Ντοκουμέντα, αποκαλύψεις, μαρτυρίες) Μέρος 8ο

Ό Τσολάκογλου συνειδητός γερμανόφιλος

Υστερα από την εξέταση του μάρτυρα κατηγορίας αντισυνταγματάρχη Καλοαρέντζου που εξακολούθησε να υποστηρίζει το δοσίλογο Μουτούση και να χαρακτηρίζει σαν «υπερπατριώτη» τον Μπακογιάννη, υπουργό της Ασφαλείας στην κυβέρνηση Ράλλη καλείται ο μάρτυρας κατηγορίας Γ. Μπαλής, καθηγητής της Νομικής στο Πανεπιστήμιο.

Ο Μπαλής λέει ότι επειδή ήταν πρύτανις του Πανεπιστημίου την εποχή των γεγονότων, ερχόταν σε επαφή με την κυβέρνηση και ξέρει τα πράγματα. Καταθέτει ότι κατά τη γνώμη του η πράξη της ανακωχής ήταν εγκληματική και στρέφονταν εναντίον των συμμάχων Αγγλων.
Τα πράγματα απόδειξαν ότι κάθε άλλο παρά για να σωθεί o στρατός έγινε η ανακωχή. Η πράξη αυτή ήταν ατιμωτική για την ιστορία του Έθνους, αλλά και για τούς Συμμάχους.

Οι Γερμανοί δεν θα αιχμαλώτιζαν το στρατό, όπως δεν το 'καμαν και σ' άλλες χώρες, γιατί είχαν ανάγκη παραγωγικών χεριών. Η πράξη της ανακωχής έγινε από πεποίθηση του Τσολάκογλου ριζωμένη για τη γερμανική νίκη. Και η πεποίθηση αυτή έγινε επιθυμία. Δεν είναι δυνατό να βρει κανείς δικαιολογία.
Η κυβέρνηση Τσολάκογλου ήθελε να αποσπάσει την Ελλάδα από το άρμα των Συμμάχων και να την προσκολλήσει στον Αξονα. Η κυβέρνηση ακόμα μετασχημάτισε το υπουργείο Τύπου και Τουρισμού και το 'κάμε Γραφείο Τύπου και Ραδιοφωνίας με σκοπό να εξυπηρετήσει τη γερμανική προπαγάνδα.
Αλλά και άλλο χειρότερο έκαμε η κυβέρνηση. Κοινοποίησε εγκύκλιο σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες και στο Πανεπιστήμιο, που καλούσε τους υπαλλήλους να δώσουν όρκο υποταγής στις ιταλικές αρχές προς το συμφέρον του Έθνους. Οσοι δεν έδιναν τον όρκο θ' απολύονταν.

Το Νοέμβρη του 1941 κάλεσε ο Τσολάκογλου τον Μπαλή. τον πρύτανη του Πολυτεχνείου, της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών Επιστημών κλπ. Πήγαν οι Μπαλής, Εξαρχόπουλος. I. Στεφανόπουλος. Ν. Κιτσίκης και Σωτηρίου και τους ζήτησε ν’ αποδοκιμάσουν το ρωσικό αγώνα κατά των Γερμανών και να λάβουν θέση στον αγώνα κατά του μπολσεβικισμού...
Απάντησε ο μάρτυρας ότι δε μπορεί να γίνει αυτό γιατί αποδοκιμάζοντας το ρωσικό αγώνα θ' αποδοκίμαζαν και την Αγγλία και τους Συμμάχους.
Όλοι οι καθηγητές συμφώνησαν και ο Τσολάκογλου τους είπε ότι αυτός πίστευε πώς 100% θα νικήσει η Γερμανία.
Από τότε πείσθηκε περισσότερο ο μάρτυρας ότι η πεποίθηση για τη νίκη της Γερμανίας έγινε επιθυμία αυτών των ανθρώπων και έκαμαν ότι έκαμαν στον τόπο.

Για τα τάγματα ασφαλείας ο Μπαλής λέει ο σχηματισμός τους ήταν αποτέλεσμα της αντιδράσεως. της αμύνης έναντι των ανταρτικών ομάδων. Εξ ανάγκης ο οπλισμός θα δίνονταν από τους Γερμανούς, οι οποίοι όμως κατόπιν μπέρδεψαν τα πράγματα. Η πρόθεση δεν ήταν να εξυπηρετηθούν οι Γερμανοί. «Δεν θέλω να επαινέσω την πράξη του Ράλλη, αλλά εξ αυτής της προθέσεως προήλθαν τα τάγματα. Εξ άλλου το ραδιόφωνον το Κάιρου ανεγνώριζε ότι η ύπαρξη των ταγμάτων ήταν αναγκαία».

Επ. Γνωρίζετε αν από την Αλβανία είχε αποφασισθεί ο σχηματισμός κυβερνήσεως από τον Τσολάκογλου ή από το Μητροπολίτη Ιωαννίνων:

Μάρτ, Μάλιστα.

Βιτσαξής (συν. Λούβαρη). Μήπως το Πανεπιστήμιον βρήκε την ευκαιρίαν εις μίαν συνέλευσιν των καθηγητών να διαγράψει από επίτιμον διδάκτορα τον βούλγαρον καθηγητήν και πρωθυπουργόν Μπόγδαν Φιλώο και δεν το έκανε:

Μπαλής. Ναι, είχε γίνει μια τέτοια συγκέντρωσις των καθηγητών και έγινε συζήτησις αν έπρεπε να γίνει η διαγραφή και αν ήτο κατάλληλος η ευκαιρία και η ανακίνησις του ζητήματος της διαγραφής του Φιλώο ήτο άτοπος και άκαιρος, διότι έπρεπε να διαγραφούν και Ιταλοί επίτιμοι διδάκτορες.

Καλείται ο μάρτυρας κατηγορίας στρατηγός Στριμπεργ, ο όποιος λέει ότι η ανακωχή υπεγράφη παρά τις διαταγές. Δεν ξέρει αν ο Τσολάκογλου και οι επόμενες κυβερνήσεις έκαμαν ενέργειες που διευκόλυναν τον εχθρό. Για τα τάγματα ασφαλείας ειπώθηκε ότι σκοπό έχουν τον αγώνα κατά του κομμουνισμού. Ξέρει ότι ο αρχηγός ήταν ο στρατηγός Ντερτιλής και ότι διατελούσαν υπό τις διαταγές του Σίμανα.

Τσολ. Γνωρίζετε ότι είχαμε διαταγή συμπτύξεως από τον αρχιστράτηγο ένα μήνα προ της υπογραφής της ανακωχής:

Πρόεδρος. Προφορική διαταγή:

Τσολ. Βέβαια προφορική. αλλά εδόθη από τον ίδιο τον αρχιστράτηγο μπροστά στο Μανιαδάκη και το Διάκο.

Ο Παπαδόγκονας στρατολογούσε αλήτες

'Εξετάστηκε ο μάρτυρας κατηγορίας κ. Παν. Κανελλόπουλος. αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Τσουδερού και υπουργός Ναυτικών στην κυβέρνηση Παπανδρέου.

Αναφέρθηκε στις συνθήκες της υπογραφής της ανακωχής και στην όλη κατάσταση του μετώπου. Κατακρίνει την υπογραφή της ανακωχής, άλλα πιστεύει ακράδαντα ότι δεν υπήρχε καμιά προσυνεννόηση με τον εχθρό τουλάχιστο για τους πρωθυπουργούς Τσολάκογλου και Ράλλη.

Για τα τάγματα ασφαλείας λέει τα εξής: Οιαδήποτε μορφή στρατού ιδρυόμενου επί κατοχής κατόπιν ειδικής άδειας του εχθρού. δεν ήτο δυνατόν παρά να βλάψει τα ελληνικά συμφέροντα. Είναι αφάνταστος γ ζημία που έγινε εις το εξωτερικόν με την ίδρυσιν των ταγμάτων.

Επίτροπος. Εκ της δράσεως των ταγμάτων ασφαλείας εξυπηρετήθησαν οι Γερμανοί; Και εγκληματίας αν συνελάμβαναν επετρέπετο να τους παραδίδουν εις τους Γερμανούς;

Μάρτυς. Ασφαλώς όχι.

Σε συνέχεια ο μάρτυρας λέει ότι στην Τρίπολη ο Παπαδόγκονας σκότωσε, κρέμασε, και αποτέλεσμα ήταν να πενταπλασιασθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες η δύναμη του ΕΛΑΣ.
Ο Κουρκουλάκος και ο Παπαδόγκονας είχαν επιστρατεύσει μερικούς αλήτες.
Η στάση του Παπαδόγκονα υπήρξε σκληρά, βίαια, εντόνως φιλογερμανική.
Αντιθέτως. ο κ. Κανελλόπουλος. λέει ότι στη Λακωνία πήγαν πολλοί νέοι στα τάγματα, γιατί ο ΕΛΑΣ έκαμε σφαγές.
Στην Κόρινθο, το εκεί τμήμα των ταγμάτων δεν κατόρθωσε ούτε 30 Γερμανούς, που απόμειναν εκεί. να συγκρατήσει, ώστε να μη γκρεμίσουν τον Ισθμό. Και όχι μόνο αυτό. αλλά το θλιβερότερο, την παραμονή, ο διοικητής του τάγματος είχε κάμει τραπέζι στους Γερμανούς αυτούς. που την άλλη μέρα ανενόχλητοι κατέστρεψαν τον ισθμό.

Κατόπιν λέει ότι τα 2/3 του χαρτονομίσματος που κυκλοφόρησε μέχρι τον Οκτώβρη του 1943 τα πήραν οι Γερμανοί. Ο Λογοθετόπουλος μοίραζε βιβλία προπαγανδιστικά του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος. Διάχυτη ήταν η γνώμη ότι ο Γκοτζαμάνης δεν απέκλειε ενέργειες σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων σχετικές με τη Μακεδονία.
Για το Ράλλη λέει ότι εκείνο που ξέρει είναι ότι δεν ανέλαβε την κυβέρνηση κατόπιν προσυνεννοήσεως με τον εχθρό και επομένως δεν είναι Κουίσλινγκ.
Σε σχετική ερώτηση απαντάει, ότι ένα μήνα προ της απελευθέρωσης είχαν σταλεί στο Σπηλιωτόπουλο όπλα για να δοθούν στην αστυνομία και στα «σώματα» που ίδρυσε ο Σπηλιωτόπουλος.

Ράλλης. Εστειλα εγώ ο ίδιος πολλές φορές και ρωτούσα τον Σπηλιωτόπουλο ποιας διαταγάς θέλει να εκδώσει δια να τας εκδόσω εγώ.

Υπαίτιοι των σφαγών της Πελοποννήσου, λέει ο κ. Κανελλόπουλος, ήταν οι Σιάντος και Παρτσαλίδης. Στην Καλαμάτα όμως αναγνωρίζει ότι βρήκε 60 τραυματίες του ΕΛΑΣ...

Τα τάγματα ασφαλείας στην Πάτρα έπιαναν και κρεμούσαν πολίτες στα Ψηλά Αλώνια. Εξέτασε ο μάρτυρας σχετικά και πληροφορήθηκε. Επίσης είδε πολλές φωτογραφίες με κρεμασμένους. Και πάντοτε κοντά στους κρεμασμένους στέκονταν δυο τσολιάδες και ένας Γερμανός.

Ο κατηγορούμενος Τσιριγώτης λέει ότι αν άφηναν τα όπλα «στον ηρωικόν άξιωματικόν Παπαδόγκονα...».

Μάρτυς. Ή Παπαδόγκονας ή Σκόμπυ. Αν ενομίζατε ότι με τον Παπαδόγκονα θα εσώζετο η Ελλάς...

Συνεχίζοντας ο κ. Κανελλόπουλος αναφέρει ότι στάλθηκαν από την Αίγυπτο 4 χιλιάδες λίρες χρυσές στον αρχιεπίσκοπο για βοηθήματα στις οικογένειες αξιωματικών. Επίσης αναγνωρίζει ότι ο πλοίαρχος Μπακόπουλος βρισκόταν σ' επαφή με την κυβέρνηση Ράλλη.

Ράλλης. Μου μετέφερε μάλιστα και τας εκθέσεις τγς δράσεως του ελληνικού στόλου.

Ενας συνήγορος ρωτάει αν το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ συνεργάζονταν με τούς Βουλγάρους. Ο κ. Κανελλόπουλος απαντάει: Θετικόν στοιχείον γι’ αυτό δεν υπήρχε ούτε στα χέρια των Αγγλων ούτε στα χέρια ημών.

Σ' ερώτηση άλλου συνηγόρου λέει, ότι στον αγώνα της αντίστασης πρωτοφάνηκε το ΕΑΜ από τον Ιούνιο 1941. Ο Τσιγάντες έστειλε τον Σαράφη να ενωθεί με τον Κωστόπουλο. Πιάστηκαν όμως και οι δυο από τους έλασίτες. Ο Σαράφης «ύπόκυψε» στις πιέσεις του ΕΛΑΣ. ο Κωστόπουλος αφέθηκε ελεύθερος και πήγε στην Αίγυπτο. Οι Εβερτ και Τσαγκλής είχαν επαφή με τον Τσιγάντε και την κυβέρνηση Καΐρου.

Σε άλλες ερωτήσεις συνηγόρων απαντάει ότι δεν ξέρει αν οι κυβερνήσεις κατοχής έστειλαν αξιωματικούς σ' ενίσχυση του Ψαρρού και του Ζέρβα. Επίσης λέει ότι δεν ξέρει αν ο ΕΛΑΣ πήρε όπλα από τους Γερμανούς. Ιταλούς και Βουλγάρους.
Στην Πελοπόννησο συνάντησε 15 Γερμανούς. 40 Ιταλούς και αριθμό Ρώσων. Ηταν στον ΕΛΑΣ και είχαν αυτομολήσει από τους Γερμανούς. Δεν γνωρίζει ο κ. Κανελλόπουλος «καμίαν συγκεκριμένην παραχώρησιν εκουσίως εκ μέρους της Κυβερνήσεως προς τους κατακτητάς». 
Δεν γνωρίζει επίσης ο μάρτυρας τις λεπτομέρειες που συστήθηκαν τα Τάγματα. «Θα ήτο όμως αδύνατον, λέει, να εδημιουργούντο τα Τάγματα εάν δεν υπήρχε ο ΕΛΑΣ».

Μπακογιάννης (κατηγ.). Τον οπλισμόν ο όποιος εστέλλετο από την Αίγυπτον δια τα σώματα αντιστάσεως. μήπως ξεύρετε ποιος τον παρελάμβανε; Διότι είναι γνωστόν ότι τον παρελάμβανα εγώ.

Ο Π. Κανελλόπουλος δεν γνωρίζει. Επίσης δεν γνωρίζει αν δημοσιεύτηκαν νόμοι και διατάγματα που διευκόλυναν τον εχθρό να παίρνει τα πάντα από την Ελλάδα.

Καλείται ο μάρτυρας Κ. Τριανταφυλλόπουλος καθηγητής του Πανεπιστημίου. Μιλάει για την κατάσταση πού δημιουργήθηκε στην 'Ολλανδία και στο Βέλγιο, που τη διοίκηση ανέλαβαν ανώτατοι υπάλληλοι και δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση. Αντίθετα στην Ελλάδα σχηματίστηκε μια κυβέρνηση, που είχε τη μορφή αληθινής κυβέρνησης.

Και άρχισαν οι κυβερνήσεις κατοχής να κάνουν πολιτική. Ο Τσολάκογλου σε κάποια περιοδεία του είπε: «Δια να μη νομίζετε ότι δεν διεφωτίσθη ο λαός σας λέγω ότι η θέσις σας είναι εις το πλευρόν του άξονος».
Οι κυβερνήσεις κατοχής έβλαψαν την όλη εθνική υπόθεση. Έγινε συστηματικός προσανατολισμός στον άξονα. Και εστρέφοντο εναντίον εκείνων που πολεμούσαν στην Αίγυπτο, στις θάλασσες και στα βουνά της Ελλάδας. Η Αν, Μακεδονία και η Θράκη είχαν δοθεί στους Βουλγάρους, τα Ιόνια Νησιά προσαρτήθηκαν στην Ιταλία. Οι τρεις κυβερνήσεις εξυπηρέτησαν τον άξονα και τάχθηκαν με τον εχθρό. Ποτέ δεν σκεφτήκανε να παραιτηθούν σ' ένδειξη διαμαρτυρίας.

Συνεχίζοντας ο Τριανταφυλλόπουλος λέει ότι είχε ακούσει ότι ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Σπυρίδων και ο Τσολάκογλου αναμίχθηκαν στην ανακωχή. Κατόπιν λέει ότι ο Λογοθετόπουλος παύθηκε από τηλεφώνου από το Νοϋμπάχερ... Έτσι πέφτει το επιχείρημα του Ράλλη ότι κατέλαβε την αρχή κάνοντας επανάσταση εναντίον του Λογοθετόπουλου...

Οι κυβερνήσεις κατοχής, τονίζει ο μάρτυρας, δημοσίευσαν νόμους εξυπηρετικούς του εχθρού. Αναφέρει το νόμο για την τιμωρία των πολιτών που προέβαιναν σ' εκδηλώσεις υπέρ των Άγγλων αιχμαλώτων και το ΝΔ που τιμωρεί με θάνατο τους Έλληνες πού συμμετέχουν στον αγώνα εναντίον της Ιταλίας και της Γερμανίας. Αυτό το νόμο τον μεταχειρίστηκαν οι Γερμανοί για να καταδικάσουν Ελληνες πατριώτες.
Επίσης αναφέρει ότι οι Γερμανοί παρά το διεθνές δίκαιο σκότωσαν χιλιάδες πολλές στο Δίστομο, στα Καλάβρυτα κλπ.

Για τα Τάγματα Ασφαλείας λέει: «Τα Τάγματα Ασφαλείας συνελάμβαναν Έλληνας πολίτας και τους παρέδιδον εις τους Γερμανούς, οι όποιοι άλλους έστελναν στη Γερμανία και άλλους στο Χαϊδάρι, όπου εβασανίζοντο, ή εξετελούντο. Οι φοιτηταί μας εν τω συνόλω ετήρησαν μίαν ελληνικοτάτην διαγωγήν».

Συνήγορος. Η ΕΠΟΝ;

Μάρτ. Σεις θέλετε να πείτε την ΕΠΟΝ. 'Εγώ μιλώ δι' όλους τους φοιτητάς. Υφίσταντο τα πάνδεινα από την Ασφάλειαν και συχνά προσέφευγον εις τους καθηγητάς δια προστασίαν. Μίαν φοράν ήλθαν εις το σπίτι μου και μου είπαν ότι στο τέρμα Πατησίων συνελήφθησαν 10 φοιτηταί από τους τσολιάδες. Πήγαμε με άλλους καθηγητάς στον Πλυτζανόπουλο και μας είπε πως είναι αργά, γιατί πέρασε το 24ωρο. Μας εξήγησε ότι εντός 24 ωρών ή έπρεπε να τους αφήσει ελευθέρους και είχε γι’ αυτό το δικαίωμα ή με την πάροδο του 24ώρου τους παρέδιδε εις τους Γερμανούς.
Εις το Παγκράτι συνεκέντρωσαν 500 πολίτας. Ο αξιωματικός των Ταγμάτων Γκοτζαμάνης συνέλαβε 12 πολίτας και τους εξετέλεσε επί τόπου. Τους άλλους τους οδήγησαν στο τραίνο και τους έστειλαν στη Γερμανία.
Είναι ακατανόητον, είναι απαίσιον έλλην αξιωματικός να θέτει χείρα επί Ελληνος, διότι αυτός αντεμάχετο τον κατακτητήν.

Κατόπιν ο Τριανταφυλλόπουλος λέει ότι οι Γερμανοϊταλοί ελήστεψαν κυριολεκτικά τις τράπεζες και το κράτος.
Οι συνήγοροι και οι κατηγορούμενοι υποβάλλουν σωρεία ερωτήσεων και ο μάρτυρας απαντάει: «Η προσπάθεια των κατοχικών κυβερνήσεων, ήτο να στραφώμεν προς τον άξονα. Αν ο λαός υπέκυπτε η καταστροφή και ο όλεθρος ήτο βέβαιος. Αλλά ο Ελληνικός λαός παρήκουσε τας εντολάς και ηγωνίσθη δια την Ελευθερίαν του».

Ο κατηγορούμενος Ράλλης ρωτάει το μάρτυρα για τους ευζώνους (διάβαζε τσολιάδες) κλπ.

Μάρτ. Είμαι από ευζωνοτρώο πατρίδα και δεν έπρεπε να μεταχειρισθείτε αυτήν την λέξιν...

Συνεχίζοντας λέει ότι στα μπλόκα έπαιρναν μέρος και Έλληνες και Γερμανοί. Γίνεται διαλογική συζήτηση μεταξύ Ράλλη και Μπακογιάννη. Ο πρώτος υποστηρίζει ότι υπήρχε εξωτερική φρουρά από τσολιάδες στο Χαϊδάρι και ο δεύτερος το αρνείται.

Ο Τριανταφυλλόπουλος αναφέρεται στις εκτελέσεις των πολιτών και λέει ότι οι Γερμανοί μείωσαν την ταρίφα για τους αξιωματικούς των Ταγμάτων και σκότωναν 10 πολίτες για έναν αξιωματικό.

Σε σχετική ερώτηση συνηγόρου απαντάει: «Οι Γερμανοί δεν έκαιγαν χωριά γι' αντίποινα. Τα χωριά οι Γερμανοί τα έκαιγαν από ένα μίσος για την Ελλάδα. Στην Ευρυτανία που ήταν το στρατόπεδο των ανταρτών δεν είχε εκτελεσθεί κανείς Γερμανός. Καί μ' όλον τούτο πήγαν οι Γερμανοί και έκαψαν ολόκληρο το Καρπενήσι».

Σε άλλη ερώτηση συνηγόρου λέει: «Ηκουσα ότι ο Ράλλης τελευταίως συνεννοείτο με τους συμμάχους εις την Αίγυπτον. Με τους Αγγλους δηλ.».

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου